Megdolgozta a polgárokat a japán atomipar
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
de még egyikõtök se tudott mutatni akár csak egyetlen e-boltot, ahol kicsi vagy közepes teljesítményû stirlinget lehet kapni.
akkor erõltessétek a stirlinget, ha elérhetõ. addig a jutubos videókkal meg azzal az egyetlen olasz oldallal amit eddig sikerült felmutatni nem sokra megyünk.
napelem hatásfoka 15%.
hozzáteszem, hogy a stirling csak napkövetéssel mûködik akárhogy is, és nem triviális a telepítése. egy viharálló napkövetõ rendszer 1-2 nm tartományban 200.000+ huf (amit én találtam legalábbis).
egyébként én látok fantáziát a diseqben is, kisebb parabolával. persze nem stirlingnek, hanem gõzgépnek.
Elõállítási költség(2005, Európa össz.):
Atomerõmû: 2,47 kW/eurocent
Szénerõmû: 3,28 kW/eurocent
Gázerõmû: 3,06 kW/eurocent
fa(biomassza): 3,96 kW/eurocent
szél: 5 kW/eurocent
A naperõmû nincs feltüntetve.
egyébként igen, én realisztikusnak tartom, hogy 20-30 év alatt átálljunk helyi termelés-elosztásra. nem feltétlen családonként, de pár utcánként autonóm rendszerre. a technikai lehetõségek adottak lennének, az eszközök cseréje ilyen idõtávban megoldott lenne.
de ha továbbra is a jelenlegi modellt erõltetjük sose vesszük észre mennyire sok dolgunk van még ennek kapcsán. és ez nyilván sokkal messzebbre mutat, mint az elektromosság termelése. ha az átlagember õszintén végignéz az életvitelén szerintem azt sem tudja hová kapjon, annyira sok sebbõl vérzünk.
de beszéltünk már errõl többször, nyilván pénz nélkül ésvagy városban a mozgástér korlátozott. de ez szerintem nem ok arra, hogy a jelenlegi rendszert komáljuk a normális, fenntartható(bb) helyett.
Ja a hûtést meg kb elintézik egy hûtõbordával... HÚHA. És ha elmarad a hatásfoka a gõzturbunáétól? Ki mondta hogy nem? Egyszerûbb is... De ha nem tetszik akkor használj gõzturbinát! Ja hogy azt meghajtani már nem olyan könnyû? Akkor mirõl beszélsz? Ott és azt kell használni ami oda megfelelõ.
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
Ez úgy hülyeség ahogy mondod. Minden hõerõgépnél a hatásfok elsõsorban a bemeneti és kimeneti hõmérséklet-különbségtõl függ. A stirling generátort is lángba tartják az egyik oldalon, hûtik a másikon. Egyébként a elmarad a hatásfoka a gõzturbináétól, sokkal.
"Azt nagyon elszurtak, ugyanis nem fedtek le akkora teruletet amekkora az adott homennyiseg tartos kitermelesehez szukseges. "
Utólagos okoskodás. Most már tudjuk, de ahhoz kellett a kísérlet, ami kudarcként zárult, akárhogy maszatolsz. A várt 5 mW hõteljesítmény helyett kb. 300 kW jött össze. Ez akárhogy nézem, kudarc.
Tehát látható hogy napelemlobbi is van, hiszen azt tolják a mindenben sokkal jobb és egyszerûbb stirlinges generátorok helyett.
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
ehhez képest az erõmûvek + távvezetékhálózat nyilván egy bot egyszerûségû anyagösszetételét tekintve.
meg diszkréten kifelejtetted a co2-t, a többi szennyezõt, a hõtermelést.
A gázt lényegében egyetlen helyrõl szerezzük be és a gázlelõhelyek eloszlása a világos nagyon egyenlõtlen. A birtoklók egy része finoman szólva érdekes politikát folytat vagy kifejezetten puskaporos hely.
Az urántermelõ országok nagy része stabil, demokratikus állam, ez az urán processzáló és finomító üzemekre is igaz. Több helyrõl a fûtõanyag.
A gáztovábbításhoz nagyon komoly távvezetéki hálózatot kell kiépíteni. Paksra meg évente (?) begördül 1-2 vagon. Évekre elõre raktározható a "tüzelõanyag".
Nem kell gozt fejleszteni, hanem egy hokulonbozettel mukodo generatort kell meghajtani vele. Egy stirling generator pont jo erre a celra.
"Ami a MOL geotermikus erõmû-kísérletét illeti Zalában, az teljes kudarccal zárult. A várt hõteljesítménynek csak a tizedét tudták kinyerni tartósan a két kút között."
Azt nagyon elszurtak, ugyanis nem fedtek le akkora teruletet amekkora az adott homennyiseg tartos kitermelesehez szukseges. Arrol nem beszelve, hogy ok is a gozfejlesztest eroltetik, pedig hocserelo nelkul, kozvetlen hoerogeppel egyszerubb es sokkal jobb a hatasfok. A nehezseg a generator kimeneten van, mivel valtozo feszultsegu es fekvenciaju aramot general, tehat egyeniranyitani kell, bufferelni, vegul inverterrel taplalhato be a halozatba. Az elektronika hatasfoka viszont meg mindig jobb mint amennyit a hocserelo es a gozturbina miatt vesztenek.
ps: Napelem helyett is lehet stirling generatort hasznalni, mivel olcsobb es kozel olyan jo a hatasfoka, tovabba max. kopik par alkatresz, de nem csokken a hatasfok az ido mulasaval. Szelturbinak eseten pedig itthon erdemes lenne megnezni a savonius rendszeru turbinakat, mivel azok valtozo iranyu es gyenge szelben is jol mukodnek es meg tornyot sem kell nekik epiteni. (a turbina maga a torony)
A 9Ft/kW ár a paksi termelési ár. A hõerõmûvek Magyarországon jóval drágábban termelnek, mert gyakorlatilag szinte mindegyikhez külföldrõl vesszük az üzemanyagot.
persze a hatásfok ilyen szempontból mindegy, lehet hogy zavaró is hogy beleírtam.
és alatta kihagytam a mondatból a "nincs benne" lényeges részt.
ez a "paks 9 forintért termeli az áramot" elég nagy bullshit, mert sem a hálózat fenntartása, sem az ennél nagyságrenddel drágább csúcserõmûvek üzemeltetése. pláne nem a lebontásuk meg a co2. ennyit a 9 forintról.
De tárolni sem feltétlen szükséges, hogyha csak kiegészíti a hálózati áramforrást. Ez felhasználás módjától függ. Nyílván családok számára ez a tárolás nélküli módszer nem feltétlen kifizetõdõ, de gyáraknál nem csak este pörög (gyorsan) a villanyóra. (mivel kiegészítésrõl van szó, ezért mindenképp az atomenergia marad a legolcsóbb alap energia forrásnak)
Nem úgy kell figyelmbe venni a megtermelt energiát, hogy kitesszük a piacra és eladjuk, hanem úgy, hogy a piacon ennyivel kevesebbet kell megvennünk. A jövõbeni kiadások csökkentése miatt a profit növekedik. Így nem kell külön szerzõdés arra, hogy az energiát majdnem értéktelenül átvegye az áramszolgáltató, de azt mindenképp igazolni kell, hogy a hálózati áramforrásban kárt nem tesz a rendszer és nem zavarja a környék energia ellátását sem. Továbbá a környék megszokott látványát sem ronthatja, a környéken élõ közvetlen szomszédok beleegyezése szükséges, amennyiben jelentõs mértékben látható változás következik be.
Ami még tovább nehezíti az elterjedésüket, az a sok törvényi háttér és egymásra újjal mutogatás. Rengeteg papírt be kell szerezni és engedélyeztetni kell, mire egy értelmes terv kivitelezésre kerülhetne. Ez nem csak papírokkal, de idõvel is jár.
Mivel ezt sokan nem látják át, anyagilag kimerülnek és félbe marad a nagy álom terv megvalósítása.
Lehetne ezt taglalni napestig, de nem látom értelmét. Jó rágódást! 😛
Itt szépen leírnak mindent. Persze, ha valaki csak a méregzöld dumát ismételgeti papagájként...
itt.
Azt irják amirõl az elõbb is irtam, hogy a meleg az összezsúfolás, meg az hogyha sorbakapcsolják õket akkor a leggyengébb panel max teljesitményével lehet csak felszorozni az össz teljesitményt és mivel az olcsóbb panelek között valszeg nagyobb a szórás a teljesitményükben ez több panel esetében szmottevõ külömbséget jelenthet.
Sajnos a félvezetõk nem a szakterületem, de abban biztos vagyok hogy a félvezetõk károsodása napsugárzás és hõ hatására kellõen körüljárt téma.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Jelenleg a Paksi Atomerõmû 9Ft/kWh-n termeli az elektromos áramot. Üdvözlettel Paksról.
amíg nem lesz ötszörös a villanyár, mindenki szarik a takarékosságra. most azért nem vesz senki takarékosat, mert behazudják az olcsó fosszilis-atom kombót.
Volt néhány hasonló kérdés, amire nem kaptak választ.
gondolkodom, hogy egy pár w ventit azért mögérakok, de ahhoz még össze kell raknom pár 1-wire eszközt (pl. hall szenzort) valami linuxos cronjobos figyelõvel.
Mediterrán térségben ahol nagy a hõség vagy magyarországon ahol azért nincs nagy meleg mindig.
Lehet te sosem tapasztalsz mást mint amit garantálnak a gyártók!
Az is lehet a gond hogy Olaszba be kell épiteni fixen a tetõbe különben nincs támogatás,és igy kevésbé szellõzik.
Ezak a marhák az egész európai hálózat stabilitásával játszanak ezzel a húzással...
2. Akkor a magyarok 59%-nál kapcsolják ki az áramot. Máris meg van oldava a hiányzó kapacitás.
mondjuk a másik oldalon az ennél sokkal megbízhatóbb "nem hagyjuk elszállni a villany árát" van.
Arra céloztam hogy ugyan ez a standard mert ezt kell biztositaniuk a gyártóknak a minimum 80% teljesitményt.
De amit nekem mondtak az az, hogy ez papiron szép és jó, de az életben mást tapasztalnak akik szerelik,nyilván az üzletben gyõzködik a népet meg mutogatják a papirokat hogy belevágjanak.
Én azt nem mondom hogy ne csinálják mert ezzel is kevesebb másfajta erõmû kell, csak azért ez sem megváltás mint ahogy sokan hiszik.
nálam is logolva van egyébként, szóval ha tényleg kiderül hogy átverés nem leszek rest 1-2 év múlva ugyanitt elküldeni a napelemeket a picsába. csak erre kevés esély van, ahhoz túl nagy befektetés és túl sok van már telepítve, hogy egy ilyen nagyságrendû hiba rejtve maradjon a nyilvánosság elõl.
A széndioxid, kén és korom szûrésrõl és elnyeletésrõl meg kíváncsi lennék mennyivel dobná meg a villanyáram árát! Nekem túlbonyolítottnak tûnik ez a technológia. Az atommal csak az a bajom, ami az LHC-vel, sokan mondják h ha beindul világvége lesz... egyébként ami elromolhat az el is romlik..
Im beginning to have less and less interest in what you think is possible or impossible. (Dr. Strangelove)
nyilván ha a hatásfokot kevered a teljesítménnyel, elég megbízható forrás vagy.
Nem én mondom a teljesitmény esést hanem akik installálják.
Mi a konzolok helyét készitjük el, vagy a tetõbe való beépitést csináljuk,már amikor.
A 80% hatásfokra én külön kiváncsi lennék, fõleg a leggyakrabban használt olcsó kinai paneleknél, amit a proli képes kifizetni.