62
-
Vers #22 a gravitacio nem vonzo ero , hanem taszito ero , es az egesz univerzumban sugarzik , az anyag csak learnyekolja, ezert tunik ugy mintha egyik test vonzana a masikat , pedig ugyan nem
-
thsanyi5 #21 Néha csak ugyanazt tesszük mint a tudósok a részecskegyorsítókon 'dolgozva'. De mi nem kapunk érte fizetést :D
Szerintem túl bonyolítják és nincs több száz fajta részecske. Egyiket találják ki a másik után, hogy bizonyítsák az előző kitalált darab létezését. De minden új hiányos elmélettel jön a világra amihez kell még egy és így tovább. Ez csak filozofálás, de ők se tudják biztosan. Ha az egyik elmélet csak félig nem igaz, akkor az a sok részecske mind máshogy következik egymásból, talán nem is léteznek.
Minden csak energiából van ami anyag 'halmazállapotában' kibocsájt egy mezőt amit elneveztünk gravitációnak. A tömeg pedig nem más, mint ennek az ilyen állapotú energiának a mennyiségét jelölő mértékegység.
Ha ezt mondom az lehet olyan helyes mint a több száz közvetett meghatározás ami mindig csak támaszkodik egy másik feltételezésre. -
JMáté #20 Azért örülök hogy az SG fórumozói megint, alig több mint 12 óra alatt megoldottak jópárat az emberiség legnagyobb tudományos problémái közül. -
philcsy #19 Méréstechnikai oldalról megközelítve:
Van "súlyos" tömeg, ami a gravitációs vonzóerőben jelenik meg, illetve van "tehetetlen" tömeg, ami a testek tehetetlenségében jelenik meg.
A kettő elvileg nem azonos, de a kísérletekből az adódik hogy egymással arányosak. A gravitációs állandó megfelelő megválasztásával pedig a két tömeg egyenlővé tehető. -
Legendary #18 Hi
A gravitáció az két (vagy több) test között ható vonzó erő. A tömeg pedig a test tehetetlensége, a rá ható erő mozgásállapot változtató hatásával szembeni ellenállás. -
Fürtös #17 Az összes fizika és kémia könyvet kidobni és a mai műszerekkel szépen elkezdeni újra az egészet feltérképezni.
A legnagyobb probléma ami miatt a tudományos kutatások helyben topognak az,hogy korlátok közé szorítják a kutatókat,el kell felejteni azokat a szavakat,hogy lehetetlen,fizikailag nem lehetséges,a tudomány mai állása szerint nem kivitelezhető,ezeket el kell felejteni,túl sok szart pumpálnak a fejükbe és ezeknek az adatoknak nagy többsége igen régi és pontatlan megfigyeléseken alapszik. -
thsanyi5 #16 Azt mondják ez egy 5. erő lehet a gravitáció, elektromágnesesség, gyenge- és erős nukleáris erők mellett, aztán azt, hogy ez az ötödik erő képes tömeggel felruházni a részecskéket. Valaki el tudná nekem magyarázni mi is a különbség a gravitáció és a tömeg között? Mindig úgy képzeltem, hogy azért beszélünk tömegről mert létezik gravitáció. De akkor ezek szerint a kettő az két külön dolog. Próbálom nem hülyén fogalmazni a kérdésem, aki tudja majd kijavít. Szóval milyen módon képzeljem el a tömeget mint külön erő által létrehozott tulajdonságot, ha például egy modellben nem szerepel a hozzá tartozó gravitáció? Nem rokon túlságosan a kettő ahhoz, hogy a tömeget egy külön erő eredményének vegyük?
Mindig úgy képzeltem ezeket az erőket, hogy csak egy fajta van. De az lehet rövidebb vagy hosszabb hatótávú és erejű. Kb úgy mint egy rádióhullám. Ahogy változik a frekvenciája, más és más tulajdonságokat vesz fel terjedésben és kölcsönhatások terén is. -
Pares #15 Nyávogj tovább...
Én minden erőmmel a tudományok mellett állok. Támogatom a különféle kutatásokat, bár csak a háborúkra költött pénzeket erre költenék. Ugyanakkor egy kicsit elgondolkoztatnak az ilyen hírek, hogy egy csomószor azt olvastam (könyvekben), hogy ez meg az milyen elegáns, vagy arra törekszenek, hogy egy-egy képlet elegáns, minél egyszerűbb legyen. Ennek ellenére meg ha kell, ha nem, össze-vissza már a kitudja hanyadik bozont, meg részecskét, meg erőt, meg összefüggést vezetik be, a végletekig bonyolítva az egészet. Nem vagyok szakértője a témának, csak érdeklődöm, elolvastam pár könyvet a témában. Nem akarok okoskodni, mert tudom, hogy nem egyszerű a helyzet, csak olvastam több tudós alak írását is, meg ugye Occam borotvája is azt mondja (amit annyira szeretnek használni), hogy mindig az egyszerűbb a valószínűbb/jobb. És az, ahová most tartanak, nekem bűzlik...
Mondhatod hogy hegyi tajparaszt vagyok, aki éppen hogy be tudja kapcsolni a gépet, leszarom... De tudós legyen a talpán, aki ebben a katyvaszban teljesen kiigazodik (a tudósok saját elmondásuk szerint nem képesek erre, bizonyítékként legyen erre a sok különböző elmélet...).
Á, hagyjuk. -
viasz #14 ...várjá má! hé! hallod! Ne zárjá máá be! Találtam egy 6. erőt! Ezt a grafikont nézd! Látod, emelkedik=új erő! :D
Aztán lehet van valami értelme, én nem értek hozzá :D -
kisemlős #13 "Az elmúlt hat hónapban nem alszom túl jól" - mondta Lane.
"Ha engem is kirúghatnának az álomállásomból, mert évek óta nem mutattam fel semmi használhatót, én sem aludnék túl jól." - mondta kisemlős. -
#12 Azert olyan jo, hogy a sok sotet tusko, aki meg a pc-t is epphogy csak be tudja kapcsolni, azt irja pl., hogy 'Szerintem már ők se tudják, hogy mit csinálnak, mit keresnek, vagy mit találnak...'. Meg jo, hogy teged azonnal megalalnanak, olyan butasagot sugarzol magadbol. -
Szefmester #11 Erre csak ezt tudom mondani: Örülünk Vincent? -
hkoDAVID #10 A cikk értékét le lehet hordani, de a munkájukat ne már. Sötétben tapogatóznak, de aki tud jobb módot a világunk megértésére az írja le nyugodtan. -
Pares #9 Szerintem már ők se tudják, hogy mit csinálnak, mit keresnek, vagy mit találnak... Akkora katyvasz ez az egész... Közben meg folyton az "eleganciáról" meg a képletek "egyszerűségéről" beszélnek... -
roliika #8 Nem értem.
3* olvastam el és nem értem.
Arra számítottak, hogy szépen lassan csökken a tömeg, vagy erő, vagy akármi, erre meg inkább nőtt? Energiát termelt az ütköztető, vagy részecskét, vagy mi van?
Alapvetően úgy nézik meg, hogy mi keletkezik, hogy 2 ismert részecskét egymáshoz vágnak közel fénysebességgel...aztán ami széthullik "darabkák", azoknak a pályája alapján mondják meg, hogy emberek ez ebből és ebből áll tutira....magyarul közvetett módon nézik meg. -
#7 Ne mondj ilyet,biztos kitalálnak majd valami hasznosat,adj nekik mégy egy kis időt.Ezt például az elektromérnöki kutatásoknak köszönhetjük: -
Amergin #6 Belefulladtam a nyálba!!!
Istenem... -
#5 Amúgy politikus szempontból ez a részecskefizika terület egy iszonyat megfejése a rendszernek. A részecskefizikusok ugyanis a Manhattan projekt óta nem tudtak olyan kézzelfogható technológiát előállítani a kutatásba beleölt rengeteg pénzzel sem, aminek gyakorlati haszna lenne. Legalább valami jó kis bomba, vagy ilyesmi.
Másrészt Lederman Az isteni a-tom c. könyvében is írja, hogy egy ilyen nagy hadronütköztető kb olyan, mint amikor egy kukát kiborítanak, szal sok érdekes, de nem feltétlenül értékes dolgot lehet ott összeszedni.
-
#4 Nekem is ez esett le először.
Milyen gáz név amúgy, a politikusoknak nem tudom be jön-e, báááár....
Joseph and the technicolor dreamcoat
-
#3 Nekem is ez ugrott be először, amikor korábban máshol már olvastam a cikket.
-
endrev #2 Technicolor-erő... Ez valami vicc? -
willcox #1 A magyarázat egyszerű: szeptemberben be akarják zárni az egészet, és mivel pár ember így szarul jár, elveszti a jó zsíros állását, gyorsan produkáltak valamit, hogy hátha mégsem zárják be a kócerájt. Annak az esélye elég kicsi, hogy kiderüljön, hogy kamu az egész.