51
-
tttttom #51 Khm...pontosabban a 3 hónapot a nyári szünetre értettem. :) A többi 1-1 hetes szünetmodellt az őszire, tavaszira és a télire. Ennyi.
Ha bármi belekötni valód még van akkor pm-ben keress köszönöm... -
#50 Gyak. az összes ismerősöm egy nyelvet beszél jó. A többin max. gagyog. vagy semmi. Ez jellemzően az angol. Egy beszél jól németül és kicsit angolul. -
#49 10. 3 hét = 3 hónap. Érdekes egy matek. -
#48 Egy nyelv önmagában lószart sem ér. Én, a korlátozott csevegés tudásommalis többre megyek, mint a sütireceptekről társalgó valaki, mert a természettudomány tudás + nyelvisemert többet ér. Ma már Dunát lehet rekeszteni a csevegés szinten nyelvet beszélőkből. Ellenben a közepes, átlagmérnököt is lasszóval kell fogni... -
#47 Az emberek túlnyomoró része a világon az anyanylve mellett max. jó, ha egy nyelvet tud megtanulni. A többin beszél, de igen korlátozottan.
Szó se róla, szimulátor fejlesztő csapatban dolgoztam és vagyok most is. Angolon kívül más nem játszik. PM-ben a francia franciával anyanyelvén beszél, de publicban a német a némettel angolul és a francia franciával angolul.
Ma az angol egyetemesebb, mint volt valaha a latin. Ugyanis a a latint régen a művelt emberek beszélték. Ma angolul meg elvileg elgagyos a csóró vietnámi is, ha élni akar.... -
tttttom #46 Na akkor hadd folytassam ott, ahol abbahagytam. :)
A 8. pontnál tartottam. :) Ja bocsánat az is kivégezve akkor jön a 9-es pont. :)
9. Magát a tárgyakat is szerintem úgy kéne előkészíteni, hogy aki akar tanulni valamit/valamiket annak én kitalálnék egy kitöltendő papírost. :) Pontosabban leírná azon tárgy/ak nevét ami érdekli. :) Mondjuk ez lehetne akkor 1 tárgy akkor 1 tárgyat ír oda és nem pedig kötelezően min. 3-4-et... Mint a sok stréber gondolná. És amint ez a papíros kivan töltve az megy az általam kigondolt oktatási bizottmányhoz(OB) vagy valami ilyesmi hasonló szervezethez, ahol a nebuló papírját lepecsételik és visszaküldik a sulinak és a gyereknek. onnantól megkezdődne a tanulás. :)
10. Az év időtartamát lerövidíteném kissé. Kerek 3 hónapra tenném a szünetet a fiatalok számára. A tavaszi, őszi és téli szünet kerek 1 hét lenne évszakonként. :) A szünet szünetnek való és nem tanulni való időnek. Na jó a bukottak az más...Na, de majd erről később. :)
11. Szerintem az értékelést úgy kellene osztályozni, hogy 10 pontos lenne. Az 1-nél bukta lenne automatise. A 2 pontnál a szülő kikérheti a tanártól, hogy engedje át vagy buktassa meg a gyereket. Addig meg a 3-10 pont között értelemszerű a továbbmenetel. :)
12. Az érettségi helyett én inkább úgynevezett "szakmapapírt" adnék a gyereknek aki esetleg kitanulta az adott szakmát/szakmákat. És aztán dolgozhatna. :) Szerintem ez kissé korfüggetlenebb lenne, mert ha úgy érzi magát a gyerek persze a szülők megkérdezésével illetve egyetértésével egyetemben akkor a gyerek elmehet melózni akár 15-16 évesen is. :) Szerintem van sok olyan ember aki ilyen korban is készen áll arra, hogy megalapozza az életét. Csak hát tudjuk, hogy a jelen rendszer direkt arra épít, hogy 18 éves korodra egy gondolkozni képtelen droid légy és ne pedig egy értékes ember...
13. Én az ilyen "szakmapapírt" egy szintbe sorolnám a többi végzettséggel. Magyarán a diploma se érne többet meg az egyéb papírok is. Ezzel azt is elérjük, hogy a gyerek-szülő-tanár csoport nem fog értelmetlenül szenvedni. :) Lásd a sok idegeskedést a vizsgáknál is. Minek paráztatni a gyereket amikor úgyis tudja, ha tanul akkor megbecsülik, megbíznak benne és szeretni fogják. Akár a családban, munkahelyen és a suliban is. Ha meg nem akkor csak magával baszik ki. :)
Arra alapozom ezt, hogy egy hatalmas generációváltásra van itt szükség. Mert, ahogy én itt látom, ha így megy tovább a világ akkor csak rosszabb lesz. Na, de folytatom.
14. A szülő is szerintem fontos része lenne ennek az oktatási rendszernek, mert az adná neki a löketett, hogy a szülei is alkottak valamit akkor a gyereket is kéne buzdítani arra, hogy jobbat alkosson. Én ebben látom a mozgatórúgót. Aki meg csakúgy "élvezni" szeretné az életet azzal, hogy nem akar letenni semmi pont az történne, hogy a sok "haszontalanabb" tevékenység következtében a gyerek akkor lenne diszharmóniás, hogy nem tett le valamit az asztalra. :) pontosabban lelkiismeret furdalása lenne.
15. A tantárgyakkal kapcsolatban csak azt látom, hogy a tárgyak alapfokon(!!!) jók. Csak azokat olyanok is tanulják akiket "kurvára", de nem érdekel. Akkor miért kell őket azzal basztatni ami nem érdekli? :)
16. A sulik életében a kormánynak is változtatnia kellene a szerepén, mert 1. a szülő-gyerek trió maga a társadalom alappillére. Emiatt lenne jobb a piramisrendszer helyett a "karika" rendszert alkalmazni. :) Pontosabban gondolkodjunk úgy, hogy minden összhangban van mindennel. Na, de mindegy menjünk tovább.
17. Én a szülőt is egy fontos résznek tartom az oktatás egyik elemeként. Mármint olyan értelemben, hogy értelemszerűen a szülő biztosítja a gyerekét abból kifolyólag, hogy jó legyen neki. Ezért kéne csökkenteni radikálisan(!) a munkaidőt. Pontosabban 12 óra meló (robotmunka) helyett 3-4 óra egy nap. :) Ez lehet hülyén hangzik, de ez az egy megoldás van. Most jöhetnek nekem a munkahelymániás közgazdászok meg a profitéhes főnökök garmadája...Nem érdekelnek. :) De az a lényeg, hogy a szellemi-lelki-testi harmónia meg kell, hogy legyen, ahhoz, hogy normális oktatási/társadalmi rendszert tudjunk építeni és fenntartani.
Na ennyi az én oktatási/társadalmi rendszerem. :) -
#45 És HK-ban mégis a fenét tanítsanak? Magyart? De mifelénk vígan hasznát veszed a németnek az angol MELLETT, mert ha neadjisten nem lesz munkád /oh wait, mintha gond lenne munkát találni manapság/ és a legközelebbi kurvajólélő szomszádnál szeretnél melózni, rájössz, hogy nem olyan rossz dolog a német.
De életrevalóbb az övé mint a tiéd. - Mert a BS-jét 3 sorban írta le?
Ne azért szopjon 99 ember mert 1 majd osztrákoknál akar dolgozni, de 70 angol trületen a maradék meg otthon. - Saját tapasztalatom szerint több ember keres állást Osztrákban, mint angol nyelvterületen. Mellesleg, szerintem az emberek 99 %-a útálja a magyar irodalmat, milyen dolog már, hogy azért az 1 %-ért szoptunk? És folytathatnám...
Molninak meg annyit, itt telesírja minden topikot, hogy milyen hülyék a gyerekek, bezzeg ha nyelvet kellene tanulni, aminek több hasznát veszed az életben, mint a fizikának, akkor mindjárt jön a magyarázkodás. -
theCREATOR #44 De életrevalóbb az övé mint a tiéd.
Ne azért szopjon 99 ember mert 1 majd osztrákoknál akar dolgozni, de 70 angol trületen a maradék meg otthon.
Ha te osztrákoknál akarsz vagy németeknél akkor hajrá tanulj meg németül.
Szerintem Hong-Kongban miért tanítják ovodás kortól az angol nyelvet és semmi mást? Ja mert szerintem tök hülyék az ottaniak és nem tudják, hogy az osztrákok nem tudnak angolul.. -
#43 Remek az egyelemes statisztkád. -
#42 A 2. pont kicsit vicces. A tárgyak nagy részében ez nem alkalmazható... -
#41 Remek az egyelemes statisztkád. Nekem tanították általánosban 5 évig a németet és 4 évig olaszt a gimiben. Egyik nyelven sem tudok még megszólalni sem. Az angolt meg használni kell. Pont. Ennek ellenére a műszaki angolom egyes területenek borzalmas, ahgy a cseveségben sem vagyok spíler, mert nem arra használom, hogy pl. sütireceptekről beszélgessek angolul... -
#40 Túrót. Egy is elég lenne, ha rendesen tanítanák. Az angol. A többi nyelvet a nagyvilágban teljesen esetlegesen értik meg. A franciát az anyaországon kíbvül gyaramatain beszélik. Német? Két országban... Olasz? Ugyan már...
Portugál és Spanyol 1-1 ország és volt gyarmatai, ahova az átlagmagyar a büdös életben nem megy el. Aki igen, az oldja meg maga.. -
tttttom #39 Én szerintem ez az oktatási rendszer kicsit olyan túl biorobot képző... Bocsánat, de én ezt tudtam leszűrni a te modelledből. Nem akarlak ezáltal megsérteni, hogy a te modelled nem működne egyáltalán. Szerintem működne is meg nem is...
Az én oktatási rendszer modellem a következőkből állna. :)
1. Az osztályok számát szerintem az optimális tanulási sebesség/teljesítmény érdekében csak 10-15 fősekre kéne csökkenteni. Mert ezek a 30-40 főket lehetetlenség tanítani. Mert az óra(!) csak szinte a "semmilyen" fegyelmezéssel megy el.
2. Az oktatás színvonalát én nem a "pados" módszerben látom, hanem abban, hogy a tanulók és a tanár is együtt tanulnának. Pl.: Kimennek az erdőbe, megfigyelik az állatokat, a növényeket és magát az egész környezetet. Mármint, hogy nem egész nap ülnek egy padban, ahol nem mozognak és nem dolgozik az agyuk. Pont, hogy úgy működik 100%(!)-osan az agy, ha összhangba hozzuk a testet-szellemet-lelket. tudom, hogy vannak ilyen sulik már, de ezek még nem eléggé vannak elterjedve. Különösképp Magyarországon nem a jelen tudomásom szerint. Vagy javítsatok ki, ha tévednék. :)
3. A pados módszer pont, hogy tönkreteszi a gyereket abból kifolyólag, mert olyan tulajdonságok nem fejlődnek/fejlődhetnek ki benne amik jobb emberré tennék. Ilyen például, hogy nem forog jobban az agyuk, mert mozdulatlanul vannak. És mint tudjuk, hogy aki rendszeresen mozog annak jobban pörög az elméje mint az aki nem mozog. És itt van a gyerekkori problémák egy részének a gyökere is amit ezzel a kis lépéssel meglehetne(meg kellene.) oldani...:)
4. Az oktatásnak sokkal inkább a gyakorlatról és nem inkább túllexikált "tudás"halmozásról kellene szólnia. Szerintem ezt úgy lehetne megoldani elsősorban, hogy 75% lenne az órák száma amin inkább aközben magyarázná a tanár az elméletet miközben gyakorolnak. :) A maradék 25% meg inkább olyan "szórakozás"(kirándulások, bulik, táborozás stb.) lenne, ahol meg a diák-tanár viszony elmélyülhet ember-ember kapcsolattá. Mármint a tanár lenne a diák egy egyfajta barátja akihez bármikor fordulhat nyugodt szívvel és lélekkel. :) És ez persze oda-vissza is érvényesülne. Mármint, hogy a tanár is embernek érzi magát meg a diák is és nem pedig valami érzéketlen gépnek mint ami manapság folyik...Mármint, hogy a tanár(oktatási rendszer) monotonon odahányja neked ugyanazt minden évben. Ettől meg szerintem mind tudjuk, hogy az aggyal mi lesz, ha sokáig(évtizedekig...) monoton információkat kap. Egyszerűen "felsül".
5. A diákok és a tanárok számára is egy új szemléletet taníthatnánk. Pontosabban egyrészt a tudatosságot. Mármint olyan értelemben, ha gondolkozik valami megoldásán a nebuló vagy a tanár. Akkor azt megvitatná az osztállyal. Ha az osztály is egyetért a tanár vagy a nebuló ötletével/ötleteivel akkor az átmehetne a DÖK-höz vagy az igazgatósághoz, ahol szintén szavazás útján megdumálnák mi legyen ezzel vagy azzal a javaslattal...Most a javaslatot a fantáziátokra bízom. Ezt a szemléletet én csak úgy nevezem, hogy tudatos polgár szemlélet. Erről nem is kellene papír sem, mert ezt magától érthetővé kéne tenni. Ezáltal akkor eltudjuk azt is érni, hogy a jelenlegi korunkat is jellemző káosz egy olyan pár generáción belül is eltűnne.
Ez a szemlélet amit én kigondoltam abban segíthet, hogy a gyerek már kiskorától kezdve részt vehetne a közügyekben. Most kérem ne sipárógjanak a gyermekvédők meg mit tudom én milyen "intellektüelek", hogy a gyerek az gyerek. Az játsszon...Mégis mivel? Ha már lassan annyit dolgoznak a szülők is, hogy a gyerekükre nem marad idő? A közügyekben való részvételt én szerintem úgy nyilvánulna meg, hogy a gyerek az iskolán belül "teljes jogú/felelősségű egyéné" válna. Ezáltal kiküszöbölhető lenne az, hogy ez a "kis"társadalom belecsöppenne az úgynevezett "kis"diktatúrába. Mármint, hogy csak a gyerek vagy csak a tanár parancsolna az iskolában. :)
6. A mai oktatási rendszer úgy gondolkodik a mai nebulókról mint tanítani való igavonó állatok. Pontosabban barmoknak bélyegzi meg őket. Ez persze a tanárokra is igaz mint csordahajcsár...
Ezzel szemben az én elképzelésem meg az, hogy minden ember. Legyen az tanuló vagy akár tanár egy érték. Most persze így csak általánosságban mondom ezt. :) A lényeg az lenne, hogy a tanulók/tanárok ember(!!!)ként éreznék magukat és nem pedig valami lecsúszott rongynak mint amivel a jelenlegi "rendszer" önmagát(!) "törölgeti".
7. A gyerekek számára szerintem mint a kötelező korhatárt el kellene törölni. Mert, ha valakit/ket kényszerítünk valamire, hogy csinálja meg azzal csak több hosszútávú problémát generálunk mint rövidtávon sok előnyt...És én szerintem a hosszútávú előnyök sokkal kifizetődőbbek szemben a rövidtávúakkal. Ilyesmi mint korhatár azért nem lenne szükség, mert aki akar úgyis elmegy tanulni. Ha úgy érzi magáról a gyerek és a szülök is, hogy 8-9 évesen áll készen akkor meg akkor megy suliba és kész. Egyébként meg aki 12-13 évesen akar(!) tanulni az se lenne szégyen. Nem pedig ez, hogy már most 3(!) évesen elszakítják a gyereket a szüleitől amikor épp kialakulna benne az a képesség amit mi úgy hívunk, hogy bizalom. Az a bizalom ami mi számunkra is szükséges, hogy megtudjuk állni a helyünket bármely szituációban.
8. A tanulók számára szerintem egy nap egyénenként max. 3-8 órát tölthetne így a suliban, hogy tanul. Ilyenkor is amellett, hogy tanul(!) elmélyül a kapcsolata a közösség másik tagjaival is. :) Legyen az tanár vagy diák.
Na majd folyt. köv. :) -
#38 Nem igaz. Én most verem a fejem a falba, hogy nem tanultam németül is anno, mert pl. Osztrákban leszarják az angolod. És miből következik, hogy a kettő már szarul lenne tanítva/tanulva? Én tök vígan tanultam szlovákul meg angolul, és nem érzem, hogy gondot okozott volna egy 3. nyelv is. -
theCREATOR #37 Nálunk még 3. nyelvet is választottak 29 fős osztályból kb 12 en.. Ez a Holland volt.
Egy nyelvet kell minél jobban beszélni nem kettőt szarul. -
theCREATOR #36 Kevés? Az angol bőven elég a világon BÁRHOL.
Példa:
Egy rangos angol anyanyelvű üzletembernek nem kell tudnia semmilyen másik nyelvet, de egy rangos németnek kötelező az angolt tudnia.
Angolon kívül az égvilágon semmi nem kell. -
#35 Egy nyelv ma már kevés, és ha nem teszed kötelezővé, a másodikat senki sem fogja tanulni. -
theCREATOR #34 Ott kezdeném hogy 16 éves tankötelezettség.
Az általános iskolában mindent tanuljanak, még magasabb óraszámban is mint most (+2-3 óra / hét). Középsuliban lenne egy általános gimi meg szakközép vagy ilyesmik + lenne szakirányosan ami 5 éves lenne és az 5. év végén adna valamilyen papírt arról amilyen irányban mentél és persze ezt sokkal magasabb óraszámban tanítani...
Emellett nem engedném a 2 nyelv oktatását csak 1-et heti 6 órában, viszont lehessen ez mellé fakultatívan választani 2. nyelvet, és kötelezővé tenném hogy aki gimis az egy középfokú nyelvvizsgát tegyen le, addig nem adnám oda az érettségit neki.
nagy vonalakban ennyi. A 16 év azért kell, hogy a szakmunkásoknak ne kelljen 2 évet feleslegesen szenvedniük a semmiért. Ezen felül én a szakmát is kitolnám 2,5-3 évre (a legtöbb csak 2), és ezt a + időt gyakszával tölteném fel. -
tttttom #33 Te, hogy képzeled el az új oktatási rendszert? :) -
theCREATOR #32 Ezért kellene értelmes oktatási rendszer.
Lenne általános gimnázium meg minden irányban. Fizika, Kémia, stb. Vagy ugyan ez 5 évesben mint most a nyelves dolog.
És voala az menne ilyenre akit érdekel és nem lenne szenvedés a FELESLEGES tanulás annak akit ez totál nem érdekel. -
#31 Mind a tíz gyereknek az országban? Bocs, de nem hagyhattam ki. -
#30 Én nagyon szívesen tanítanék fizikát azoknak, akiket tényleg érdekel, meg ha meg is fizetnék. A jövőben lehet, hogy a mérnökökre marad mindenhol az oktatás... -
Cat #29 Évek óta kontraszelektált a tanári pálya, csak a leggyengébb tanulók mennek el tanárnak, akiket egyébként máshova nem vesznek fel felsőoktatásban. (Tehát a felsőoktatás egészét tekintve a tanári szakokon lévők a leggyengébb nebulók.) És évek óta így van.
Erre rájön az, hogy mivel a tanári pályát nem fizetik meg, ezért aki értelmes, az elmegy más pályára (5% lelkesen tanítani akarót nem számítva.) Ez nyilván a 90-es évek előtt nem így volt, hiszen akkor ezek a tényezők nem voltak igazak, de akik az ezredforduló környékén végeztek, azok jórésze a selejt kategória. És ők tanítják a gyerekeket. -
#28 Akkor nem rúgtak volna ki pár tanárt soha, akiket én ismerek... -
tttttom #27 Köszönöm a véleményed. :) -
tttttom #26 De mindegy...Az már a múlt. :) Szerencsére ebben az évben megkapom az érettségit. Ha talán megkapom, mert ez a buzi lesz az év végi töri bizottságos vizsgán is... Bár legyen. Majd jókat fogok vigyorogni a pofájába, ha megadja az egyest és elmondom a kis szerény véleményemet neki, hogy "Önnek nincsen jobb dolga, hogy a komplexusait a másik fiatalabb tapasztalatlanokon töltse ki...???". Köpni nyelni nem fog tudni szerintem. -
theCREATOR #25 A te véleményeden vagyok én is. Én nagyon el tudtam küldeni a vérvörös f@szba azokat a ribancokat akik kipakolták magukat a jobb jegyért.. Volt nekem anno ez miatt 1-2 igazgatóval rohadtul üvöltözős irodás mókám :D Engem hányszor ki akartak vágni gimiben, pedig addig meg sem szólaltam amíg valamelyik nem kezdett el direkt baszakodni velem vagy megpróbálni lejáratni... Na de akkor az amit kapott sosem felejti el az biztos. Valahogy nem érdekelt hogy 20 éves vagy 70 éves férfi vagy nő vagy akármi. Megkapta rendesen ami járt neki, és azt kell mondanom, egyáltalán nem bántam meg és ha ismét végig kéne csinálnom pontosan így csinálnám, vagy még agresszívabban :) -
theCREATOR #24 Ez az ami nem lehetséges mert a tanárok alapból fedezik egymást mivel egy munkakörben dolgoznak. Akármilyen szarul is tanít az egyik a másik akkor sem fog ellene szólni merthátugyemégiscsaktanárvagymi ő is -
tttttom #23 Szerintem ez az értékelés rendszer jó dolog alapfokon. Csak nehogy elszaladjon vele a ló.
Amikor én tanultam még általánosban 1-6. osztályig. Mindig a tanárnak adtam igazat(!) sok mindenben. Ez volt nálam a rossz oldala a dolgoknak egyrészt...Másrészt amikor meg ki kellett iratkoznom csak azért, mert nem tetszett a pofám a tanárnak, pedig mindig igazat adtam neki, mert azt gondoltam, hogy a jó "haverom". Persze nem nyaltam a seggét és ő sem az enyémet...
Aztán 7. osztálytól megvilágosodtam, hogy semmi sem fekete és fehér...De sosem jutott eszembe ilyesmi, hogy a tanárt fenyegessem. Mert szerintem nem érdemli meg ezt az "örömöt"... Szerintem az a jó tanár aki jól is tanít, de szigorú is valamilyen szinten. Sajnos nekem az olyan ultra szigorú tanár(töritanár/osztályfőnök) jutott 10. osztályban, hogy amikor feleltünk akkor mindig olyan dolgokat is kérdezett ami benne sem volt az anyagban! Sőt még olyan adatokat is számon kért tőlünk amit max. az amerikaiak, oroszok a levéltáraikban tárolnak...Az ilyen megtapasztalásaim miatt már eljutottam oda, hogy jobban jár/járna az aki nem is tanulja ezeket a baromságokat inkább, hanem szépen kimegy a természetbe és inkább a saját dolgaival foglalkozik. Pontosabban a saját tapasztalásai által jobban tanul. Tanul a hibáiból vagy esetleg a tapasztásai révén levonja a következtetéseket.
Nálam azaz ultraszigorú tanár elnyerte a szegénységi bizonyítványát, mert egyébként ő elkövetett annak érdekében mindent, hogy nálam elássa magát...El is ásta magát nálam az ilyen tanár. Olyan dolgokat csinált velünk még, hogy amikor mi szünetben(!) kimentünk egy pillanatra ő meg meglátott minket és azért beszólt, hogy miért vagyunk a termen kívül...Aztán meg órán is a csendet elvárta(!), de hiába várta el. Csak is az szopott mindig aki kussba maradt. Mármint, hogy a jegyeink egyre szarabbak lettek azok miatt akik pofáztak az órán. Azokra is csak legyintett mindig, hogy fegyelmezze meg őket, de tojt rájuk. Játszotta/játssza a fejét, hogy hű de jó tanár... Számomra ő már egy selejt. Aztán meg amikor minden órán(!) feleltetett mindenkit. Nekem is emiatt lett 1-es a törim év végén. Pedig tanultunk mindannyian mint a güzü napestig...Aztán mit ad isten 28 emberből 21-en bukta...A másik 7 érdekes módon "megúszta"...Akik közül 5-en érdekes "villantásokat" csináltak fiatal lány létükre...Én ezért nekem az oktatási rendszerről meg is van a véleményem. Az elmúlt 12 évben amit lehúztam(!). Nem volt több mint 12 év értelmetlen seggmeresztés. Köszönöm magyar oktatás én így lehánylak...Köszöntem. -
#22 De, pont ott lehet igazán ráhatni, mert kezdik bevezetni a hallgatói véleményezés alapján súlyozott bérezést. Legalábbis a BME-n. Ha szarul tanítasz, akkor rosszabbul keresel.
Az egyetemen jellemzően meg olyanon tanítanak, akik azért maradtak ott, mert valamennyire erre vágytak.
Nekem teljes egyetemi pályafutásom alatt több száz tanárból / tanársegédből kb. egy tucat volt olyan, akira azt mondtam, hogy nem oda való. -
svhs #21 Ha nem tetszik egy tanár az egész osztálynak akkor szóltok 1. osztály főnöknek, szülőnek...végül igazgatónak.
Ha több szülői, és diák panasz érkezik a tanárra akkor felül fogják vizsgálni hogy mégis mit keres az iskolában.
A fenyegetőzés semmi képen sem megoldás, de hagyni sem lehet azt hogy a tanár szopassa a diákot végig
Nekünk is 1. matek tanárt anno le kellett cserélni középsuliban mert annak köze nem volt a tanításhoz.
Nyilván az egyetemben már nem fognak neked tanárt cserélni ha 900 panasz érkezik akkor se,de az már más téma.
Nekem a tanárok 30% volt jó tanár 60% átlagos a maradék 10%-ot mondhatnám rossznak.A mi sulinkba is volt fenyegetőzés de az a "gyerek" hamar elhagyta az iskolát. -
theCREATOR #20 Próbálod leszarni egy olyan tanár óráit aki úgy adta le az anyagot "Olvassátok el ettől eddig közben feleltetek" És minden órán ez ment 2 évig amíg valakik rohadtul meg nem fenyegették és inkább elment másik suliba...
1. Megutáltatta az anyagot
2. Folyamatosan bukott mindenki
3. Megutáltatta magát
4. Megutáltatta a tanulást
És nem nem szakmunkásban volt ilyen, hanem gimiben. Az ilyen megérdemli hogy megfenyegessék, vagy akár többet is. Ha egy mocskos geci akkor ne lepődjön meg ha úgy is fogják kezelni. Ha meg balfasz és nem tud tanítani, akkor próbáljon meg jófej lenni és ne azzal akarjon keménykedni hogy ő most faszt nem tud de legalább egész órán feleltet..
Volt nekem részem mindenben. A fenti esetben is és olyanban is aki béna volt de nagyon aranyos nő volt és bírta is mindenki ez miatt. Viszont volt 2db tanárnak mondható tanárom a gyenge 13-15 év alatt amit végig tanultam... A többi arra volt jó majdnem csak hogy az óraszám meglegyen meg ne otthon aludjak mert kb a könyvet adták le szószerint minimális magyarázással.
-
#19 Pontosan erről van szó. Szoktak itt követkemények nélküli országról papolni a politika kapcsán. Mitől lenne más a politikia, ha az oktatás is ilyen a középiskoláig bezárólag...? -
bottika #18 Jah én a különbséget csak abban látom, hogy ezt el is juttatják a tanárok felé.
Nem hinném hogy a főnököket bárki nyiltan fikázná facebookon, pláne úgy h a főnök megtudja. Nem sokáig csinálhatná.. viszont a gyerekeket nem lehet "kirúgni", és mint olvasható is, gyakorlatilag semmilyen szankcióra nem kell számitaniuk. Pont nekik, akiknek meg kellene érezniük, hogy milyen súlya van mások megitélésének és pláne közönség előtt.
A magánvélemény legyen szabad, a diákoké is. Fikázzák a tanárt, ha úgy érzik h megérdemli, egymás közt. De ne juttassák a tanár tudomására, és fenyegetően pedig végképp ne. Régen rossz, ha egy gyerek már fenyeget. -
nlght #17 Amíg csak kibeszélés megy, addig műbalhénak tartom az cikket... hűha kibeszélik a tanárokat online vagy offline! Ti még sosem csináltatok ilyet? Anyázni se anyáztatok mert mondjuk igazságtalan vagy köcsög volt a tanár? Persze, persze... Most a munkahelyeden mindenkivel országos cimbi vagy esetleg kibeszélsz valakit (pl. a főnököd) ha ebédszünet van?
Ideillik a mondás: amilyen a mosdó, olyan a törölköző! A jófej tanárokat jófejnek tartják a diákok, a szigorút szigorúnak, a seggfejet seggfejnek. Ugyanez a főnökökkel és alkalmazottakkal a helyzet. Van is pár vicces kibeszélős eset a facebookfail oldalakon, amikor az ismerősök között ott a főnök/tanár is :D Biztos vannak esetek, amikor valaki túlzásba viszi az "értékelést", de ez igaz az élet egyéb területeire is... -
bottika #16 + valami, régen volt egy ilyen mondás: Amit szabad Jupiternek, nem szabad a Hatökörnek.
Ezt úgy tudom, alkalmazták mindenkire, aki gyerekekkel foglalkozott, nevelt, tanitott, foglalkozott. Nem tartom szerencsésnek, ha a tanárokat, szülőket stb. a gyerek kritizálja, pontozza, meg/elitéli, mert az torz dolgokhoz vezet éppen amiatt, mert nem nyilt még ki igazából a csipájuk és nincs rálátásuk a világra, nem döntésképesek, és nem az a dolguk hogy másokról itéletet alkossanak.
A tanárok is nyilván épp annyira jók vagy rosszak mint a szakácsok, bankárok, hegesztők, mert nem a szakma tesz valakit jó emberré. De a rosszakra, akik tényleg pedofilok, bódultan tanitanak, erőszakosak stb. ott a törvény, és semmi más és senki más.
Az pedig, hogy szakmailag ki mennyire odavaló megint nem a tanárok sajátossága. Kezdhetnénk a politikusoknál, lefelé menet egészen a burkolóig, aki úgy végzi a dolgát hogy minden kisgyerek hasraesik a járdán, amit nem szakszerűen fektetett le.
itt most konkrétan arról van szó, hogy az idő múlásával létrejött egy második platform, az internet, ahol lazábbak a fenti szabályok, és mivel az Amit szabad Jupiternek nem szabad a Hatökörnek szabály ott sosem létezett, ezért lehet ez egy szembeötlő probléma épp a tanárok és a diákjaik esetében. -
gforce9 #15 Erről van szó. Lehet nem a szakmája csúcsán van egy egy tanár, de olyan régen is sok volt. Ha annó a szüleim fülébe jutott volna, hogy beszólok nekik, kezem lábam eltöri, tökmindegy, hogy jó vagy rossz tanárról van szó. A tananyagod leadni leadta midegyik. Hol jól, hol rosszabbul, de meg lehetett tanulni. Az alapelv meg baziegyszerű volt: Az iskolában tanulni kell, iskola után lehet ökörködni. Persze mi is szidtuk a hátuk mögött a nem szimpatikus tanárokat, de fenyegetni?
Ezeknek a mostani gyerekeknek a legjobbjaiból lesznek később azokank a cikkeknek a publikálói, amik úgy kezdődnek: "A brit tudósok felfedezték...." Amin már csak röhög mindenki. Ez nálunk is megfigyelhető, az a gyerek, akit a szülei nem fognak szigorúbban és hagyják, hogy azt csináljon az iskolában, amit akar, azok közül rengeteg buta kerül ki. Talán ez nálunk még nem ennyire súlyos, de megfigyelhető már itt is. -
Cef #14 "megtörtént már veled hogy valaki azért akart megbuktatni, hogy meglegyen a statisztika?"
Persze hogy volt, még cifrább is, de általános és középiskolában nem fordult elő egyszer sem. Az én tanáraim többsége tényleg tanár volt, vagy legalább is próbált az lenni. Sajna a természettudományi tárgyakból mindig besz*ptam, ott mindig a legrosszabbat kaptam ki. Összeakadtam én már alkoholistával is, szerencsétlennel is, meg köcsöggel is. Utáltam is őket rendesen, de azért nem vertem meg őket a parkolóban, mert dolgozatot akart íratni (haveréknál előfordult). -
bottika #13 kiwi leszek ebből a generációból, akik most pontozzák meg fenyegetik a tanáraikat, mennyi és mennyire jó tanár kerül majd ki pár év múlva (ha ott is 3-5 év kell gimi után, akkor 21-23 évesen már zsenge tanárként kezdenek, és ez a 11-16 évesek számára 5-10 év múlva jön el). -
#12 mi tényleg pedofilnak tartottuk egy-két tanárunkat. Na meg alkoholistának. Ez még általános iskolába volt. Középiskolában meg legszívesebben agyonvertük volna, úgy szivatott minket a tesitanár. égjen el :)
Bár az is igaz, hogy volt olyan akit régen rühelltem, de most belátom jól tanította a tananyagot. Ő volt az irodalomtanárnő.