182
-
lapaleves #182 na, mégegy utolsó: amennyire tudom a 4500mhd-n win alatt van h.264 támogatás. azt írogatták, hogy az intel megcsinálja majd erre is a linuxos drivert, mikor ezeket pakolják a low-cost atomok mellé.
kíváncsi vagyok lesz-e belőle valami, de amíg a 720p-t cpu-ból az ffmpeg 17w-tal játssza le, nem idegeskedem túlzottan. -
lapaleves #181 de lehet, hogy csak elbeszélünk egymás mellett, nekem a core az core i-t jelent, nem a sokéves core 2 előtti core-t.
ez így nyilván pongyola, de egyrészt már említettem korábban hogy erre gondolok, másrészt reméltem, hogy érthető.
már csak abból kiindulva is, hogy miért lenne a régi core-on gyorsítás, mikor a core 2-n (4500mhd pl) sincs még. -
lapaleves #180 szerintem ezek támogatottak:
Intel® HD Graphics (in Intel® 2010 Core™ i7/i5/i3 processor family).
Intel® HD Graphics 2000/3000 (in 2nd Generation Intel® Core™ i7/i5/i3 Processor family).
http://intellinuxgraphics.org/h264.html
meg az mhd4500, egyelőre csak mpeg2 részirűl.
szóval most akkor még mindig core (core i). -
throwthisaway #179 Még mindig nem: a sandy bridge-es core i*-okra vonatkozik csak, ahol a VGa egybe van tokozva a CPU-val. A linkelt oldalon a legújabb intel hd-kra van "csak" támogatás.
Amúgy "point taken": mióta utoljára küzdöttem HD lejátszással Ubi-n valóban történtek dolgok a linux háza táján GPU accelerated decoding témában. (VAAPI linkelt oldaladon, meg nv vdpau (?).) -
throwthisaway #178 az ffdshow az ffmpeg lib windows-osítása. Annak idején ez produkálta nekem a legkiábrándítóbb eredményeket mind Ubuntu, mind Win alatt. De úgy látom azóta fordult a világ egy picit: VAAPI. -
lapaleves #177 ja, hát jutub más kérdés, de azt úgyis besz.pjuk, mert a webm még erőforrás-igényesebb lesz. mindenki tippelhet lesz-e visszamenőleg driver heggesztve az akármilyen logós 1 éves gpu-ra. -
lapaleves #176 intellinuxdriver.org
ottan van, hogy hd graphics gpu alatt szalad a gyorsítás. ha ez nem az "összes core", akkor én kérek elnézést, pongyolán fogalmaztam. lehet, hogy core i-t kéne mondanom? mittomén.
azt tudom, hogy az mhd4500-ban csak mpeg2 gyorsítás van, ami azért nem hátrány dvb-s-hez pl. vicces nézni, hogy a hang "több" procit eszik, mint a kép (2 vs 1%).
az nvidia vdpau-hoz annyit tudok mondani, hogy xine, mplayer van támogatós verzió. a codec libes kérdést nem is értem, nálam okosabbat kell meginterjúvolnod.
nekem 720p elszalad 2 x 1,2ghz c2d-n is, de ahogy néztem el kéne fusson 1 x 1,2ghz celeronon is (celeron 723 volt, amire a fogam fentem, azért tesztelgettem a kétmagoson). az 1080p nálam okafogyott, szóval azt meghagyom a többieknek.
mondjuk wint mostanra bottal nem piszkálnék akkor se, ha csak divxben mennének a filmek linuxon. -
#175 Ezt azért mondjuk én egy picit cáfolnám, Debian alatt netbookon (1,6ghz -es intelatom proci, aminél állítólag még a 900Mhz -es netbookokba szánt celeron is jobb teljesítményben, és 950GMA videókari) én simán lejátszom a 720p -s videókat, 1080p -seket se WinXP -vel, se Debivel nem tudom, kb. ugyanúgy játsza le mindkettőt. Ubuntuval nem tudtam én sem a 720p-seket sem, youtube-n meg még a 420p -sek is akadtak. Debian alá fel lehet rakni egy XMBC media centert, az szépen elviszi a dolgokat, szerintem kb. azonos szinten, mint egy Windows. A gond csak akkor van, ha egyéb extrákat is szeretnél, Windowsban az ffdshow + ac3filter messze jobb, mint a linuxos kodekek az extrákat és kezelhetőségét tekintve. -
throwthisaway #174 " hogy az ati meg az intel (4500mhd kapcsán pl) beleszarik a szájadba, miután átutaltál nekik egy jelentősebb összeget. köze nincs az ubuntuhoz"
Ez világos. ettől még a Linux alkalmatlan HD-re, erőmű nélkül. Amikor legutoljára checkoltam akkor még kezdemény sem volt GPU-accelerated video-dekódolásra. Az becsületreméltó, hogy az nv lépett az ügyben.
Tudsz codec-lib-et mondani ami nv gpu-t támogat?
" amennyire tudom az összes core prociban...": rosszul tudod, teljesen másról van szó.
-
lapaleves #173 h.464, mittomén. -
lapaleves #172 lefordítva ez annyit jelent, hogy az ati meg az intel (4500mhd kapcsán pl) beleszarik a szájadba, miután átutaltál nekik egy jelentősebb összeget. köze nincs az ubuntuhoz. nvidián műx a hd, amennyire tudom az összes core prociban is benne van már a h.364 meg vc1. -
throwthisaway #171 Ja, csak windows alatt még a legócskább htpc is lazán elbír a full HD content-el (dxva támogatás), míg linuxon ugye...
Én itt hagytam abba az Ubuntuzást annak idején: a régi gépemen állandóan át kellett bootolnom Windows-ba, hogy megnézhessem a Lost aktuális részét. Különösebb okom meg nem volt visszabootolni, mert win alatt is ment minden ami Ubuntu alatt (+hibernálás is). -
DontKillMe #170 Kb ebből a hsz-edből is lejön, hogy mennyire nem értesz hozzá. A #155-ben is ezt fejtik ki, ha végre fel is bírnád foni..:)))))))))))))))). -
DontKillMe #169 Persze. Mindenki pont ugyanazt a hw-t használja mint te, ugye?.L.O.L. Ha neked megy minden W7 alatt, akkro másnak is...:)))))))))))).
"Semmi bajom a szövegértésemmel. Ha megfeszülsz sem szerzel működőképes opengl drivert tavaly április és november között ubuntu 10.04-re. Azt meg hiába mondod hogy faszán megy minden neked ATI-val, mert most MÁR van működőképes driver, tehát nem az én szövegértésemmel van gond.
Azt meg megismétlem, mert úgy látszik elsiklottál felette, hogy _nem_vagyok_hajlandó_ OPRENDSZERNEK hw-t venni, azt MAGAMNAK veszem, az oprendszernek meg kötelessége kezelni!"
-Azért csak van ott valami hiba...ha nem is a szövegértésben keresendő.
Gondolom fel sem tűnik, hogy ha egy hw-hez nincs driver, az nem az OS hibája?.menjél már...:)))))))))))))))) -
#168 De most nézem fel lehet rakni avisynthet linuxra is elvileg, csak forrásból.
-
#167 Hát, érdekes (debian alatt próbálom). A -at scaletempo paraméterrel így gyorsabb aztán hirtelen belelassul. Nélküle a kép már egyenletes (bár kicsit beakadozik időnként), viszont a hangot is felgyorsította :D -
#166 Hát fps konverziónál az audió nem lesz szinkronban a filmmel így azt is folyamatosna utána álítod, nyújtod, vagy egy másik lehetőség amit filmesek használnak, hogy felgyorsítod a lejátszást. Mivel NTSC filmekből csinálnak PAL-t egy egy plusz képkocka beiktatást észre lehet venni így kb. 4%-al felgyorsítják a lejátszást.
De ezt még kipróbálhatod, akár windowson is:
mplayer -speed 30/23.976 -af scaletempo
vagy -speed 29.970/23.976 -
#165 Mind1 ne offoljuk tovább a topikot, ez igazából engem se zavarna annyira, ha olyan tv-m lenne ami tudja pl. a 24p -s megjelenítést (egyenletesen lejátszani) vagy 60 -nál több Hz -es megjelenítést (pl. monitoroknál a 75 Hz -en sem zavaró). -
#164 Ez nem az, amire nekem van szükségem.
Nálam az a probléma, hogy 60Hz -es HDTV -t használok (60 képet jelenít meg pontosan másodpercenként), és a 23,7 és a 27,9 FPS-t (ami ha egyenletesen van megjelenítve, tényleg megfelelően folyamatos) nem tudja egyenletesen megjeleníteni, picit rángat. Valaki észre sem veszi a különbséget, de én nekem a fejem is megfájdul tőle.
Nekem olyan FPS duplázóra van szükségem, ami a képkockák között egy átmeneti képkockát számol közé, így duplázza az fps-t, amit már folyamatosan tud megjeleníteni 60Hz -en.
Egyébként egyáltalán nem fölösleges még 30FPS -nél sem ennek a növelése, nem véletlenül van az újabb HDTV -kben is 100 - 800Hz -es üzemmód (uygan ezzel a technikával), sokkal kellemesebb folyamatosabb képet nézni (főleg ha megszokod, utána nehéz visszaszokni). -
#163 Bár talán -autosync kapcsoló kell oda, nem teszteltem.
Az sem tudom milyen fpsről mire akarod növelni.
24 fpstől felesleges (hisz 24 fpstől lát az ember folyamatos képet), alatta meg nem érdemesebb átkódolni, ha ilyen webcam videóról vagy fényképezőgép felvételről van szó? -
#162 mplayer -fps 30 pl. csak utána +/- gombokkal kell korrigálni a hangot, mert elcsúszik. Mert mikor megemeled az fpst, hosszabb lesza videó, és nem lesz szinkronban a hang. -
#161 Nah, olyat már találtam, ami át tudja konvertálni ilyenre, de olyan kellene, ami lejátszás közben csinálja. -
#160 mencoder, ffmpeg. -
gforce9 #159 Hehe :) Lehet benne valami :) Amúgy működik jól, meg még arra szoktam használni a win98-as vm-et, hogy ha valami gyanúsat töltök ott futtatom először :) -
#158 Hát, nem tudom, hogy Windows 98 -ban mennyire működik jól a nyomtatómegosztás, egy ubi szerveren ezt nagyon egyszerű beállítani (köszönhetően a Samba-nak), és (virtuális) hálózaton keresztül lehet használni. Ráadásul win 98 -al szivatni szegény apukát ^^ -
gforce9 #157 Akkor már nem egyszerűbb egy win98 wmwareban és lepausolni? :) Nyomtatni tökmindegy és driver is van hozzá, kis helyet is foglal meg esetleg 1-2 nosztalgikus játékra is jó lehet :) -
#156 Akkor már nem lenne egyszerűbb egy vmware player -ben felrakni egy ubuntu server -t, abban samba print share, amit csak el kell indítani és kész (gépigénye sincs túl nagy, hibernálva azonnal bejön)? ^^ -
Yv@n #155 "A 4. pontoddal az az apró pici probléma merül fel, hogy Windowsnak hótt mindegy mit raksz alá, mert lesz driver, Linux az ami válogatós!"
Épp a napokban történt meg, hogy apámnál telepítettem egy Win7-et. Az a sajnálatos helyzet állt elő, hogy a nyomtatója időközben nem kívánatossá vált win alatt, így gyakorlatilag használhatatlan, mert megszűnt a support rá. Jelenleg amíg nem szerez egy új nyomtatót, addig egy pendrive-ról bootolt ubuntu alól tud wine-n keresztül nyomtatni. A megoldás természetesen új, win7 által támogatott nyomtató vásárlása.
De persze a windowsnak tökmindegy mi van alatta, hisz lesz hozzá driver... :) -
gforce9 #154 Ja még annyit, hogy a filnézés másik gépről nyilván gyakori dolog, de ahhoz elég a windows által produkált eredmény. Viszont az hogy többtíz, többszáz gigákat kelljen gyorsan mozgatni és gyakran otthoni hálózatban azért az már eléggé ritka dolog. -
#153 Szerintem apróbb hackelgetéssel Windowson is el lehet érni nagyobb sávszélességet, bár az tény, hogy linuxnál gyorsabb lesz a fájlátvitel.
Nekem viszont hiányozna Linux alól az Avisynth, amivel duplázni tudom a filmek FPS -ét (köztes képkockákat számol közéjük), ezáltal sokkal folyamatosabb lesz kép (ffdshow, avisynth, MT plugin), ráadásul az ubuntu még a 720p -s videót sem tudta tökéletesen lejátszani, debian alatt mondjuk ezzel nincs problémám (1080p -sekkel sem). A hang is sokkal jobb nálam Windowson valahogy, bár inkább csak "más" és a Windowsost szoktam meg.
Fájlszervernek viszont én is biztos, hogy Debiant raknék fel. -
gforce9 #152 Nézd én nem az eredményeket vitatom, pusztán azt, hogy legtöbb esetben ez irreleváns. Sokkal fontosabb szempont egy átlag usernak, hogyha megvesz bármilyen kütyüt a géphez azonnal megy. Ha letölt bármit azonnal megy. Persze, jó ha nagy a hálózati teljesítmény, de nem feltétlenül mindig az kap elsődleges prioritást egy átlagfelhasználót nézve. -
Garfield #151 A fájlletöltés internetről és a filmek megnézése másik számítógépen?
Amikor a Microsoft Windows Home Server néven ad ki operációs rendszert kifejezetten az otthoni hálózat menedzselése céljából, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy igen, az. De egyébként el lehet vonatkoztatni a lenti felhasználástól, és lehet nézni a számokat szimpla hálózati átvitelként. -
Garfield #150 Egyszerűbben: nálad egyszerűen a műszaki értelemben vett használhatóság keveredik össze a jogos felhasználással. Amit te javasolsz, a rendszer üzemeltetése anélkül, hogy beleavatkoznál annak meghatározott működésébe. Azonban azért, mert nem módosítod a rendszert, még nem jelenti azt, hogy jogos lesz a felhasználásod. Ilyen eset tipikusan a védelmi rendszerek megkerülése, jelen esetben az aktiválás megkerülése. -
gforce9 #149 Igen ez egy tök átlagos otthoni felhasználás :D -
Garfield #148 Ubuntu kapcsán egy apróság:
filmek (MKV) másolása fájlszerverről HTPC-re, otthoni hálózaton
hálózat: Cat5e kábelezés, gigabites switch és routeren keresztül
hardverelemek változatlanok, csak az op.rendszer változott
Windows -> Windows: 39 mbyte/s
Fastcopy nevű spéci másolóprogrammal; a HTPC megfelelő mappája megosztva és felmappelve a fájlszerverre, ergo másolás a fájlszerveren történik
Windows -> Ubuntu: 44-46 mbyte/s
Fastcopy nevű spéci másolóprogival; a HTPC megfelelő mappája Sambával megosztva és felmappelve a fájlszerverre, ergo másolás a fájlszerveren történik;
Ubuntu -> Ubuntu: 55-59 mbyte/s
másolás rsync használatával; gépek közt NFS megosztás felmappelve a fájlszerverre, ergo másolás a fájlszerveren történik;
Úgyhogy engem meggyőzött. Otthon csak Ubuntu van, amire pedig Windows kell, az majd elfutogat egy virtuális gépben. -
Garfield #147 - Win7 eredeti ISO-t szedsz torrenten
Itt bukik meg a dolog. Milyen legális, a Microsofthoz köthető forrás használ torrentet a Windows 7 terjesztésére? Hivatalos forrásból ugyanis kizárólag a Techneten juthatsz hozzá legális próba Windows 7-hez, amelyhez viszont oda van írva, hogy:
- 10 napon belül aktiválnod kell;
- max. 90 napig használhatod.
A többit lásd az előző hozzászólásomban. -
Garfield #146 Mert? Az "aktiváláshoz engedélyezett időszak lejárta" eléggé szubjektív.
Tévedés. A Control Panel -> System ablak alján egyértelműen ottvan, hogy hány nap van hátra az aktiválásra engedélyezett időszakból. Azaz ha legálisan akarod használni, akkor ezen időszak alatt, de legfeljebb a meghosszabbított aktiválási időszak végén aktiválnod kell. Innentől kezdve az aktiválás lejárta utáni, a használhatóság miatti újratelepítés egyértelműen az akitválás megkerülése, amely az EULÁ-ba ütközik. -
#145 "Photoshop, Maya, Daemon Tools, Comodo Firewall plusz játékok"
Arra ügyelj, hogy soha(!) semmilyen(!) összeütközésbe ne kerülj a törvénnyel, mert ha ezt a készletet -mintegy mellékesen- megtalálják a gépeden, jelzálog fog kelleni a házadra, hogy kifizesd. (plusz szakértői díj) -
gforce9 #144 Jó, de egy jól beállított oprendszerhez, épeszű használat mellett, jóesetben évekig nem kell nyúlni. Úgymond akkor kell vacakolni vele, amikor beállítja az ember és felszoftverezi. Nyilván időközi karbantartás nem árt, de az, hogy 3 havonta telepítsen wint az emberek többsége, csak hogy "legál" legyen. Hát nem hiszem, hogy ez lesz az az út amin a legtöbben járni fognak. Egyébként ha a win7 nem 25k lenne hanem 5k, nagyon kevés kalózpéldány akadna. -
#143 Nézd, Ubuntuval is vacakolni kell, az első dolog miután feltelepíted az, hogy lecseréled az alapértelmezett programokat.
Vagy azt ne mondd, hogy Empathy-val fog msn-ezni bárki, ami annyira korlátolt egy program, hogy kapásból első körben se rejtve nem tudsz kapcsolódni vele, se nem tudsz felhasználót tiltani stb.
Vagy rythmbox lejátszót fogsz használni ami annyira korlátolt hogy még egy nyamvadék Equalizer sincs benne.
Vágod miről beszélek nem? Teljesen mindegy melyiket használod, még ha előtelepített is, fel kell rakni rá a normális használathoz szükséges programokat.