61
  • Zolivok
    vadállat 3 milliárdnak kéne meghalnia nem 300 milliónak az visszajön 2 nap alatt.p
  • wraithLord
    Alapvetően csak arra gondoltam (mindenféle részletet mellőzve), hogy az előember, ősember kb. 20 évig élt átlagosan ((tökmindegy miért, itt most nem lényeg - egyébként nyilván a környezet, életmód, megfelelő tudás hiánya miatt; viszont az ember képes akaratlagosan is fejlődni ezen szempontok szerint, az állatok nem, vagy csak korlátozottan), ehhez képest a "modern" ember (az első civilizációktól kezdve) átlagosan ennél jóval hosszabb ideig él. Ma ez mondjuk átlag 60-70 év. Ez "jobb esetben" is háromszorosa a 20-nak. Az élőlények természetes szelekció* által hajtott változása/fejlődése pedig annál gyorsabb, minél hamarabb eltűnik egy adott generáció. Annál dinamikusabban, gyorsabban változik egy populáció gene poolja. És minél jobban kitolódik egy generáció létezése, ez annál lassabb lesz (, és annál inkább felhalmozódik a genetikai teher is (káros/letális gének)).
    És ha az egyes generációk fennmaradását még tovább nyújtjuk, lehet, hogy az egyénnek jó, de az ember gene pooljának változása/fejlődése szempontjából nem.

Gondolom ezért nem értesz egyet, hogy felvetettem, a cikkben leírtak az ember átlagéletkorára befolyással lehet, jelentősen növelheti azt. (csak egy felvetés volt :))
    És persze az ember története nem az ókorban kezdődik... sőt, tulajdonképpen nem kezdődik sehol, mert a természetes szelekció által hajtott lassú változás/fejlődés (amit evolúciónak is neveznek X)) folyamatos, nincsenek szakaszai, nem lehet osztályozni stb.

-----
    *Az embereknél is működik a természetes szelekció, csak a környezet mesterséges elemeket is tartalmaz, ami ezt jelentősen más irányba módosítja.
  • NEXUS6
    De nekem ember szívem van!

Jó, de azt gondolom te is tudod, hogy gyakorlatilag leírtál egy közhely gyűjteményt, amit általában ezzel kapcsolatban a média szokott huhogni.
  • jackoneill90
    Magyarul légyszíves :D
  • NEXUS6
    Brainwashing rulez!
  • NEXUS6
    Alapvetően az öregedés és a várható élettartam két külön dolog, bár azért szorosan összefügg.

Az öregség azért jön el, mert az ember metabolizmusa szép lassan leáll. Egy idő után nem hogy nem pótlódnak a szövetek, de lassan de biztosan maguktól pusztulnak. Ez genetikailag kódolt. Nem csak a különböző folyamatok intenzitásának csökkenésére vezethető vissza, hanem arra is hogy meghatározott az, hogy egy sejt hányszor képes osztódni.

Részben igazad van a szelekciót illetően, azonban a várható maximális időtartamot illetően nincs.
    Régebben nem a várható maximális, hanem a várható átlagos élettartam volt a rövidebb, ebben pedig benne volt, hogy iszonyat magas volt a gyermekhalandóság. Egy komoly genetikai alapú betegséggel (sarlósejtes vérszegénység pl.) kűzdő emberke nagy valószínűséggel már sokkal korábban meghalt, minthogy megérje az ivarérett kort. 10-ből kb 2 gyerek érte meg évszázadokig talán ezt. Ha megéri mind a 10 akkor viszont kitört volna az éhínség, mert nem volt régebben annyi kaja.

Azonban pl Seneca 85 éves korában halt meg, Platón 80, Newton szintén 84 éves koráig élt. Igazából ma sem élünk sokkal tovább annál, mint a régi korokban éltek az emberek, hacsak nem vitte el őket, egy baleset, fertőzés, akármi, amit ma viszont jó eséllyel túlélünk.
    Nem találtuk még meg a hosszú élet titkát, és a hosszú életből így nincsenek is társadalmi konfliktusaink!
  • jackoneill90
    Ilyen hülyeséget. Állítsuk meg az öregedést, lassítsuk le! Jóllehet nekünk magyaroknak jól jönne ha lelassulna az öregedés de csak nekünk. Lehet akkor több gyerek is születne. Mindjárt annyian vagyunk a földön, hogy éhendöglünk. Minél hamarabb megkell ölni milliókat. A háború már elkerülhetetlen, gazdasági válság után szélsőségesek veszik át a hatalmat és már jönnek a háborúk. Pápá milliónyi ember, egy időre újra megoldva a népességprobléma aztán újra megismétlik majd.
  • gombabácsi
    már csak ki kell rajzani az űrbe és meg van oldva MINDEN

:X
  • NEXUS6
    A fejlett országokban a népesség gyorsabban csökken, mint amennyivel hosszabb ideig élnek az emberek, ráadásul átlagban vagy 4X annyi élelmiszert termelnek, vagy tudnának termelni, mint amennyi ezeknek az országoknak a lélekszáma megkövetel.

A termelőeszközök fejlettsége miatt viszont nincs annyi és olyan kemény munkára szükség, mint egy fejlődő országban.
    Szal eddig a dolog marhára nem stimmel.

Mellesleg ugye nyugdíj korhatárt is azért emelik, mert nem csak hogy nem tudja az állam csengetni a nyugdíjakat, hanem mert az emberek képesek is dolgozni.

A társadalmi problémák abból a gazdasági rendszerből fakadnak, hogy a tőkések nem visszaforgatják a pénzt és adják oda a társadalom "improduktív" tagjainak, sem annyi munkabért, sem adót nem fizetnek, hanem maximálisan kizsigerelik az emberi erőforrásokat (is).
    Pedig ugye egy kismama mitől is improduktív? Hiszen ő hozza létre a munkaerőt gyakorlatilag. A nagyi meg miért is improduktív, hiszen ő vigyáz soxor a csemetére, amíg a mama meg dolgozik.
    Sajnos a tőkések miközben kizsákmányolják a társadalmat, inkább bevállalják, hogy olcsó, de iskolázatlan, kulturálisan inkompatibilis munkaerőt importáljanak, azt a pénzt, amit a társadalom rekreációjára kéne fordítaniuk meg elteszik zsebbe.

Szóval csak ezért fenntarthatatlan a jelenlegi rendszer.
    Persze lehet passzív eutanáziát alkalmazni, csökkenteni az idősek, vagy azok jövedelmét, akik nem veszek részt a közvetlen termelésben, csak akkor 20 év alatt majd szépen szétesik a társadalom.
  • wraithLord
    Nem csak azért "kellene" meghalnunk. Hanem azért, mert nem véletlenül élünk addig, amíg. Így is már sokszorosára hosszabbodott az ember élettartama, ami nem kedvez a természetes szelekciónak (vagy akár a "mesterségesnek").
  • wraithLord
    Érdekes a cikk. Az egyik fele tudományos kísérleteket és azok eredményét írja körül, a másik fele pedig táplálkozástörténet, illetve táplálkozás-szakértői tanácsadás. A kettő között viszont hiányzik a kapocs (magyarázat) - szerintem.

#7 Prof William: Ja, végre itt a magyarázat, a halhatatlanságra. Bár Sauron elég rendesen leépült, a végén már csak egy szem maradt belőle.
    Biztos csak a jó maiák nem öregednek.
  • servell
    "az halálozások szám hirtelen megtorpant"
  • servell
    A cikkben fellelhető nagy mennyiségű nyelvi hiba sürgős korrigálásra szorul.
  • Zolivok
    ganfalf aláz
  • Prof William
    A Gyűrűk Urában is azért több ezer éves Gandalf mert egy idő után megállt az öregedésben még éppen a szenilitás és az általános elgyengülés beállta előtt. Az eredmény látszik is filmekben.
  • nagypite
    itt az igazság, meg kell halnunk mert minél tovább élünk annál több ember fog élni a földön és nagyobbak lesznek a társadalmi és gazdasági feszültségek. pl. korlátozott élelmiszer készletek, hosszú életű nyugdíjasok eltartása stb.
  • gkalcso
    Ajjaj
  • Szefmester
    De jó.. egy öröklét vár ránk pelenkában, szenilitásban. Milyen szép aranykor.
    Mi lesz velünk ha még többen leszünk? Már így is kezd elfogyni minden, hát még ha majd a halhatatlan bébiket is el kell látni. Jó lenne ha még az öregség előtt a "hasznos" korban megállna az öregedés, de így is, úgy is meg fog ugrani a létszám.

Valahogy nagyon nem szeretnék egy ilyen világban élni. Ha nem lesz születésszabályozás, akkor az egész csak rémálom lesz.
  • Palinko
    itt az ideje alkoholizálnod azzal még mindent megoldhatsz, meg persze mellé a cigi
  • Berber
    Én húst hússal eszem. Úristen, most mi leszek? Matuzsálem?
  • NEXUS6
    Nem tudtam mire akar kimenni a cikk, aztán rájöttem. Gyak egy paleo-diéta reklám.

Mondjuk én is megint elkezdtem pár hete, és jó gyorsan fogyok is anélkül, hogy állandóan éhes lennék, meg a fogyózás lenne az életem középpontjában.

Csak azt szeretném hozzátenni, hogy adott népesség robbanásszerű növekedése visszavezethető valamilyen kultúrnövény meghonosítására. Pl Európa északabbi részének a felemelkedését a XVII. szd.-tól kezdődően szintén valahogy a burgonya elterjedése is lehetővé tette.
    A gond az, hogy a legtöbb kultúrnövény gyakorlatilag szénhidrát bomba, bersze pont ez biztosítja hogy adott földterületen elég energiát állítsanak elő, szinte bármennyi ember számára. Persze ez nem azt jelenti, hogy ezek az emberek egészségesek is lesznek, mert úgy tűnik a civilizációs betegségek lényege nem más, mint az extra méretű szénhidrát bevitel és nem több. Cukorbetegség, elhízás, érrendszeri betegségek stb.