Megdolgozta a polgárokat a japán atomipar

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

én nem keverem, csak nem érdekel az elõállítási költség amíg a sárga csekk mást mond.

mad mind
A tepco így írta ki a szükséges napi termelést.

szerintem inkább stirlinglobbi van, fõleg itt az sg-n minden kapcsolódó topikban.

de még egyikõtök se tudott mutatni akár csak egyetlen e-boltot, ahol kicsi vagy közepes teljesítményû stirlinget lehet kapni.

akkor erõltessétek a stirlinget, ha elérhetõ. addig a jutubos videókkal meg azzal az egyetlen olasz oldallal amit eddig sikerült felmutatni nem sokra megyünk.

napelem hatásfoka 15%.

hozzáteszem, hogy a stirling csak napkövetéssel mûködik akárhogy is, és nem triviális a telepítése. egy viharálló napkövetõ rendszer 1-2 nm tartományban 200.000+ huf (amit én találtam legalábbis).

egyébként én látok fantáziát a diseqben is, kisebb parabolával. persze nem stirlingnek, hanem gõzgépnek.

Kevered az elõállítási költséget a teljes energiaszolgáltatóéval. A kettõ nem ugyanaz.

Elõállítási költség(2005, Európa össz.):

Atomerõmû: 2,47 kW/eurocent
Szénerõmû: 3,28 kW/eurocent
Gázerõmû: 3,06 kW/eurocent
fa(biomassza): 3,96 kW/eurocent
szél: 5 kW/eurocent

A naperõmû nincs feltüntetve.

Az a baj, hogy elpazarolja az energiát. Nálunk a geotermikus energia kizárólag fûtésre, forróvízre elég! Nem Izlandon vagyunk! Tökfej!

lehet félreértjük egymást: én eredetileg arra reagáltam, hogy paks 9 forinért termeli az áramot. ehhez bátorkodtam megemlíteni pár kapcsolódó költséget.

egyébként igen, én realisztikusnak tartom, hogy 20-30 év alatt átálljunk helyi termelés-elosztásra. nem feltétlen családonként, de pár utcánként autonóm rendszerre. a technikai lehetõségek adottak lennének, az eszközök cseréje ilyen idõtávban megoldott lenne.

de ha továbbra is a jelenlegi modellt erõltetjük sose vesszük észre mennyire sok dolgunk van még ennek kapcsán. és ez nyilván sokkal messzebbre mutat, mint az elektromosság termelése. ha az átlagember õszintén végignéz az életvitelén szerintem azt sem tudja hová kapjon, annyira sok sebbõl vérzünk.

de beszéltünk már errõl többször, nyilván pénz nélkül ésvagy városban a mozgástér korlátozott. de ez szerintem nem ok arra, hogy a jelenlegi rendszert komáljuk a normális, fenntartható(bb) helyett.

"A stirling generátort is lángba tartják az egyik oldalon, hûtik a másikon."

Ja a hûtést meg kb elintézik egy hûtõbordával... HÚHA. És ha elmarad a hatásfoka a gõzturbunáétól? Ki mondta hogy nem? Egyszerûbb is... De ha nem tetszik akkor használj gõzturbinát! Ja hogy azt meghajtani már nem olyan könnyû? Akkor mirõl beszélsz? Ott és azt kell használni ami oda megfelelõ.

Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)

"Nem kell gozt fejleszteni, hanem egy hokulonbozettel mukodo generatort kell meghajtani vele. Egy stirling generator pont jo erre a celra."

Ez úgy hülyeség ahogy mondod. Minden hõerõgépnél a hatásfok elsõsorban a bemeneti és kimeneti hõmérséklet-különbségtõl függ. A stirling generátort is lángba tartják az egyik oldalon, hûtik a másikon. Egyébként a elmarad a hatásfoka a gõzturbináétól, sokkal.

"Azt nagyon elszurtak, ugyanis nem fedtek le akkora teruletet amekkora az adott homennyiseg tartos kitermelesehez szukseges. "

Utólagos okoskodás. Most már tudjuk, de ahhoz kellett a kísérlet, ami kudarcként zárult, akárhogy maszatolsz. A várt 5 mW hõteljesítmény helyett kb. 300 kW jött össze. Ez akárhogy nézem, kudarc.

Stirling hatásfoka kb 2x akkora mint egy megfizethetõ árú napelemé (12% körüli) amit a napelem amúgy is csak ideális hõmérsékleten ér el (25 fok), minél jobban melegszik annál jobban csökken a hatásfoka, mert nõ a belsõ ellenállása.
Tehát látható hogy napelemlobbi is van, hiszen azt tolják a mindenben sokkal jobb és egyszerûbb stirlinges generátorok helyett.

Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)

Molnibalage
Neked meg az eshetne le, hogy a világ TOP 20 leggazdagabb államában sem telik a házi energiatermelés bohóckodásra...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
A többi erõvûnek talán nem kell távvezeték...?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

nem az energiasûrûség alacsony, az igénysûrûség magas. azt kéne megérteni, hogy olyan világ van, ahol a wattokat kéne számolnunk, és ennek megfelelõ értékrend szerint élni. csak egyesek még mindig rózsaszínû szemüvegben várják, hogy maguktól megoldódnak a dolgok, amiket épp mi okozunk.

Évente átlag egy vonat ami hoz fûtõanyagot. Reaktoronként mintegy 40 tonna az üzemanyag, futókazettákba rendezve, ezeket évenként átrendezik, hogy egyenletesen égjenek ki, így 4 év alatt használja el õket a reaktor annyira, hogy már nem tartható fent láncreakció megfelelõ intenzitással. Amúgy igen... már drágább az Urán.

igazad van. nincsenek meg a technikai megoldásaink az alumínium keret, az üvegtábla, a mûanyag fólia, a vezetõ fémcsík meg a fél deka szilícium újrahasznosítására. az ólomakksira meg a tenyérnyi elektronikára pláne.

ehhez képest az erõmûvek + távvezetékhálózat nyilván egy bot egyszerûségû anyagösszetételét tekintve.

meg diszkréten kifelejtetted a co2-t, a többi szennyezõt, a hõtermelést.

Az egyenirányítás, inverter semmi problémát nem jelent, sok országban használnak hdvc hálózatot nagy távolságú áramátvitelre, és ott ugye AC-DC-AC konverzió van, sokmegawattos tartományban, és mûködik.

Molnibalage
Akkor is alacsony az energiasûrûség...

Molnibalage
Van az már azóta 12-szeres is. 😊

A gázt lényegében egyetlen helyrõl szerezzük be és a gázlelõhelyek eloszlása a világos nagyon egyenlõtlen. A birtoklók egy része finoman szólva érdekes politikát folytat vagy kifejezetten puskaporos hely.

Az urántermelõ országok nagy része stabil, demokratikus állam, ez az urán processzáló és finomító üzemekre is igaz. Több helyrõl a fûtõanyag.

A gáztovábbításhoz nagyon komoly távvezetéki hálózatot kell kiépíteni. Paksra meg évente (?) begördül 1-2 vagon. Évekre elõre raktározható a "tüzelõanyag".

Molnibalage
Öööö, a többi erõmû környezeti kárának és lebontásának költségére hol van alap? Az a bullshit, amit te nyomsz...

"A geotermikus energia nálunk nem ad akkora energiasûrûséget a legtöbb helyen, hogy áramtermelésre alkalmas legyen. 40-60 fokos vízbõl nem tudsz annyi hõt kivonni, hogy az elég gõzt fejlesszen az áramfejlesztéshez."

Nem kell gozt fejleszteni, hanem egy hokulonbozettel mukodo generatort kell meghajtani vele. Egy stirling generator pont jo erre a celra.

"Ami a MOL geotermikus erõmû-kísérletét illeti Zalában, az teljes kudarccal zárult. A várt hõteljesítménynek csak a tizedét tudták kinyerni tartósan a két kút között."

Azt nagyon elszurtak, ugyanis nem fedtek le akkora teruletet amekkora az adott homennyiseg tartos kitermelesehez szukseges. Arrol nem beszelve, hogy ok is a gozfejlesztest eroltetik, pedig hocserelo nelkul, kozvetlen hoerogeppel egyszerubb es sokkal jobb a hatasfok. A nehezseg a generator kimeneten van, mivel valtozo feszultsegu es fekvenciaju aramot general, tehat egyeniranyitani kell, bufferelni, vegul inverterrel taplalhato be a halozatba. Az elektronika hatasfoka viszont meg mindig jobb mint amennyit a hocserelo es a gozturbina miatt vesztenek.

ps: Napelem helyett is lehet stirling generatort hasznalni, mivel olcsobb es kozel olyan jo a hatasfoka, tovabba max. kopik par alkatresz, de nem csokken a hatasfok az ido mulasaval. Szelturbinak eseten pedig itthon erdemes lenne megnezni a savonius rendszeru turbinakat, mivel azok valtozo iranyu es gyenge szelben is jol mukodnek es meg tornyot sem kell nekik epiteni. (a turbina maga a torony)
Ez azért van, mert az atomerõmû üzemeltetési költségeibõl csak kis rész az üzemanyag ára. A hõerõmûveknél viszont 80-90%!

Ez igaz Paksra is. Mi is külföldrõl vesszük a fütõ kazettákat. Amúgy vicces, hogy a Pakson megtermelt áramnak elenyészõ része maga az üzemanyag. Ezért is lehet az, hogy míg az utóbbi években mintegy 8-szoroására dágult az Urán a világpiacon, addig a felhasználásával termelt áram ára alig változott.

mondom az 1250 kwh / év / 1000wp az magyarország. miért írnék be olasz adatot?

Ne keverd és ne mosd össze a dolgokat. A magyar körülmények sokkal rosszabbak, mint például a dél-olasz.

A 9Ft/kW ár a paksi termelési ár. A hõerõmûvek Magyarországon jóval drágábban termelnek, mert gyakorlatilag szinte mindegyikhez külföldrõl vesszük az üzemanyagot.

bocs: Wp a névleges teljesítmény, ami a panelre van írva.

persze a hatásfok ilyen szempontból mindegy, lehet hogy zavaró is hogy beleírtam.

és alatta kihagytam a mondatból a "nincs benne" lényeges részt.

nincsen semmiféle gond, az össz várható termelés csak egy paraméter, nem mérnöki probléma. 1250 kwh / 1000Wp / év, a jelenlegi 15% körüli hatásfoknál. ezzel lehet számolni nálunk.

ez a "paks 9 forintért termeli az áramot" elég nagy bullshit, mert sem a hálózat fenntartása, sem az ennél nagyságrenddel drágább csúcserõmûvek üzemeltetése. pláne nem a lebontásuk meg a co2. ennyit a 9 forintról.

Globális mentalitás, hogy zöld energiából rögtön elektromos áramot állítsunk elõ. Ez a legtöbb esetben kedvezõtlen, mégis ezt erõltetik... Energiát nem csak akkumulátorokban lehet tárolni. Vannak alternatívájai, például a hegyekben mesterséges tó kialakítása, tároló medence céljára, azt feltöltik víz szivattyúval és a kívánt mennyiségben a szükséges idõben megcsapolják. Vagy pl. több nyomástartó edény levegõven történõ feltöltésével.

De tárolni sem feltétlen szükséges, hogyha csak kiegészíti a hálózati áramforrást. Ez felhasználás módjától függ. Nyílván családok számára ez a tárolás nélküli módszer nem feltétlen kifizetõdõ, de gyáraknál nem csak este pörög (gyorsan) a villanyóra. (mivel kiegészítésrõl van szó, ezért mindenképp az atomenergia marad a legolcsóbb alap energia forrásnak)

Nem úgy kell figyelmbe venni a megtermelt energiát, hogy kitesszük a piacra és eladjuk, hanem úgy, hogy a piacon ennyivel kevesebbet kell megvennünk. A jövõbeni kiadások csökkentése miatt a profit növekedik. Így nem kell külön szerzõdés arra, hogy az energiát majdnem értéktelenül átvegye az áramszolgáltató, de azt mindenképp igazolni kell, hogy a hálózati áramforrásban kárt nem tesz a rendszer és nem zavarja a környék energia ellátását sem. Továbbá a környék megszokott látványát sem ronthatja, a környéken élõ közvetlen szomszédok beleegyezése szükséges, amennyiben jelentõs mértékben látható változás következik be.

Ami még tovább nehezíti az elterjedésüket, az a sok törvényi háttér és egymásra újjal mutogatás. Rengeteg papírt be kell szerezni és engedélyeztetni kell, mire egy értelmes terv kivitelezésre kerülhetne. Ez nem csak papírokkal, de idõvel is jár.

Mivel ezt sokan nem látják át, anyagilag kimerülnek és félbe marad a nagy álom terv megvalósítása.

Lehetne ezt taglalni napestig, de nem látom értelmét. Jó rágódást! 😛

A magyarországi napelemes áramtermeléssel fõleg a helyi finanszírozási gyakorlat, illetve az olaszországinál jóval rosszabb üzemeltetési feltételek a legfõbb gondok.

Sõt! Még az erõmû hulladékkezelésére és elbontására is képeznek alapot.

Itt szépen leírnak mindent. Persze, ha valaki csak a méregzöld dumát ismételgeti papagájként...

Amit most hirtelen találtam abból azt szûröm le, hogy ez inkább helyi sajátosságra vezethetõ vissza, mintsem a panelok hamis paramétereire.
itt.
Azt irják amirõl az elõbb is irtam, hogy a meleg az összezsúfolás, meg az hogyha sorbakapcsolják õket akkor a leggyengébb panel max teljesitményével lehet csak felszorozni az össz teljesitményt és mivel az olcsóbb panelek között valszeg nagyobb a szórás a teljesitményükben ez több panel esetében szmottevõ külömbséget jelenthet.
Molnibalage
De. Benne van. A paksi áramból befolyt pénz asszem 25%-a van félretérve az eltakarításra. Megpróbálta egyszer valamelyik bafék kormány megcsapolni. Hála istennek nem ment.

Azt ugye tudod, hogy ez nem a teljes költség? Azaz ebbe messze nincs benne a leszrelés, a több évtizedes hosszútávú biztonságos tárolás.

Kiteszik 10x-100x akkora teljesítménynek gondolom. Így tized, század annyi idõ alatt is végbemegy ugyanolyan degradáció. De nem biztos hogy csak a fotonok miatt, elképzelhetõek termikus hatások is.
Sajnos a félvezetõk nem a szakterületem, de abban biztos vagyok hogy a félvezetõk károsodása napsugárzás és hõ hatására kellõen körüljárt téma.

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

Molnibalage
Hogyan bizonyított, mikor egyiks sem ment még 25 évet...? Becsülni lehet.

"amíg nem lesz ötszörös a villanyár, mindenki szarik a takarékosságra. most azért nem vesz senki takarékosat, mert behazudják az olcsó fosszilis-atom kombót."

Jelenleg a Paksi Atomerõmû 9Ft/kWh-n termeli az elektromos áramot. Üdvözlettel Paksról.

Molnibalage
Hová tûnik a Co2? Ha ez a földbepumopálós megoldás, akkor felejtõs.

...ami még mindig messze alatta lenne a reálistól, azaz a szennyezést is számolótól.

amíg nem lesz ötszörös a villanyár, mindenki szarik a takarékosságra. most azért nem vesz senki takarékosat, mert behazudják az olcsó fosszilis-atom kombót.

ok, köszönöm.

Molnibalage
És az áram ára alsó hangon 30%-kal nõne + a gázárt további emelkedésével...

Majd este jobban megnézem, mert kaja után melóznom kell, de eddig csak olyan oldalakat találtam fõként akik installálják, és csak marketing duma.
Volt néhány hasonló kérdés, amire nem kaptak választ.
igen, mondjuk én magamnak csináltam a keretet és figyeltem arra, hogy a panel mögött felfelé szabad legyen a szellõzés. a panel hõmérséklete is loggolva van, de 50 fok fölé még sosem ment.

gondolkodom, hogy egy pár w ventit azért mögérakok, de ahhoz még össze kell raknom pár 1-wire eszközt (pl. hall szenzort) valami linuxos cronjobos figyelõvel.

Molnibalage
Itt most elektromos energiáról van szó. Geotermikus vicc ahhoz. Fûtésre jó.

Mindjárt megnézem
Én úgytudom elég márka függõ valamint az sem mindegy hol használod a napelemeket.
Mediterrán térségben ahol nagy a hõség vagy magyarországon ahol azért nincs nagy meleg mindig.
Lehet te sosem tapasztalsz mást mint amit garantálnak a gyártók!
Az is lehet a gond hogy Olaszba be kell épiteni fixen a tetõbe különben nincs támogatás,és igy kevésbé szellõzik.
Molnibalage
1. Vagy nem. Ha kibaszott gyorsan kell áram, akkor nincs idõ ezt kivárni. Felhúznak gázerõmûveket vagy vesznek attól, akinek van feles kapacitása.

Ezak a marhák az egész európai hálózat stabilitásával játszanak ezzel a húzással...

2. Akkor a magyarok 59%-nál kapcsolják ki az áramot. Máris meg van oldava a hiányzó kapacitás.

tudsz mondjuk 1 linket akárhonnan-akárkitõl, aki leír egy ilyen észlelt teljesítményesést? komolyan érdeklõdve olvasnám.

mondjuk a másik oldalon az ennél sokkal megbízhatóbb "nem hagyjuk elszállni a villany árát" van.

Igaz elirtam, bocs!
Arra céloztam hogy ugyan ez a standard mert ezt kell biztositaniuk a gyártóknak a minimum 80% teljesitményt.
De amit nekem mondtak az az, hogy ez papiron szép és jó, de az életben mást tapasztalnak akik szerelik,nyilván az üzletben gyõzködik a népet meg mutogatják a papirokat hogy belevágjanak.
Én azt nem mondom hogy ne csinálják mert ezzel is kevesebb másfajta erõmû kell, csak azért ez sem megváltás mint ahogy sokan hiszik.
egyébként részemrõl nem tudok saját tapasztalatról nyilatkozni mert februárban lettek felrakva a panelek, de olvastam 2-3 éves élménybeszámolót, ahol megerõsítették, hogy van 5% körüli (a gyártók által is jelzett) kezdeti esés az elsõ pár hónapban, utána lineáris és a megadottnak megfelelõ (<1% / év).

nálam is logolva van egyébként, szóval ha tényleg kiderül hogy átverés nem leszek rest 1-2 év múlva ugyanitt elküldeni a napelemeket a picsába. csak erre kevés esély van, ahhoz túl nagy befektetés és túl sok van már telepítve, hogy egy ilyen nagyságrendû hiba rejtve maradjon a nyilvánosság elõl.

"ami az elméletek szerint globális felmelegedést okoz" - errõl a jegesmedvéket is meg kellene kérdezni, hátha tudnának finomítani az elméleten 😊

A széndioxid, kén és korom szûrésrõl és elnyeletésrõl meg kíváncsi lennék mennyivel dobná meg a villanyáram árát! Nekem túlbonyolítottnak tûnik ez a technológia. Az atommal csak az a bajom, ami az LHC-vel, sokan mondják h ha beindul világvége lesz... egyébként ami elromolhat az el is romlik..

Im beginning to have less and less interest in what you think is possible or impossible. (Dr. Strangelove)

én nem láttam 20%-nál nagyobb árkülönbséget a kyocera vagy más nagynevû gyártó, meg az olcsóbb árfekvésûek között.

nyilván ha a hatásfokot kevered a teljesítménnyel, elég megbízható forrás vagy.

Igen mostanában elég sokat fogdosom õket!
Nem én mondom a teljesitmény esést hanem akik installálják.
Mi a konzolok helyét készitjük el, vagy a tetõbe való beépitést csináljuk,már amikor.
A 80% hatásfokra én külön kiváncsi lennék, fõleg a leggyakrabban használt olcsó kinai paneleknél, amit a proli képes kifizetni.