200
-
7HTH7 #40 De nosza rajta, mutass nekem egy matematikus csimpánzt :)
Az időkorlátos intelligenciatesztek régesrég elavultak, nem mérvadók. -
Lucy in the Sky #39 Ez az IQ teszt definíciója: olyan feladatok, melyek megoldásához magas IQ szükséges :) -
7HTH7 #38 Hát te sem fejtetted meg gyorsan amit leírtam, olvasd el mégegyszer akkor talán megérted.
Ha időtényezős intelligatesztre alapozol abban a csimpánzok nagyságrendekkel jobbak, mint az emberek. Nekik a helyzetfelismeréshez és döntéshez nagyjából tized annyi idő is elég mint egy embernek.
Ez amit te most intelligencia tesztnek minősítettél valójában csak egy reakcióidő mérés.
Az olyan intelligenciateszteknél, ahol nincs időkorlát az ember teljesít jobban. Ezért pontosan ennek kellene mérvadónak lennie, tekintve, hogy elvileg az ember intelligensebb állat, mint a csimpánz. -
gombost #37 Intelligenxia tesztrol beszelunk nem memoriarol. A kettonek nincs koze egymashoz. Az idotenyezo pont azert kell, mert ezeket a feladatokat barki meg tudja oldani, nem kell hozzajuk semmilyen elokepzettseg, de a gyors megfejteshez magas IQ szukseges. -
7HTH7 #36 Valóban nem jó. Nekem is nagy gondokat okozott, hogy a saját korosztályommal nem jöttem ki. Ahogy az is, hogy gyakran a tanárok nem tűrték el mikor megpróbáltam kijavítani a hülyeségeket, amiket mondtak. Se a korosztályom, se a tanárok nem tudtak elfogadni, tisztelet a kivételnek. Ezért is utáltam gyerek lenni, én voltam a tökéletes fekete bárány. -
pifoeko #35 És most ennek a lánynak miért is jó ez? Okosabb a többieknél? Nem hinném! legfeljebb a megkülönböztetett helyzete miatt soha nem tud beilleszkedni a társadalomba. Maximum a "Mensa" társadalmába. -
7HTH7 #34 Az intelligencia tesztek fontosságával nincs baj, inkább csak a módszerrel. A Menza által használt időkorlátos teszttel nem a valódi intelligenciát, hanem inkább a reakcióidőt és a memóriát mérik.
Ez annak köszönhető, hogy mikor a módszerüket kidolgozták még nem tudtak arról, hogy az ember memóriája és reakcióideje nagyságrendekkel rosszabb az emberszabású majmokétól, főleg a csimpánzokétól.
Lentebb egy videót linkeltem a csimpánzokkal és emberekkel végzett tesztek egyikéről. Ha tényleg olyan fontos a memória és a reakcióidő, mint azt a menza állítja, akkor igazítsuk a teszteket az átlagos csimpánzok reakcióidejéhez és memóriájához. Ebben az esetben csak csimpánzok lesznek Menza tagok, de szinte mind. Talán egy-két vadászpilótának lenne még valamennyi esélye bejutni, de ők is csak épphogy átcsúsznának a határon.
Ha a Menzának lenne igaza, akkor most a csimpánzok építenének űrhajókat és nem az emberek. -
#33 Szerintem sem kéne túlbecsülni, pl azt túlbecsülésnek tartom ha álláskeresőknél figyelembe veszik és ez alapján döntenek. Egyébként a mensa oldalán, mint pozitív ok a tagságra ez szerepel. Szerintem sok ember meg tudná oldani ezeket a teszteket időkorláton kívül 100% és gyakorlással szerintem jelentősen növelhető a teszt kitöltési sebessége. Ha már sok hasonló feladatot megold az ember, akkor a gondolkodási tartománya fókuszálódik az adott feladatra. Pl nem mérlegelek olyan dolgokat, amik biztos nincsenek a megoldások között és mechanikusan csak végigtesztelem az ismert megoldási módszereket. Pl nagy számok vannak felsorolva és meg kell mondani, mi a következő szám. Akkor én elkezdem tesztelni rá az alapvető műveleteket, ami persze sokáig tart, holott gyakorlott emberek tudják, hogy nagy számoknál a számjegyek kapcsolatát kell nézni.
Plusz még évi 8k-t is le kell pengetni ha elmúltál 24, egyébként 4k. Persze csak ha akarsz tag lenni. Mondjuk ezért kapsz egy folyóiratot meg pár apróságot. Lehet, ha ingyen lenne az interneten kitölthető, akkor nem is lenne annyira "elit". -
#32 Fejvadász cégek? Apa, a kislány 4 éves. :) Mire odajut, hogy lesz belőle valami, évtizedek telnek el, ennyire előre egy fejvadász sem gondolkozik.
Egyébként félreérthető voltam alant: nem a kislánnyal van bajom, még jó hogy, büszke lehet magára, ahogy a szülei is. A probléma az IQ értékek túlbecslésével van. A Mensa pedig csak egy jól hangzó csoport, ami ehhez hasonló hírekkel vadászik elismerésre. -
7HTH7 #31 Megjegyezném, hogy az időre való kitöltést már sok kutató nem tekinti az intelligencia méréséhez használható módszernek, pontosan azért mert a csimpánzoknak készített teszteken az ember a nagyságrendekkel rosszabb memóriája és a lassabb reagálása miatt elvérzik.
A reakcióidőt és memóriát a problémamegoldó képességtől külön kell mérni vagy legalábbis nem erre a kettőre kell alapozni a teszteket, mint azt a Menza teszi.
-
Sequoyah #30 Az IQ igenis sokat elmond, de csak korlátozott területen. Nemrég volt egy interjú a mensa magyar vezetőjével, ő korrekten elmondta, hogy az IQ megmutatja, hogy milyen a logikai problémamegoldóképessége valakinek ismeretlen területeken, de ez sokszor nem áll arányban az életben való boldogulásról, műveltségről stb...
Szóval nem kéne lebecsülni az IQ szerepét, de túlbecsülni sem. -
torreadorz #29 "Ha sok gondolkodás után adsz választ, akkor nem készség szinten vagy intelligens, vagyis az már más képességet mér."
Milyen képességet? A gyors válaszadás csak a hülyeséget méri, ha valaki intelligensebb akkor vélhetően az azt jelenti hogy az agya "bonyolultabb", több idegpálya, több idegkapcsolat stb stb. Ebből következően sokkal több kombinációt forgat meg az agy, ámde ez több ideig is tart.
Az én logikám alapján ez azt jelenti hogy ha van két ember, egy kisebb és egy nagyobb intelligenciával rendelkező, de mindkettő rendelkezik egy rövid idejü feladat megoldásához szükséges intelligenciával akkor a kisebb IQ-val rendelkező fog hamarabb megoldást találni.
Ellenben egy komplexebb összetett feladaton meg elvérezne.
Egyébként meg, az IQ csak egy szám, olyan mint a megapixel a fényképezőgépeknél. Bizonyos határok közt kell lennie, de ha az megvan akkor a fénykép minőségét már teljesen más dolgok befolyásolják, pl optika, szenzor méret stb. Persze parasztvakitásnak jó mert az emberek fejében az van hogy 10>5 tehát a 10 megapixeles biztos 2x olyan jó mint az 5-ös, akkor is ha a 10-es egy mobiltelefon kamerája a másik meg egy DSLR. -
#28 Persze, hogy lehet.
Not. -
Alfa Of NS #27 Az időkorlát valószínűleg azért kell, mert IQ-teszt során készséget mérnek. Ha sok gondolkodás után adsz választ, akkor nem készség szinten vagy intelligens, vagyis az már más képességet mér. -
7HTH7 #26 Ha egy IQ tesztet összeállítanánk a csimpánzok átlagos reakcióidejéhez és memóriájához igazítva, azon az emberi IQ teszteken kimagaslóan teljesítő emberek még a 70 pontot sem érnék el. -
7HTH7 #25 Tessék, egy videó arról, hogy mennyivel is jobbak a csimpánzok:
http://indavideo.hu/video/Csimpanzok_vs_emberek_memoria_teszt
Ennek ellenére mégsem a csimpánzok építenek űrhajókat, hanem mi emberek :) -
7HTH7 #24 "az IQba pedig a gyors döntéshozó képesség és a jó munkamemória is beleszámít"
Akkor az a rossz hírem, hogy a csimpánzok porig alázzák a legértelmesebb embereket is ebben a tekintetben. Nekik sokkal kevesebb idő kell a döntéshozáshoz és a memóriájuk is sokkal jobb, mint az embereknek. -
nlght #23 haters gonna hate...
bekerült a világ újságjaiba, portáljaira, ismerik, van marketing értéke, lehet hogy már benne van a fejvadász cégek látókörében, a kiscsaj előtt komoly jövő áll, tuti nem fog csórón meghalni, azon se lennék meglepődve, ha 16-17 évesen diplomázna, mivel már van pár év előnye a generációjához képest és láthatóan szeret tanulni is (vagy csak a szülei köcsögök) -
#22 EZ. -
#21 Mensa tagság -- hova szarjak, most őszintén? Pláne 4 évesen, kb. annyit ér vele, mint a szájharmonikázni tudó majom. -
orbano #20 az IQba pedig a gyors döntéshozó képesség és a jó munkamemória is beleszámít. ez egy kombinált teszt. az életben is reális, nem minden feladatkörben van lehetőséged sokat rágódni, szöszölni a dolgok értelmezésével, stb. persze ezek szerencsére fejleszthető dolgok.
egyébként én szeretem az IQ teszteket, lehet velük mérni a saját fejlődésem. de emberek összehasonlítására pont az agyi képességek összetettsége miatt alkalmatlan szvsz. -
philcsy #19 Nálunk a suliban szinte mindenki menzas volt. :) -
GoCa #18 Az intelligencia annyi tényezőből áll, hogy a büdös életben nem lehet majd mérni.
Mensa az a club amit anno valami unatkozó gazdag öregúr kitalált mert a könyvklub meg a szivartársaság már bezárt.
Van egy olyan érzésem, hogy ha felhívnám a Mensat azzal, hogy egy jelentősebb összeggel megtámogatnám őket, tudnának nekem olyan tesztet összeállítani ahol elérném a tagsághoz szükséges szintet... -
7HTH7 #17 Én csak azt kritizálom ezekben a tesztekben, hogy túl kevés időt adnak a feladatokra. Nem minden ember ugyanolyan gyors. És nem feltétlen a gyorsabb az okosabb, s a lassabb a butább.
Én általában lassabban értem meg a feladatokat mint a többi ember, ellenben könnyedén megoldom azt is amit sokan mások nem képesek.
Ez okból is fordul elő, hogy egy kiváló tudós esetén átlagos intelligenciát mérhetnek ezekkel a tesztekkel. Az átlag feletti intelligencia nem feltétlen társul a gyors érzékeléssel, gyors döntéshozó képességgel, jó reflexekkel, stb. Csak erről valahogy sokan megfeledkeznek. Például a Menza oldalán található teszt is ilyen a 10-15 másodperces feladataival. -
#16 Ez az eset nem fog jót tenni a szőke nős vicceknek. Az mondjuk nem baj. -
idebudanemoda #15 ...Mensa pszichológusa (LOL)
...Mensa marketing koordinátora (ROFL)
...mint Albert Einstein (160) ??? albert jó volt, de iq tesztelve nem volt.
p.s. ez tényleg a tudomány rovatban jelent meg? :O
és közben afrikában éheznek a gyerekek?
-
idebudanemoda #14 ok. én mensa tag vagyok. vagyis voltam. korán reggel mentem a tesztre, mert a későbbi vonattal nem értem volna oda. ezért az íkúmat csak 7-8 sör után tudták lemérni. addig voltam tag (oklevél, stb.), amíg ki nem derült, hogy évente tagdíjat kell fizetni érte. na jó, mensa, mensa, de azért hülye nem vagyok! (benne vótam a tévében is, első hivatalos mensa teszt vót, videlyót kérésre küldök)
p.s. a szép, hogy a gyerekeknél szorozzák, de nekem a sörök? nem kőbányai világos volt, hanem a jó kemény (csapolt) budvar
http://sk.wikipedia.org/wiki/Bud%C4%9Bjovick%C3%BD_Budvar
ebből is a
Budweiser Budvar (5,0% vol.) svetlý le¾iak
jah, a lényeg - csak nehogy a terrorrristák a wrigleyt megtuggyák... ;) -
#13 "A világviszonylatban legfiatalabb tag, Oscar Wrigley két és féléves korában csatlakozott a klubhoz 160-as IQ-val."
"Az IQ tesztek adott korcsoportokon belül értékelendők" - mondta az amerikai Mensa pszichológusa, aki szerint lehetetlen a különböző korcsoportok IQ szintjeinek összevetése.
Ez mit jelent egy 2,5 éves srácnál? Lehúzta maga után a wc-t?
-
duke #12 Szerintem se szamit tul sokat. A nagyon alacsony ertekeket leszamitva, az emberek jobban jarnak, ha inkabb az EQ - juk magasabb. Mert az erzelmi inteligenciara tobbszor, es jobban van szukseguk eletukben, mint a magas IQ-ra. -
#11 Szerintem az IQ-hányadosnál sokkal többet mond el valakiről pl. egy 1-2 órás meghatározott témájú beszélgetés...
Vagy mondhatnám úgy is, hogy tapasztalataim szerint az IQ-hányados nem jelent semmit. Legalábbis 100 és 140 között - bár ez többé-kevésbé csak tipp, lehet, hogy tágabb ez az intervallum. -
duke #10 En voltam iq teszten, szerencsere negativ lett. -
theCREATOR #9 Én sosem tartottam relevánsnak ezt az őrületes IQ tesztet... persze valamilyen szinten igen, de egy átlag embernél szerintem nem mérvadó egyáltalán.. Most azért írtam, hogy átlag mert nem ilyen belterjes cigányokra meg ilyen vv-n nevelkedett homokosokra gondolok -
caius marius #8 Szerintem meg semmit nem mond el... Rendkívül szubjektív akàrmelyik inteligencia teszt. Hülyesèg az egèsz, làsd: nègyèveseket ezzel gyötörnek ahelyett, hogy hagynàk jàtszani a többi gyerekkel... -
lapaleves #7 pontosabban csak a posztolóról mond el valamit. -
#6 van kutató 100 körüli IQ val és énekesnő 170 essel szóval szerintem alig mond el valamit az emberről ez a szám. -
mr9 #5 kell ez, majd mikor lecserélnek, mert "ezt egy négy éves is megcsinálja", csokiért -
COOLancs #4 Az SG az emberiség 98 százalékánál hülyébbek gyüjtőklubja. -
dyra #3 "Soha nem lennék olyan klub tagja, amely hajlandó lenne felvenni tagjai sorába!"
-
Deus Ex #2 Nos, szerintem a Mensa tagság informális feltétele, hogy ne legyen SG accountod..:-) -
pasi29uk #1 Kíváncsi lennék, hogy vajon a fórumot olvasó és esetlegesen kommentáló közönség hány százaléka van fent a Mensa listán vagy volt tesztet kitölteni.