92
-
Etinger #52 Az ilyet hamar fel kell ismerni. ha az ember úgy érzi ide tartozik. Kell választani egyet a könnyebben elvégezhető dipolomák közül, mellé meg valami hasznos OKJ. A legtöbb diplomát ki se nyitják, csak az a kérdés van-e. Olyan ez mint a házi feladat....... senkit se érdekel, kivéve ha nincs :( -
Etinger #51 Ez te is tudod, hogy rengeteg dologtól függ... kisebb koromban nem tudtam lerajzolni normálisan egy esernyőt. Apámmal 3 órán keresztül ültünk felette, de nem állt össze a fejemben, ezt most mégis hogyan kellene... Most meg épp Photoshoppal/Corellal rajzolgatok egész nap (rajzolásról és nem kép manipulálásról van szó) - azért a ctrl - z -re rááll az ember keze :D
Első körben egy elektronikus lecke könyv bevezetését kérném amúgy... teljes mértékben ELTE-n még ezt sem sikerült megoldani.. ahogy a Corvinuszon se. Pedig aztán ez nem egy probléma, de még ez se megy... -
e57 #50 Kizárt dolognak tartom, hogy foglalkoztál gyerekekkel. Lehet tanári végzettséged az van, de érzéked hozzá láthatólag nincs. Jól döntöttél, hogy nem tanárként dolgozol.
Lehet rólam akartál, de magadról írtál. Tanár vagy... kiállítottad saját bizonyítványod. Meg a tanáraid bizonyítványát is. Gratulálok nekük, milyen szép egoista marhát sikerült kinevelniük!
-
bvalek2 #49 Foglalkoztam gyerekekkel, tanári végzettségem van (bár most nem tanárként dolgozom).
3-4 évesen szépen kiszínezni miki egeret nagyobb erőfeszítés, mint 20-25 évesen megoldani egy differenciál egyenletet.
Nem igaz, mert sokkal nagyobb önuralma van a nehéz feladatokhoz egy 20-25 évesnek, és nem is releváns. Arról beszéltél hogy szívesen csinálja-e. A magyarbálintos sületlenségeidre nem reagálok, az élet látványosan megcáfolta ezt a buta hozzáállást az iskolákhoz.
A másik dolog, hogy valóban szükség van takarító személyzetre "is", de nem kellene ilyen lenéző módon szólni róluk. A fizikai dolgozóknak is jár az erkölcsi és anyagi megbecsülés.
Nem róluk írtam lenézően, hanem rólad. Nehéz ez a magyar nyelv... -
KGer #48
Kisarkított, de szerintem egyáltalán nem ritka eset:
- 18 éves lelkes diákunk egyetemre jelentkezik, szülői, baráti, társadalmi nyomásra, úgy dönt befektet a jövőbe, szeretne okos értelmiségi lenni, mellesleg nem is kapna normális munkát sima érettségivel, egyébként is leköpné a környezete ha nem menne továbbtanulni
- felveszik, főhősünk becsületesen lelkesen tanul, de igazából csak szenved, mert érthetetlen az előadás és a jegyzet, szóval önmagának kell esténként utána gugliznia mindennek.
- annyi mindennel tömik a fejét, hogy esélytelen emellett normális kereső munkát vállalnia, vagy a szülei támogatására szorul, vagy veheti föl a diákhitelt
- persze szívatják, megalázzák, ilyen olyan módon sikerül elérniük, hogy +1-2 félévet ráhúzzon, és legyen sok pótvizsgája, ezért persze plusz pénzt kell fizetnie
- főhősünk vért hány
- elmegy 4-5-6-7 év, végre sikerül lediplomáznia. Főhősünknek nincs egy kanyi vasa se, hitele annál több, 25 évesen megpróbálja elkezdeni az életet.
- jelentkezik állásinterjúra, ahol kiröhögik és közlik a diplomája gyakorlatilag értéktelen. Vagy kap képzettségének megfelelő munkát, de rájön az egyetemi tanulmányoknak csak töredékére van szüksége.
-
bvalek2 #47 A jó tanítás képessége is egy szakmai szempont. Találkoztam már olyan jó tanárral, aki az élet más területén egyébként elviselhetetlen :) -
Etinger #46 "Call Canter operátorként értékestés" - számomra ez jelenti amitől menekülni kell. A takarítás nem is olyan vészes, ha valaki nem veti meg a kétkezi munkát.
Sok tanár amúgy kényszerből "tanárkodik", hisz ők kutatók, csak a kötelező elvárás az egyetem részéről az óraadás. Nincsenek elegen ELTE-n se pl. (ezért taníthat rengeteg Phd hallgató is) -
gforce9 #45 Sőt az egyetemeket végzettek legnagyobb hányada, csakis azért megy oda mert úgy gondolja anélkül égő. Így rengeteg közöttük a zsírparaszt. Veri magát a diplomára, de ha meg kell oldani valami reális fizikai problémát, csak széttárja a kezét. -
Omicron #44 Takarítószemélyzet mi?:) Téged is biztosan azzal riogattak ha nem lesz 5 diplomád kukás lesz belőled. Ez talán a legnagyobb baj, lassan nincs szakember aki elvégezzen munkát és szakértelemben akár verjen is egy zs kategóriás diplomás embert amiből Dunát lehet lassan rekeszteni. Van technikum, az érettségi sem egy ált. isk. végzettségnek felel meg egyelőre, szóval nem kéne ilyen baromságokat beszélni. Nem feltétlen lesz kiukás vagy utcaseprő abból aki NEM egyetemet végez:)) -
e57 #43 Ha foglalkoznál gyerekekkel, akkor tudnád, hogy 3-4 évesen szépen kiszínezni miki egeret nagyobb erőfeszítés, mint 20-25 évesen megoldani egy differenciál egyenletet.
Arról, hogy a kettő között eltelt közel 20 évben mi történik lelkileg az emberkékkel igen is nagyrészt az iskola tehet. Az a szemlélet, hogy az egyetem egy gyár, ahol elit dolgozókat, felsővezetőket állítanak elő, a véleményem szerint teljesen hibás.
A másik dolog, hogy valóban szükség van takarító személyzetre "is", de nem kellene ilyen lenéző módon szólni róluk. A fizikai dolgozóknak is jár az erkölcsi és anyagi megbecsülés.
-
gforce9 #42 Csakhogy a tananyag átadásához elég fontos, hogy ne egy barom legyen a tanár. A műtéthez tökmindegy. Az egy technikai dolog. A tanítás azért részben ember-ember kapcsolatról is szól :) -
bvalek2 #41 Nincs eredmény erőfeszítés nélkül. És nekem a differenciálegyenletek megoldása is olyan örömet okozott, mint gyerekkoromban a színezés. Aki nem így látja, az nem oda való, nem az egyetem a hibás. Takarítószemélyzetre is szükség van, nem csak mérnökökre. -
bvalek2 #40 Hát ha döntenem kellene, hogy egy kedvesen mosolygó dilettáns, vagy pedig egy szarkupac önző disznó de profi sebész operáljon meg, akkor inkább az utóbbit választanám. Ez abszolút nem szakmai szempont, és nem szabad hogy szakmai döntések múljanak rajta. Volt nekem is olyan kollégám, akit nehéz volt emberileg elviselni, de ha csapatban kellett dolgozni, mindent elkövettem hogy együtt dolgozzunk, és inkább elviseltem a rigolyáit.
Egyébként pedig nem lehet annyira lecsökkenteni a követelményszintet, hogy ne nyavalyogjanak miatta, úgyhogy jobb nem is csinálni ilyet. Hulljon ki aki nem oda való, és akkor legalább undok de szakértő mérnökeink/orvosaink lesznek. -
e57 #39 "... a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) tanító Szu Nam Pjo mérnök lett a KAIST elnöke."
Meg is lett az eredménye. Műszakilag jó rendszert dolgozott ki, csak azt felejtette el, hogy itt emberekről van szó, nem gépekről. Szu Nam Pjonak miért nem kell büntető pénzt fizetni? Hiszen megbukott a vizsgán. Ő maga ismerte el, amikor visszavonta a rendeleteit.
A gyerekek, és a fiatalok a jövő. Szerintem nem kellene lelkibeteg pszichopatákat nevelni belőlük. Főleg akkor, ha előre tudjuk, hogy vezető beosztású dolgozók lesznek, és vélhetően a jövő tanárai is közülük kerülnek ki.
Ha belegondolunk,hogy kisgyermekként mekkora öröm a tanulás... Nézzétek meg, hogy milyen boldog és büszke egy kisgyerek, amikor egyedül fel tud öltözni, vagy be tudja kötni a cipőjét. Vagy amikor ki tud színezni egy figurát úgy, hogy nem megy ki a körvonalból. Lelkesen tanulnak.
Ezt a lelkes, örömteli tanulást, iskolás korukra sikerül eltörölni. Főiskola, egyetemre meg kimondottan kínszenvedéssé alakítani.
Jó ez így?
-
Etinger #38 Már rég nem gáz dolgok ezek. Egyre népszerűbbek a TTK szakjai is. Apropó BME, az egész tulajdonképpen egy játék, és nem igazán a tanulásról szól. Kiadnak 2 vizsgaidőpontot, ha feljutsz az elsőre, átmentél a másodikra, akkor nem. Olyannyira nem, hogy ki se kell nyitnod a könyvet.. bukta, szevasz, majd jövőre :) Azért az évek folyamán már van az emberben egy rutin, hogy kijátssza ezeket, meg a beugrókat perfektre megtanulja, hisz azon mennek el a dolgok. Senkit nem érdekel szinte ami a beugró után jön. Ami meg a tanárokat illeti, sajnos a béka segge alatt van az oktatás színvonala - és ez nem csak a BME-re igaz. És nem az a gond, hogy ne tudnák ezek az emberek az anyagot, egyszerűen csak beszélni nem tudnak. Nem tudnak magyarázni, nem tudnak tanítani. Ott a könyv, magadtól neki lehet ugrani. BTK-n ez nem is para, BME-n azért már nem így kellene, hogy menjek. De hát attól mert valaki úgy nagy és elismert tudós, az életben még lehet egy szarkupac, már elnézést.. és sokszor az is :) -
JMáté #37 Még nem láttam az új kommentedet amikor posztoltam, bocs. -
Blas109 #36 Hát,buták között igen...de nem erre gondoltam az előző kommentben. -
JMáté #35 Csak az a baj hogy természettudományokhoz, matekhoz, programozáshoz érteni gáz. Az olyan kocka dolog, nem menő. -
Blas109 #34 Hát,valahogy a diákság nagyrésze kissé másképp gondolkozik a "szép teljesítmény" fogalmáról.. :) -
JMáté #33 De az is egy szép teljesítmény persze mikor valaki kutatói vagy oktatói munka miatt nem vesz fel plusz tárgyakat és 30 kredittel hozza az 5,0-t (tehát ténylegesen mindenből 5-ös és közben kutat és/vagy tanít). -
JMáté #32 Nem. De ismerek zseniket, ők néha 8 fölötti átlagokat produkálnak. És nem csak az első két félévben. Az már kemény. -
Blas109 #31 JMáté...:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD 5,1...6,0...hát ha te ilyen átlagokkal nyomtad le a VIK-et,akkor te vagy qrvanagy zseni vagy,vagy napfényt sem láttál életedben. -
JMáté #30 Úgy tényleg kurva könnyű az egyetem ha nem tanulom meg a dolgokat, csak akkor a munkában olyan következményei lesznek amiket te is mondtál. Az egész felsőoktatásról nem tudok persze véleményt mondani, de mondjuk VIK infóról van tapasztalatom, arról azt gondolom 5,1-5,2-es átlag alatt lehetne kifele rugdalni az embereket. Aki annyira nem képes, az a munkájában is hibázni fog. Aztán második félévben már a 6,0 se nagy művészet, aki nem tévesztett pályát annak azt is meg kell tudnia csinálni. -
JMáté #29 Csakhogy én nem hibázok te gyépés. Aki elcsesz valamit meg is érdemli hogy éhen haljon. Másképp elég igazságtalan volna az élet, nem gondolod? Azért kell tanulni hogy ne hibázz, nem lehet? Ezt neked nem mondták el? -
cateran #28 Lathatoan meg az eletben nem kaptal felelosseggel (es foleg nagy anyagi es/vagy erkolcsi ertekkel) biro munkat....Majd amikor vezetokent tied minden felelosseg (a beosztottak munkaja utan is es termeszetesen a te munkad utan is) es ha elcseszed, akkor nehany millio ft megy a levesbe...na ezt hasonlitsd az iskolai tanulassal...
Az iskolaban ha elcseszed? Na bumm lehet ujra probalni..A meloban? hehh...az hagyjan, hogy esetleg paros labbal rugnak ki, de nem fog jol mutatni a szakmai leirasodban sem... Onnan meg -ha kelloen peches vagy- egyenes ut vezet lefele... Minel nagyobb a felelosseg, annal nagyobbat lehet zakozni (mar nyugaton..) -
Blas109 #27 közgazdász,mert van 3al több fölösleges közgázas tárgyam mint kéne. De egyefene,ha annyira akarják tanítsák. Összevonva,értelmesen,gyakorlatiasan ahogy esetleg valaha véletlenül hasznát is venném. de neem...
De szerinted mondjuk akkor az normális,hogy a 2.félévben ugyanakkora heti óraszámban tanulok Menedzsment és vállalkozásgazdaságtant mint Szilárdságtant? menedzsment nem kell semmihez,szilárdságtan pedig csak bármiféle tervezésnél a méretezés elengedhetetlen feltétele...
akinek egyébként meg pl elektrotechnika kell,az már a mechatronikai mérnök...azért a 95%ból továbbra is van egy jó 50% ami egyértelmű melyik kategória. -
JMáté #26 " munkahelyek nem feltétlenül vidámak manapság, meg kicsit a felelősség (legalább saját magadért) is több."
Na ez mondjuk kibaszott nagy kamu. És általános iskola óta ezt a hazugságot nyomják mindenkinek. A középsuli sokkal lazább volt mint az általános. Persze többett kellett tanulni, de az általánossal ellentétben ott egyszer sem fordult elő hogy valaki meg akart volna késelni. Az egyetem még lazább, mert ott néha még érdekes dolgokat is tanítanak (jó, tényleg nem mindig, de néha). ÉS te azt mondod hogy majd pont a munka nehéz, ami össz-vissz napi 8 óra (egyetemen volt hogy egyhuzamban több mint 12 órát bent voltam, és aztán még az utazás..) és még fizetnek is érte? -
JMáté #25 Ezt ott el is mondják, csak hozzá teszik amit elfelejtettél: hogy nem tudni melyik az a 95% ami baromság és melyik 5% fog kelleni. Ez sajnos így van. -
#24 Közgazdász? Mert van kb. 3 közgázos tárgy, hogy ne legyél szakbarbár? Gondolom GPK-n is szakirányok vannak. Lehet valamelyikhez kell az "elektrotechnikus" tárgyad, amelyiket viszont te találsz fontosnak nem éppen. De ezzel nem tudok vitatkozni, mert eléggé szubjektívnek találom, és mivel nem GPK-s vagyok, nem tudom milyen tárgyaitok vannak. -
Blas109 #23 Egyébként büntis rendszer van nálunk is,csak épp nem ilyen durva. bukott kreditenként 1200 HUF. szar félévbe lehet számolgatni menyit hagysz bent.. -
Blas109 #22 Leírom neked normálisabban. Azért szar és azért szopás,mert a tananyag 95%-a baromság. Soha nem fogom használni akárhova megyek. Értlmetlen haszontalan hülyeségekből kérnek sokat,nem abból ami hasznos lenne. Engem speciel ez idegesít fel minden egyes alkalommal rohadtul...mert egyébként meg érdekel az a része,amivel tudom hogy foglalkozni fogok...szvsz itt gépész helyett gépészközgazdászelektrotechnikus stb képzést kapok... -
lapaleves #21 annyira nem hűde bonyolult. vedd alapul, hogy a büntetés tandíj, csak ha jól tanulsz van ösztöndíjad.
aki meg egy egyetemen öngyilkos lesz akármi miatt is, az jobb is hogy még ott megkapja a darwin-díjat, nem akkor amikor fegyverhez is juthat. azért a munkahelyek nem feltétlenül vidámak manapság, meg kicsit a felelősség (legalább saját magadért) is több.
nyilván a szülőknek is kell egy kis beleérzés, hogy ráraknak-e egy ilyen terhet a gyerekre, nyilván nem ő találja ki, hogy fogorvosmérnökügyvéd elitista akar lenni. -
Balintos #20 Igénybe veszed az iskolát, és majd utólag kiderül, hogy mennyit kell fizetned?
Még ha úgy lenne, hogy akkor a következő tanév/szemeszter/mittudoménmi lenne drágább, te meg eldönthetnéd, hogy igényled-e. -
JMáté #19 Emiatt tiltanám be az 5-6 fős osztályokkal működő falusi "iskolákat". -
JMáté #18 De ezt többnyire a humán- meg közgáztanárok csinálják. Azoktól meg mit várhat az ember. Ők sem szórakozásból tanítják a VIKeseket. -
JMáté #17 Meg az emberek gyépések, ezt tegyük mondjuk ki nyugodtan. Valamiért a tudományos műveltség manapság nem része az általános műveltségnek, sőt inkább gáz. -
#16 A több ezer dolláros büntetés, az mekkora szívás lehet már. Nem kellene a bajokat evvel is fokozni. -
nextman #15 Nem ismerem a koreai egyetemet, de valoszinuleg vannak ott is problemak.
A BME-n is vannak komoly problemak, ez speciel nem az o hibajuk, hogy nagy arccal jonnek a gyerekek. -
#14 "akiknek azt hazudtak, hogy milyen okosak es tehetsegesek..."
Azt hazudták. Vagyis a probléma ismét nem az egyetemmel van, hanem hogy egyetem előtt elhitetik a helyileg átlagon fölüli diákkal, hogy jaj de okos. De ez nem azért van, mert jaj de okos, hanem mert a helyi átlag siralmas. -
Hoz_Hun #13 Én a BME-n végeztem és jó ötletnek tartom ezt a tandíjrendszert.
Ez nem egy leányálom és nem kötelező odajárni. Sokakat láttam kihullani. Aki ezt nem bírja, az elmegy asztalosnak. Az meg egy vicc: "elveszítik korábbi, felsőbbrendűségükbe vetett hitüket." Mi az hogy felsőbbrendű?!? Attól hogy bekerül egy ilyen suliba nem felsőbbrendű és akkor sem, ha elvégzi. Meg az a szöveg, hogy nincsenek még erre felkészülve... akkor mikor?
Amúgy is mindig bírtam mikor az Isten háta mögötti falu "kitűnő" diákja beállított, meeeeekora király és az első félévben kibukott. Ja hát nem a szomszéd Jóskabácsi okította. Az meg a csúcs volt mikor ez egyik "eminens" nem tudott törtet törtel közös nevezőre hozni. Ez nem vicc ez konkrétan megtörtént.