200
  • TreDoR
    Nem kell elolvasni, mas olvassa fel neked pl. a szoveges feladatokat, fejben megoldod, valaszolsz.
  • willcox
    Fegyvertelen emberrel nem vívok szellemi párbajt. Szakadj le rólam. Ahhoz nem kell ész, hogy másokat sértegess.
  • willcox
    Annyit segítek, hogy 3 db. 4-es csoport kell. Simika jól indult, csak van benne hibás rész.
    4 db. hármas csoporttal nem lehet 3 mérésből megoldani.
  • gombost
    Semmilyen IQ teszt nem tartalmaz semmifele lexikalis tudast, csak logikai feladatokat.

Ez egy allat feladat. A kakukktojas golyot mar megtudon talalni, de a konnyebb vs nehezebb kerdeshez meg gondolkoznom kell.
    Tehat:
    Negy csoprtra osztom a golyokat (harom-harom kerul egybe).
    1.meres 3vs3. Ha elbillen a merleg egyet-egyet leveszek, ha nem a masik ket csoportbol teszek fel kettot-kettot.
    2.meres 2vs2. Valamelyik iranyba elbillen, leveszek egyet-egyet.
    3.meres 1vs1. Itt gondban vagyok. Ugye az egyik golyo biztosan nem stimmel, de kellene egy kontroll meres es ugy mar 4 lenne.
    Kicsit meg gyotrom az agyam.
  • orbano
    az olvasási képesség is az IQ része. olyan ez, mint a pentatlon. attól nem szar a verseny, mert valaki sánta és nem fair, hogy ő nem nyerhet. az IQ teszt egy általános felmérő teszt, mindenből mér egy kicsit.
  • weine
    Alapvetés, hogy az iq és a műveltség nem azonos.
    Ezért hülyeség is lenne képleteket káérni egy iq teszten, szóval a kiscsaj simán lehet 159 es iq-jú.
    De ez, mi nt írtam az előbb, semmit nem mutat, csak azt, hogy az iq tesztet milyen eredményesen oldotta meg, az intelligencia ennél sokkal összetettebb
  • RealPhoenixx
    Willcox: kb olyan szintu matekversenyeken toltad, mint az eladott futballmeccsek meg hasonlok, hat szep ocsisajt, te villamosmernokok szegyene, aki egy ilyen feladatot sem tud megoldani, nah mind1, mondtam mennem kell, majd jovok ocskos
  • whisper
    Én meg csak gratulálok a kislánynak !
  • willcox
    Öcsi! Elárulom neked, hogy régen matek versenyeket nyertem, matekból 5-ösre szigorlatoztam(!!!), később tanítottam is matekot (is), mint meghívott tanár (a végzettségem nem tanár, hanem villamosmérnök, mellesleg rendszerszervezői diplomám is van, meg még kettő, de nem akarok dicsekedni).
    A te tudásod valószínűleg kimerül a sárdobálásban.
  • afirca
    Nem is titkoltam, Night.
    És nem is arra céloztam Night.
    Én azt írtam Night, hogy az angoloknak az átlag íkúja (állítólag) 102,
    a magyaroké 99.
    Meg azt, hogy 1 font 362 forint.
    Érted-e Night, hogy mi a mi? Na Night?
  • willcox
    Sajnos nem tökéletes a megoldásod, de jó úton haladsz.
  • RealPhoenixx
    Willcox:
    1. megertem hogy osszezavarodtal, semmi gond, az sem baj hogy intelligencia illetve ismerethiannyal rendelkezel
    2. "Régen az általános iskola 4. osztályos számtankönyvben volt az alábbi feladat (régi tréfás feladatok között):" - az egyertelmu, intelligensebbek szamara a soraid kozt olvashato dolgaidat nem tudod elrejteni, tehat most jon:
    3. Kiskoma, ne halandzsalj ossze vissza
    4. majd ha megjovok, idebokom a megoldast masok kedveert, mert:
    5. Willcox kisiskolas szamara ez egy nehez feladat volt meg anno, a mai napig sem oldotta meg, szval ha megvettuk a lezernyomtatot meg egyebet, akkor este fele vagy holnap idebiggyesztem azt, amit kidolgozok, hogy meg halala elott elolvashassa a megoldast o is
    6. Lehet szavakkal dobalozni Willcox, meg kisiskolasos rautalasokat tolni arra hogy mas a kisiskolas szamodra, de maradjunk abban: te megragadtal a kisiskolaban minden ertelemben, az pedig hogy magyarban minden jott ment valahogy veszi lopja vagy kiseggeli a diplomajat, hat arra en meg nagy ivben teszek (peldakent a legismertebb magyar diplomas alljon itt: /ha jol remlik 1 eves tanulmannyal doktori fokozat/ : HORN GYULA) - mas ertelmes ember tobb ev alatt tolja, Willcox: te nagyon hajazol ilyennek tunni
  • thsanyi5
    Még mielőtt elolvasnám a cikket. NEM, nem lehet olyan okos. Okosság nem egyenlő az IQ-val. Az én szótáram szerint legalábbis. 4 évesen közel 0 lexikai tudása van. Nincs miből következtetnie. Nem fog semmi információból világrengető elméleteket kitalálni mert még alig ismeri a környezetének működését.

Mellesleg az IQ tesztek pontjának kiszámításánál a kort is figyelembe veszik. 18 éves kor alatt érdekes számok jönnek ki, ezért itt nem is szokták alkalmazni. A teszt pont számításának nagy hibája ez szerintem. Ha olyan jól fog az agyam mint egy másik embernek, akkor ne kapjak már eltérő pontot csak azért mert nem egyidősek vagyunk.

Másik fontos tényező a tesztekre adott időtartam. Okosság a reakcióidővel sem azonos. Lehet, hogy egy csimpánz sokkal gyorsabb mint egy nobel díjas tudós, de ő akkor sem fog feltalálni semmit.

Nem tudnám egyértelműen meghatározni mi is az az ész, de azt állíthatom, hogy nem az ami az IQ tesztek kérdéseinek túlnyomó részében szerepel.
  • weine
    Sok iq teszt tartalmaz specifilókus nemzeti sajátosságokat. Az elsőt asszem a jenki találták ki, utána annak átfordítása magyarra teljesen esetleges volt.
    Tehát egyetemes iq teszt még nem nagyon készült és mondanom sem kell, hogy amelyikben van bármilyen feladata, ami olvasottságot vagy előtanulmányt feltételez, az mr nem iq teszt.
    Meg aztán az iq teszt eredménye csakis kizárólag azt mutatja meg, milyen sikeres volt az iq teszt kitöltése: az intelligenciát ugyanis nem méri.
  • willcox
    Nem teljesen mindegy, mert ha nem tudod előre, hogy könnyebb, vagy nehezebb az eltérő golyó, akkor az általad leírt megoldás semmire sem jó. Ugyanis ha pl. jobbra elbillen a mérleg, akkor vagy a jobb oldalon van a nehezebb, vagy a bal oldalon a könnyebb. Tehát ha nem tudod az eltérést, akkor az általad leírt első mérésből semmit sem tudsz meg.
  • willcox
    Vagy talán a te ismereteid hiányosak...
  • willcox
    Te összevissza halandzsázol. Miről beszélsz? Idézd már azt, amiről hablatyolsz!
  • willcox
    Te arra adtál megoldást, ahol lehet tudni előre, hogy könnyebb, vagy nehezebb a golyó (ezt minden kisiskolás ismeri). De ezt nem lehet tudni előre az általam leírt feladatban, ezt is meg kell állapítani.
    És bizony, az én feladatomban abban a beidézett esetben a 2. mérés adja a megoldást.
  • simika
    Egyébként az ilyen típusú feladatok szerintem is jobban mérik az intelligenciát, mint a hagyományos időlimites "intelligenciatesztek". Azok inkább reflex gyorsaságot mérnek :)
  • simika
    Túl egyszerű megoldást nem találtam a golyós feladatra, de valahogy így ki lehet mérni őket:

Első lépésben lemérem 1,2,3,4 vs 5,6,7,8 golyókat
    1 bal oldal nehezebb. Lemérem 1,2,5 vs 3,6,9 golyókat.
    1.1 bal oldal nehezebb. Lemérem 1,6 vs 9,10 golyókat.
    1.1.1 bal oldal nehezebb: 1. golyó a nehezebb.
    1.1.2 jobb oldal nehezebb: 6. golyó könnyebb.
    1.1.3 egyensúly: 2. golyó a nehezebb
    1.2 jobb oldal nehezebb. lemérem 3,5 vs 9,10 golyókat
    1.2.1 bal oldal nehezebb: 3. golyó nehezebb
    1.2.2 jobb oldal nehezebb: 5. golyó könnyebb
    1.2.3 egyensúly: ilyen nincs
    1.3 egyensúly. Lemérem 4,7 vs 9,10
    1.3.1 bal oldal nehezebb: 4. golyó nehezebb
    1.3.2 jobb oldal nehezebb: 7. golyó könnyebb
    1.3.3 egyensúly: 8. golyó könnyebb
    2 jobb oldal nehezebb. Lemérem 1,2,5 vs 3,6,9 golyókat....
    Itt kb ugyanazt kell lejátszani, mibnt 1.* esetén, csak nehezebb, könnyebb szavak felcserélésével. Ha kell leírom.
    3 egyensúly Lemérem 9,10 vs 1,11 golyókat
    3.1 bal oldal nehezebb Lemérem 9,11 vs 1,2 golyókat
    3.1.1 bal oldal nehezebb: 9. golyó nehezebb
    3.1.2 jobb oldal nehezebb: 11. golyó könnyebb
    3.1.3 egyensúly: 10. golyó nehezebb
    3.2 jobb oldal nehezebb. Lemérem 9,11 vs 1,2 golyókat
    3.2.1 bal oldal nehezebb: 11. golyó nehezebb
    3.2.2 jobb oldal nehezebb: 9. golyó könnyebb
    3.2.3 egyensúly: 10. golyó könnyebb
    3.3 egyensúly. Lemérem 1 vs 12 golyókat.
    3.3.1 bal oldal nehezebb: 12. golyó könnyebb
    3.3.2 jobb oldal nehezebb: 12. golyó nehezebb
    3.3.3 ilyen nincs
  • nlght
    az agy több részből áll, személyenként eltérő a fejlettsége az egyes részeknek, neked nem megy annyira az olvasás, de lehet, hogy ha elédraknak egy rubik-kockát, akkor sokkal gyorsabban kirakod, mint az átlag... nincs 2 egyforma agy, abban egyetértünk, hogy nem tökéletes az iq-teszt az intelligencia mérésére, de próbálkoznak, hogy minden területet mérjenek, hogy utána hozzádvágjanak egy számot, ami közelítőleg(!) megmutatja, hogy nagyjából(!) hol állsz a társadalomhoz képest
  • nlght
    "1 font 362 ft"

itt most arra céloztál, hogy a brittek 362-szer jobbak átlagban, mint a magyarok, vagy mi? ezzel el is árultad, hogy mennyire sötét vagy közgazdaságtanból...
  • theCREATOR
    Néztem a menzás iq tesztet...

Én még mindig baromságnak tartom az ilyen tipusút mivel akinek olvasási gondjai vannak (nekem is előfordul bizonyos szavaknál) azok olyan hátrányba kerülnek ettől, hogy az egész semmit nem ér.

Példa: Széke kurva nagy csöcsökkel totál sötét barom, de jól tud olvasni nagyon. A teszt szerint ő valószínűleg inteligensebb lesz mint egy olyan aki szarul olvas valamiért és ezért 10-15mp is kell neki egy ilyen elolvasásához.. Mivel lehet tudja a választ de lejár az idő míg a szőkének van ideje "gondolkodni" illetve tippelni.

Akkor ér valamit egy ilyen teszt ha a feladatot előtte felolvassák és a felolvasás végétől indul a visszaszámlálás.
  • ancsil
    jogos.
    most megyek, és átgondolom az életem...
  • WoodrowWilson
    És mégis hogyan döntöd el az első lépésedben, hogy melyik csoportot méred tovább?
  • ancsil
    az teljesen mindegy, hogy nehezebb, vagy könnyebb, a feladat megoldásának logikája ugyanaz.
  • WoodrowWilson
    Ki mondta, hogy az eltérő golyó nehezebb, mint a többi?
  • uwu200
    Értem mi a problémád, én sajna nem az eredeti feladatról beszélek. Azt hittem egyértelmű abból hogy melyik hsz-re adtam a választ.
  • TreDoR
    Kezdjük ott, hogy valódi intelligencia tesztnél nem írsz semmit a papírra, mivel nincs...

Meg pl. olyat is tartalmaz, hogy hasonlíts össze két dolgot, és fogalmazd meg a lehető legtömörebben a hasonlóságukat. Az IQ nem csak logikai és számtani részből áll, kurvára el vagytok tévedve.
  • RealPhoenixx
    Willcox: latod latod, nem lett helyesen felidezve az amire te azt allitod hogy helyesen fogalmaztad, holott nem te fogalmaztad ezt a feladatot, hanem leirtad korabban, hogy korabban mar szetragoztatok ezt a feladatot, amit regebben kaptatok (illetve a szetragzas az ertelemszeru, foleg a te esetedben).
    Nah szoval magyarul: van egy feladat amit mas vagy masok megfogalmaztak neked!
    Ennek a felidezesevel neked gondjaid vannak.
    Es akkor a logikat meg bele sem vontam a dologba.

Es szerintem most zarjuk le Willcox-ocska :)
  • ancsil
    1. mérés:
    6+6 golyó- valamelyik csoport nehezebb lesz, ott van a keresett golyó
    2. mérés:
    3+3 golyó- a helyzet ugyanaz, marad három golyó
    3. mérés:
    tetszés szerinti két golyó mérése, itt két lehetőség van:
    - egyforma súlyúak, akkor a kimaradó golyó a nehezebb
    - eltérő súlyúak, akkor a nehezebb golyó a megoldás

azt hiszem, most már számodra is világos, hogy a második mérés még nem lehet a megoldás.
  • willcox
    Helyesen lett megfogalmazva, maximum neked lehetnek értelmezési problémáid.
  • willcox
    Erre írtam: "ha az utolsó mérésnél egyforma súlyú golyók kerülnek a serpenyőbe, akkor magától értetődik, hogy kimaradó golyó a hunyó." - ezt pedig ebben az esetben a 2. mérésből tudjuk meg.
  • RealPhoenixx
    Willcox: bizony bizony logika kell hozza, szval gondolkozz el szepen, es probald meg helyesen megfogalmazni azt a feladatot, amit mar sajat bevallasod szerint is szetragoztal regebben, es sajnos nem tudsz pontosan felidezni.
    Az pedig nem baj hogy oregszel, csak ne legy az az oregSzem, aki azt sem tudja mit csinal es hova nyul :)
  • ancsil
    a második mérés csak azt mondja meg, hogy melyik csoport tartalmazza az eltérő súlyú golyót.
    pontosabban, azt már az első mérés megmutatja, csak akkor még 1:6 eséllyel lehet véletlenszerűen rábökni a helyes megoldásra, míg a második mérésnél ez az esély 1:3 - ra nő, de még mindig nem tudod, hogy pontosan melyik golyó az eltérő súlyú. azt csak a harmadik méréssel tudod egyértelműen megállapítani.
  • willcox
    A kimaradt golyó eltéréséről pedig abban az esetben nem a 3. mérés, hanem a 2. mondja meg.
  • willcox
    Aki tanult magasabb szinten matekot, az simán meg tudja mondani a minimális mérések számát függetlenül attól, hogy valóban meg tudja-e oldani a gyakorlatban a feladatot. A feladat megoldásához nem kell magasabb szintű matek, csak logika.
  • willcox
    A teljes bizonyossághoz elég a három mérés. Elhiheted. De inkább gondolkozz még, hátha rájössz.
  • afirca
    Az teljesen mindegy, hogy mi ketten mit gondolunk a fontrol, ennyiért tudsz váltani, most.
    Én a politikárol olyasmit sejtek, hogy ők nem az űrből jöttek, hanem pont olyanok mint mi. Nyilván minden népnek, olyan vezetői vannak, amit megérdemlelnek.
  • willcox
    A feladat az volt, hogy kétkarú mérleggel és nem mással.