22
  • [HUN]FaTaL
    #22
    Persze, átszámolva 130-140 millió forintba került egy sima lakás. Ne röhögtess már :D
  • lordsithlord
    #21
    Valóban, senki nem kényszerítette az embereket, hogy valuta alapú hiteleket vegyenek fel. Ezt aláírom. De el kellene gondolkozni azon is, hogy vajon mennyire volt korrekt a tájékoztatás a bankok részéről? Tudok olyan embert mondani, aki felvette a svájci frank alapú hitelt, még anno 160 forinton, mert mint itt írták, kedvezőbbek voltak (látszólag) a feltételek. Nem hülyeségekre költötte, a vállalkozását indította be belőle. A bankban ugyan említették neki, hogy lehetnek ingadozások az árfolyamban, de megnyugtatták, hogy nem kell aggódni, ez túl komoly emelkedést nem fog okozni a törlesztőrészletekben. Elhitte, felvette. Nem ő az egyetlen, akit így megetettek.

    Most ott tart, hogy hiába lendült fel a vállalkozása, a hitele részleteit befizetve már azon kell számolgatnia, melyik számlát lehet kicsúsztatni, melyiknél várható kikapcsolás, mit tud befizetni, hogy még enni is tudjon a család.

    Kérdem én: komolyan az ő hibája ez? Tényleg ő tehet arról, hogy nem pénzügyi szakember, bement a bankba, ahol rábeszélték egy "kedvező" hitelkonstrukcióra? Tényleg ezt érdemlik azok, akiket a bank behúzott a csőbe, hogy közöljék velük, így jártak?

    Persze Írországból marhakönnyű beszólni, te nem itt élsz, gondolom nem keresel nap mint nap munkát, hogy közöljék, nem vagy alkalmas, nincsenek filléres gondjaid, és még sorolhatnám a dolgokat egy darabig. Oké, kint sincs a kerítés kolbászból, de azért sok tekintetben könnyebb az élet (elég, ha a fizetések és a kiadások arányát nézzük).

    Minden bántás nélkül, de baromira bírom, ha valaki elhagyja az országot, majd beszól az itthon maradóknak....
  • harmi2009
    #20
    Hitellel kapcsolatban nem árt arra emlékezni, hogy amikor elkezdődött a svájci frank, euró stb alapú hitelek kihelyezése milyen kamatra adták a Ft alapúakat. Majd duplája volt. Esetünkben nem mondható el minden emberre, hogy ész nélkül vette fel a hitelt hiszen 15-20 évre 6-8% kamat még mindig kedvezőbb a 14%-s Ft hitelnél. A különbségek még devizán belül is érezhetőbbek voltak pl egy euró<->s.frank viszonylatban az euró jóval drágább volt. Személy szerint én lakás építésre vettem fel hitelt 145Ft-s frank árfolyamon úgy, hogy 200Ft -ra kalkuláltuk, hogy lássuk belefér-e majd a havi törlesztés a fizetésembe. Akkor senki nem gondolta, hogy ennyire elszállnak az árfolyamok. Gyakorlatilag a fizetésem nem volt elég a havi törlesztésre ki kellette pótolni. Most ott tartok, hogy átváltva Ft-ra (nem vég törlesztve) nagyobb a hitelösszegem mint amit eredetileg felvettem úgy, hogy az elmúlt 6 évben kb az eredeti összeg felét már befizettem. És megjegyzem, csak az építkezésre költöttem. Egyébként nagyon jól megy a szekerem mert van egy 17 és 13 éves autóm.
  • narumon
    #19
    Szerintem meg nem csak lakáshitelben vannak eladósodva. Nézd meg mennyi kocsi van hitelre (és milyenek), az meg már egészen biztos nem kötelező tartozék, de itt korábban is említették már, hogy tipikus, hogy a lakás vásárlásoz kell 4millió forint, de inkább 6-ot vesz fel vagy 8-at (a legtöbbet amig tudja terhelni a lakást), és a különbözetből LCD tévé, kocsi, telefon, nyaralás, stb. Pedig nem tehetné meg. Németben az vesz hitelre kocsit aki pontosan tudja, hogy ki fogja tudni fizetni minden gond nélkül, sőt ha beüt a krakk akkor is. Magyarországon megveszi hitelre akkor is ha azt sem tudja, hogy 2 hónap múlva miből fizeti, csak azt, hogy majd lesz valahogy. Negatív eseményeket meg abszolút nem kalkulálnak be.
  • muerte2
    #18
    Nem egy hsz re megy a valasz:
    1. Irorszagabn sem kapsz hitet hipphopp. Annyira nem hogy most mar napokat rohangalsz a papirk utan hogy egyaltalan bankszamlat nyithass foleg ha kulfoldi vagy. A hitelt meg felejtsd el. Ajanlom hogy nezz el ide megint en meg mindig itt vagyok.
    2 A 0Ft os kezdos relefon is hotel nezd csak meg hogy a 12-havi reszletfietes van a papirok ba benne, ha makod van minimalis THM - el.
    3. Senki nem kenyszeritette az embereket a Japan Jen meg Svajci frank alapu hitelre, tisztaban voltak az arfolyam kockazattal, nem erdekelte oket marhara nem tudom oket sajnalni, igy jartak.
    4. Nem az a kimondott problema hogy felesleges dolgokra koltik, hanem hogy esz nelkul koltik a nemletezo penzuket is. Olvass utanna mennyi hitelt halmoztak fel az emberek a privat szferaban. Nem gondolom hogy mindenkinek hutore meg etelre kellett.
    Pixx: Aki azt hiszi nyugaton kolbaszbol van a kerites azok azok az emberek akik a leghangosabban kiabalnak hogy a mocsok bankok igy meg ugy.
    Nyugaton nem all moged az allambacsi ha bebukod a kecodat, mert pont nem erdekli. Be vallaltad a kockazatot igy jartal. Itt meg jegyeznem, hogy "nyugaton " nem is jellemzo a sajat ingatlan 30-40 evesen mint M.o. - n
  • lordsithlord
    #17
    Valóban, ennyi hülyeséget egy rakáson én is nagyon régen olvastam...

    Ad 1: ma bemegy az ember a szolgáltatóhoz és megveszi a telefont 0 forintért, mellette aláír 2 év hűséget. Így megkapja az esetlegesen 100ezres vagy annál is drágább készüléket kezdő részlet nélkül, tűrhető és tartható részletfizetéssel. Ez nem hitel, nem is emiatt fizetésképtelenek az emberek.

    Ad 2: sok autó nem saját tulajdon, hanem lízing konstrukcióban van a tulajdonosnál. Ezt javarészt a drágább autókra csinálják, senki meg ne kérdezze, miért, nincs benne logika. Az olcsóbb kategória (azaz a 3-5 milliós autók) pedig valóban, részletere kaphatóak, de megjegyezném, hogy ha valaki használt autót vesz, az is ma már elég komoly összegekben van, ráadásul lutri, hogy nincs-e valami rejtett hibája vagy mennyit bír még. Az autó márpedig ma már munkaeszköz, nem csak kényelmi, luxus cikk. Ergo megintcsak nem jó a megközelítése a dolognak, hogy az autó felesleges nagymérvű kiadás, ideális esetben ugyanis visszahozza az árát. Megjegyzem, ahogy itt már valaki írta, egy ideje ismét az autóállomány öregedése tapasztalható, egyre kevesebb új autó száguldozik az utakon (emiatt is zár be nagyon sok autókereskedés).

    Ad 3: valóban, vannak olyanok, akik felesleges dolgokra költik a felvett hiteleket. Pontosabban számunkra feleslegesnek ítélt dolgokra. De ez egy jelentősen kisebb réteg, mint azok, akik elkövették azt a hibát, hogy bedőltek annak a trükknek, hogy valutában (legtöbben ugye a "stabil" svájci frankban) vették fel a hitelt, merthogy így jobban járnak. A bankok természetesen nem nagyon szóltak az árfolyamkockázatról, ergo sokan beleestek ebbe a hibába. Most pedig egyszerűen nem bírják utolérni magukat, mert az árfolyamváltozás okozta részletváltozás mára sokaknál eléri az eredeti szerződésben meghatározott összeg többszörösét... És kénytelenek felvenni egy újabb hitelt, hogy az előzőt törlesszék, majd megint egy újabbat, és így tovább. Gazdaságban annyira ismert
    beírók gondolom ismerik a jelenséget, van is egy neve, hitelspirálnak hívják.

    Tehát lehet mondani, hogy hű, milyenek az emberek, de el kellene esetleg csöppet azon is gondolkozni, hogy ténylegesen az-e a probléma, hogy felesleges dolgokra költik előre a pénzüket, vagy az, hogy egyszerűen egy mókuskerékben vannak és nem bírják azt elérni, hogy a hitelük törzstőkéje csökkenjen, mert a kamatok és az árfolyamváltozás együttese olyan lavinát indított el, ami jószerivel megállíthatatlan, ezért hogy 1 hitellel ne ússzanak el, kénytelenek felvenni egy másikat, majd egy harmadikat és így tovább. Emellett sajnos nagyon sokan vesztették el a munkahelyüket is, ami megintcsak fizetésképtelenséghez vezet egy idő után.

    Sajnos Magyarországon nem az a jellemző, hogy az emberek hülyeségek vétele és az ezekre felvett hitelek miatt úsznak el, hanem a hitelspirál okozta problémák vezetnek el oda, hogy egyszerűen szólva fuldokolnak az adósságban. Valóban, van egy réteg, akik mindenféle hülyeségeket vásárolnak, ők a tehetősebbek, sőt, sokan közölük nem is készpénzre, hanem hitelre épít. De ők vannak kevesebben, tehát nem kellene esetleg általánosítani.
  • pixx
    #16
    Sanyicks és muerte2 ennyi baromságot rég olvastam... én 4 évet dolgoztam Írországban, nem rég jöttem haza. Csak viszonyítás alapként a válsàg előtt egy lakàs 400-500 ezer euró körül volt, egy èv alatt a negyedére esett a lakàsok àra a fizetèsek meg felére harmadàra,viszont fizetni a bank úgyanugy majd azt 400-500 ezer eurót kell visszafizetni. 2009-ben országos felháborodàs volt belőle, ráadàsul ők felvettek 135 milliàrdot az IMF-től, és 4.5 millióan laknak ott. Ja és ott nagyon könnyű hitelt kapni 10 perc alatt megmondjàk a tutit 2 papír kell hozzá. És meg is adják általában. Mindenki azt hiszi nyugaton kolbászbòl van a kerítés...pedig sokszor nem...
  • sanyicks
    #15
    a valóság az, hogy többségben lakáshitelekkel adósodtak el a magyarok... ami pedig szükséges kiadás (másrészt máshol ilyen pofátlan lehúzást nem tudnának eljátszani a bankok, csak itt eléggé vad a kapitalizmus ilyen mértékű lehúzáshoz). Nézem a tizenéves embereket, ott is a kisebbség rohangál olyan ruhákban, ahogy a kisebbség vesz drága autót.
    A magyar autók átlagéletkora 10 év fölött van és nő a válság óta...
    Szerintem összekevered magyarországot az usával.
  • muerte2
    #14
    Sajnos a valosag ellent mond a racionalitasnak, a tobbseg nem olyan hiteleket halmozott fel itthon ami elkerulhetetlen volt. A tobbseg nem muszalybol vasarolt.
    A vegtorlesztok kb fele zsebbol torlesztett, de ebbe ne menjunk bele mas tema.
    Nalunk kialakult egy ftogyasztoi tarsadalom, csak a felhalmozas idoszaka maradt el igy a nem letezo penzbol fogyasztanak az emberek. Mert Kell nekik valami nem mert elengedhetetlen es ez a nagy tobbsegre jellemzo nem nehany hulyere.
    Csak nezd meg a tizeneves emberkeket milyen telefonokkal meg ruhakban rohangalnak. es gyorsan ki tudod szamolni, hogy apunak anyunak lehet nincs annyi fizetese hogy mindent KP val kifizessen. No de a Fubu kabat sem elengedhetetlen csak a magyar jellemzoen lufi emberke aki mutat egy kepet ami mogott legtobbszor semmi sincs. Nezd meg emnnyi uj auto rohangal az utakon, nyilvan a tulajok magyar atlagemberek nem toltak ki zsebbol 3-5-7 millio forintot a verdakra.
    Kulfoldi ismerosok magyarorszagon miutan metudjak milyenek a berek es koltsegek nem is ertik mi ez a sok uj auto es hogy fizetik az emberek. Hitelbol a hitelt stb... Audi TT a panel elott meg 7es BMW Jozs01, a lakas meg vagy g7-9 millat er. Ez sem logikus. Magyarisztanban nem kell logokat keresni, nem csak fenn, de lent sem. Ajanlom hogy mondjuk egy nagyobb TV akcional allj meg egy kicsit mondjuk a MM ban va hasonlo mereted uzletben ahol azt latod hogy 2esesvel viszik a 200ezres TVket. Hitelre, mert kell, meg epp akcios.
  • sanyicks
    #13
    "Ott a pont. A birka EU ban nem halmoznak fel kifizethetetlen hiteleket olyan mertekben mint nalunk. "

    Arra nem gondoltál hogy talán azért nem halmoznak hiteleket az euban mert hitel nélkül is ki tudják fizetni azt amit itt hitelből?
    Az meg hogy van pár hülye aki ilyesmi baromságokra költi a hitelt, az nem a többség. A többség, lakáshitelben adósodott el, olyan lyukakat véve amit nyugaton zsebből kifizetnek, hitel nélkül...
  • muerte2
    #12
    Ott a pont. A birka EU ban nem halmoznak fel kifizethetetlen hiteleket olyan mertekben mint nalunk.
    A birkasagra mi sem utal jobban mint az hogy nalunk jellemzoen nem olyan dolgok miatt kalmoznak fel hitelt az emberek ami elengedhetetlen v nagyon hasznos, pl mosoge phuto, stb. Nezd meg hogy a tobbszazezres tv - ket 30-45% os kamattal ugy veszik nalunk mint ha muszaly lenne.
    De van otthon ismerosom aki hitelekkel foglalkozik xy banknal es az ingatlan hitelesek kozul sokan azert vesznek fel neha millios nagysagrenddel tobb hitelt mert azt utanna eltapsolja thaifoldi nyaralasra tv re hazimozira stb, ahelyett hogy ha mar felvette tartalek lenne neki hogy ha kaki van akkor is tudjon torleszteni.
    Tehat a merlefelo magyar lakossag minden csak nem merlefgelo es ha nem lenne olyan csoro mint amilyen es nem lenne mar 1-2-3 hitele venne tabletet is .
    Hitelugyintezo ismeros egy otthoni elektronikai szakuzletben meselte hogy anyuka kislannyal bement hogy mosogep kellene, hitelre, aztan a gyereknek egy 80ropis telefon lett a vege. Ennyit a merlegelesrol..
  • narumon
    #11
    Hát szerintem Magyarországon bírkábbak az emberek. Hamarabb mennek itt minden reklám után mint EU más részein. Ha megnézed a fizetéseket akkor tisztán látszik. Elég megnézni a ruhákat, az autó állományt a kihelyezett hiteleket...
  • sanyicks
    #10
    hát igen a pénz hiánya mérlegelésre kényszerít. Nyugatabbra megvesznek minden szart ami a tv-ben van, és azt mondják hogy ez most a menő. Bár van aki elég pénzzel is mérlegel, de az emberek többsége nem ilyen, hanem minden pénzt el akar tapsolni gyorsan.
  • stefun
    #9
    Ugy látszik Magyarországon elöször Gondolkodnak hogy vajon megéri e tabletet venni és milyen élethelyzetben segit, ez a kialakitott technika. Nem csak birkamód mennek a divat felé.
  • lordsithlord
    #8
    A tablet alapvetően nem bukás. Tény, hogy az első széria nem váltotta be az ígéreteket (bár stabilnak és könnyen kezelhetőnek ígérték, igen gyakran fagyott, ráadásul igen gyakran kellett újrakalibrálni az érintőképernyőt, mert elmászott, ráadásul igen gyakran belassult és néha csak a hard resetre reagált), így azt nem is nagyon vették. Viszont mióta kijött a 2.2-es verzió, azóta lényegében probléma nélkül mennek az Androidos eszközök, így azóta van is rájuk kereslet (nem is kicsi). A legújabb, 4.0-ás verzió pedig jószerivel összeomlaszthatatlan, stabil, gyors, így az ezzel készült gépek előre láthatóan elég kedveltek lesznek.
  • muerte2
    #7
    Az ugyan lehet de egy magyar piac miatt nem buko vagy nyero egy termek es mivel pl Nobuo forumtars bukasrol beszelt jelztem, hogy a globalis piac szempontjabol a magyarorszagi tapasztalatok lenyegtelenek.
    Probaltam ravilagitani arra hogy azert mert Magyarorszagon egy termek nem sikeres abbol nem lehet globalis kovetkezteteseket levonni: Idezem:
    "A tablet viszont azok után, ahogy beharangozták nagyon nagy bukás. És nem a számokból kell kiindulni, mert ahol pénz van ott a számokkal ügyesen kell játszani. Indulj ki abból a nagyvárosokban köztereken, szabadidős épületekben hány tabletes embert látsz. 20 net vagy notebookosra jut talán egy tablet..."

    Tehat a leirt idezet onmagaban is okorseg.


  • lordsithlord
    #6
    Magyarországon, magyar fórumon igenis elég érdekes kérdés a magyar helyzet...
  • muerte2
    #5
    En Irorszagban lakom, itt marha sok tabletes embert latni, csak a kozvetlen kollegaim koreben van vagy 8-10 darab, ehhez hozzatennem, hogy mindenkinek okos telefonja van (Nem csak android) , mind ez annak ellenere hogy a magyarorszagi inmternet szolgaltatas fenyevekkel jar az irek elott..
    Nemetorszagban nem kolonben sok tabletet latni. Hogy magyarorszagon mi van az meg kit erdekel, egy piacilag (is) jelentektelen orszag.
  • narumon
    #4
    Mármint a google tabletre gondolsz gondolom. Mert azért van 1-2 cég aki köszöni szépen de éppen rekordokat döntöget tablet eladásból...
  • Nobuo
    #3
    A tablet viszont azok után, ahogy beharangozták nagyon nagy bukás. És nem a számokból kell kiindulni, mert ahol pénz van ott a számokkal ügyesen kell játszani. Indulj ki abból a nagyvárosokban köztereken, szabadidős épületekben hány tabletes embert látsz. 20 net vagy notebookosra jut talán egy tablet...
  • sempron07
    #2
    "számos érdekes információ látott napvilágot."
  • lordsithlord
    #1
    Nem egészen értem, mi ebben a hír...

    Minden nagyobb vállalat, ha nagy projektbe kezd, simán beleeshet abba a hibába, hogy túlzott becsléseket készít. Az Android esetében ez simán megeshetett, hiszen túl sok komoly ellenféljelölt nem akadt, mikor a kiadás szóba került. Tehát ez elnézhető hiba.

    Megjegyezném, a teljesség kedvéért azért azt nem árt meg leszögezni, hogy ezek legalább 3 éves adatok lehetnek, már csak a telefon paramétereit elnézve is.