• lordsithlord
    #17
    Valóban, ennyi hülyeséget egy rakáson én is nagyon régen olvastam...

    Ad 1: ma bemegy az ember a szolgáltatóhoz és megveszi a telefont 0 forintért, mellette aláír 2 év hűséget. Így megkapja az esetlegesen 100ezres vagy annál is drágább készüléket kezdő részlet nélkül, tűrhető és tartható részletfizetéssel. Ez nem hitel, nem is emiatt fizetésképtelenek az emberek.

    Ad 2: sok autó nem saját tulajdon, hanem lízing konstrukcióban van a tulajdonosnál. Ezt javarészt a drágább autókra csinálják, senki meg ne kérdezze, miért, nincs benne logika. Az olcsóbb kategória (azaz a 3-5 milliós autók) pedig valóban, részletere kaphatóak, de megjegyezném, hogy ha valaki használt autót vesz, az is ma már elég komoly összegekben van, ráadásul lutri, hogy nincs-e valami rejtett hibája vagy mennyit bír még. Az autó márpedig ma már munkaeszköz, nem csak kényelmi, luxus cikk. Ergo megintcsak nem jó a megközelítése a dolognak, hogy az autó felesleges nagymérvű kiadás, ideális esetben ugyanis visszahozza az árát. Megjegyzem, ahogy itt már valaki írta, egy ideje ismét az autóállomány öregedése tapasztalható, egyre kevesebb új autó száguldozik az utakon (emiatt is zár be nagyon sok autókereskedés).

    Ad 3: valóban, vannak olyanok, akik felesleges dolgokra költik a felvett hiteleket. Pontosabban számunkra feleslegesnek ítélt dolgokra. De ez egy jelentősen kisebb réteg, mint azok, akik elkövették azt a hibát, hogy bedőltek annak a trükknek, hogy valutában (legtöbben ugye a "stabil" svájci frankban) vették fel a hitelt, merthogy így jobban járnak. A bankok természetesen nem nagyon szóltak az árfolyamkockázatról, ergo sokan beleestek ebbe a hibába. Most pedig egyszerűen nem bírják utolérni magukat, mert az árfolyamváltozás okozta részletváltozás mára sokaknál eléri az eredeti szerződésben meghatározott összeg többszörösét... És kénytelenek felvenni egy újabb hitelt, hogy az előzőt törlesszék, majd megint egy újabbat, és így tovább. Gazdaságban annyira ismert
    beírók gondolom ismerik a jelenséget, van is egy neve, hitelspirálnak hívják.

    Tehát lehet mondani, hogy hű, milyenek az emberek, de el kellene esetleg csöppet azon is gondolkozni, hogy ténylegesen az-e a probléma, hogy felesleges dolgokra költik előre a pénzüket, vagy az, hogy egyszerűen egy mókuskerékben vannak és nem bírják azt elérni, hogy a hitelük törzstőkéje csökkenjen, mert a kamatok és az árfolyamváltozás együttese olyan lavinát indított el, ami jószerivel megállíthatatlan, ezért hogy 1 hitellel ne ússzanak el, kénytelenek felvenni egy másikat, majd egy harmadikat és így tovább. Emellett sajnos nagyon sokan vesztették el a munkahelyüket is, ami megintcsak fizetésképtelenséghez vezet egy idő után.

    Sajnos Magyarországon nem az a jellemző, hogy az emberek hülyeségek vétele és az ezekre felvett hitelek miatt úsznak el, hanem a hitelspirál okozta problémák vezetnek el oda, hogy egyszerűen szólva fuldokolnak az adósságban. Valóban, van egy réteg, akik mindenféle hülyeségeket vásárolnak, ők a tehetősebbek, sőt, sokan közölük nem is készpénzre, hanem hitelre épít. De ők vannak kevesebben, tehát nem kellene esetleg általánosítani.