122
  • FoodLFG
    Az nem úgy van! Az egész nem erről szól.
    Ha nem költesz, vagy pl nem veszel fel hitelt, nem mész a birka tömegek után, akkor te a rendszer ellensége vagy. És ott fingatnak meg, ahol csak tudnak. Majd fizetheted szépen az internet hozzáférésed után a jogdíjakat. Ki van ez találva, ne aggódj.
  • Molnibalage
    Nem olyen, mintha autót lopnál, mert tényleges fizikai tartalmat nem veszel el.

Az autó árában is benne van, hogy az is részben szellemi termék. Az is meg kellett tervezni.

Nem olyan, mintha ingyen mennél moziba, mert a moziknak fizetnie kell a saját költségeiket.

Szerinted a szofver fejlesztése alatt a programozó nem eszik, nem iszik, nem létezik evilági síkon?

Nem olyan, mintha ellopnád valakinek a faszán megírt programját, mert nem nyúlod le előle a hasznát.

Fizetés nélkül veszel igénybe egy szolgáltatást. Ez olyan, mint bliccelni közlekedési eszközön.

Nem néznéd meg. Letöltöd. Ebből senkinek, abszolút semmilyen kárt nem okozol. 3 éve torrentezek. Elötte se jártam moziba, azóta sem. Elötte sem néztem tévét, azóta sem. Senkinek nem lett semmilyen kiesésé abból, hogy elkezdtem, és lekapok ezt-azt.

Lásd fent. Nem fizetsz azért, amiért más dolgozott. Pont. Warezolós korszakoban sem értettem azokat, akik megideologizálták, hogy miért nem ér valakit kár.

Ha bliccelsz a tömegközledésen, akkor sincs közvetlen kár, de akkor is ingyen jutsz hozzá ahhoz, amiért más fizet. Nem fedezet a szolgáltatás amortizációs költségét.

Legközelebb kurvákat erőszakolsz meg mondván, hogy csak blicceltél?

Igen, én is warezoltam régen, de igen lightosan és mióta van állásom csak sorozatokat töltök le. Játékot és új filmet nem. Időm sincs rá.

Nekem inkább megérni fitzetni és minden updatet megkapni és nem szendveni a warezzal.
  • Mourgul
    Viccet félre téve, komoly dilemmája ez világunknak. Megtartani a lehetőséget hogy kis zenekarok is alkothassanak és részesüljenek a tortából, de a jogvédők se kapjanak enni. :) A thepiratebay egyik alapítójának volt az 5lete hogy ha az internetbe épített általány díj pl Like - gomb hatás szerűen osztódna szét. Minden hónapban 1.000 Ft ot befizetsz mint 'kollektív jogdíj'. Ezt azután azok között osztják szét, akiket lájkoltál. Ha 1 et, akkor egybe megkapja az 1000 Ft odat. Ha 10 et, akkor mindegyikük 100Ft ot kap tőled. A népszerűbb anyagok így többet kapnának mindenki jóljár a jogvédőket kivéve. Technikailag el lehet gondolkodni rajta, vitatkozni rajta felesleges - még. Elmélet. Vélemény? Erről kéne cikket írni....
  • Mourgul
    Én még most is azt mondom hogy 40 km/h fölött meghal az ember!*

*Nem megfelelő körülmények között
  • Utokverek
    Visszatérve lopás nem lopás dologra:
    Nem olyen, mintha autót lopnál, mert tényleges fizikai tartalmat nem veszel el.
    Nem olyan, mintha ingyen mennél moziba, mert a moziknak fizetnie kell a saját költségeiket.
    Nem olyan, mintha ellopnád valakinek a faszán megírt programját, mert nem nyúlod le előle a hasznát.
    Nem néznéd meg. Letöltöd. Ebből senkinek, abszolút semmilyen kárt nem okozol. 3 éve torrentezek. Elötte se jártam moziba, azóta sem. Elötte sem néztem tévét, azóta sem. Senkinek nem lett semmilyen kiesésé abból, hogy elkezdtem, és lekapok ezt-azt.
    Egyébként is, ha valaki valami fasza programot ír, hiába lehet minden gond nélkül lelopni, ki fogják fizetni az emberek az árát. Nem mindenki, de ha egy progi jó, és nem vagy teljesen csóró, ott lesz a polcodon. Pl Minecraft jó példa, minden torrentoldalon fentvan, mégis 1.921.269 ember vette már meg 10$-ért.

Szóval, jogvédők=anyátok!
    illegális kereskedelme-visszaszorítás, és más termékével/ötletével engedély nélküli haszonszerzők levadászása mehet.
  • Molnibalage
    Sőt nem is olyan rég, még a hozzád hasonló gondolkodásúak mondták, hogy 40 km/h fölött meghal az ember, vagy hogy einstein meg van őrülve :D

Ez kifejezetten sérő abból a szempontból, hogy én ugyebár mérnök vagyok...

Igázából mostanában annyi balfasszal találkoztam, hogy most nem tudom, hogy te úgy vagy régi hullámos vagy -e ezek közül...
  • sanyicks
    Hidd el, jobb figyelni világra széles látókörrel mint agyhalott zombiként benyelni mindent a médiából. Bár történetesen a válság "szép" dolgait gyönyörűen lehetett tudni a mainstream médiából is ha valaki figyelt... ezek szerint te nem. Akkor itt az összefoglaló...

Aki meg alapból minden konteot lefröcsög, az sem igazán normális, vagy csak bukdácsolt történelemből, mert bizony az tele van vele, és tanítják is, mert benne van a tantervben....

Mint mondtam már régebben is, te olyan befolyásolható ember vagy, aki mindenáron kitart amellett amit hisz (ezt bizonyítottad a gazdasági, "konteo", energiatermelős, számtech témákban is), olyan aki a középkorban simán inkvizítor lett volna és égette volna el, azokat az eretnekeket akik olyan "marhaságokat" találnak ki/fel hogy reformáció, vagy nap körül kerigő föld, más bolygók, új tudományos felfedezések :) Sőt nem is olyan rég, még a hozzád hasonló gondolkodásúak mondták, hogy 40 km/h fölött meghal az ember, vagy hogy einstein meg van őrülve :D
  • Molnibalage
    Nekem meg kezd elegem lenni abból, hogy minden második sarkon konteós, NWO-s bankszakértők jönnek szembe...
  • sanyicks
    az egész kapitalizmus a lopáson, átverésen alapul(lásd válság), na meg a virtuális fedezet nélküli pénzekről... kicsit naív vagy.
  • sanyicks
    20
  • Molnibalage
    Ott akarták megmondani, hogy kinek mennyit ér a munkája. Ennek köszönhető az ma, hogy a bp-i tescos árulfeltöltő ez rezidensnél többet keres...

Ahogy írtam, kitermeli az ipar a pénzt. Azt a pénzt nem ellopják. Más fizet önként és dalolva a szolgáltatásért. Meccset néz, reklámidőt vesz, stb.

Az agymosással kapcsolatban meg néz tükörbe.
  • Molnibalage
    Egyszer elolvashatnál egy EULA-t, mielőtt markáns véleményt nyilvánítasz és még vissza is pofázol szemetelenül annak, akik képben van a a mai helyzet kétszerkettőjével. Mert te nagyon nem...
  • sanyicks
    20
  • sanyicks
    Mitől rögtön kommunizmus az, ha valakinek nem tetszik ha valaki annyit kap valamiért amennyit nem ér? Nagyon átmosták az agyad? Fasza, 40 év komcsi agymosás után 30 év kapitalista agymosás....
  • Molnibalage
    A kommunizmus legnagyobb balfaszságai köszöntenek vissza ebben a posztban. Az általad felsorolt emberek azért keresnek annyit, mert az általuk előállított termék vagy szolgáltatás köré épült ipar kiteremeli azt azt a pénzt. A fogasztól hajlandók fizetni annyit.
  • Cef
    Pedig így van. A CD a tiéd lesz, de ami rajta van az nem. Csak jogot veszel arra, hogy megnézhesd vagy meghallgathasd, ezen kívül semmit nem csinálhatsz vele, max kidobhatod a kukába, vagy lemásolhatod de azt is csak saját célra.
  • Line
    Hát igen, ha nem is kéne felkoncolni, de teljesen abszurd, hogy egyes szinészek és előadók, énekesek, focisták egész egyszerűen multimilliárdosok. Még igy is...
    Füzessünk érte, de akkor ne nekik adjuk a pénzt hanem menjen jótékony célokra. Akkor szivesen fizetek érte... Nekik pedig legyen normális füzetése mint a többi embernek. Esetleg kicsit több, elég öröm az nekik, hogy alkothatnak, jópofa melójuk van, nem kellenek oda azok a milliárdok....
  • rotaboy
    Nagy tévedés, hogy a zenéért, filmekért(színdarab), mindig is kellet fizetni. Ez csak a 19. század találmánya. A 19. század előtt ha nem tetszett egy előadás(zenemű, színdarab, stb.) a közönségnek, nemritkán még fel is koncolták az előadót, de minimum nem fizetett érte, vagy visszakövetelte a pénzét, tojását, tyúkját, borát, stb... És ez nem 200 éves hagyomány volt, hanem több ezer éves, tehát ha valamit természetesnek veszünk, akkor inkább ezt kel természetesnek tekinteni.
    És ez minden szellemi tulajdonra igaz vólt. Mi lett volna az emberiséggel ha Archimedes levédeti a felhajtóerőt? Valakit érdekelt, hogy a kínaiak találták fel a lőport?
    Lassan oda jakadunk ki, hogy a 2*2-őt is levédeti magának valaki.
  • aaaaa
    Helyes vagy nem, nagy bánatodra magáncélra AZT TÖLTESZ LE zenét vagy filmet, amit csak akarsz, még ha a jogvédők mást szeretnének, és azzal mossák a szerencsétlen emberek agyát, hogy az ország lakosságának 95%-a mekkora alávaló tolvaj, és semmivel sem különb minta az útonálló rabló, vagy az autótolvaj. Ez van, ez a törvény, tehát jogilag sem vagyunk bűnözők.
  • tcpip2
    Tényleg, ARTI-adót kéne az autókra kivetni, mert azokban is lehet másolt adathordozót szállítani! Ha az üres CD-ken van XD
    Amúgy az Arti adóval se lenne baja az embernek, ha nem lenne nyilvánvaló mutyi az elosztása...
  • tcpip2
    Nem bérlem, birtoklom. Az, hogy a jogai felett nem rendelkezem korlátlanul, nem jelenti, hogy nem a tulajdonom a CD. :)
  • aaaaa
    A saját szerzeményű dalokat sem birtokolhatom ? Azért ne általánosítsunk, mert ez így egyáltalán nem igaz. Azt kitől is bérlem ? A kiadómaffiától vagy a Jóistentől ???
  • nlght
    Szóval ha megveszek egy audio cd-t, vagy film dvd-t vagy egy játékot azt csak bérlem? Ezt honnan szedted kisbarátom? Én csak válaszoltam a buta érvére, viszont te megint hülyeséget hordasz össze...
  • Gamecube86
    A kocsi amit megvásárolsz a továbbiakban nem a gyártó / készítő tulajdonát képezi hanem a tiédet míg egy zeneszámot nem birtokolhatsz csak bérelhetsz. Mielőtt valami hasonló ****ságot írtok legalább gondolkodjatok. Egyébként pedig ahogy azt korábban írtam tök mindegy mivel magyarázod ha illegális akkor illegális.
  • nlght
    A kocsik és alkatrészek árába be van építve vmi ARTISJUS féle adó, mert sok kocsit lopnak el egy év alatt??? Amit meg most terveznek, hogy az internetcsomagba építenek bele megint egy ARTISJUS adót, azt pedig ki tudom vetíteni az utak építésére és karbantartására, mert az autógyártóknak abból is kell bevétel, mert lopják a kocsikat! Gondolkodj már ember!
  • Zolivok
    nem kapkodás csapásmérés .p ez jó lesz
  • Gamecube86
    Ne ért félre sanyicks, itt nem arról van szó hogy nem értem meg az okokat hanem arról hogy nem tartom helyesnek.
  • Csirke4
    Szerintem jogilag nincs olyan, hogy naivitás.
  • sanyicks
    régen hallottam róla, úgy 10 éve még voltak, ráadásul a játék megjelenése előtt, és nem hónapokkal utána (sem).
  • Mat666
    Demókról hallottál e már?
  • sanyicks
    pedig az, mivel a játékok minőségéről sehogy sem lehet megyőződni, csak ha letöltöd... ugyanígy az zenékknél. Zenéből soha nem vennél dinamika kompresszált clippinges loudness waros szart.
  • Gamecube86
    "Istenme, értsétek már meg, hogy aki warezol, attól, ha megvonod ezt, nem fog a boltba rohanni, hogy megvegye a 15.000 forintos pécés játékot." éppen ezért BOHÓC aki ezt a tevékenységet helyesnek érzi / állítja be.
  • Mat666
    Ennyi.
  • sanyicks
    Persze megszivatjatják, a probléma viszont az hogy akkor már a demokrácia látszatát sem tartják be.
  • Skynet85
    Nem hinném, hogy ha nagyon beakarnak vkin vasalni vmit akor az ne sikerülne, egyrészt, akár mennyire is kényelmetlen a torrent lenyomozás megoldahtó, elég egy tégla is hozzá és lehet az illető magától modja el az adatait, de egyéb úton módon is lebukhat, minden csak akarás kérdése, de valszeg egy mezei netező miatt nem fogják ezt végig csinálni még... :D
  • Rotyoka
    De az a vicc, amióta ilyen jól él a torrent, azóta megugrott a stúdiók ill. a bandák bevétele, mert többen járnak moziba ill. mivel letöltik és tudják, hogy milyen többen mennek el koncertekre is.

(Ha nem lenne torrent, az biztos hogy az évi 40-50 koncertet leszűkíteném 2-3 ra mivel nem ismernék 1 bandát sem) A filmekről nem is beszélve.
  • sanyicks
    tracker? Micsoda? végül is megvan a tracker ha megtalálják a hálózaton található BÁRMELY gép közül 400 db-ot és leszedik a netről :D (és ez a 400 gép folyamatosan változik, egyik nap még ez a gép az egyik, másik nap józsi gépe).

"nos, nálunk a kormányunk és pártunk most akarja valahogy belerakni az internet előfizetésbe a jogdíjjakat."
    Nem ők akarják... hanem a jogvédő maffia. Nekik meg csak le kell perkálni egy megfelelő összeget a mindenkori (igen akár a sötétzöldhippiknek, vagy a komcsiknak is), és az van amit akarnak. A politikusoknak önálló döntése nincs. Minden zsebpénzből ered, az egész világon.
  • tcpip2
    Egy bithalmaz senkinek se tulajdona? Átküldenéd a folyószámlád adainak, jelszavának bithalmazát? Na ugye, azért a tartalma nem mindegy :)

A kiadók azért megérthetnék, hogy a felhasználó sem feltétlen szeret zsákbamacskát venni. Régebben letolhatták a 10-15 track-es CD-t az ember torkán, amin 2-3 jó szám volt csak, ma már kevésbbé. Nem véletlenül van a játékok crack-jeinek szövegfájlja végén: próbáld ki, ha tetszik, támogasd a készítőket azzal, hogy megveszed. Én ez alapján veszem a zenét, játékot. Megnézem, és csak ha tetszik, vagyok hajlandó érte pénzt adni.
  • opeca
    Istenme, értsétek már meg, hogy aki warezol, attól, ha megvonod ezt, nem fog a boltba rohanni, hogy megvegye a 15.000 forintos pécés játékot.
    Akkor egyszerűen keres más elfoglaltságot.

Nem igaz, egyszerűen érthetetlen, hogy évek után még ott tartunk, hogy az emberi elme lényegét nem bírják felfogni.

Nem azért warezol mert tele van suskával, de izgalmas letölteni. Hanem azért, mert nem AKAR pénzt áldozni. Itt az "AKAR"-on van a hangsúly. Ami azt is jelenti, hogy nem is FOG pénzt áldozni.
  • Gamecube86
    Nem kell ehhez jogvédőnek vagy politikusnak lenni, valaki alkotott valamit amiért pénzt akar. Akik úgy akarják évezni az alkotást hogy nem fizetnek érte azok tulajdonképpen nem károsítják az alkotót de nem is hoznak a konyhára. Viszont nem tudom elhinni hogy egyesek létszükségletüknek élik meg a letöltött dolgokat és ahhoz foggal körömmel ragaszkodnak holott a szórakozás film,zene,játék sosem volt az, sokkal inkább luxus aminek megvan az ára csak egyesek nem hajlandók fizetni azért amit ingyen is megszerezhetnek... Még egyszer hangsúlyoznám nem vagyok sem jogvédő se semmi csak egy átlag munkás a véleményem pedig röviden összefoglalva hogy BOHÓC aki szerint rendben van amit csinál.