200
-
#160 Az a baj itt ez a szerencsetlen nyomoronc realpheonix, akit lathatoan gyengebb erzelmi szalak fuztek willcoxhoz. Az is lathato egy meresbol, ki utasitotta el a masikat mikor elohozakodott ezzel a tennyel, de probalja meggyozni a jo nepet, ezzel takargatva butasagat, hogy nem jol lett megfogalmazva az eredeti kerdes, pedig jol volt. valaki kitakarithatna innen a hulyesegeit meg magat a gyereket is egy idore. -
Fbn Lx #159 na, látom így háromnegyed 5-re már fogalmazni is elfelejtettem, szorri -
Fbn Lx #158 NAVÉGRE MEGVAN
ilyenkor mindig katarzist élek át.:3
két és fél órát agyaltam rajta, az még elfogadhatónak számít? :DDD
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
első lépés: lemérünk 4-4 golyót.
a példa kedvéért 1,2,3,4 - 5,6,7,8.
1. eset: egyforma súlyúak. Ekkor az asztalon maradt golyók között van a különböző súlyú (9,10,11, vagy 12). ez esetben a második lépés: kiválasztunk ebből a 4-ből 3-at a mérleg baloldalára, pl 9,10,11, majd jobb oldalra az átlagosakból hármat (pl.: 1,2,3)
a.) Ha ez a két csoport egyforma súlyú, akkor a harmadik négyes csoportból megmaradt golyó, a 12-es lesz a különböző, így azt harmadik lépésben összehasonlíthatjuk a biztosan egyforma 8 közül bármelyikkel, és megkapjuk, nehezebb-e vagy könnyebb a többinél.
b.) Ha viszont a két hármas csoport súlya különböző, az azt jelenti, hogy a felrakott 9,10,11 okozza a kilengést és ezt láthatjuk, hogy az átlagos súlyúakhoz képest felfelé, vagy lefelé. A példában legyen most nehezebb, és ekkor 3. lépésben e három közül feltesszük bármelyik kettőt, pl.: 9 és 10, és megnézzük, melyik a nehezebb. ha egyforma, a 11-es a nehéz.
2.eset: az első lépésben felhelyezett két 4-4 csoport különböző súlyú.
Példa kedvéért most az 1,2,3,4 golyók (bal oldalon) fent vannak, az 5,6,7,8 (jobb oldalon) lent.
ekkor tudjuk, hogy a 9,10,11,12 biztosan azonosak.
2. lépésben az 1,2,3-at fent hagyjuk bal oldalon, a 4-es és 5-ös helyet cserél, a 6,7,8-at levesszük, és helyükre felrakunk a 4 azonos súlyúból 3-at,
tehát az új állás a második lépés után: 1,2,3,5 - 4,9,10,11.
lent hagytuk az asztalon 6,7,8-at, a 12-es meg ugye már nem játszik.
ekkor 3 állása lehet a mérlegnek:
1. A bal oldal fent maradt. ekkor 1,2,3,5 között kell lennie egy golyónak, amelyik könnyebb - az 5-ös nem lehet könnyebb, mert első mérésben a lentiek között volt, a jobb oldalon pedig nem lehet nehezebb golyó, mert 9,10,11-et az átlagosak közül választottuk, 4 pedig az első lépésben a fentiek között volt.
Hogy 1,2,3 közül melyik a könnyű, annak eldöntésére bármelyik kettőt felhelyezzük a mérlegre, pl. 1-et és 2-t. ekkor látjuk, hogy vagy 1. a könnyebb, vagy 2. ha egyenlőek, értelemszerűen a 3. a könnyű.
2. A mérleg kiegyenlítődik. ez csak azzal magyarázható, hogy a jobb oldalról levett 6,7,8 golyók között volt egy, ami nehezebb. ekkor 3. lépésben ugyanúgy döntünk a 3 közül, mint fentebb.
3. A mérleg jobb oldala kerül lentre. Ez esetben vagy a bal oldalról jobbra átkerült 4-es golyó változtat az álláson, vagy a jobbról balra átkerült 5-ös golyó. tehát: vagy a négyes a könnyű golyó, és emiatt emelkedett fel a jobb oldal mikor átkerült, vagy az 5-ös a nehéz, emiatt süllyedt le a baloldal. ennek eldöntésére 3. lépésben összemérjük vagy az 5-öst, vagy a 4-est egy átlagos súlyúval.
na ezt tényleg nem fél perc volt lírni. remélem, ha nem érthető is érti mindenki a magyarázatomat, legalább számodra követhető :D -
#157 :-) csak nem egy munkahelyen dolgozunk?
viccet félre téve, nálunk ez 2 lépés, mert a a harmadik szeletet mindig rárakjuk a piruló kenyerek tetejére, majd fordítunk... -
Doktor Kotász #156 Feladat:
Van egy kenyérpiritó, amelyikbe két szelet kenyér tehető, de mindegyiknél csak egy oldalt pirít. Mi a legkevesebb lépés, amivel megpirítható három szelet kenyér mindkét oldala. -
Doktor Kotász #155 "Semmilyen IQ teszt nem tartalmaz semmifele lexikalis tudast, csak logikai feladatokat."
Ez nem teljesen igaz, mert vannak nyelvi feladatok is.
Melyik a kakukktojás?
a.) Létra,
b.) lift,
c.) mászókötél,
d.) mozgójárda.
Mondjuk a d, mert az vízszintes mozgásra használatos, és ez valamennyire lexikális tudás. -
willcox #154 Csak fikázni tud. Illetve még valamit: jah és nah. Vagyis: nyelvújító. Vagy csak a származását akarja bizonygatni. -
willcox #153 3 mérés. -
gforce9 #152 http://www.gondolkozz.hu/9/hogyan-m%C3%A9rsz-meg-12-goly%C3%B3t
megtaláltam -
gforce9 #151 Várj kicsit. Lehet az alap kérdés volt hülyeség. Mostmár tényleg érdekelne egy link ehhez. Mert nekem is az jött ki, hogy minimum 3 mérés, de 4 mérés biztosan elég. Elképzelhető, hogy elég 3 mérés minden esetben, de ebben kezdek kételkedni, míg egy értelmes levezetést nem látok. Simika ugyan írt lvezetést, de nekem az nem átlátható, kusza (ne haragudjon meg a szerzője :) ). Amit RealPhoenixx írt az átlátható, de nem feltétlen 3 lépés, lehet 4 is. No akkor mi is az igazság? 3 vagy 4? Mi is a pntos kérdés? -
gombost #150 Valamit felreertettel. 3 meresbol meg kell talalni a kakukktojast, illetve, hogy konnyebb, vagy nehezebb-e. Ezert ertelemszeruen a te megoldasod nem jo. Negy meressel 3-as csoportokra osztva is meg lehet tenni ugyanezt. -
RealPhoenixx #149 Baluman:
84 Agarugras
NB: joejt, nincs mar idom -
#148 Valaki az agáros-nyulasat at is leírhatná, mert nem jutok el az eredményig :$ -
gforce9 #147 Jaaa 4 mérés is lehet? Akkor a feladvány után pár perccel beírom a választ..., így egyszerű, mondhatni primitív. De a kérdés nem az, hogy 3 mérésből hogyan lehet? Mert akkor a feladvány a rossz. No akkor adjon valaki linket a feladványhoz, hogy kiderüljön, a kérdés rossz, vagy a válasz? -
theCREATOR #146 Ezt de kurvarég láttam :D -
RealPhoenixx #145 Ancsil, Gforce9:
Ennel a feladatnal van egy ilyen dolog: a 12 golyo kozul csak 8at merunk, merthogy>
1. ha a 8 (4-4) golyo eseten a merleg egyenben van, akkor a fennmarado 4 kozott van az a golyo, melyet keresunk, innen egyertelmu a megoldas (melynek soran megkapjuk, hogy konnyebb vagy nehezebb e a kerdeses elem – ekkor a szukseges es elegseges meresszam 3)
2. ha a 8 (4-4) golyo eseten a merleg nincs egyenben, akkor a kulonc golyo ertelemszeruen e 8 kozott van, amelybol 4et alapban elveszunk, hogy megnezzuk a kovetkezot: *nem mellesleg ez a merlegallas elarulja a kulonc golyo jelleget, meghozza ugy, hogy ha a nehezebbnek hitt elemek (4 =2+2) elosztva a merlegen egyensulyban lesznek /2-2 golyo/, akkor a keresett golyo konnyebb, ellenkezo esetben nehezebb; hasonlo elven kesobb is megallapithato a golyo jellege ezert ennek mikentjet a tovabbiakban folosleges ujra leirni * -azt tanacsolom, hogy mindig csak a nehezebbnek tuno csoportot vizsgalja az, aki kepes elbizonytalanodni-
3. ha a 4 (2-2) golyo egyensulyban van, akkor a korabban le nem mert eredeti 4 golyohoz tehetjuk ezeket, mert akkor ezek a golyok bizonyosan azonosak mind a 8an (a korabban le nem mert 4el egyetemben), a feladat tovabbi megoldasa egyertelmu (tehat mertunk eddig 8 golyot melyek nem voltak egyensulyban majd mertunk 4et amik egyensulyban voltak, vagyis ketszer mertunk, es maradt 4 kerdeses golyo es ekkor minumum 3 maximum 4 meressel allapithato meg hogy melyik a kulonc golyo)
4.b. Ha a 4 (2-2) golyo nincs egyensulyban, akkor a keresett golyo ezek kozott van es folytatjuk az eljarast , vagyis 1-1 golyot hasonlitunk ossze, az pedig ertelemszeruen adodik, hogy nehezebb vagy konyebb a golyo, vagyis 1-1 golyot merve ha azok egyezoek, akkor a fennmarado ketto kozott van a kerdeses (ekkor mar mertunk 8at melyek nem voltak egyensulyban majd mertunk 4et amik szinten nincsenek egyensulyban, es mertunk 1-1-et egyensulyban, vagyis 4 meressel allapithato meg rosszabb esetben, jobb esetben 3, tehat az allas ugyanaz mint korabban, vagyis: minimum 3 maximum 4 meressel megallapithato a kulonc golyo azonossaga)
A lenyeg:
A valodi kerdes, amennyiben valoban ketkaru a merleg es csak 1 golyo kulonbozik sulyban a tobbitol, meghozza kiindulaskent nem megallapithatoan kissebb tomegu vagy nagyobb esetleg a tobbinel, szval ekkor>
A kerdes: minimum illetve maximum hany meressel allapithato meg hogy melyik golyo ter el a tobbitol sulyban es milyen jelleggel /kissebb vagy nagyobb tomegu/
Masik kerdes: hatarozza meg a minimalisan szukseges es elegseges meresszamokat
Harmadik kerdes: hogyan hatarozhato meg a kulonc golyo jellege
A valasz: minimum 3 meres szukseges es 4 meres elegseges, a kulonc golyo jellegenek meghatarozasanak modjat pedig fentebb leirtam mar
NB: bocsi, csak itteni ido szerint 9-kor jottunk meg (Curry-PcWorld -bol, meg lengyen boltbol), a kaja keszites a baratnom meg az en reszemre, illetve az eves elvette az idot, szval gyorsba ment a megoldas, de remelem ertheto, joejt -
#144 +1 -
gforce9 #143 Milenne, ha megoldást írnál rá, nem pedig fikázást?
Az egyik ágára van megoldásom:
első mérésben 4-4-et mérünk és egyenlőt mutat. ez a 3 lehetőség közül az egyik.
Ennek a további lépései:
veszek 3 tutijó golyót (bármelyik megfelel azokból amelyek a mérlegen voltak) és összehasonlítom a megmaradt 4 golyóból hárommal.
Ha kileng, megtudtam, hogy a megmaradt 3-ban van e golyó és ha igen, nehezebb e vagy könnyebb. ezután a 3 golyóból a hibásat 1 méréssel ki tudom szűrni, hiszen tudom, hogy a hiba pozitív e vagy negatív.
Ha nem leng ki akkor a megmaradt 1 golyó a hibás, azt pedig 1 lépéssel el tudom dönteni szintén, hogy a hiba pozitív vagy negatív e.
Egyelőre eddig jutottam 3. sör után :D Nem biztos hogy ma már tovább jutok :) -
RealPhoenixx #142 Willcox te szerencsetlen, nah most aztan nagyot mondtal, hogy 3 darab 4es csoportrol van szo a feladatban, ezt egy pisis is siman megmondja (legalabbis nalunk). Jah, de a dolog onnan indult, hogy nalad, nah hat gondolhattam volna pöckös öcskös, hogy te ezen a feladaton egesz felsoktatasi eletedben ragodtal, bar ha az iqdat tekintem, akkor ez tok termeszetes, hiszen alacsony nivobol nehez kiszakadni, ez vitan feluli, legalabbis nalunk :)
Mindenesetre Willcox: vicces kis fiucska vagy, szep nagyoit mondoval, az am, ezt a mumajer utcagyerekek zabaljak nalatok tuttira!!
Szval a lenyeg, hogy Willcox szegeny egy gyerek, nagy beszolasaival jol besult, total ÉGŐ hogy a sajat maga alltal prezentalt dolgot nem tudja megoldani, mekkora műmájer gyerek ez, nah a jovoben igy adjatok arra amit ez a low level black root kölök köhög.
Nah most viszont csinalok es eszek vacsit, aztan letolom a kedves illeto kedveert a megoldast, mert lattam ugykodott rajta, es legalabb igyekezett, kar hogy Willcox a villamosmernokok szegyene csak annyit tudott neki segiteni IQ hianyaban, amit barmely mas pisis is tud, hogy 3 db 4-es csoport a nyitas -
gforce9 #141 ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ :D :D :D :D -
simika #140 megfejtés:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!nemecsek.
A kép bal oldalán egy létra látható. A létra köztudottan nem ecset. t->k csere után a megfejtés nemecsek. :D
-
simika #139 -
simika #138 Én is írok egy fejtörőt :)
Annyit segítek, hogy a megfejtés egy híres magyar regény főszereplőjének a családneve.
-
gforce9 #137 mondtam én hogy egyszerű :) pirospont! :) -
simika #136 Első vödörből kiveszünk 1dbot, 2. vödörből 2 dbot, 3. vödörből 3 dbot... 10. vödörből 10 dbot. Együtt megmérjük az 55 db érmét. Az össz súlyból levonunk 5500g-ot, és amennyi g marad, annyiadik sorszámú vödörhöz tartozó gép hibás -
gforce9 #135 Ez tényleg jó fejtörő, valóban a kutya ott van elásva, hogy meg kell mondani azt is, hogy könyebb vagy nehezebb a hibás golyó mert azt sem tudjuk :) Én is gondolkodom rajta. Addig, hogy 4-4 -el kell kezdeni én is rájöttem, illetve, hogy csoportosítani kell a megszámozott golyókat.
No míg megy a fejtörés én is feladok egyet, bár ez egyszerűbb sokkal. Hátha valakinek ezen is van kedve agyalni :) Van 10 db érmegyártó gépünk. Mindegyik gép 100 grammos érméket gyárt, de az egyik hibás és az 101 grammosakat gyárt. Mindegyik gép érméi a géphez tartozó vödörben landolnak, gépenként külön külön. A vödrökben megszámlálhatatlanul sok érme összegyűlt már minden gépnél. Szemre nem látszik a különbség. Döntsük el egy súlyméréssel, hogy melyik gép a hibás a 10 közül. -
simika #134 Nincs probléma semmivel sem. Nézd csak meg bármelyik lehetőséget.
pl azt mondod, hogy 4. golyó könnyebb mint a többi.
Ekkor a megoldás lépései sorra (a táblázat megfelelő részeit másoltam ide):
Első lépésben lemérem 1,2,3,4 vs 5,6,7,8 golyókat.
2 jobb oldal nehezebb. Lemérem 1,2,5 vs 3,6,9 golyókat.
2.3 egyensúly. Lemérem 4,7 vs 9,10
2.3.2 jobb oldal nehezebb: 4. golyó könnyebb
Mivel a 24 lehetőség közül bármelyiket meg tudom határozni a táblázat segítségével 3 lépés alatt, ezért a feladatot megoldottam.
-
simika #133 Willcox feladata jó intelligencia mérő feladat. Aki elég intelligens, meg tudja oldani belátható időn belül, aki nem éri el a szintet az nem tudja megoldani. Nem igényel olyan előképzettséget, elméleti ismeretet, amivel nem rendelkezik a civilizált népesség legalább 99%a. Nem fogja tudni megoldani a majom, hiába gyorsabb, ügyesebb, és jobb a memóriája, mint az embernek. Nem tudunk olyan programot írni, ami meg tudja oldani az ilyen típusú feladatot. Sőt, ezt a feladatot még a középkorban is megoldhatta volna egy intelligens ember, még akkor is, ha nem tud se összeszorozni két 5 jegyű számot, sőt, még írni, és olvasni sem tud. (Ha a golyók színnel lettek volna jelölve)
Két 5 jegyű szám összeszorzásához egyébként nem kell intelligencia, csak be kell tanulni egy folyamatot. Ezt még egy 0 intelligenciával rendelkező számológép is meg tudja tenni. Ahhoz, viszont hogy valaki kitalálja, hogy hogy lehet összeszorozni két 5 jegyű számot, már intelligencia kell!
Én, ha intelligencia szintet kellene mérnem, azt különböző bonyolultságú, a golyós feladathoz hasonló fejtörőkkel csinálnám.
-
willcox #132 Egyébként látom, hogy arra rájöttél, hogy át kell csoportosítani a golyókat, és logikai úton kiszűrhető, hogy melyik, és hogyan más a golyó, hiszen ugyanaz a golyó nem lehet egyszer nehezebb, másszor meg könnyebb. Ez a fajta következtetés pedig felér egy kvázi negyedik méréssel. -
willcox #131 Nem azzal van a probléma, hogy a hiányzó esetet nem írtad le.
Egyébként valóban, 24 lehetséges eset van. Ez nem meglepő, hiszen 12 golyó van, és 2 lehetséges eset, vagyis 12*2=24. -
simika #130 na, leírtam az előző részből hiányzó darabot is, hogy egyértelmű legyen:
2 jobb oldal nehezebb. Lemérem 1,2,5 vs 3,6,9 golyókat.
2.1 bal oldal nehezebb. Lemérem 3,5 vs 9,10 golyókat.
2.1.1 bal oldal nehezebb: 5. golyó a nehezebb.
2.1.2 jobb oldal nehezebb: 3.golyó könnyebb
2.1.3 egyensúly: 2. golyó a nehezebb
2.2 jobb oldal nehezebb. lemérem 1,6 vs 9,10
2.2.1 bal oldal nehezebb: 6. golyó nehezebb
2.2.2 jobb oldal nehezebb: 1. golyó könnyebb
2.2.3 egyensúly: 2.golyó könnyebb
2.3 egyensúly. Lemérem 4,7 vs 9,10
2.3.1 bal oldal nehezebb: 7.golyó nehezebb
2.3.2 jobb oldal nehezebb: 4. golyó könnyebb
2.3.3 egyensúly: ilyen nincs
24 megoldás fordulhat elő (12 golyó, bármelyik lehet könnnyebb, vagy nehezebb is a többinél)
A leírt táblázattal mind a 24 verzió megfejthető 3 lépésen belül. Lehet nem elegáns, és lehet, hogy nem az általad ismerttel egyező, de ez jó megoldás.
-
willcox #129 Ez így még rosszabb, mint a 6-6.
NEM TUDOD, hogy könnyebb-e a más súlyú golyó, vagy nehezebb. Tehát az "amerre billent abból a 4 golyót fel tesszük 2-2-re" - a lefele, vagy a felfele billenő oldalról? Mert ha a golyó nehezebb, akkor lefele fog billenni, ha könnyebb, akkor felfele. De ezt NEM TUDOD ELŐRE!!! Ezt is meg kell tudni állapítani! -
asgh #128 Az intelligencia tesztek nem valamiféle objektív mértékegységek alapján működnek, melyekkel ki lehet mondani, hogy x-y okos vagy nem.
Az intelligencia tesztek azt a különös jelenséget használják ki, hogy ha a tesztalany ismeretségi körében mondjuk 1000 embert megkérdeznének, hogy az illető szerintük mennyire okos és ezt jelöljék meg egy 0-200-ig terjedő skálán, akkor a szórás meglepően alacsony lenne.
Az intelligencia tesztek abban segítenek, hogy ezt a közvélemény kutatást nem kell minden alkalommal elvégezni, hanem a teszteken elért eredmények nagyon hasonló értékeket adnak, mint amit az emberek mondanának.
Attól tehát, mert a feladatokon egyre nagyobb pontszámokat érnek el az emberek még nem lesz senki sem okosabb, egyszerűen ahogy a társadalom változik, úgy kell a teszteket folyamatosan hozzáigazítani az emberi elvárásokhoz.
A mesterséges intelligenciára ugyanez érvényes. Nem tartana semeddig egy konkrét intelligencia teszt elvégzésére szoftvert írni, mégsem tekintenénk azt intelligensnek.
Ha pl. a középkorban valaki fejben össze tudott szorozni 2 darab 5 jegyű számot, az feltehetően jól mérte az intelligenciáját (azaz pontosan jelezte, hogy a környezete mennyire tartja okosnak), ma mégsem mondanánk egy zsebszámológépről, hogy intelligens. -
WoodrowWilson #127 Nem jó, mert nem tudod előre, hogy nehezebb vagy könnyebb a kakukktojás. -
dani30 #126 Először fel teszünk a mérleg két végére 4-4 golyót , ha elbillen akkor amerre billent abból a 4 golyót fel tesszük 2-2-re és ott is ami billent azt meg 1-1-re.
Ha az elején nem billent el akkor azt a 4 golyót is ugyan így tesszük fel. -
afirca #125 http://hu.metapedia.org/wiki/Országok_IQ_szerinti_listája
Az adatot amit írtam, nem itt olvastam de ez sem rossz.
A font/forint árfolyamot, azt meg csak meg találod. -
WoodrowWilson #124 Jól van, én is írok akkor adatokat.
Dél-Korea átlag iq 106 (nem tudom, mennyire pontos, nem mintha számítana), Magyarország 99.
1 forint 5 dél-koreai won. -
afirca #123 Ha kell, akármennyiszer leírom még, hogy én nem írtam ilyet.
Adatokat, csak adatokat írtam, semmi mást.
Persze annak örülök, hogy majdnem magatoktól összefüggéseket kerestek. -
Merces #122 ez kinek a felmérése szerint_? -
#121 Ennek semmi köze az átlag IQ-hoz. Úgy én is meg tudom alapozni a jóélétet, hogy 200 évig hozzám tartzik a világ 25%-a és végigfosztom a fél világot...