33
-
#33 Tudod a geológiában, földtudományokban az aktualizmus elve működik. Azaz feltételezzük, hogy azok a folyamatok, erők, események történtek, hatottak a múltban is, amik most történnek. Enélkül csak úsznánk a zavarosban. -
cateran #32 Ezt most nem ertem..a HAARP nem valami mitologiai dolog...,hogy mire hasznaljak vagy hiogy egyaltalan hasznaljak-e valamire, az mar kerdeses...
En mondjuk 1 huncut budos szot nem ertek az egeszbol es nem azert mert angol:P
Ebbol se:D
-
gemihu #31 Röviden a cikk: nem kizárt,hogy összefüggés van a rengések között,de az sem,hogy nincs, persze lehet,hogy tévednek és mégis..
-
Rotyoka #30 Beszarok a sok idiótán aki már megint a HAARP-al jön... Most ti komolyan ilyen hülyék vagytok? Ha ennyire titkos dolog lenne ott, (vagy van ott) soha nem tudnád meg, ráadásul nem így. Mikor jöttök már rá, hogy ez csak egy HOAX? -
Absorb #29 Ha visszacsinálni nem is tudjuk, de legalább elkezdhetnénk felkészülni nagy mértékekben, mert ha vmi perm kori katasztrófa lesz nincsen semmi esélyünk..:S És mint un felsőbbrendű fajra nézve ez szánalmas. Ha csak fele annyit foglalkoznánk a környezetünk megértésével mint a hőn szeretett gazdaságpolitikánkkal nem itt tartanánk! És ez az amitől szánalmas a dolog. Mindenki marja ami a keze ügyébe kerül, hogy az élete és az utódaié minél jobb legyen. Viszont keveseknek jut eszébe, h ha tönkreteszünk mindent önös érdekek végett vagyonunk ugyan lesz, de jövőnk nem... Vajon mennyit ért a fajunk készpénzben?? -
#28 Utána lehet nézni ennek a HAARP-nek, elég érdekes. Egyébként bármi lehet, de ezt visszacsinálni már úgysem tudják. -
#27 Valaki szóljon már rá arra a motkányra a délisarkon, hogy hagyja abba a makkgyűjtést, mer bajlesz!
-
Yv@n #26 herp-derp? -
#25 -
Dredd #24 HAARP -
wednes #23 Én is azt mondom, amit duke. Biztos, hogy mi is közre játszunk az éghajlat változásában ez tény. Az is tény, hogy nélkülünk is tart a felmelegedés, csak mi meggyorsítjuk a folyamatot. Úgy, mintha egy hatalmas sziklatömb lábánál lapátolnánk el a kis kavicsokat. Nem törődve azzal vajon mikor indul meg a görgeteg, ami majd agyonnyom. A önmagában a sziklatömb megmozdításához nincs ugyan erőnk, de nem is ez a lényeg. Elég csak pici lökést adni a folyamatoknak a kapirgálással, hogy azok már maguktól is mozgásban legyenek.
Igen sok nagy kihalás volt már ezen a bolygón, köztük pl a perm időszaki. Amibe a fajok 95% kipusztult, de ez a folyamat is 60 ezer évet vett igénybe. És nem a szegény Föld bolygót kell itt sajnálni még csak közvetve nem is az élővilágot. Földtörténeti időbe nézve úgyis beáll majd egy új egyensúlyi helyzet( a kihalt fajok helyére újak lépnek), csak ott mi már nem leszünk jelen. A bolygónak soha nem volt baja, csak a rajta lévő élőlényeknek.
Nem választhatjuk el magunkat az élővilágtól, mert a szerves részei vagyunk. -
duke #22 Ebben a cikkben azt irjak, hogy az olvado jeg okozhat foldrengeseket.
"Geológiai következmények
A hideg időszakokban a kéregre nehezedő jég fokozza a lenti köpenyre nehezedő nyomást. A jég olvadása során a nyomás csökken, ezért a köpeny kitágul, és felfelé nyomja a kérget. A földkéreg felső 10 km-e rideg, ezért a nyomás hatására megrepedezik. A tektonikus lemezek mozgása felélénkül. Ez a felszínen pusztító földrengésekben mutatkozik meg. Az őskori globális felmelegedés során a szeizmikus tevékenység jelentős mértékben fokozódott"
Szoval siman lehet, hogy meg a japan foldrengesnek is a klimavaltozas all a hattereben. -
Komolytalan #21 Bocs, a második link -4000, nem -1000. -
Komolytalan #20 A déli sarki jégtakaró növekszik?
-3000 km2
-1000 km2
Csak az első 2 találat amit a google kidobott a témában. Hadd ne nézzem már tovább.
-
duke #19 Persze voltak mar ennel nagyobb valtozasok is a klimaban, de attol meg eleg valoszinu, hogy a mostanit az emberi tevekenyseg okozza. A valtozas sebesege bizonyitja, hogy az emberiseg okozza a mostani valtozast. A multban az ilyen valtozasok tobb szaz ezer ev alatt mentek vegbe, most pedig 50-100 ev alatt sikerult ezt elernunk. Es a vegeredmenyt tekintve, akar mi, akar fold okozza a valtozasokat, ha nem teszunk ellene, igy is ugyis megszivjuk. Es amikor majd az emberiseg maradeka, a romok kozott patkanyokra vadaszik, senkit nem fog vigasztalni, hogy az a fold termeszetes folyamatainak eredmenye. -
MacropusRufus #18 az északon elolvad jég ok. De a déli az közel 10%-al nőt.
Északon a jég a vizen úszik, tehát az olvadás hatására sztem semmi nem fog történni. Emelkedni nem fog a víz szint és a tömege sem fog nőni.
A gleccserek meg nem befolyásolják a dolgot mert jelneleg jégként nyomják a hegyeket a tömegük ua. mindha vízként nyomnák a tenger fenekét. De nem elvetendő gondolat. Ki tudja. Lehet viszont az számít, hogy a súly eloszáls metgváltozik és ez okozz valami gondot? Értem ez alatt: ami eddíg északon jég volt az most vízként mindehol ott van.
De a valoszínűbb, hogy foggalmuk sincs. Megint 100 év adataiból próbálnak több ezer éves dolgokra következteni... -
blessyou #17 "feszültség újra eloszlás"
Ez a hiba kétszer is előfordul a cikkben, és azért meglehetősen súlyos ahhoz, hogy ne legyek nyelvtan-náci amiatt, hogy szólok. Mondjuk egybeírás-különírás tekintetében a fél ország tévedésben van, ahogy azt a mindenütt megjelenő "forgalmi rend változás", "citrom ízű", "autó kihajtás" meg "eredetiség vizsgálat" feliratok tanúsítják, így nem csoda, hogy olykor az ember elbizonytalanodik. Így is elidőztem rajta egy darabig, mire megfejtettem, hogy mit is akar ez jelenteni, és ez az "újra eloszlás" meg eléggé tükörfordítás.
Szóval helyesen:
feszültségátrendeződés, ha mindenáron egy fogalomba akarjuk írni. -
vasedeny2 #16 világos. akkor nem tesszük vissza. egyébként szerintem nem mi alakíjuk itt az éghajlatot, ha ez a bolygó mesélni tudna... volt már nagyobb baja, mint mi -
gombabácsi #15 Volt ilyen, méghozzá Európában. Ha jól emlékszem az volt hogy gázt tálpáltak vissza a föld alá és kisebb földrengéseket okoztak vele. Ha jól emlékszem a cikkre, elég nagy balhé volt belőle és ezért le kellett állítani. -
nlght #14 Az biztos, hogy jót tesz a bolygónak, hogy évente sok billió tonna nyersanyagot bányászunk ki a földből és égetjük/használjuk fel. Volt már olyan tanulmány, hogy ez hogy hat a földkéreg viselkedésére? -
Prof William #13 Bizony ez már készülés a 2012-re szóval már megint mindmeghalunk. :)
Szerintem amúgy Godzilla felelős mindenért. Mondjon le. -
teddybear #12 A paleogeológusok régóta tudják, hogy időnként a Föld változásai(rengések, vulkánkitörések, stb.) megsűrűsödnek. Ilyenkor egy korszak lezárul, és kezdődik egy új.
Viszont. Eddig nem volt ilyen jó dokumentációja a természeti katasztrófáknak. Voltak nagy földrengések régebben is, például Alaszkában több helyen is találtak nagy rengésekre utaló régészeti nyomokat, de azokról nem tudtunk, mert nem írta le senki. Meg volt olyan természeti katasztrófa is, amiről tudunk, de nem foglalkoznak vele az újságírók. -
#11 Szerintem meg az attól van, hogy a kontinensek vándorolnak. Mindenki tudja, hogy a jelenlegi földkéreg nem állándó. Ez egy természetes folyamat csak éppen az emberek hajlamosak ezekről a dolgokról megfeledkezni és tudomást sem venni róla. Amúgy meg ha jól tudom Japán pont egy kontinentális lemezterület kellős közepén fekszik, így nem meglepő, hogy állandóak a rengések és, hogy sajnos néha ilyen nagy erejüek is. -
#10 Apa, kezőőőőőőőőőőőőődik... -
Bluebrain #9 Szerintem az lehet az összefüggés, hogy az egyre jobban olvadó sarki jégmezők(úgy tudom az elmúlt években az olvadás éves szinten 200 köbkilométerrel nőt) Jelentősen megnövelte a világtengerek súlyát. Ami arányaiban még így is elenyésző, de mindenképp létezik. Tehát egy adott kéreglemeznek nagyobb súlyt kell viselnie mint pár évvel ezelőtt. Ez globális szinten mindenhol meg kell, hogy jelenjen, így képezheti az összefüggés alapját. A kéreglemezek közt eleve meglévő feszültségek vannak, amelyek így a lassacskán növekvő víz súlyától sorra ki kell, hogy pattanjanak.
Ha valóban a kérgekre nehezedő víztömeg súlyának a növekedése okozza a földrengéseket, akkor - tekintve, hogy az utóbbi években egy-pár centivel nőtt a világtengerek szintje, és 2100 2,5-6 méter közé várják a világtengerek szintjének emelkedést - a japánihoz hasonló földrengések és cunamik számának drasztikus emelkedésére számíthatunk. (Csak ne legyen igazam!) -
morden #8 Én a 2. hozzászólónak tippeltem hogy felhozza a 2012-őt , statisztikai véletlen :D -
wwed #7
Lehet, hogy segítenek "kipattanni" a mostani nagy földrengéseknek?
Egy kis olvasni- és látnivaló:
http://www.facebook.com/pages/A-HAARP-Projektr%C3%B6l-magyarul/311147043286
Érdemes kissé olvasgatni, a google-ba HAARP szót beírva :)
-
prybaby #6 Mindegy, hogy mi, úgysem tudnak mit csinálni. -
Pares #5 Kétezertizenkettő óemgé mimmeghalunk! -
ati271 #4 Hm.. Rendszert találni a földrengésekben.. Kb olyan vállalkozás, mint amikor a kaszinóban a rulettasztal mellet ülő emberke keresi a sémát a véletlenszerű számokban! Nem hittem, hogy ilyen van, azaz csak a mesében, egészen addig, amíg a saját szememmel nem láttam! Persze nem zárom ki, hogy lokálisan lehetnek összefüggések, de globálisan aligha! Egy földrengés azért pattan ki, mert felgyülemlik a feszkó. No ilyenkor is két eset lehetséges: Lokálisan levezetődnek a feszkók, és kezdődhet a ciklus elölről. Vagy, átrendeződik a feszültség egy másik, nem túl távoli pontra. Kb ennyit lehet tudni. A többi, az csak maszlag.. -
Blist #3 Ajánlott irodalom: Komacu Szakio (Komatsu Sakio): A sárkány halála -
#2 Mingyá bejelentik,hogy a pécsi kisteszkó alatt kilences erősségű rengést detektáltak egy kávéfőzővel.
Aztán lehet jönnek a szupervulkán kitörések,ezek csak a bemelegítés. -
#1 Szokásos hangulatkeltés...