Méhész Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Tarajos Sül
"Jó lenne azt is látni 😄"

Parancsolj. 😄
..kár, hogy hõkamerával nem mutatják a méhes támadását.. :/ Pedig én olyan részletet láttam, de olyan videót ne találtam.. :/
Tarajos Sül
Esküszöm, nem láttam a hsz-odat. 😄 (mert én is errõl írtam)
Tarajos Sül
"Sokan azt mondják a darázs elleni spray-k nem elég hatékonyak."

Akkor nem használtak ilyen spray-ket, és a kemotosztól ne is várja senki, hogy a darazsak kipusztuljanak.
Van speckó darázsirtó spray.. Szó szerint pár másodperc kell, és mintha egy embert megráztak volna egy sokkolóval, ezek a darazsak ugyanígy elkezdenek idegrángatni, és kimúlnak.
Használtunk már darázs elleni sprayt, kültéri térvilágító lámpákba szoktak befészkelni,(ezeket sûrûn karbantartjuk) és egyéb helyekre, ezért megbízunk ezekben a szerekben, mert jó, ha készenlétben van nálunk darázs elleni spray, mikor közvetlen közelrõl, csavarhúzóval kinyitunk egy ilyen dobozt.. Ezeknek a spray-nek a szórófejeit direkt úgy tervezik meg, hogy 2-3-4 méterrõl lehessen velük "lõni".
Auchanban van két fajta is.
Krajnai méhtõl ezt a leszorítást még nem láttam, kisebb darazsakat viszont szétkapják simán.

Tarajos Sül
..majd rákeresek. 😊
Tarajos Sül
Valamilyen természetfilmben láttam, hogy elõszõr csak egy darázs repked össze-vissza, felderíteni a méheket, nem egybõl egy egész darázs raj ront rá a kaptárakra.. van ennek elõjele a "felderítõ" darázs.
Ezt a méhek is tudják, az volt a filmben, hogy a méhek erre az egy szem darázsra rárontanak, is megsütik a darázst, mutatták hõkamerával, hogy szinte felizzították a darazsat, mivel a méhek valamivel magasabb hõmérsékletet képesek elviselni, mint a darazsak.
Ha a felderítõ darázs nem tér vissza, akkor nincs tömeges darázstámadás.
Vajon ez Magyarországon is így mûködik?

Egyébként én is nagy méz rajongó vagyok, nem vagyok se termelõ, se méhész, de ha tehetem, inkább én is mézzel iszom télen a teát, mint cukorral.
Érdekes, igazából ha látod ,hogy petézik az anya akkor utána figyelni kell a bölcsõzésre, ha anyát nevelsz akkor kivágod és egy kis kaptárba beteszed egy marék méhvel ,hogy gondozzák az anyát. Maradékot szét kell nyomni, mûlépeket betenni, ezzel már csökkentet a rajzás esélyét.

Nagybátyám is csinált így sok kaptárt, de pár hét után 25 kirajzott 😞

KoЯn

Pánikbölcsõ ? én így szaporítok sokszor 😄, herék ösztönzik a családot amúgy pl amikor nagy fiasítás kell akkor jó ha van here is, szakirodalom is írja ,hogy serkenti a petézést örösi könyvet olvasgasd alapokhoz jó.

Nálunk volt jó pár pánikbölcsõ is az idén; azaz dolgozó cellából csináltak hirtelen királynõt.

Amit még nem értek, hogy a múlt héten miért volt tele néhány keret here-fialtatással, amikor korábban kelnek ki a herék <#conf>

KoЯn

Valóban elírtam 😊 bocsánat, vitaminokon kívül van benne több mint 100 féle anyag, vegyület ha jól tudom összesen 140 körül, azért olyan különleges mert evvel az anyaggal képesek anyát nevelni bármelyik petébõl.

A mondatod második fele logikai képtelenség. Ha valami ismeretlen, akkor nem tudhatjuk róla, hogy vitamin.

Egyébként összesen nem létezik százféle vitamin, de még ötven sem. Csak tizenhárom.

Én is úgy tudom ,hogy enni kell , több mint 100 fajta vitamin van benne, aminek több mint felét még nem ismerik😊

Pl. bõrre kenni, mondjuk ahol gyulladt egy picit. Mert eddig fõleg azt hallottam, hogy belsõleg (lenyelve) egészséges.

KoЯn

Ezt most ,hogy érted ,hogy külsõleg ? fejtsd ki kicsit jobban , lehet csak én értek félre valamit.

A méhpempõnek sajnos az íze valami fertelmes 😞 Vagyis inkább az utóíze.
Az igaz, hogy külsõleg is használható?

KoЯn

Nekem ez most hobbi egyelõre, de érdekel a téma. Teljesen más területen dolgoztam, csak jött a létszámleépítés...
Új állás egy ideig nem várható, addig meg segédkezem 😊

KoЯn

Propolisz nem csak fertõtlenítõ a kaptár réseit is azzal tömik ki, kiváló vírusölõ, amúgy sokan foglalkoznak vele😊 amivel inkább kevesebben és fõként anyanevelõk az a méhpempõ na abba annyi vitamin van ,hogy semmi másba nincs annyi csak elég körülményes a gyûjtése viszont 100 g belõle 10-20 ezer forint között mozog igazából ez az igazi méhészeti csodaszer, hihetetlen tulajdonságokkal bír.

Kukoricából inkább virágpor gyûjtés megy, kukoricának ha jól tudom nem nagyon van nektárja, és sajnos magyarországon is sunyiba vannak génkezelt kukorica fajták, na ezek azok amik megtudják pusztítani a családot de nagyon, a fiasítás totál szétmehet tõle > család elgyengül > és kezdõdhet a kaptár szétszedése😞

Ezt elvileg az önkormányzatnál kell és az önkormányzat értesít téged, mi kaptunk értesítést szunyogírtásról de másról nem igazán... sajnos a vegyszerezés nagy átok sok felé, pedig múltkor beszéltem növényvédõssel és állította ,hogy nem drágább semmivel se a méhkímélõ szer.

Amúgy ha még tanulsz javallom méhészvizsgát tedd le nagyon sok jó embert ismerhetsz meg és sokat segít én nagyon jól jártam vele😊

Arról is lemaradtam. Viszont kukorica pollenbõl tudnak mézet csinálni? Találtunk Debrecen mellett egy óriási ültetvényt. Ráadásul rengeteg pollen van a kukoricán.

KoЯn

Olyan mifelénk is megesett, hogy körbe fogtak egy darazsat, és a gyors szárnycsapásokkal "megfõzték". Jó lenne azt is látni 😄

KoЯn

Gesztenye méz olaszország egyik fõméze nagyon finom, levendulát láttál már ? Lilás színe van hihetetlen jellegzetes.

A lódarázs az ami kárt tesz, sajnos már láttam ilyet de velem még nem történt, borzasztó pusztítást végeznek és tehetetlenek ellene teljesen.Mondjuk japán méheknél megfigyelték ,hogy leszorítják a kém darazsat felhevítik és megdöglik , így nem tudja oda hívni a többit. Sajnos ezt krajnai méhtõl még nem láttam.

Légy üdvözölve! <#integet2>

A permetezés sajnos mindig nagy gond nálunk. Még ha nem is hajlandóak méhkímélõ szereket használni; tudtommal jelenteni kell elõtte, akár több nappal is, hogy aznap reggel be lehessen zárni a kaptárakat.

KoЯn

Az akácméz szoba hõmérsékleten nagyon lassan kristályosodik nekem itthon 2 év után lett kristályos a az üvegtetejénél... amúgy egy idõ után mind kikristályosodik.

Valahol azt olvastam, hogy jó kártevõirtók, és több káros rovart pusztítanak el, mint a madarak. Nem túl hihet, de ha így is van, a méhekre nagy veszélyt jelentenek. Csapdákat is állítunk nekik, de a végén a poszméhek esnek bele <#szomoru1>

KoЯn

Hála égnek itt méhkímélõ szerekkel dolgozik mindenki , tudják ,hogy nekik is jó ha oda járnak a méhek.

Én az akácot 1500 be adom vegyes virág 1000-1300 között én pest megyében vagyok mondjuk, de boltban itt kb 2500-3000 ft között mozog most az akác kgja

Atkásodás ellen mindig védekezni kell, repce itt se lett, kiszáradt az egész, akác meg még úgyse elfagyott ami meg lett utána virág nem nagyon adott nektárt, napraforgót most pergettük tegnap eddig elég jól adja.

Bolti méznél sajnos sok cukorral készül mivel télen a méheket cukorral etetjük ha kipergetünk mindent, az utolsó általában napraforgó , a bolti méz viszont sokszor úgy készül ,hogy nagyon nagy mennyiségû cukros vízet etetnek fel a méhekkel ami a gyomrukban átalakul valamennyire és mézhez hasonló anyag lesz , ezt aromásítják.

Még nem olvastam végig minden kommentet de én méhészkedem szóval itt a helyem 😄

Tinman
Gyûlölöm a darazsakat... apámmal otthoni melléképületeknél, meg telken százával irtottuk már ki õket.

Sokan azt mondják a darázs elleni spray-k nem elég hatékonyak. Ezért a vegyipar istene nekünk adá' a Chemotox-ot :-D
Annak nem nagyon állnak ellent, hullanak mint a... öööö... mint a darazsak :-D

Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.

Poszméh. Nem cuki? 😄

KoЯn

Szépnek szép, de ha az ember orra elõl lopják el egy egész kolónia mézét, azt nehéz értékelni

A színen látszik (pergetés után), milyen mézrõl van szó. Az akác nagyon világos, a napraforgó viszont egész sötét.
A tapasztaltabb szakemberek a méhek potrohán is látják, milyen port gyûjtöttek. A napraforgó pollen pl. sárgásfehér, de volt, amelyiknek piros pollen volt a lábán. Tehát egy kis virág (mondjuk pipacs?) is került bele.

A poszméhet a bio-kertészek használják, mert nagyon jók a beporzásra. Nekem speciel nagyon tetszenek kinézetre, még simogatni is lehet õket <#smile>
Belopják magukat a vakondtúrásokba, nagyon ritkán bújnak elõ, de õk inkább csak nektárt gyûjtenek. Mézbõl minimálisat termelnek. Nem hiszem, hogy lehetne pergetni abból, amit készítettek. Viszont a potrohuk sokkal nagyobb, mint a házi méheké. Akinek arra kell, hogy jó legyen a termés, teljesen megfelel. Nem kell rá sokat költeni, megoldják maguknak a fialtatást, nem szúrnak ész nélkül. De hasznuk igazán a növénytermesztésben van.

KoЯn

Pedig szép teremtmények, csak veszélyesek.

Egyébként honnan tudod hogy milyen mézet gyûjtöttek a méhek? És poszméheket is használnak ilyen mézgyûjtésre?

Az elme az önmaga saját helye és önmagában alkothat Mennyet Pokolból, Poklot Mennyből.

Ez a durva 😞
Egy élõsködõ, semmirekellõ darázs képes 1000 méhet kinyírni.

KoЯn

Normális dolog is félni a veszélyes dolgoktól, védõruha nélkül el sem mentem volna pergetni.

A költséget nehéz kiszámolni, mert soktényezõs dolog. Ha utaztatni kell a méheket, akkor bele kell számolni a teherautót, vagy az utánfutó bérlését. Meg ugye a pergetõ is egy külön fejezet. Lehet 80.000-es kézi pergetõt használni, meg 400.000-es motoros, önforgatós csúcsmasinát.

Az sem utolsó szempont, hogy milyen virágport gyûjtöttek a méhek. A legolcsóbb a vegyes virágméz.

KoЯn

Én félek a méhektöl. Kiskoromban megcsipet egy a szeemmnél, és több napig nem birtam kinyitni. 😞

Egyébként mennyibe van 1 kg méz elöállitási költsége?

"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."

Egy valamit nagyon nem értek. Erdélybõl egyszer áthoztunk egy kaptárat, és a vámos kiakadt, hogy élõ állatot nem lehet áthozni, és azonnal meg kell semmisíteni (elégetni).

Ezzel szemben a kertünktõl nem túl távol egymást gyilkolják a román és az ukrán méhészek. Majdnem szó szerint. Esténként szétzúzzák mások kaptárait, összeverekednek egymással, stb. Ha eddig a határon egy kaptár se jöhetett át, most hogy tudnak tucatjaival áthozni?

KoЯn

Mi is majdnem 70 km-rõl szereztük be az elsõ kolóniát, ez sajnos ezzel jár 😞

KoЯn

Nem tudok a környéken sajnos. 😞
Seth
Annak is rosszul vagyok az illatától , de ahhoz nincs sztorim, automatikusan programozódott így , pedig a fater nagy ho-ho-horgász a mai napig 😄

PSN ID.: Beegabor

Solid Snake
Mézes pezsgõvel <#pias> alap.
Tinman
Bezzeg a kaviárt azt tolod befelé mi? <#idiota>

Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.

Ez így egy picit durvának tûnik 😄

Szerintem méhpempõ lehetett benne. Az is egy csodaszer, de elviselhetetlen íze van.

KoЯn

Seth
Én egy gyerekkori eset óta nem bírom még a méz illatát sem 😄
6-7 éves lehettem, két házzal arréb volt egy méhész(ma már nem él),akinek az unokáival sokat lógtam. Aztán egy nap megkínált az öreg egy adag "lépesmézzel"
Persze akkor még fogalmam sem volt hogyan is kéne kinéznie

Trükkösen, mézben jól megforgatott -nem tudom szaknyelven hogyan hívják- lárvasejt tömb volt az ,lakókkal együtt 😄

Akkor még talán ízlett is, amíg nem tudtam,hogy min rágódom 😄

Jót nevettek mikor prüszkölve okádtam kifelé az anyagot 😄

PSN ID.: Beegabor

A cikkben is benne van a lényeg, az allergia. Azzal nagyon vigyázni kell, mert akár egy rossz csípés is (pl. nyakra, torokra) végleges lehet.

De még mindig a jobbik eset, mint a darazsak csípése. Azok sokkal jobban fájnak, és gyakrabban is duzzad fel. Nekem egyszer belerepült egy kis szarházi a hajamba, és megcsípte az ujjamat, amikor ki akartam szedni. Befehéredett a helye, és több napik fájt.
A méh nem csíp így, és azt hiszem, a poszméh sem.

KoЯn

Kétlem.
Legjobb termelõktõl érdeklõdni. Vannak, akik adnak el családokat.
Sõt, van, aki az adósságtól így menekül az idei rossz termés miatt <#shakehead>

KoЯn

Loál János

Véletlenek nincsenek, csak walaki annak nevezte el őket véletlenül.