23035
banner
A Wargaming új MMO játéka
  • Prof William
    Ez egész élvezetesnek néz ki. Mostantól minden carriernek lehet így irányítani a gépeit? Kedvem támadt kipróbálni.
  • Caliph
    kicsit utánna néztem de nem nagyon teszteltem az még hátra van,de állítolag a repcsiknél van line of sight,azaz a sziget mögött bújkáló bbre ha nem látsz rá mert takarja a hegy akkor biza nicns spot..ű

Ennél a videónál 1 percnél betámadja az ellen cvt,a maradék gépek a sziget fölött fordulnak vissza ,egy hegycsúcs bele is lóg a képbe kapásból el is tűnt a cv,amint elhagyta a hegyet fel is spotolódott

Utoljára szerkesztette: Caliph, 2019.01.29. 13:09:55
  • Caliph
    Én csináltam spottolós kört,ha van sok cruiser lőtávban megéri megpróbálni,egy két dd nagyobb veszteség az ellenfélnek mint 5-6 torpedó vagy bomba bármire
  • Darun
    Tudtam hogy hol van, mert már előzőleg is arra repkedtem. Ráadásul nem sokkal előtte dobtam el a rajt, egy bb ugye túl messze nem juthat. Direkt figyeltem a távmérőt és pontosan 2.2km-t mutatott, amikor felspottolódott. De pl az ellenfélnél volt egy Gearing, aki jött felém, a foglalónál befüstölt. Dobtam rá torpedókat, majd a köv squadot is oda küldtem. Az alatt a kb 15 sec alatt úgy kijött a füstből, hogy a gépeim nem vették észre. Megnéztem, a T9-es Fletcher levegőből 4 km-ről spottolódik. Nem hinném hogy bármelyik cv arra pazarolná az egyetlen felküldhető squadját, hogy rombolókat spottolgasson. Arról nem is beszélve, hogy mi van akkor, amikor 4-5 romboló is van egy meccsben (nem éppen ritka jelenség)
    Utoljára szerkesztette: Darun, 2019.01.26. 21:36:44
  • Caliph
    azt vagy elnézted,vagy bug volt
  • Darun
    Épp most próbálom a Midway-t. A GoKu-t 2.2 km-ről spottolta fel az attackerem. Már előre sajnálom szegény dd-ket, hogy szét lesznek spottolva.
  • Caliph
    a ddknek vége az új patchel..szinte folyamatosan spottol egy repülőraj,lesz itt sírás :D
  • carp3tm0nster
    Nyugodj meg, Bismarck-kal csak T10-ben fog játszani...
  • Trucker39
    Mostanában biztosan nem.
  • __Jacek__
    Nem követem a történéseket, a kérdésem megkapja valamikor a fejlesztett enginet a wows?
  • lonvard
    Megvan a Bismarck, hehe. Jelenleg 9.9 a hatótávom, botok ellen próbálgatom a hajót amíg a kapitányom ki nem képződik rá, illetve a 2-es karosszériához kell még 10k a meglévők mellé. Utána bevetjük magunkat random. Kicsit félek a 9-10-es tier hajóitól, nem ismerem ezeket még. Nem baj.
  • Darun
    Igen, ezzel tisztában vagyok én is. Csak ez az az attackernek is van vadász fogyó eszköze lepett meg egy kicsit. A cv védő vadász is meg a dcp is is tényleg vicces, mert pl a cv vadászait is baromi könnyű betriggelni, aztán szépen támadod a hajókat, majd amikor lejár a vadásza, rámész.
  • Caliph
    az új cv rework kb a ddk halálát is magával fogja hozni,nem elég a radar , most lelőhetetlen kifogyhatatlan repcsik fogják őket zaklatni,mert amilyen keveset sebeznek a repcsik okosabb a ddt spottolni mert azzal fog az ellenfél nagy előnytől elesni ha kihal a dd...húzom is a német meg angol BBket tovább :)
  • Trucker39
    Azért úgy jó, hogy mindenki ír, de senki nem olvas. :)

Lásd: 17235-s bejegyzésem.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    "A vadászgépek tűnnek el a manuálisan irányítható rajok közül. Kétféle vadász marad. Az egyik bizonyos Tier után, kísérő vadász szerepet tölt be. Fogyóeszköznek minősül és csak bizonyos területen mozog és korlátozott ideig aktív. A másik típus, a hordozót védő vadász raj. Szintén fogyóeszköznek minősül és a javítással együtt, automatikus a felhasználása."
  • ozimak
    Dmg con is :D Első tűznél benyomja a CV-d :D Minden fogyóeszközt automatikusan kezel az AI a CV-den :)
  • Trucker39
    Meg a CV-t védő vadász, ami szintén fogyóeszköz, viszont automatikusan indulnak el.
  • ozimak
    Már csak ez a megidézhető elfogó vadász van. Az általad vezérelt fighterek megszűntek. Amikor benyomod, akkor egy bizonyos hatósugárban (5km kb.) folyamatosan köröznek. Ott azon a ponton ahol behívod őket. Egy bizonyos ideig.
  • Darun
    A poén az, hogy a támadó repcsiknél is láttam olyan "fogyóeszközt", ami egy védővadász rajt idéz meg. Gondolom ez azért van, hogy ha az ellenséges CV vadászának hatókörén belül vagy, akkor le tudja foglalni. Ezt az opciót nem próbáltam, viszont olyan volt, hogy repültem az ellenfél felé és az ellenfél attackerei jöttek velem szemben. Lehivtam a vadászokat és a támadók egy jó részét le is szedték. A második próbálkozásnál viszont nem volt semmi, szóval ez megint olyan random, mint a mostani is.
  • ozimak
    Flamu ma letesztelte a fighter plane-t BB-ken :D Szánalmas :D Felküldi őket, nem csinálnak semmit majd vissza a hajóra :D Mindeközben a feje fölött körözött egy squad ellenséges bombázó/torpedó bombázó. Egy szál repülőt nem szedtek le :D
  • Darun
    Lehet hogy őket célozták meg, de az ő képességeikkel nem hinném hogy az új cv rendszer használhatóbb lesz. Az irányitás nem könnyebb, cserébe kevesebbet sebzel. Aki meg eddig jó cv-s volt, az vagy megszokja az új rendszert és itt is jó lesz, vagy keres magának más osztályt/játékot.
    Ez a két szinttel nagyobb hajók közé dob be szopatást meg most is elég sűrűn eljátssza. A Rankeden kivül kb fél éve nem nyúltam már a hordozóimhoz. Tegnapelőtt bevittem egy körre a Kaga-t, kaptam egy T9-es csatát, ahol rajtam kivül volt még 1 db hetes hajó. A többi vagy 8, de inkább 9. Nagy mákom volt, hogy igy is sikerült másodiknak lennem, pedig a csata elején elgondolkoztam hogy inkább kilépek a francba. Hetes alap repcsikkel T9 ellen? Rankeden is mentem 1-1 kört cv-vel, a szén meg az eventes küldi miatt. Az egyik csata még úgy is nagyon szoros volt, hogy 100k sebzés felett spottoltam. De ott legalább a saját tier ellen rak be.
  • Trucker39
    Én azt tapasztalom fórumokon, hogy az átlagos játékosok (Átlagos Ödönke) lettek megcélozva ezzel a CV átalakítással. Semmi különösebb tudást nem igényel a használata. A jelenlegi CV-k esetében azért volt kevés a játékos, mert komoly gyakorlást, de még inkább komoly tanulást igényelt a hatékony használata. Nem mellesleg szükséges hozzá nagy fokú billentyűzet kezelési készség is. itt most inkább azt emelném ki, hogy gyakorlatilag a jó CV játékosnak az összes többi ágat ismernie kellett. Milyen légvédelme van, hogyan fordul, mekkora a maximális sebessége, stb. E mellett szüksége volt arra is, hogy ismerje az adott térképen kialakult... "szokásokat". Merre szoktak menni a népek, hová érdemes fókuszálni, stb. Készség szinten kell tudnia felderíteni, támogatnia, stb. Egyetlen más hajóosztály esetében sem ennyire összetett az ismeret és a feladat. Ezért volt sok noob CV-s magas szinten és kevés a hozzáértő játékos. A rework után semmi ilyen tudományra nem lesz szüksége a játékosnak. Repcsizik, ha lelövik a gépeit, hoz másikat. Egészen addig, míg a hazafelé tartó gépei oda nem vonzanak pár rombolót.

Nagyjából van egy sejtésem, hogyan fog majd alakulni rework után a helyzet. Újdonság varázsa, tele lesz minden csata CV játékosokkal. Különösen a kezdő szintek. Úgy gondolom, hogy 4-6 Tier-ben fürtökben fognak lógni a CV-k és mindenkit szétrakétáznak. Bombázni azért nem, mert azzal jóval nehezebb bárkit is eltalálni. Torpedózni sem nagyon, mert rásegítés nélkül nehéz célozni, gyakran kitakarják a hajót a robbanások és elég könnyen kilehet manőverezni a torpedókat. Még az Ai hajóknak sem okozott nagy gondot.

Magasabb szinten is lesznek CV-k, de jóval kevesebben. T8-10 szinten is fognak kísérletezni a játékosok és majd kialakul egy erőviszony.

Nagy paraméter tekergetések is várhatóak lesznek. Sokan fognak panaszkodni. Hol a légvédelemre, hol a laggolásra, stb.

Darun: Nem vagyok benne biztos, hogy olyan jó ötlet volt a CV ritkítása. Igen, olvastam, hogy ez majd milyen jó lesz, mert nem kerül össze magasabb CV-l, aki ellen nem tud tenni sokat. Zárt teszten is és nyílt teszten is simán kerültem olyan helyzetbe, hogy két szinttel magasabban kellett - volna - tennem valamit. T6 CV-l T8-s csatákban és T8 hajóval T10 csatában. Sajnos a nyílt tesztről nem csináltam fotót, de simán kergetőztem Midway-l hajóval párban. Persze nekem csak T8 hordozóm volt benn. De neked legyen igazad és ne kelljen két szinttel magasabb ellen játszani.
    Csak ezt a képet találtam:

• Darun
    Azt megint elfelejted, hogy a cv ritkitás azzal is jár, hogy nem szopat folyton azzal, hogy betesz melléd egy egy szinttel nagyobb cv-t, aki mellett/ellen csak akkor tudsz érvényesülni, ha valami totál noob irányitja.
  • Darun
    Jó, nekem csak az alap cv-ket volt türelmem kipróbálni, azt is csak botok ellen. Azokon egyiken se volt torpedóvető. Az AP bomba sebzése még citadellel is szánalmas.
    Mondjuk az is az, hogy most két dobással kiszed egy Bismarckot. Bár az érdekes, ha én dobom, akkor nincs benne citadell.
    Engem az új repcsizés inkább a Battlestation játékokban látott repcsizésre emlékeztet. Mondjuk ha senki nem fog CV-vel játszni, én se fogok sirni miatta, bár nyilván fognak, hiszen a repcsilelövős küldetéseket elég nehéz nélkülük megcsinálni.
  • Trucker39
    Így van. Mindkettőtöknek igaza van. Este már nem akartam a pontos részletekkel foglalkozni.
  • ozimak
    Ha jól láttam Flamunál akkor bődületesen csökkentették viszont a sebzését is a torpedóknak. Ilyen 4-5k körül sebeznek.
  • Caliph
    t4 japó hordozónak pl egy raj 3 gép a torpedóvető,és egyszerre egy gép dob egy torpedót,viszont tökéletes dobásokat lehet vele csinálni mert gyors a torpedó aktiválása :D
    később 6 gép és 2 támadóval körönként,t10 ben 12 gép egy raj,és 4 gép támad egyszerre japóéknál,midwaynél 9 gép és 3 támad,viszont 2 torpedót dob/gép... :D
  • Trucker39
    Nem veszik őket. A meglévő rajok helyett lesz 1. raj rakéta vető, változó rakéta fegyverzettel. 1. raj torpedó vető, és 1. raj bombázó. Ez utóbbi az USN CV-k esetében HE bombát szállít, IJN CV esetében AP bombát. A rajokban lévő repülőgépek száma is igen széles skálán mozog. Egy T4 CV esetében 4-5 gép, míg egy T10 CV esetében jelentősen több.

A CV fedélzetén tárol gépek száma úgy mond végtelen, de az egyes gépek előkészítése időbe telik, így ritkán fordul elő, hogy ugyan azon típusú repülő rajjal újra tudjon valaki támadni. A támadások repülő raj nézetből történnek. Lásd Word of Warplanes. A támadásban egy időben nem az egész raj vesz részt, hanem egy része. Így több támadás is kivitelezhető egy rajjal, feltéve, ha közben nem lőtte le a légvédelem.

A vadászgépek tűnnek el a manuálisan irányítható rajok közül. Kétféle vadász marad. Az egyik bizonyos Tier után, kísérő vadász szerepet tölt be. Fogyóeszköznek minősül és csak bizonyos területen mozog és korlátozott ideig aktív. A másik típus, a hordozót védő vadász raj. Szintén fogyóeszköznek minősül és a javítással együtt, automatikus a felhasználása.

A CV osztály jelentősen megritkul. Minden páratlan számú hordozó kikerül a játékból. 4-6-8-10 hordozók maradnak. Ebből következik egy kellemetlenség is. Jóval hosszabb ideig tart egy-egy hordozó kifejlesztése, valamint jelentősen kellemetlenebb lesz gyakorlatilag folyamatosan két tier-l magasabb szintű csatákban részt venni. E mellett jelentősen visszavették a repülőrajok által okozható sebzés mennyiségét is. Legalábbis alacsonyabb tier-ben. Jelentős javulást tapasztaltam az egyéb hajók légvédelmében.

Várható, hogy a játék jobban fog akadozni, mint eddig. Ennek oka, a légvédelem intenzívebb jelölése, ami a repülőrajok számára lett kidolgozva. Így jobban látható számukra a légvédelmi tűz függöny. A manuális irányítás miatt több adat mozog a játékosok kliens programja és a szerver között, ami szintén okozhat akadozást, laggolást.

Jelenleg is tart a játék második, nyílt beta tesztje, így bár ki tehet vele próbát. Éles bevetésig már nem sok minden változik véleményem szerint.
  • Gyuszopapa
    Remélem senki.
  • lonvard
    Na igen, szóval én a torpedóvetőkkel ellentétes irányba próbáltam kitérni, gondolván hogy több időm lesz. Pár hónapja egyébként szembe mentem velük, csak volt pár eset, hogy belerohantam a torpedóba, és akkor elgondolkodtam, hogy jó-e ez. Egyébként ha romboló lövi ránk, és sejtjük hogy már kilőtte, akkor is a romboló felé fordulunk? Mert én akkor is az ellentétes irányba szoktam. :D

Az mondjuk durva, hogy kiveszik a torpedóvetős repülőket. Nem tudom így ki fog CV-zni. A torpedósok adták meg a tekintélyét az anyahajóknak.
    Utoljára szerkesztette: lonvard, 2019.01.12. 22:23:09
  • Darun
    Ez fizika. A viz ugye folyékony halmazállapotú közeg. De elég ha megnézed az aszfaltos utat. Ott sem padlógáznál veszed a kanyart, mert kisodródsz, pedig az aszfaltnak jobb a tapadása, mint a viznek. Minél nagyobb a sebesség, annál nagyobb a fordulási sugár, hiszen az erőt ugye mindig két komponensre bontjuk le, és ha jobbra kanyarodsz, a hajóra hatni fog egy bal irányi tehetetlenségi erő. ami a súlytól és a sebességtől függ. Viszont figyelembe kell venni a torpedók sebességét is. Megpróbálhatsz 1/4 sebességgel fordulni, az kis ivű lesz, csak épp az alacsony sebesség miatt nem fogod tudni időben bevenni a kanyart. Én pont a múlt héten próbáltam egy ilyet, öcsém bejött gyakorlóba, mert nem tudta használni a CV-t és elmondta neki, hogy kell, közben viszont én is gyakoroltam a torpedók elöli kitérést. Az ugye alap, hogy mindig próbálsz szembe fordulni a torpedóvetőkkel. Még ha full sebességgel fordulsz, akkor is csökken a hajó sebessége, ha egyébként nem veszed vissza. Ha időben elkezdesz fordulni, akkor max 1 torpedót nyelsz be. De ha időben rá is fékezel, akkor mindet ki tudod kerülni. Ez persze az alapeset T4-5-ben, felette már függ a CV-s játékos rutinjától/szerencséjétől is. Ott ugye már ő határozza meg, hogy milyen közel dobja hozzád, az sem mindegy hogy japó vagy amcsi (3, 4, 6 v 7 torpedót dob, össze vagy szét tartanak, stb), illetve hogy te milyen hajóval vagy, milyen sebességgel, milyen fordulási sugárral mész, stb. Egy rutinos CV-s torpedót valószinű nem fogod tudni kikerülni. Esetleg azt tudom javasolni, ha van valami ismerősöd, akinek van anyahajója, akkor gyakorold. Bár igazából most már késő, hiszen 2 héten belül jonni fog a frissités és ha jól rémlik, a torpedóvetőket teljesen kiveszik és rakétás repcsik lesznek helyette.
  • lonvard
    Jah ez egy távoli cél, brutál a 12 ágyújával. Bismarckot szeretni fogom, jobban fog állni neki a random csata, mer inkább távolról meg középtávolról küzdünk a jól helyezett torpedók miatt. Azt a 10 km-es dolgot zabálni fogom. :)
  • Caliph
    A bismi másodlagosai már 10 km felett elkezdenek köpködni :D

és bár a kilences szenvedés lesz , ne feledd ott a kurfürst a sor végén... :D egy kis kedvcsináló,kraken,az összes kill secoundaryval :D

Utoljára szerkesztette: Caliph, 2019.01.12. 09:35:59
  • lonvard
    Ez egy új élmény volt, azér örültem. :) A Gneisenaut idáig 90%-ban távolról használtam, random csatákban. Amolyan csatacirkálóként. Persze ha lehetőség adódott egy párbajhelyzetre, akkor kihasználtam, de a torpedóira hagyatkozva inkább. Most rámentem a másodlagosra, 6,7 km lett a hatótáv, és a hülye botok ellen élvezet volt beúszni közelre. Az egyik kedvencem, mikor a bot csatahajó hagyja hogy rámenjek, elúsztatok mellette, ráküldöm a torpedót, lőjük egymást mindenfélével, aztán a faránál fordulok egyet, és a nagy ágyúival nem tud lekövetni, és akkor szépen körbeúszom, közben a másodlagosok lövik ezerrel, az meg látom hogy fordítaná a löveget, de a hajót nem akarja, és akkor szépen a főágyúi mögé kerülök és másik oldalról megsemmisítem. Ezt 9-es csatahajókkal is eljátszom. Randomban ez még nem elég, mer a 6,7 km az nem igazán ütéstávolság, szóval ott maradok a csatacirkálózásnál a Bismarckig. :P Ja, az is egy élmény ahogy szedi le a repülőket, hehe. Igazi anyahajó-szomorító lett a hajómból.
  • ozimak
    Te aztán gyorsan szerelembe esel egy-egy hajónál :D nemrég még a Graf Spee-t istenítetted :) Gneisenau egy jó hajó, de az ágyúi elég megbízhatatlanok. Lehet belőle meme buildet építeni mert tényleg jó az AA-je. BFT+AFT+MAA és mehet a móka :) De ha ez a vonal tetszik, akkor ahogy a kolléga is mondta: Bismarck még jobban tetszeni fog. Nincs ugyan torpedója és valamivel lassabb is, de a másodlagosai az egyik legjobbak a játékban. Az AA se rossz. No persze co-op-ban más az élmény... ott kikapni égő :) Én is terveztem, hogy visszamegyek egy kicsit co-opozni mert mostanában sok a tudatlan barom a random mm-ben.
  • Caliph
    menj csak a bismire,jó az :)
  • lonvard
    Hát gyerekek...én ennyire még nem szerettem ezt a játékot.

Szóval Gneisenauval vagyok éppen, a kapitányom elérte a 14-es szintet ezért ráraktam a másodlagos fegyvereket segítő cuccokat, meg a manual control izét. Ezek után prémiummal bementem botok ellen harcolni. Hát ennél jobb farmolás nincsen. Gyors csaták, mindig győzünk, és mindig brutális vagyok. Olyan hogy 42 repülőt leszedjek, meg a másodlagos tüzérség 157 találatot érjen el, meg 5 citadella meg ilyenek, hát beszarok. Ez a Gneisenau akkora király hajó a torpedóival meg a másodlagos tüzérségével, nem is beszélve a fő ágyúkról, amilyen nincs a világon. Bismarckot már nem is akarom, mer nincsenek torpedói. :D
  • lonvard
    Értem, bár a logikáját nem értem, tehát ha a nagy sebességgel fordul jobban, akkor miért nem full sebességgel fordulunk a legkisebb sugárban? De érzésre én is 3/4-eddel csinálom, szóval olyan nagyot nem tévedhetek, ha ehhez tartom magam. :) Köszi szépen!
  • davidbog
    Ha csak a fordulást nézzük akkor az 1/4-es sebességgel fordulnak a legnagyobb ívben a hajók. Általánosságban elmondható, hogy rombolóknál 1/2-es sebességnél, cirkálóknál, csatahajóknál 3/4-es sebességnél legkisebb a fordulási sugár.
    Viszont nem lehet azt kijelenteni, hogy akkor most mindig 3/4-es sebességgel kell fordulni, mert ez függ a torpedóktól is. A sebességük és az észlelhetőségük is különböző, illetve több hullámban is jöhetnek, szóval nincs univerzálisan jó megoldás.
  • lonvard
    Srácok egy szakmai kérdés:

Amikor ránk dobják a torpedót és ki akarunk térni, akkor milyen sebességgel fordul legszűkebb ívben a hajó? Mer alapvetően nyilván a legkisebb sebességgel, de nem tudom oké-e, ha 1/4-eddel próbálok fordulni. Én 3/4-eddel szoktam fordulni, hogy megmaradjon a lendületem, de azért szeretnék információt kapni, hogy hogyan is kellene. Köszi szépen!
    Utoljára szerkesztette: lonvard, 2019.01.10. 11:31:43
  • Kotomicuki
    A wot-ban is úgy kezdték a tüzérek, hogy nem volt nekik Tier IX-X-ük, hanem, ha jól emlékszem, csak tier VIII-ig, vagy VII-ig voltak és így rakta be őket tier X-be, ahol először csak a HT-k voltak X-esek, mindenki más csak tier IX-ig. (7.4-ig mindenképp, 7.5-ben jöttek a X-es közepesek)
    Ezt a rendszert átvehették volna onnan, ahol a kérdéses, vagy OP osztályok nem kapnak brutális erőt képviselő tagot, hanem csak csökkentett erővel vehetnek részt az ütközetekben: pl. tier VI-os csatában csak max. tier V-ös rombolók és CV-k.
    Inkább egy ilyen, ha már összeerőltetik a dolgokat, vagy vegyék ki teljesen a CV-ket, minthogy egy játszhatatlan és élvezhetetlen elemet kreáljanak belőlük.
    De miért nem tudnak nekik bot-ellenfelekkel külön pályákat biztosítani, ahol szabadon kitombolhatnák magukat az ágyúsokat nem zavarva?! Olyan nagy dolog volna leprogramozni ezt?