70
  • levente68
    #70
    Én úgy hiszem, hogy ez a mosakodás felesleges, mindegy, hogy egy, vagy egytrillió ember adatát szerzi meg valaki jogtalanul, de főleg, hogy egymillió, vagy tízmillió, ahol ez az arány nem olyan végletes.
  • levente68
    #69
    Talán örüljek neki?
    Kinek nem inge, ne vegye magára, de engem ez felháborít, mert nem vagyok agymosott.
    Még az sem érdekel, hogy kikapcsolható, ugyanis sehol nincs leírva, hogy nem arra van, hogy én tudjam meg a pozíciómat, hanem, hogy más.
    Nevetséges, a szarrá levédett routerem alapján a saját telefonom adja ki azt, amit fingom sincs, hogy kiad, pedig nem átlag user vagyok, annál (ha csak kicsit is ;o) ) többet értek hozzá, ráadásul teszi ezt sokkal-sokkal-sokkal pontosabban, mint én bármilyen egyéb próbálkozással szándékosan képes vagyok.
  • opeca
    #68
    Itt van nektek szép, új világ,, ez köllött...
  • IMYke2.0.0.0
    #67
    Tudtommal nem "Blade runner" (itthon: Szárnyas fejvadász), hanem "Minority Report" (itthon: Különvélemény) - és Tom Cruise rakatta be magának.


  • FoodLFG
    #66
    De legalább védve lenne az a fájl, de még azt sem, minek az különben is. Ebből látszik leginkább, hogy az epülnél szarnak a fejetekre. Az adataid megvannak, az hogy utána valaki még csakúgy hozzáférhet, azt ki nem szarja le. Mint vásárló, kuss a neved.
  • shaddam
    #65
    Oh apple.Pofán fossák az embert akik ezért boldogon fizetnek,majd élvezettel lenyalogassák és repetát kérnek.

    Félelmetes ez a szekta.
  • G_ArchAngel #64
    "A google android market-en latszik hogy mit ker az alkamazas es joga van a felhasznalonak megtagadni ezeket, mig az iphone appstore eseten ezt az apple latja csak."

    Ket baj van ezzel:
    1., Jelenleg rengeteg ember - tobbszorose az Apple vasarloinak - vesz Androidos telefont, foleg az olcsobbakat, ezeknek az embereknek halvany lila gozuk sincs, amit mi tudunk es tudjuk, hogy kapcsoljuk ki.
    Ha feltetelezzuk, hogy az iOS es Android userek 10%-a tudja mirol van szo, akkor is sokkal nagyobb tomeget jelent mara a Google altal megvezetett emberek osszesege
    2., Location Services-ben ki lehet kapcsolni az adatkuldest, egyesevel, minden program neve mellett van kapcsolo. Te dontod el, nem az Apple.
  • kvp
    #63
    A htc telefonjai megkerdezik hogy akarja-e hasznalni az ember a szolgaltatast. En eloszor igent akartam nyomni, de akkora eula-t nyomott a kepembe, hogy inkabb a nem-et valasztottam, mert nem igazan kell. A gps-t es a wifi-t is kikapcsoltam, mert tobbnyire csak az aksit fogyasztjak, a cellainfo alapu navigacio meg tobbnyire boven eleg.

    Az apple huzasa kevesbe nyero, ok nem jelentettek be a funkciot es meg benan is csinaltak, meg kikapcsolni sem lehet.

    Egyebkent a legveszelyesebb a kulonbozo alkalmazasok altal rogzitett info, mert azt nem a google vagy az apple gyujti hanem az adott alkalmazas keszitoi. Ezert nem szabad olyan alkalmazast engedelyezni ami a telefon helyzetehez vagy a kapcsolati adatainkhoz ker hozzaferest, esetleg hang, video felveteli vagy hivasinditasi joga van. A google android market-en latszik hogy mit ker az alkamazas es joga van a felhasznalonak megtagadni ezeket, mig az iphone appstore eseten ezt az apple latja csak.
  • G_ArchAngel #62
    Ez olyan, mint amirol a cikk ir: aki utananezett, azoknak olyan helyeket jelolt be, ahol soha nem jartak meg - ennyire kell parazni:D
  • passatgt
    #61
    elképesztő, most mi lesz, tudják hol laksz:O
  • levente68
    #60
    Na, ez brutál, kész is vagyok tőle, valóban pontosan megmondta (kb. 300 m) a routerem Mac címéből hol vagyok, míg IP cím alapján kurvára téves eredményeket kapok, egy megyével arrébb tesz.

    Ennek utánajárok, a jó anyjukat tényleg.
  • FtranX
    #59
    A nyitott ajton bemegyek pelda maximum a nyitott wifi halora valo csatlakozassal analog. A titkositatlan wifi jelek figyelesehez, amirol eredetileg szo volt, nem szukseges a halozathoz csatlakozni. A radiohullamok kijonnek a hazambol es behatolnak a szamitogepedbe az antennan keresztul. Ha valaki megserti valakinek a maganszferajat, akkor az en a tiedet. :)

    Nem ismerem a jogi hatteret, de a felbujtashoz szerintem tobb kell, mint hogy valakivel johiszemuen kozolsz valamit. Ha az informacio eredetileg is nyilvanos volt, akkor szerintem semmi problema nincs a tovabbadasaval. De ertem, hogy attol felsz hogy valakik rossz dologra hasznaljak fel azt. Itt a felelosseget a legkevesbe felelosre (magadra) akarod haritani. Azt kell elovenni, aki buncselekmenyt kovet el, esetleg a felelotlen wifi uzemeltetot.

    kovetes: biztos vagyok abba, hogy nem er annyit egy napom tortenete, mint amennyibe a kovetesem kerul. :)

    A magyar joggal kapcsolatban igazad lehet. Valami olyasmit hallottam, hogy rendort is csak ugy lehet lefotozni, ha nem egyedul van a kepen.


  • G_ArchAngel #58
    Hozzad kepest meg Steve Ballmer is az:DDD

  • sanyicks
    #57
    Mondja ezt egy "széles" látókörű apple fanboy :)
  • G_ArchAngel #56
    Ez olyan, mint mikor az Apple-haterek bekommentaljak az idejetmult, szuklatokoru baromsagaikat minden Apple-cikk ala... mint az oviban:D
  • Solten
    #55
    Eros ferdites, a router MAC cimet kuldi el ha a wifin keresztul kapcsolodsz ra (ezt szamos egyeb program tudja es csinalja), itt lehet ellenorizni: link. Nalam: Google has not exposed anything for [MAC address]... Amugy volt mar rola szo lejjebb... Masreszt az egyfajta apple modszer a problema szonyeg ala sopresenek ha masra mutogatunk mint az oviban?? :)
  • morden
    #54
    válasz #43 hozzászólásban.
  • morden
    #53
    " infobrokerség (régen én is csináltam) " azaz besúgó..., az egy csoda szép szakma :D
  • MacropusRufus
    #52
    pl. sok oldal ezért perképes (excsajom, meg csibefasz meg ilyesmi)
    A képen szereplő emberek engedélye nélkűl közlik a képeket.
    Csak hát többnyire csíra kistáskák vannak rajta és apu/anyu nem is tudja milyen képeket oszt meg a neten ezért max aszájkaratéig jutnak.
    Pedig simán perelhető az összes...

    na el
    Kellemes ünnepet ;)
  • Dredd
    #51
    btw. az android ugyanígy trackel és menti az adatokat...
    http://index.hu/tech/2011/04/22/az_androidos_telefonok_is_kemkednek_a_gazdajuk_utan/
  • MacropusRufus
    #50
    még valami: ha nyílvános helyen lefotózlak és a képen egyértelműen te vagy a lényeg, akkor a kép jogtulajdonosa Te vagy! Nem én!
    Az engedélyed nélkűl semmit nem tehetek vele max. otthon nézegethetem.
    (ellentében a jenkikkel ahhol a kép jogai a kép készítőéjé)

    Nyílvános helyen készűlt a kép rólad. Még sem né vagyok a tulajdonosa a képnek, pontosabban a jogok nálad vannak a kép meg nálam. Ha az engedélyed nélkül közlöm akkor megüthetem a bokámat.

  • MacropusRufus
    #49
    "A nyilvanos helyen/torvenyesen begyujott adat annak a tulajdona aki osszegyujti."
    nyilvános helyen, a lakásodból begyűjtött adatt. Ui. a wifi-d nem köztéren volt. Feltételezhetően. De ez már adatvédelmi törvénybe ütközik, hogy kinek mi a tulajdona és egyáltalán: mi az amit begyűjthet, milyen adabázist építhet belőle stb...
  • MacropusRufus
    #48
    hmmm... az infó hatalom.
    Ezt ne feled.
    Elég ha xy olyan helyre megy ahhová nem kellene és már zsarolható is... pl.
  • MacropusRufus
    #47
    "Ha belepsz a lakasomba az engedelyem nelkul, akkor torvenyt sertesz, meg akkor is, ha nincs ajtom. Ha viszont en tarva nyitva hagyom az ajtot es te az utcarol csinalsz egy fenykepet, akkor csak magamat hibaztathatom."

    sztem nem lehet. De utánna nézek a BTK-ban. De az biztos, hogy ha befotozók és azt egyéb infóval megosztom akkor az már gond.
    Pl. közzé teszem, hogy soha nem zárod be az ajtódat.
    Ezzel nem követtem el bűnt. De ha bizonyíthatóan ez miatt törtek be hozzád akkor már lehet felbujtóként szerepek a tárgylaáson, ui. az én infóm volta az ami a másikat inspirálta a betörésre.

    Követés: aztán megy szép napodat láthatod a neten. MErre jártál, mit csináltál, meddíg voltál stb...
    Ja: és mellette, hogy nem zárod be az ajtót...

    Tehát: tudjuk, hogy minden reggel 8-9 között elmész valahová, de addíg nyitva van az ajtód. Ez így már meredek nem?
    És az utcáról készűlt fotó alapján láthatjuk is, hanem is 100%-ban, hogy érdemes-e benézni.

    Önmagában az adatok megosztása nem bűn ebbenaz esetben. DE a megosztott adatok már alkalmasak arra, hogy egy betörés áldozatává váljon az illető. És ezt én segítettem elő a megosztott adatokkal. (kinek mi köze van hozzá mere jársz és, hogy ez alatt nyitva az ajtód?)

    Az infobrokerség (régen én is csináltam) pont arról szól, hogy az adat, az infó valakinek biztos, hogy kell. És a lekgisebb infó is nagyon sokat tud ám érni valakinek.
    Pl. a nyitott wifi végpontok koordinátával együtt igen komoly értéket tud képviselni. Pl. ezeket a nyílt pontokat felhasználva támadást kezdeményezünk egy szerver ellen. Egyébként meg elötte törtni kellett volna a dolgokat. Hát most nem.
    Szóval az infó hatalom. Ezt nem szabad elfelejteni, és ebből következik, hogy valakinek sok pénzt megérne, ha tudná pl., hogy te mit is csinálsz egy nap...



  • Xing
    #46
    Mindenki olyan kurvafontosnak érzi magát :D
    Nem hinném, hogy az sg közösségben vagy akár magyarországon lenne olyan aki személy szerint érdekelné az applet vagy a googlet.
    Egy lenni a sok közül meg na bumm, akkor az utcára se menjünk ki mert bárki láthat minket és oda a privacy.
  • leetjunction
    #45
    iPhone 4-em van a legújabb iOS szoftverrel, de figyeljenek ha akarnak - ez csak amerikába ér sokat (a megfigyelgetés), mert ott sokkal jobban tud targetálni a hírdető szval amíg egy SZEGÉNY országban vagy, addig a kutyát se érdekli, hogy hol vagy

    (ha persze nem vagy bűnöző - de aki az, annak van egy másik telója a bizniszre) :)

    szép napot mindenkinek és pihenjetek az "ünnepekben"!
  • FtranX
    #44
    Az miert baj? Nem varom es nem is varhatom, hogy hozzajarulast kerjenek. A nyilvanos helyen/torvenyesen begyujott adat annak a tulajdona aki osszegyujti.
  • morden
    #43
    3. alkalommal hívnám a fel a figyelmet rá, hogy rossz az amit az apple csinál ( és az is amit a google) és könyörgöm ne védjétek az applet azzal hogy bezzeg a google is, mert ez olyan, mintha ülnétek az igazgató előtt ketten azért mert megvertetek 1 másik gyereket és azzal védekeznétek, hogy de a másik is verte én nem vagyok hibás ...
  • FtranX
    #42
    Arab orszagokban nagyon sok idiota buntetes van.
  • vision5
    #41
    Ftranx: nem a követéssel van baj hanem hogy a begyűjtött adatok nagy pénzért cserélnek gazdát a hozzájárulásod nélkül.
  • vision5
    #40
    "Ha viszont en tarva nyitva hagyom az ajtot es te az utcarol csinalsz egy fenykepet, akkor csak magamat hibaztathatom. "

    Arab országokban ezt szemkinyomással büntetik.
  • vision5
    #39
    Valószínűleg a cél kutatás illetve hadászati adatgyűjtés lehet.
  • FtranX
    #38
    Ha belepsz a lakasomba az engedelyem nelkul, akkor torvenyt sertesz, meg akkor is, ha nincs ajtom. Ha viszont en tarva nyitva hagyom az ajtot es te az utcarol csinalsz egy fenykepet, akkor csak magamat hibaztathatom. A wifi forgalom gyujtese ez utobbinak felel meg.

    Igen, sokaknak goze sincs a titkositasrol, de ez nem menti fel oket. A legtobb ember nem tud egy ajtot se beszerelni. De azt igen, hogy ilyenkor szolni kell egy szakinak, hogy csinalja meg.

    Nyilvanos helyen nyugodtan kovethetsz, sot filmre is veheted amit csinalok. Valoszinuleg te unnad meg hamarabb. :)
  • vision5
    #37
    Komolyan kiváncsi lennék mennyi gyakorlati értéke van valójában a google/iwiw/facebook/apple/stb. által összegyűjtött adatoknak.
  • G_ArchAngel #36
    Ahogy latom szamodra tovabbra is problema az olvasas es az ertelmezes. Szives figyelmedbe ajanlanam a cikk/topic cimet es azt amit itt lentebb olvashatsz.
    Arrol meg ne is beszeljunk, hogy te vagy az a legy altalaban, aki azonnal raszall a szarra, amit az Apple helyez az asztalra.
    Szamodra ez mar annyira addiktiv passzio lett, hogy nem is tudnal letezni az SG-s Apple cikkek alatti fikazas nelkul.


  • MacropusRufus
    #35
    Nos miért ba az, hogy a nincs beázrva a lakásod ajtaja és én benézek és csak lefotózom amit ott találok? Aztán meg közzé teszem valahol... gondolom kissé idegbeteggé válnál.

    Egyébként gondolom semmi kifogásod az ellen sincs, ha nyomdba szegődök és logolom minden lépésedet, minden percedet. Hiszen az utcán vagy. Közterület. Azért ha a rendőr jönne kínos magyarázkodásba kezdhetnék, hogy mi a fenéért is követlek és naplózom a napodat...

    Más: önmagában az SSID megjegyzés nem baj. De ha ezzel párosítok egy MAC címet, és egy GPS koordinátát akkor az már komoly adabázis.
    Nem mindenki szgép guru! Több ezren vanank azok akinke fignjuk sincs mi az a WEP/WPA stb... Viszont forgalmi díjjas netjük van. És hála a két köcsög cégnek és simán tudom majd hadzálni az ő nyitott hálózatukat és jól megterhelem a forglamukat. Vagy: simán felhasználoma nyitott hálózatokat egy támadás erejéig. Még csak nagyon dolgoznom sem kell vele, mert elöbb v. utóbb de biztos, hogy fel fog kerűlni a netre az adatbázis...
    Ez kb. olyan mindha közzé tenném, hiogy FtranX soha nem zárja be a lakását amikor elmegy és adom a koordinátákat.


  • sanyicks
    #34
    Azért mert azt nem az apple csinálja :) tudhatnád minden szemétség és szar amit a gugli csinál, de amit az apple az mindig jó, és jóságból teszi.
  • FtranX
    #33
    A wifi halozat tulajdonosat miert kene megkerdeznie? A hirdetett SSID olyan, mint ha a haz falara kitenne egy hirdetotablat.
    Mar a StreetView esetben sem ertettem, hogy miert baj, ha a titkositatlan wifi halozatok forgalmat osszegyujtik.
  • G_ArchAngel #32
    "Az androidos telefonok a készülék földrajzi helyét, a közelben lévő wifi-hálózatok nevét és jelerősségét rögzítik, és a telefon egyedi azonosítójának kíséretében küldik el az adatokat a Google-nek."

    A telefon hasznalojat megkerdezi, de ha nem tiltod le, akkor az altala trackelt wifi halozatok tulajdonosat is megkerdezi? Likewise GoogleStreetCar-issue...
    Mert ez a nagy parasztsag, nem amit az Apple csinal. (az csak egy amator dolog, hogy nem volt alapallapotban vedve)
  • passatgt
    #31
    na de kikapcsolta nem?:)