514
  • teddybear
    "a fontosabb kérdésekben egy helyben toporgunk több évtizede"

Nem. Haladunk. Általában szépen, tempósan, de időnként ugrunk egy nagyot. Pont a számítástechnika a legjobb példa rá.

Istennek ehhez meg nincs semmi köze. Annál inkább a tudománnyal foglakozóknak. Akik lehetnek istenhívők is és ateisták is. De az ateistának épp úgy lefelé esik az alma, mint a hívőnek....

• teddybear
    Lehet, hogy az egyiptomiak tévedtek.
    Lehet hogy az egyiptomiak tudták, hogy a múmia hamis, mert rájöttek valahogy, nemrég "gyártotta" valaki.
    Az is lehet, hogy a múmiában valaki kokaint csempészett régebben.

De még mindig nem mondtad meg, hogy ennek mi köze az egyiptomi muzeológusok, vagy a német kutató istenhitéhez?
  • Pocok44
    nem vallási szempontból, hanem mint tudományos lehetőség

Sherlock Holmes:"ha minden eshetőséget gondosan megvizsgáltunk és kizártunk, akkor ami marad legyen az akármennyire valószerűtlen is, nem más mint az igazság"

tudom hogy csak kitalált személy de a dedukció módszerét ma is szeretik használni nekem meg tetszik ez a mondás:)

kezdjük ott hogy sok olyan dolgot egyáltalán nem kutatunk amit kéne pont ezért mert kijelentettük hogy nincs és miért nincs? csak mert.
    elképzelem ha a rendőrség minden országban így egyenlőre nem találtunk bizonyítékot de nem is nyomozunk tovább mert csak de nem fogunk találni ez biztos, hát persze.
  • csimmasz
    Talán mert olyan mikroszkopot nem tudunk gyártani, ami az atomok bekselyébe lát.
    Ezért egyre nagyobb és bonyolultabb gépeket kell csionálni hogy közvetett úton mégis megtudjuk mik vannak benne!
  • Pocok44
    talán egyszer felébredsz a csipkerozsika álmodból
    nem magyarázok bele többet mint amit te próbáltál.
    még mindig nem érted hogy nincs közöm semmilyen hit tanításhoz soha nem is volt benne részem , veled ellentétben ezek szerint.
    vaskalapos vagyok bagoly mondja verébnek:)
  • Balumann
    Pont ezt akartam kérdezni. :D
  • Cef
    Remélem nem azt akarod mondani, hogy ha figyelembe vennék istent, az sokat dobna a kutatásokon.
  • droidka
    Ja, az első hivatkozás nem az akart lenni, hanem ez

http://www.kincseslada.hu/kozmikusember/content.php?article.276
  • Pocok44
    a fontosabb kérdésekben egy helyben toporgunk több évtizede, szerinted miért építenek egyre drágább kísérleti berendezéseket, mert ez az utolsó remény hogy avval talán találunk valamit ami megmagyaráz mindent pl: egyesített térelmélet, ez nagyon helyes, de ha szűk látókörűek maradunk esetleg olyan lehetőségtől esünk el ami sokat dobhatna a kutatásokon.
  • droidka

Bővebben:

http://www.kincseslada.hu/kozmikusember/content.php?article.277

Lentebb a lap alján le lehet tölteni egy ezzel kapcsolatos előadást is (bár mondjuk ennek is állítólag egy moszados volt az apja):

http://dalzso.freeblog.hu/archives/2011/04/22/Ami_a_bibliabol_kimaradtApokrif_irasok__Husvetra/

• Balumann
    Érdekes dolgokat szeretnél belemagyarázni a hozzászólásomba. Soha nem ítéltem meg senkit azért, amiben hisz, minden embernek vannak hülyeségei :D Semmi ilyen paranoiám nincs, és általában nem is harcolok a hit ellen. Olyannyira nem, hogy templomba járok énekelni, ma délelőtt is misén énekeltem. (hozzáteszem, nem vagyok egyedül nem hívő a kamarakórusban, sőt, a ferences közösségben sem). Világosan látom a vallásnak a rossz oldalát, és a jó oldalát is (pontosabban a keresztény, és még jónéhány vallásét, de tisztában vagyok azzal is, hogy közel sem volt mindig ilyen).
    Voltam én is minden, ufó hívő, kreacionista, buddhizmus állt talán a legközelebb hozzám (irónikus, hogy keresztény hívő sosem voltam, ezt még kiskoromban is hülyeségnek tartottam, pedig meg vagyok keresztelve).

De igenis vaskalapos vagy, ragaszkodsz ahhoz, hogy ne vessék el azt a mesét, amivel régebben magyarázták a dolgok működését (amiket viszont már igencsak jól tudunk). Aztán ezt szépen kitolod oda, amit még nem tudunk, pedig a tudomány pontosan tudja, hogy a legkevésbé sem valószínű inteligenciát feltételezni. Nem tudjuk pontosan hogyan keletkezett, csak elméleteink vannak rá, de egy működő rendszert látunk, ami törvényszerűen működik, akárcsak mi, vagy minden más amit eddig felfedeztünk.
    Talán egyszer te is kinövöd a meséket.
  • droidka

(s)hit gyüliről
  • Alfa Of NS
    Vannak dolgok, amikre rájöttünk és vannak dolgok amikre nem. De ha eddig rájöttünk új dolgokra, Isten létének feltételezése nélkül, akkor miért hagynánk abba? Mi indokolná, hogy feltételezze a tudomány Isten létezését? A tudomány valójában nem zárja ki, csak eddig a modellalkotáshoz nem kellett, és így is haladunk most is előre.
  • Pocok44
    3800 évvel Kolumbusz előtt már számolni se tudok:)
  • Pocok44
    te maszatolsz pont
    leírtam mi a köze az hogy ha ellen mer menni egy doktrínával legyen akármilyen jól bizonyítva akármilyen neves tudós által szemétbe kerül mert márpedig ilyen nincs

ezt az inkvizíció idején nagyon hatékonyan művelték, vicces hogy pont azt a stílust képviseled amivel engem gyanúsítasz.

ez a legszánalmasabb mikor lehet akármilyen jó tudományos munka ha ellenmegy akkor kidobjuk ez neked a tudomány te szerencsétlen?

egyébként a múmiák belsejéből vette a mintákat ahol nem érhette szennyezés és egy német kutatólabor végezte nem a stancinéni, 3 szorosan ellenőrizve.
    nem volt egyiptomban ilyen termény, ha viszont hajósok hozták át 2800 évvel Kolumbusz előtt akkor leszeretnének tagadni valamit evvel kapcsolatban nem?
    erre volt a hasonlat, de látom sok volt ez neked.
  • Cef
    Te milyen törvényekről beszélsz? Én törvényszerűséget írtam, nem törvényt! A kettő marhára nem ugyanaz. A fellendülést válság követi, ez nem írásba foglalt törvény, ez egy tény. Egy törvényszerűség. A közgázban ez olyan mint matekban az 1+1=2. Semmilyen törvényről nem beszéltem!
  • Pocok44
    a fontosabb dolgokra továbbra sem soroljam?
    csak kérned kell.
  • Alfa Of NS
    "A fehérjékkel csak az a gond, hogy marha nehéz eljutni addig a rendszerig, amíg az aminósav szintézis, akár egy eszméletlen primitív szinten is működni kezd. Lévén, hogy az aminósavak köszönik szépen, de jól érzik magukat egyedül, és nem akarnak önmaguktól láncokká összeállni. Ehhez enzimekre, katalizátorokra van szükség, amelyek azonban az élő szervezetben szintén fehérje alapúak. Teremtés szempontjából tehát a kérdés kör tudományosan és sajnosnos megválaszolatlanul bezárult."

Ez olyan mint a gépgyártás. Egy modern gyártósor nem lenne működőképes maguk a gépek nélkül. Tehát nem tudjuk, hogyan alakultak ki a gépek?
  • Pocok44
    szerencsére sok tudós nem ezt az álláspontot képviseli, szóval már mindent felfedeztünk?
    ismerős amerikai szabadalmi hivatal 1900 körül, kérvényezték hogy szüntessék meg a hivatal munkáját mert már mindent felfedeztek:), ez nem vicc.
    te szerinted baromság holott egyszer sem mondtam egy ateistára hogy barom mert, mert tisztelem mások nézeteit habár nem értek egyet még nem alacsonyodom le erre a stílusra.
    ha nyitott lennél nem vetnéd el csak azért mert még nem lett bizonyítva mint ahogy sok más sem, legalább a lehetőségét meghagynád, de nem, akkor már le is zárhatjuk , egy esős vasárnap délután ráment.
    én sem sorolom fel mennyi mindenre nem találtuk meg a választ
    nem hiszel Istenben és szeretnéd hogy ha más se hinne mert meggyőződésed hogy ez helyes.
    ha nem ezt szeretnéd nem írnál ide.
    én hiszek Istenben soha nem tagadtam, de más kérdés hogy mit várok el a tudósoktól és magyarázhatsz te akármit attól még nem lesz igaz, paranoiás tüneteket vélek felfedezni, néha a hátad mögé nézel hátha ott egy hívő?
    nem fogalmazom burkoltan azt mondom amit gondolok,max. te indulsz ki magadból.
    nem hagytam figyelmen kívül semmit, szeretem és érdekel a tudomány de nem vagyok vaskalapos.

• teddybear
    A kutató hite éppen nem fontos, sőt sok esetben káros lehet. Mert ez okból esetleg meghamisítja a kísérletet, kutatást. Mint például az UFÓ-hívó "kutatók". Jó párszor kiderült, hogy direkt hamisított fotókkal "bizonyítottak" valamit.

"egy német orvosszakértőt felkértek az egyiptomiak hogy elemezze a múmiák szöveteit régiek voltak nem tudom pontosan kb I.E. 2300 körül a lényeg hogy dohány és kokain nyomait találta meg több múmia belső szöveteiben többszörösen ellenőrizte a kollégái elfogadták"

És ennek mi köze a kutató istenhitéhez? Maszatolsz, terelsz!

Lehet, hogy szennyezett volt a minta, mert a régész bagózott és kokainozott. Vagy a múmia később, a szállításkor szennyeződött be valahol.
    Vagy esetleg hibázott a labor az analizáláskor.
    Vagy tényleg volt a múmiának kokaint és nikotint tartalmazó növénye. Ami vagy egyiptomi őshonos, de még nem ismerték fel, hogy melyik, vagy tényleg Amerikából hozták át valahogy abban az időben.
  • Alfa Of NS
    De viszont a módszer működik. Isten létének feltételezése nélkül halad előre a tudomány. Korábban egy csomó mindent nem tudtunk, de Isten létezésének feltétele nélkül is rájöttünk.
  • Balumann
    Én nyitott vagyok a magyarázatok iránt, a mesék iránt ebben a kérdésben nem. Mint említettem, ha megalapozott lesz Isten feltételezése, akkor nem fogom elvetni, addig meg nincs okom, hogy ilyen baromsággal, inteligenciával magyarázzam azt, amit még nem ismerek. Én ezt a gondolkodásmódot nem fogadom el, rossznak tartom. Nem fogom felsorolni (részben megint), hogy mennyi mindenre találtuk meg a választ, amit korábban szintén ilyen mesével magyaráztunk. Egy dolog, hogy mit írsz, és egy dolog ami egyértelmű a hozzászólásaid alapján, hiszel Istenben és szeretnéd, ha más is hinne (mert meggyőződésed, hogy az jobb). Ha nem ezt szeretnéd, nem írnál ide, úgyhogy fölösleges ez a burkolt fogalmazás, hogy te csak azt szeretnéd, hogy "legyünk nyitottabbak, ne vessük el ezt a lehetőséget". Ilyen út nagyon ritka (többnyire csak azért írja ilyet ateista maximum, mert nem akar vallási vitába keveredni, vagy megbántani másokat), vagy hiszel Istenben, vagy nem. Az hogy milyen Istenben, teljesen mind1, ilyesminek a lehetősége kizárható ma már. Ne az alapján, amit nem fedeztek MÉG fel, hanem azok alapján, amiket MÁR FÖLFEDEZTEK. Persze tudom, ilyenkor szépen figyelmen kívül kell hagyni minden ilyesmit.
  • csimmasz
    Még kicsi gyerek voltam mikor nagyapámmal vitatkoztunk Istenről.
    Arra a kérdésre, hogy hol lakik, hogyha az űrhajósok sem találják,valami olyan volt a válasz hogy a harmadik égben.
    Szóval ilyen nyomokat követve elég nehéz kutatásokat folytatni!

Bár azt hozzátenném, hogy álltalában a régi könyvekben fellelhető, hihetetlennek tűnő történeteknek is van valami valóság alapjuk.
    A kérdés innentől az hogy menyi, és melyik részei.
    Na ez aztán a jó kis kutató munka.
  • Pocok44
    a fontosabb kérdések még nincsenek megválaszolva, pont ezért kéne nyitottnak maradni.
  • csimmasz
    Igazából a lényeg, hogy próbálják kutatni Isten létezését mégha igen nehézkes is mert a kiinduló pontot sem tudjuk megtalálni.
  • teddybear
    Nem lehet kizárni hogy élt. Ezt én is kijelentem.
  • Pocok44
    ebben nem értünk egyet, pl a holografikus Univerzum egy nagyon érdekes elképzelés és több mindent felvet nem mondom hogy elhiszem de ha igaz azért kíváncsi lennék hogy hogyan lehetséges
    Isten léte nem válasz ez igaz is meg nem is, mert ha nem ismered Isten természetét vagy terveit vagy hogy hogyan csinálta akkor valóban nem megyünk semmire, na most nagyon nagyképű kijelenti hogy akármit is tudunk evevl kapcsolatban de kutatgatni lehet, nem kell csípőből elutasítani
    és hogy a kutató hisz e istenben vagy sem ez a hozzáállás miatt fontos , mondok egy példát
    nem evvel kapcsolatos de szemléletes
    egy német orvosszakértőt felkértek az egyiptomiak hogy elemezze a múmiák szöveteit régiek voltak nem tudom pontosan kb I.E. 2300 körül a lényeg hogy dohány és kokain nyomait találta meg több múmia belső szöveteiben többszörösen ellenőrizte a kollégái elfogadták
    de az egyiptomiak azt mondták hogy ez hülyeség lezárták az ügyet és azóta is ez a helyzet.
    hogy kerülhettek a szöveteikbe ezek a nyomok mikor ezek csak ott amerikában pontosabban dél-amerikában találhatóak meg abban a korban, és még egy pár ezer évig nem volt hozzáférésük, nos ez máig rejtély.
  • csimmasz
    Igen ez igaz,bár nekem az jött le, hogy a kutatások alapján kijelenthető hogy élő létező személy volt.
  • teddybear
    Ültem már zuhanó gépben, de nem imádkoztam, képzed el. Azzal voltam elfoglalva, hogy ne jöjjön fel a reggelim... A pilóta meg káromkodva húzta a szarvkormányt, ha azt imádkozásnak tekinted, akkor imádkozott. Légörvénybe kerültünk a Kárpátok felett, volt rá esély, hogy ott maradunk.
  • teddybear
    Bocs, de nincs. Nem találták meg a sírját, a hívők szerint meg nem is fogják, csak olyan leletek vannak, amik akár Jézus családjához is köthetők, de ez nem bizonyított egyértelműen.

Jézus életéről gyakorlatilag csak az apostolok írásai tanúskodnak, a korabeli hivatalos római és zsidó feljegyzések nem említik. Lehet persze, hogy csak elvesztek az iratok, de voltak.
  • F1End
    "A legtöbb közgáz irányzat, meg passzív leíró jellewgű. Megpróbálja megfejteni a piac önszabályozó törvényeit, amelyek sajna, mint az az utóbbi 25 évben kiderült, nem léteznek.Az olyan fejlődés orientált, a gazdaságot aktívan befolyásoló állami gazdaságpolitikák, amilyeneket a kistigrisek, vagy Kína alkalmaz viszont működnek. Szarnak a pic önszabályozó törvényeire, protekcionisták, sokszor állami kézben tartanak mindent, amit tudnak, nagyvállalatokat, bankokat. És sajnos van egy olyan "rossz" tulajdonságuk, hogy bizony tényleg képesek évtizedeken keresztül 10%-os bővülést mutatni, annélkül, hogy túlpörgetnék a gazdaságot."
    De igenis léteznek.
    Az, hogy ha kimész a piacra és Mari néninél az almák kb annyiba kerülnek, mint Pista bácsinál, nem pedig 20 -szor annyiba már ez is egy önszabályozó folyamat, hiszen nem adhatja annyiért az árut, amennyiért akarja, hanem csak annyirté, amennyiért van aki hajlandó megvásárolni.

Bizonyos szempontból Kína még kevésbé szabályoz, mint mi.
    Ugyan a Jüant a dollárhoz igazítva válthatod csak át, de nem csak ilyen szabályok léteznek. A kötelező nyugdíj, TB járulékok, munkavédelmi előírások, környezetvédelmi előírások stb, ugyan ilyan, a gazdaságot befolyásoló szabályozások.
  • torreadorz
    Mivel egy kérdésemre sem válaszoltál érdemben, nincs értelme neked válaszolni.

Az a helyzet, hogy vannak a világon olyan dolgok, amikhez bizonyos szintü érettség, élettapasztalat kell. Aki azt vallja, hogy egy zuhanó repülőn a pilota csak megszokásból imádkozik, arról süt az hogy még kib@szottul éretlen.

Nagyjából olyan mintha egy 16 évest akarnál meggyőzni arról, hogy lázadozásból még nem lesz kaja a gyerekei számára. Felesleges dolog, úgysem hinné el. Majd 30-40 évesen persze rá fog ő is jönni erre.
  • teddybear
    Viszont isten léte sem válasz a tudományos rejtélyekre....És mindegy, hogy a kutató hisz-e istenben,vagy sem..
  • Balumann
    Sokra meg igen. Sokra meg vannak elméletek, amik valamilyen formában megalapozottak, csak be kell bizonyítani.
  • Pocok44
    higgs bosont nem tudtuk kiszámolni mert nem ismerjük a tulajdonságait abban sem biztosak hogy létezik, de ettől még létezhet
    szerinted hány projekt volt a történelemben ami befuccsolt vagy teljesen más eredményt adott mint vártak, nem azt mondtam hogy ne költsünk, én is kíváncsi vagyok az eredményekre, de nem csak ezekre és nem csak egy szemszögből.
  • csimmasz
    Istent is kutatják!
    De ugye hol kezdjék?
    Logikus hogy Jézusnál, aki a keresztlénység szerint az ő fia,az legalább kézzelfogható.
    De eléggé zsákutcának tűnik.
    Az ember valóban élt a régészeti kutatások ezt támasztják alá,de hogy természet feletti hatalma lett volna erre csak irásos emlékek vanna, ami tudományos szempontból nehezen vizsgálható-
  • csimmasz
    Birom ezt az LHC dumát,azért a higgs bozon-ra legalább vannak elméletek amik matamatikailag bizonyithatóak.

Mindenki azt hiszi, hogy milliárdokat ölnek úgy kutatásokba hogy valaki kitalál egy jó sztorit?
    Egy elméletet alá kell támasztani, csak akkor foglalkozik vele bár ki is!

• Pocok44
    azért sokra nem talál egyenlőre
  • Pocok44
    a tudós társadalom ahogy akkor ma sem egységes, azért mert volt pár okos tudós aki tudta hogy nem lesz halálos a sebesség a többiek még károghattak,
    a többire nincs értelme reagálni mert te is ismétled magad ráadásul valami szektás fixa ideállal ami kissé ijesztő számomra.
    a jövőben lehet hogy te ateista inkvizítor leszel és mindenkit üldözni fogsz aki kimondja hogy Isten, evvel az erővel kb ilyeneket állítasz:)
    nagyon tudományos vagy
    mint mondtam nem azt akarom hogy higgyen valaki , nem szeretem a kényszert, de annyi elvárható lenne hogy ne zárják ki a lehetőséget, mivel bizonyítékok hiányában ez nem helyes se pro se kontra de ez most kb 20 szorra írom le gondolod hogy 21 szerre hatásosabb lesz a valótlan állításod a kényszerről?
  • Alfa Of NS
    "nem azt akarom hogy a tudósok higgyenek istenben hanem hogy amíg nem tudjuk biztosan ne kezeljék úgy a kutatásaikat mint be lenne bizonyítva hogy nincs"

A tudomány nem zárja ki Isten létezését, csak éppen nélküle is talál válaszokat a kérdésekre.