A fejlõdést mozgató megatrendek
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Igen, az is benne van, sot az is, amikor leesik a munkas a szeleromurol. Ezert halnak meg tobben meg a szeleromuvekben is, mint az atomeromuben.
Irtam lejjebb, hogy egy jol mukodo atomeromu kevesbe sugaroz, mint egy szeneromu. Nem mondtam, hogy az atom veszelytelen, de jelenleg ez a legjobb. Ha nem akarunk ugy elni, mint a kozepkorban, akkor ezt kell hasznalni.
Imádom ezt a statisztikai adatot. Ebben már az is benne van amikor a fûtõelem ráesett valaki fejére. :|
Bezzeg az nincs benne hogy a járulékos sugárzás mennyi kárt okozott. Ugye olvastál már a mutáns fejlõdésû rákokról, és mindenféle tengeri élõlényekrõl? Ahhoz ugye semmi köze az utólagos sugárzásnak? Ha pedig ott hat akkor biztos szerinted az emberre nem.
Ezt melyik statisztikában lehet olvasni? Homályosíts fel légyszives!
„Nem az kever bajba amit nem tudunk, hanem amirõl hisszük hogy igaz de mégsem az.”
Nemreg neztem egy statisztikat, mely szerint az atomeromuvekben (es hozza kapcsolodo balesetekben) 1 terawatt villamos aram eloallitasa soran nagysagrendileg kevesebb ember hal meg evente, mint pl. a szen-, foldgaz-, vagy akar a nap- es szel-eromuvekben. Es ebbe bele van szamolva Csernobil is.
A hozzá kötõdõ szennyezés pedig nem számít. Igaz már az amcsiknál himbálóznak az elhagyott hajók és a tenger által sodort szemét. Persze a rádioaktív tengervíz biztos eltûnt valahol. :S
Becslések szerint a fukushimai katasztrófa már a csernobili katasztrófa többrszörösét ártottak. Nem lehet tudni, a tenger mindent elnyel, de meddig? Nos tudós barátom? Erre valami számítás, képlet, miegyéb?
„Nem az kever bajba amit nem tudunk, hanem amirõl hisszük hogy igaz de mégsem az.”
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Ráadásul lehetne szaporítóreaktorokat is építeni, ha még mindig az uránban gondolkodnánk. Az atomenergia tényleg korlátlan lehetõségeket rejt. Évszázadokra képes eltolni a problémánkat.
A régi sémákban gondolkodás tévútra visz.
Urán bányászat sem egyszerû, mert igen nagy tömeget kell kitermelni a földbõl hogy abból aztán legyen dúsítható urán.
Nem azt mondom hogy ne csinálják, de érdekes hogy Magyarországon a zöldek miatt kidobtak nagyjából 1GW (1000MW, azaz 1millió kW) lényegében zöld kapacitást, helyette nemrég épültek olaj és gázpöfögik.
Azonban nem tudom hogy mit akarsz azzal mondani, hogy "Különbség van egy globalizált világ és a világháborús között".
A 20-as évek világa épp elég globalizált volt ahhoz, hogy baj legyen belõle, amikor az amcsi tõzsde megadta magát. Aztán az, hogy a válságot vagy 10 évig nem tudták megoldani vezetett bizonyos erõk relative megerõsödéséhez. No globális erõként ugyan nem tudott fellépni, mert nem volt elég nagy flottája, de helyi szinten már elég hadereje volt, hogy lerendezze az ellenfeleit, és ugyan így Japán is.
Ezeknek a konfliktusoknak nem kellett volna feltétlenül összekapcsolódnia és ettõl még az angolszász hatalmak bõven megtarthatták volna a pozíciójukat. A konfliktusok 41 környékén véget érhettek volna sokkal kevesebb véráldozattal egy egységes Európával, nagyhatalmi ázsiai birodalommal és szétesett SZU-val.
Na most ugyan ott vagyunk 65 évvel késõbb, csak pl meghalt plusszba vagy 15 millió ember, az Angol birodalom meg szinte azonnal a háború után szétesett. Az Amcsik persze jól jártak, eddig.
Még 10 évig nyüglõdünk, hogy nem tud felpörögni a világgazdaság, ez elég idõ lesz, hogy a nyugati országok hadereje teljesen leamortizálódjon és az eddig középhatalmi státusszal bíró országok feljöjjenek. De most már Kína, Brazília, India stb.
Az õ életszínvonalukban azonban a nyugathoz képest akkora a különbség, hogy nekik egy nagyobb konfliktus sem jelentene gondot, a nyugati polgárok viszont nem szívesen vállalják, ergó az újak diktálnak.
Ha háborúzni akarnak, fognak is!
Na most a spekuláció vagy nem a spekuláció miatt dõlt be az amcsi gazdaság, meg a többi is. Szerintem továbbra is egyértelmû. A kockázati tõke aránya jócskán meghaladja a befektetési szándékúét ma a világgazdaságban. Az amcsi állam meg balfax volt, egyszerre akart háborús hisztériát kelteni, a spekuláns tõkének kedvezni, és a reálgazdaságot ösztönözni. Ezek közül egy is ha rosszul sül el recessziót, vagy hatalmas költségvetési hiányt okozhat.
Bush és kicsiny teamjének mûködése az idiotizmus ékes példája, bárcsak egyedül lenne ezzel a világpolitikában!
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
bocs mindenkitõl, ma valahogy indulatosabb vagyok mint kellene...
Tehát ma nem lendít fel semmit az, ha fegyverkezésre költi a pénzt egy ország, mert a melósok bére nem a belsõ gazdaságot pörgeti fel, hanem az importot.
A párhuzamokban való gondolkodás nagy csapdája ez. Ami korábban bevált, az ma nem fog.
Egyébként a válságot nem a spekuláció okozta, hanem az amerikai háborús kedv. Nagy lett a költségvetési hiány, ami felszívta a hitelforrásokat a gazdaság elõl, ami megdrágította a kamatokat és visszavetette a gazdaságot is egyszerre. EGyre nagyobb lett a törlesztõ a kamatemelkedés miatt, és egyre többen veszítették el az állásukat a gazdaság lassulása következtében, így egyre több hitel dõlt be, ami egy spirált indított be lefelé.
Ez a spekuláció miatt van minden, ez egy dilettáns nézõpont. Ráadásul ezt már megelõzõen a termelés egyre inkább ázsiába került, ami szintén válságot okozott volna, csak egy kicsit késõbb. A háborús költekezés csak siettette, korábbra hozta a recessziót. Az okok struktúrálisak és költségvetésiek.
Amcsit meg összességében nem a New Deal húzta ki a csávából, hanem sokkal inkább a háború, ami még a New Dealhoz képest is hatalmas állami megrendeléseket jelentett, termelési kényszert. Illetve az, hogy az egész cehet külföldi kormányok állták, valamint a háború után a xarrá bombázott világ gyakorlatilag abszolút szûz piacot jelentett.
Ez a dolog fél évszázada tökéletesen mûködött, Amerikát versenytársak nélkül lõtte ki az ûrbe, sajna a háború túl kecsegtetõ üzlet ahhoz, hogy ki lehessen hagyni!
Mindíg is az volt.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
http://index.hu/gazdasag/vilag/2011/07/14/miert_eppen_europa/
Szerintem a háború már zajlik, csak nem fegyverrel, hanem tõkével vívják. A "nyugati", "fejlett" országok kaptak is egy jó nagy gazdasági atomot nemrég :D
http://www.sg.hu/cikkek/79884/hardvergyartokat_tamogat_a_kinai_allam
Másik hogy a vámok semmi esetben sem jók. Az egy hibás gazdaság politika, mert lehet hogy a hazai termelõk nyernek rajta mert kiszorítják a külföldi termelõket, de a hazai fogyasztók meg sokkal nagyobbat buknak rajta mint amennyit a haza termelõk nyernek, bár ezek nehéz válaszok igy elsõre, de ha akarod bõvebben is kifejtem. Alkalmazták már egy kétszer a vámokat, de hosszú távon nem kifizetõdõ. Mit gondolsz miért támogatják annyira a szabad kereskedelmet?"
Ha nincs vam, akkor egy ideig valoban jobb a fogyasztoknak, hisz olcsobban hozzajutnak mindenhez, de ha a hazai ipar szetesik es ok munkanelkuliek lesznek, akkor hiaba olcsobb a termek, akkor sem tudja megvenni.
A szabad kereskedelmet az USA tamogatta, mert annak idejen o arasztotta el a vilagot olcso termekekkel. Szerinted miert nem akarta Anglia elfogadni a szabad kereskedelmet a 2. vilaghaboruban? Vegul persze az USA segitsegeert cserebe el kellett fogadja, ossze is omlott par evtizeden belul a Brit birodalom.
Erdekes, de az USA kereskedelmi merlege mar 30 eve durvan deficites es meg mindig mukodik a gazdasaga.
Igen, nagyreszt francia tulajdon, de a romanok a kulfoldrol behozott autokra mindenfele adot raknak, hogy a Logant vegyek.
Magyarorszag tobbet importal, mint exportal, ugyhogy tobb haszna lenne a vamokbol.
Egyebkent furcsa, hogy pont azok az orszagok minuszosak kulkereskedelemben, akik kitalaltak a szabadkereskedelmet.
Egyebkent nem kell mindenre vamot vagy valamilyen illeteket rakni, csak arra amit itthon is termelnek, vagy meg tudnak.
Másik hogy a vámok semmi esetben sem jók. Az egy hibás gazdaság politika, mert lehet hogy a hazai termelõk nyernek rajta mert kiszorítják a külföldi termelõket, de a hazai fogyasztók meg sokkal nagyobbat buknak rajta mint amennyit a haza termelõk nyernek, bár ezek nehéz válaszok igy elsõre, de ha akarod bõvebben is kifejtem. Alkalmazták már egy kétszer a vámokat, de hosszú távon nem kifizetõdõ. Mit gondolsz miért támogatják annyira a szabad kereskedelmet?
Ezt mond azoknak is akik dollármilliókat invesztálnak a területbe. Az új harmadik generációs bioüzemanyagok nagyon ígéretesek és a technológia folyamatosan fejlõdik. Szerintem elhanyagolható mértékben vagy egyáltalán nem kell kõolaj az elõállításukhoz.
Itt van még egy régebben íródott felületes cikk: bioüzemanyag algából
Ha a saját források szûkösek, és éhezik a nép
"Persze, ha normális, jól felszerelt hadsereget akarunk, akkor ez nem elég, de most nem a harcképességen, hanem a munkaerõ felszívásán van a hangsúly (meg persze vannak dolgok, amiket olcsón is el lehet végezni, ha más nem egy fekvõtámaszozásban és lövészárok ásásban/betemetésben igen képzett hadsereget össze lehet hozni)"
Én kizárólag azért hoztam fel ezt, mert olcsóbbna tûnik elsõre, ha a népesség mondjuk 5% -t kaszárnyákban tároljuk és minden nap megfuttatjuk, mintha ugyanennyi embernek annyi segélyt vagy olyan jövedelmet biztosító állami munkát adnánk, amellyel ezzel megegyezõ színvonalon, de külön-külön képesek élni(persze ezzel lehet vitatkozni, de egyikünknek sincsenek pontos adatai azzal kapcsolatban, hogy mi mennyibe kerülne, mert nagyon sok mindentõl függ a dolog).
És rájöttél a megoldásra. Nem értem másoknak ez miért nem egyszerû.
Ha ebben az evben nyomtatjuk a penzt, akkor az iden felnyomja az inflaciot, de jovore mar elkezdenek gyartani a gyarak, ami gazdasagi fellendulest okoz, es visszaesnek az arak."
Ha az adott pillanatban nincsen a pénz mögött érték, az nem vígasz, hogy késõbb lesz. Már abban a pillanatban nem ér semmit, és inflálódik, mielõtt felhasználnád. Egyébként, ha meg ûgy szeretnéd, hogy legyen mögötte, és nem csak úgy kinyomod, azt meg kölcsönnek hívják, és mástól kéred.
Erre azt akartam írni, hogy részvénytársaság formájában megoldható, csak lemaradt.
Emelett, igenis kell mindenhez bizonyos fokú szaktudás, legalábbis ha a piacon sikeres terméket kívánsz elõállítani, maga a költséghatékony gyártás és értékesítés is igényli ezt. Ha 0 profittal dolgozik, még akkor is elõfordulhat, hogy kétszer annyiért adja ugyanazt a vasalót, amit egy német központú, de Kínában gyártó magán vállalat. Ha van két kb ugyanolyan jó termék, de az egyik fele annyiba kerül, akkor a munkás azt fogja megvenni.
"Amúgy szerintem is jobb lenne ha az emberek közös tulajdonában lennének a cégek és nem egy szûk embercsoport kezében. De azt nem tudom, hogy lehetne megcsinálni, hogy ezek hatékonyan legyenek képesek mûködni."
"Mondj egy országot, aki gazdaságilag jól jár azzal, hogy nagy hadsereget tart fenn!"
A felvetésemnek az a kiinduló pontja, hogy a cikkben említett hatalmas munkanélküliség elkerelhütetlen.
A célja pedig az, hogy ezt minél jobban kezelje. Azon a feltételezésen alapul az egész, hogy fajlagosan egy katonára kisebb összeget kell költeni, mintha valamilyen munkanélküli segélyt adnánk nekik vagy dolgoztatnánk õket.
És? Az nem mindegy, ha uránból nyerik ki?
A jelenlegi gatdasági rendszer nem lenne fenntartható a faszénalapon sem. Tehát te a 19-ik században azon aggódnál, hogy a jövõben súlyos problémákat fog okozni a szalma biztosítása a lovak etetéséhez, és a lószar feltakarítása az utakról komoly logisztikai kihívás elé fog állítani minket. Én akkor azt mondtam volna neked, hogy ott van a szén, de te arról ugyanúgy nem vennél tudomást. Ma azt mondom, hogy ott az atomenergia, de te most ezt hagyod figyelmen kívûl.
Nem én vagyok túlságosan optimista, hanem te nem gondolkodsz logikusan. Vsak a jelenben tudsz élni, és számodra a változás értelmezhetetlen. De azt hiszed, tudsz globálisan gondolkodni, ezért világvégét vizionálsz.
A viddes az, hogy azt hiszed, hogy ami veszteséget termel, az fenntartható. Minden gazdaság csak akkor mûködik, ha van profit.
Lefordítom neked mezõgazdaságra.
Az ókorban az volt a profiz, hogy elvetettek egy tonna vetõmagot, és kinõtt a földbõl öt tonna. A négy tonna volt a profit.
Ha egy tonna vetõmag elvetése után kinõne a Földbõl 800 kilo, akkor az meg veszteséges lenne. Ugye belátható, hogy az nem lenne valami jó. Ha nincs profit, akkor szegényedés van.
Mondj egy országot, aki gazdaságilag jól jár azzal, hogy nagy hadsereget tart fenn!
Most nem közvetlenül a VH elött vagyunk, hanem ott ahol a 20-as években lehetett a nyugat. Ha hasonlóan alakulnak a dolgok, akkor 5-10 év alatt kinövi magát egy katonailag erõs hatalom és nekiáll a világ erõforrásait újraosztani."
A globalizáció szükségtelenné teszi a hábotút ebbõl a szempontból.
Korábban le kellett horgonyozni a kikötõben egy bazi nagy hadihajóval, és ha az nem volt elég, akkor vitték a tankokat is, hogy megszerezzék a befolyást. Ma elég odamenni nyakkendõben, és felépíteni egy összeszerelõ üzemet.
Szerintem ez a cikk másról szólt, mint amit kihámoztál belõle. Pont az általad nagyoknak tûntek vannak a bajban és pont azzal, hogy nem képesek kontrollálni a folyamatokat. A globalizáció azt jelenti, hogy már senkinek nincs befolyása az eseményekre. Van akinek kedvez, van akinek nem, de a legtpbb ami tehetõ, a hozzá történõ alkalmazkodás.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
1hordó olaj kell 1.2hordó bioetanolhoz és ez már a csúcskategória.
Akkor már inkább olajpala/homok ott jelenleg 6-8hórdót kapsz 1hordóért.
De a kanadaiak már rajta vannak egy nemsemmi technológián.
Mondom, hogy pl. Romaniaban is kulonfele adokkal sulytjak a kulfoldi kocsikat, azert, hogy a Logant vegyek, megsem blokadoljak Romaniat. Ezt ki lehetne terjeszteni tobb termekre is.
"Elméletben szerintem akár nagyobb hatékonyság is elérhetõ erõs állami kontroll alatt, a gyakorlat azonban ettõl eddig mindig jelentõsen eltért."
Persze, mert allami ceget mindenki lop, mivel az nem az ove. Pedig pont hogy az ove. Eros allami felugyelet es rendorseg eseten viszont nem lopnak szet a ceget.
"Allami gyarakat letre lehet hozni, vagy nem?
A banyakat es a BKV-t is tamogatja az allam."
A BKV az egy kiemelten fontos vállalat, tömegközlekedés nélkül nem tudna munkába menni az emberek jókora része, visszaesne a gazdaság. Az ország természeti kincseinek kiaknázásába meg szintén jelentõs beleszólása van a helyi államoknak. De pl bútorgyárat szerintem nem hozhat létre állam még ha megérné sem. Vagy ha létrehozna, akkor azt a többi állam nem nézné jó szemmel és akár kereskedelmi blokád alá is vonnának minket.
Az államosítás, amirõl te beszélsz az ugye a kommunizmus egyik meghatározó eleme volt. Szerintem nem egyenlõ azért a kommunizmussal, az több mint csak ez. De ott mégis bebizonyosodott, hogy az állami cégek nem képesek annyira hatékonyan mûködni, mint a privát tulajdonban lévõ cégek. Amúgy szerintem is jobb lenne ha az emberek közös tulajdonában lennének a cégek és nem egy szûk embercsoport kezében. De azt nem tudom, hogy lehetne megcsinálni, hogy ezek hatékonyan legyenek képesek mûködni. Elméletben szerintem akár nagyobb hatékonyság is elérhetõ erõs állami kontroll alatt, a gyakorlat azonban ettõl eddig mindig jelentõsen eltért.
Irakot is azert tamadtak meg mert nem ok termeltek ki az olajat, az orszag pedig gyenge volt es nem szamoltak nagy vesztesegekkel.