230
-
Zenty #150 az lehet, de attól még nagyobb hatalmakkal ők sem tudnának mit kezdeni.
De amiért erős tartalékos rendszerűk van és minőségi haditechnikájuk, ezért csak hatalmas veszteségek árán lehetne elfoglalni Svájcot -
Renegade #149 szvsz svájc nem igazán jó példa, mert minden alagút erőd, minden férfi katona (akinél ráadásul otthon a teljes arzenál). :-) -
Zenty #148 Én értem, de te nem érted az egészet. Abba a hiedelemben élsz, hogy semmi esély Megvédeni az országot. Dehogy nincs.
Evidens, hogy a kis ország méretei miatt nem lehet Nagy-hatalmakkal küzdeni. De nagyon nem mindegy, hogy egy országot milyen áron lehet elfoglalni. Ha Magyarországnak egy erős ütőképes hadserege van akkor négyszer meggondolja akárki, hogy foglalósdit játsszon
Nézd meg Svájcot, ugyanerre a pillére épül. Németek, franciák, olaszok simán el tudnák foglalni a területet. De nem tették régen sem, mert rohadt nagy veszteségek árán lehet elfoglalni a térséget. -
RecoPhile #147 És igen ilyenkor nem voltunk "elég tökösök", --ahogy te mondod-- hogy ellene tegyünk (2. világháborúra gondolok). -
RecoPhile #146 Tudtommal minden háborúban mindig más nemzet (pápai hatalom) mondta meg, hogy mi ugyan nem engedünk át senkit és nem kötünk békét. Meg lett az eredménye: tatárok, törökök, osztrákok, németek. Úgyhogy miről is beszélünk? :)) 2. vh.-ban jobb oldali hatalom küldte a hadüzenetet. jugoszlávia ellen is német baráti kormány mondott igent. 2. vh-ban tényleg mi sarunk volt, hogy németek mellé álltunk, nem maradtunk semlegesek. Ha semlegesek lettünk volna mi történt volna? Ugyan úgy jártunk volna, mint Lengyelek és qrvára nem tudtunk volna segíteni nekik, még ha az nem is volt sok segítség számukra. Soroljam még? :) -
Zenty #145 "ui: egyébként a gripenes sztorihoz tegnap volt egy nagyon jó beszolás az indexen, nem szó szerint de ez volt a lényege:
azért nem vetjük be a gripeneket libiában, mert magyarország nem lép be olyan háborúba ahol a legcsekélyebb esély is van arra hogy győzünk"
és én hol írtam, hogy gripenek vessük be libiában... ?
Én arról beszélek, hogy pont ne a nato seggét nyaljuk hanem foglalkozunk a saját dolgunkkal -
Renegade #144 a gripen pilótáink gyakoroltak külföldön más országok gripenjeivel már akkor, amikor itt még csak 1-2 került átadásra. Az, hogy azóta keveset repülnek, az valóban szomorú.
Nem tudom, hol tart most az egyezkedés arról, hogy a csehek-szlovákok légterére is mi vigyázunk majd. Tény a politikai feszültség elég nagy, de idővel tuti lesz "ernyő" amit a légierővel rendelkező országok adnak.
Szerintem egyikünknek sincs komoly rálátása a miértekre, értem, hogy miért támadod a légierő témát, én egyelőre kicsit naívabban állok hozzá, szeretnék hinni benne, hogy van-lesz értelme az "armadánknak" :-) -
torreadorz #143 Én értem a terrorfenyegetést, de kiemelnék egy lényeges motivumot:
"dehogy, na nézzük, ki adja most az EU elnökséget, jaj de helyes kis ország, nahát pont szomszédos "
Most akkor vajon mi a megoldás?
a, minden sz@ros kis országnak legyen valami szedett-vedett légiereje, mert hátha ő a soros elnök amikor bepipulnak a terroristák (ez az ami most van)
b, legyen egy közös EU haderő, közös légierővel, ahol van egy nagy légitámaszpont az eu minden égtáján egy, és ahonnan napi 24 órában járöröznek a gépek? (ez az amit én mondok)
Továbbmenve, miben bizol meg jobban, hogy egy képzett pilóta aki több légiharcban is részt vett már és alaposan ismeri a gépét ami korszerüen és nem spórolosan van felszerelve fogja kilőni az ellenséges gépet, vagy egy magyar pilóta, akinek remege a keze és a gyomra görcsben van mert csak 10 órát repült az elmúlt évben és még sosem használta azt a fegyverzetet amivel most élesben kéne kilőnie egy gépet? -
Renegade #142 jó a hírszerzésünk, vagy hát pár éve még az volt
illetve volt egy komolynak szánt (bár szerintem vicces) NATO kijelentés pár éve, és pedig az, hogy Európa területén évtizedekig nem lesz teritoriális háború :-) -
torreadorz #141 Szerintem még mindig nem érted. Európa közepén vagyunk egy olyan országban, amelyiknek nulla védhető természetes határa van ráadásul minimális nehéziparral, ami egy komoly hadsereg alapeleme.
Nincs megfelelő erősségü hadseregünk és soha nem is lesz ugyanezekből következően. Magyarország számára létkérdés hogy a szomszédainkkal jó viszonyban és szövetségben legyünk, persze ettől még lehet erős haderőnk, de soha sem lesz elég erős. Elmúltak már azok az idők amikor a magyarok nyilaitól féltek a környező országok. Természetes védhető határok hiján mit védene egy magyar hadsereg? A hortobágy közepén a 9 lyukú hidat?...
Amúgy meg nem tudjuk hogy a törökök és társaik mennyire lettek volna békések, de az biztos hogy igy is elvertek minket és 150 évig tartózkodtak itt, szóval akár a másik megoldást is ki lehetett volna próbálni. -
Renegade #140 számomra egy nagyon nyomós érvet hozott fel, mégpedig a terrorelhárítást, bármilyen hülyén is hangzik elsőre.
Amik a tények: amikor én még fiatalabb voltam vigyáztam pár mig-29re, holmi sorálomány keretében, és bizony egy szem gépünk rendesen fel volt készítve bevetésre, a reakció idő pedig ilyen esetben valóban gyors, pár perc és a levegőben van.
Gondolom ennél nem rosszab a helyzet most sem, légtér védelmet ellátnak a gripenek most is, bár a hírekben nincs benne mert nem hírértékű, de néha felszállnak hazakísérni egy eltévedt szomszédos repülőt, ez bizony kutya kötelességük.
terror vonal: most, hogy megint forrong az arab világ sajnos lehet számolni terrorcselekményekkel az EU-ban (reméljük egy sem lesz), és egy ilyen beszélgetés sajnos realizálódhat (kicsit kiszinezve):
Juszuf: basszus nem elég, hogy a NATO ugrál, most már az a köcsög EU is.
Ali: akkor büntessük meg őket, csapjunk le a mostani elnökükre!
Juszuf: Mérjünk csapást Brüszelre?
Ali: dehogy, na nézzük, ki adja most az EU elnökséget, jaj de helyes kis ország, nahát pont szomszédos Ukrajnával, na pattintsatok egy Tupoljevet, rakodjatok bele némi csernobili "termőföldet" aztán irány a Gellért hegy (Bp vízkészletének jelentős része).
Tehát zötykölődik a Tupoljev, mit csinálunk most? Kilőjük Mistralokkal?
Valóban kicsi ennek az esélye, legalább annyira mint ami most zajlik Afrikában.
A légierő fontos, csapást lehet mérni vele egy esetleges konfliktus esetén vezetési pontokra, eltévedt, vagy rosszindulatú gépek hazakísérésére.
Lehet, hogy túl drága, nem tudjuk rendesen fenttartani, esetleg kevesebb kéne, talán kevesebbet lopni a mindenkori kormánynak, nem tudom, azzal egyetértek (mint laikus civil), hogy így minek? Olyan ez mint ha van egy gyönyörű barátnőd, akiért megveszel, csak éppen dugni nem szeret.
Alapjában véve örülök, hogy vannak röppenőink, biztos lesz pár Vári szintű pilótánk, de illene használni is őket, ha már olyan rohadt sokat költöttünk rájuk, elvégre (sajnos) vannak konfliktusok, ahol a NATO jelen van. -
Zenty #139 Nem "erősködtek" hanem tisztában voltak a valósággal.
A török sosem volt megbízható. Tehát semmi garancia nem lett volna arra, hogy csak átsétálnak stb. ez egy szép legenda, hogy a török békés lett volna.
2. Napóleon eseténél nem a magyarok döntöttek..
Egyébként igen Európa közepén vagyunk és pont ezért kell megfelelő hadsereg...
3.
"-a 2 világháborúban önként és dalolva üzentük hadat az USA-nak (remélem érzed az iróniát), amikor az USA külügy visszaküldte hogy tudják hogy mi csak a német nyomásra tettük ezt, mi akkor is ragaszkodtunk hozzá hogy márpedig de mi háborúzunk velük..."
az német nyomásra történt és senki nem vette komolyan. Ez sem mer mérvadó történet."
4. Egyébként igen Európa közepén vagyunk és pont ezért kell megfelelő hadsereg...
A jövőben nem ártana megvédeni Európa egyik legnagyobb vizkészletével és az egyik legjobb termöföldjével rendelkező pannóniát..
De vegyünk pár mérvadó példát a hadsereg lezülesztésére:
Például Mohács, ahol idegen nyomásra a király elhanyagolta a hadsereget, meglett az eredménye...
A monarchiánál az osztrákok nem engedték fejleszteni a hadsereget. Meglett az eredménye. stb stb.
És végül, ha meghunyászkodó, mindent feladó szemléletet követték volna az őseink, akkor ma nem lenne még csonka-Magyarország sem. Ez tény.
Még igy is csodát műveltek, hogy sokáig magyarellenes vezetés mellet is képesek voltak megvédeni az országot, vagy egy részét a lehetőségeikhez képest. -
torreadorz #138 szia,
"Beszéltem ma egy rendvédelmis barátommal és torreadorzt idézte innen (nem értett egyet az érveivel), elolvastam a 6-os kommentjét viszont számomra, laikus számára emészthető, befogadható, sőt, megtippelem, hogy az országunk lakosságának meghatározó (tök mindegy mennyi) százaléka így vélekedik."
Én nem vagyok katona, viszont kiváncsi vagyok hogy ő mit lát vagy miben/miért nem értett egyet velem? -
torreadorz #137 "Magyarország mindig akkor szívta meg a legjobban, mikor elhanyagolták és leépítették a hadseregét. Lényegtelen, hogy milyen szövetségbe volt, vagy sem az ország. Minden esetben totálisan megszívtuk ha nem volt kellő erős hadsereg, ez a lényeg és ebből illene tanulni.."
Nem. Magyarország mindig azért szivta meg, mert
1, mindig erősködött, akkor is amikor nem kellet volna
2, európa közepén van, ergó aki keletről nyugatra tartott át akart menni rajta, aki meg nyugatról keletre az is, ami még nem lett volna feltétlen baj, ha nincs az a fránya egyes pont.
Hogy néhány klasszikus témát vegyek:
-a török bécs ellen akarta vonulni de olyan tökösek voltunk hogy ellenáltunk, le is vertek minket annak rendje és módja szerint
-napóleón az oroszok ellen vonult és csak annyit kért hogy hagy haladjon át a seregével az országon, nem mi kurva tökösek voltunk és ellenáltunk, jó szarrá is vert minket
-a 2 világháborúban önként és dalolva üzentük hadat az USA-nak (remélem érzed az iróniát), amikor az USA külügy visszaküldte hogy tudják hogy mi csak a német nyomásra tettük ezt, mi akkor is ragaszkodtunk hozzá hogy márpedig de mi háborúzunk velük...
És még sorolhatnám napestig, alap igazság, hogy mi minden háborúban elsőként szálltunk be a vesztes fél mellett és utolsóként szálltunk ki... Meg kell érteni, hogy egy ilyen földrajzi adottságú ország nem képes minden fronton folyamatosan harcolni, ehelyett meg kéne húzni magunkat amikor lehet és a kisebb kárt választani. De nem mi mindig nagyon tökös gyerekek voltunk, meg is van az eredménye, még 1 háború és az ország területe akkora lesz mint egy megye...
ui: egyébként a gripenes sztorihoz tegnap volt egy nagyon jó beszolás az indexen, nem szó szerint de ez volt a lényege:
azért nem vetjük be a gripeneket libiában, mert magyarország nem lép be olyan háborúba ahol a legcsekélyebb esély is van arra hogy győzünk
-
Papichulo #136 "Ne ferdíts, ne terelgess más témára! Te vitatkoztál azon hogy ki kezdte, nem én..."
En valakinek valaszoltam, mire te belemkotottel. En mindossze annyit allitottam, hogy 48-ban a kornyezo (es meg tavolabbi is) arab allamok megtamadtak Izraelt es ki akartak irtani minden egyes zsidot. Az orszagnak a tulelesert kellett kuzdenie. Ilyen merteku atrocitasok elotte nem fordultak elo.
Legyszives idezz, hogy melyik allitasommal vitatkozol! Vagy deklarald, hogy csak ugy siman kotozkodni akarsz! -
Renegade #135 és ezek vajh selejtesek?
mert potens szárazföldi és légi arzenálnak tűnik. számomra elképzelhetetlen, hogy egy ekkora haderő (dezertál mondjuk az 1/3-a) nem képes rendet rakni felkelés esetén. -
Renegade #134 Hohó én is beleszólok
Izraelt minek keverjük bele? Biztosan vannak vaskos érvek Arab oldalról és Izraeli oldalról is. Általánosságban én sem szeretem őket, na de hogy kerülnek Líbiába?
Gripen vonal (ezek bárcsak röpködnének):
Beszéltem ma egy rendvédelmis barátommal és torreadorzt idézte innen (nem értett egyet az érveivel), elolvastam a 6-os kommentjét viszont számomra, laikus számára emészthető, befogadható, sőt, megtippelem, hogy az országunk lakosságának meghatározó (tök mindegy mennyi) százaléka így vélekedik.
Tehát a kérdés az, hogy mi a francért nem kommunikálja ki értelmesen a mindenkori kormány valamelyik szakértője, hiszen megosztja a kövéleményt és ezt azért könnyebben helyre lehetne rakni, mint a közbszerzést?
Más: jelenleg Líbiába kishazánk képviseli az EU-t (soros elnök), tehát valamit marhára kéne ott csinálnunk, ahelyett hogy hülyeségeket hebeg-habog holmi díszhuszár miniszter a miért nem témakörben. :-( -
sanyicks #133 Hogy ne tudj terelni, és ferdíteni, leírom hogy te is megértsed. 48 egy reakció volt, egy előzetes akcióra... nagyon nem "csak úgy váratlanul" történt. -
sanyicks #132 Ne ferdíts, ne terelgess más témára! Te vitatkoztál azon hogy ki kezdte, nem én...
ezek 48 előtt történtek -
Papichulo #131 Most komolyan azzal akarsz vitatkozni, hogy nem az arabok tamadtak meg 48-ban a zsidokat, azzal a szandekkal, hogy mind egy szalig kiirtjak oket??? -
sanyicks #130 Hogyne ők lettek volna! A zsidók terjesztették el a robbantós terrorakciókat 48 előtt, mert úgy gondolták már akkor is hogy az övék. Erről mesélhetnének azok az angol családok amelyekből szó szerint kirobbantottak pár férfitagot a zsidók...
Meg azóta az a párszázezer/millió halott palesztin.
Már megint az a fránya kettős mérce, engem ez dühít...
Amúgy milyen előzetes tárgyalásról beszélsz? Pont leszarták a nagyhatalmak mit mondanak az arabok, megmondták oda lesznek telepítve a zsidók, és kész "ha nem tetszik el lehet menni". -
Zenty #129 Ezt hívják minőségi fölénynek és szerintem is valami hasonló kéne a honvédségnek. Fejlett haditechnika, jó kiképzés, sok gyakorlás. A svájci féle tartalékos rendszer sem rossz :) -
Papichulo #128 Egy szoval nem allitottam, hogy ok szentek lennenek. Egyik fel sem volt az. De ez a nevetseges es ferditesekkel teli antiszemita retorika szamomra bosszanto.
48-ban megkaptak a palesztinok is es a zsidok is a sajat teruletuket. Nem a zsidok voltak, akik minden elozetes targyalas nelkul megtamadtak a masik felet azzal a felkialtassal, hogy kiirtjuk oket az utolso szalig. -
Zenty #127 Érdekes... nem is olyan régen, volt egy "nagyon okos" emberke aki azt mondta: "nem akar több katonát látni" minek hadsereg, az antant megvéd.. jól tudjuk mi lett ennek a következménye... Ideje lenne tanulni már a történlemből. Magyarország mindig akkor szívta meg a legjobban, mikor elhanyagolták és leépítették a hadseregét. Lényegtelen, hogy milyen szövetségbe volt, vagy sem az ország. Minden esetben totálisan megszívtuk ha nem volt kellő erős hadsereg, ez a lényeg és ebből illene tanulni..
Mellesleg a nato tagság egyébként sem szent dolog. Görögország és Törökország nagyon szépen egymásra támadt, mikor úgy tartotta kedvük. A nato meg köpni nyelni sem tudott.
Aztán soha nem lehet tudni, hogy mi lesz a jövőben. Inkább fel kell készülni mint nem.
-
sanyicks #126 "Ha ez szerinted becsulendo, akkor gratulalok a moralis ertekeidhez!"
Ja sokkal becsülendőbb, hogy gyak 46-47 azzal telt hogy kirobbantgatták az angol helyőrséget és a palesztinokat onnan ahova ők akartak menni, majd palesztintok tömeges kivégzése nehézgéppuskával, kicsalogatva, jelenleg meg gettósítás. Ez viszont becsülendő :D -
Alzi #125 Remélem mi magyarok nem szólunk bele olyan dologba amihez semmi közünk nincs! béke -
lammaer #124 Közben guglizgattam egy kicsit, milyen jó visszanézni a múltba, hogy mit igértek és mit kaptunk... :)
2008. Február
"Gripenek eredeti felszereltsége nem is tette lehetővé a NATO-akciók során elvárt légi utántölthetőséget [politikai rész törölve, bal/jobb lop :) ] a módosítás – amely az eredeti, 108 milliárd forintos költséget további több mint 100 milliárddal növelte..."
Aranysas 2004
"...A Gripenek rendszeresítése után a Honvédség 4 gépet akar felajánlani NATO feladatokra..."
Financial Times, 2004
" a döntés elhibázottnak tűnik, a politikai vezetők ugyanis "felesleges kirakati tárgyakra szórják a pénzt", miközben nem képesek rábírni a hadvezetést a legalapvetőbb, égetően szükséges reformokra, amelyek lehetővé tennék, hogy az ország, ha szerény mértékben is, de valós módon hozzájáruljon az atlanti szövetség kapacitásaihoz"
"Egy név nélkül idézett budapesti NATO-diplomata azt mondta a lapnak, hogy NATO-nak már most is több vadászgépe van a kelleténél. Hozzátette: félő, hogy Magyarországnak nem lesz pénze egy ilyen méretű légi század megfelelő karbantartására, még ha magukat a gépeket be is tudja szerezni"
Ennek fényében, még fincsibb hogy valóban mennyire hozzá tudunk járulni a Nato akciók sikeréhez csilli villi röpcsijeinkkel... "Kicsit" rányomtak a költségekre hogy legyen NATO kompatibilis, es mindenre tudjuk használni csak arra nem amire megduplázták az árát...
-
#123 Nem kellemetlen kérdés ez azaz csak max. az Amerikaiaknak kellemetlen, de engem pont nem érdekel mit lövik ott egymást, hisz alapból ez az egész háború egy bődületes nagy hülyeség... élből nem is értem, hogy a kadhafi mit képzel? Soha egy országban nem működött ez a diktatórikus rendszer csak kisebb ideig, mit hisz majd most Ők lesznek az elsők, és mindenki végignézi ahogy a fél országot lemészároltatja mert hogy felkelők, a 21. században még vannak ennyire buta emberek??? Szánalmas az egész... -
rgerg #122 USS Ponce:-)))))))))))))))))))
Nem letezik hogy ez az igazi neve -
#121 A saját jobb mindenből, így van ez a hadsereggel is. Ha te minden ügyedet másokra bízod rá, előbb vagy utóbb valaki faképnél hagy és hoppon maradsz. A diplomáciában ez időről-időre meg is szokott történni. -
off: ZMNE-re 20x-os a túljelentkezés. Felvesznek 150 embert, már az alapkiképzésen 25-30 ember esik ki. További években zuhan a létszám, és kb 50-80 tisztet avatnak. Hidd el, ezek jelentős többsége ért a szakmájához. A tiszti képzés az elmúlt években reformokat élt át. -
#119 Sokan azt hiszik, hogy a NATO-n belül nincs konfliktus: Görög-Török (Ciprus), Tőkehal háború Izlandon, és a francia passzivitás (40 éven át nem járultak hozzá a NATOhoz csak 2009-től). Bármikor jöhet fenyegetés. Egy képesség leépítése pár nap, felépítése évek hosszú munkája. Szlovák is felerősödött velünk szembe, mert nincs mivel visszacsapni. Ezért kellenek a madarak. Tény, hogy a MH mélyponton van. -
morden #118 Jelenleg igen, és mondjuk 10 év múlva? Most kellene egy modern ütőképes (olcsó) hadsereg alapjait letenni. ( az arab eseményeket pl látta bárki előre ? pár hónap alatt tud ám a világ nagyon változni) -
#117 NATO tagként nem kell attól tartanunk, hogy a környező országok megtámadnak. -
morden #116 "Egyébként is ki a tököm ellen kéne megvédeni az országot? " Érdemes lenne előkapni egy töri könyvet, a Kárpát-medence nem éppen a nyugalom és a béke szigete immár ezer éve. Nem akkor kell a honvédelmet fejleszteni, ha már az ellenség a határon van. -
morden #115 Különösen problémás, hogy a Honvédelmi Minisztériumból naponta hallani korrupciós ügyeket ( fürdőszoba szalon Koszovóban ... ) és itt égünk a NATO-ban hogy a pilótáink nincsenek kiképezve rendesen ... Akik a katonaságtól lopnak én simán hazaárulás bűntettével a lehető legsúlyosabb büntetést szabnám ki... -
#114 Szerintem a magyarországi hadseregget ugy lehetne jól felkésziteni,hogy nem kell több 100ezres haderő.Legyen 50ezer,de az a legjobb,legfelkészültebb.Lenne erősebb szürés,és a Zrinyire sem vennének fel minden kis kockát,aki életében egy sulyzót nem emelt fel csak a Cod4ből ismeri a fegyvert.És apuci elintézte hogy felvegyék.Töltsék fel olyan emberekkel a honvédséget,akik szeretik,és a katonaságért élnek.azokban lesz ambíció hogy mégjobbak legyenek,és igy egy kicsi,de ütőképes hadseregünk lehetne.
Vagy ha valakinek annyira szívügye,akkor érjük el hogy a svájci rendszert vezessék be itt is. -
torreadorz #113 "A hadsereg egy ország szuverenitásának az alapköve.
Ha az nincs, akkor nincs semmi"
B@szki nem azt mondtam hogy ne legyen. Azt mondtam hogy tök felesleges ezek a diszrepülők, mert amikor arra nincs pénz hogy felszálljanak akkor majd hogyan fognak minket megvédeni???
Végig azt szajkoztam (csak le lettem hülyézve), hogy magyarországnak nem repülők kellenek hanem egy modern, jól felszerelt mobil gyors reagálású szárazföldi erő, erős helikopteres támogatással.
Ez nem kerülne többe mint a most használhatatlan repülők, cserébe bármikor mehetnek NATO bevetésre vagy békefentartásra mert afganisztánban irakban stb pont ilyen egységekre van szükség az utcai harcokban és a gerillaháború ellen, igy bizonyithatjuk a NATO fejeseknek hogy milyen jó kis hadseregünk is van.
Békeidőben meg baromi jó szolgáltatot tehetnek katasztrófaelhárításban, bevethetőek árvizi mentésre vagy bármi hasonlóra és még a határvédelem feladatát is el tudják látni.
Hidd el nekem, egy lehetséges háború 10. napján is hatékonyan bevethető lenne egy ilyen mobil haderő, miközben a diszes gripenjeink már az első nap szét lennének bombázva a kifutópályán, talán 1-2 fel tudna szállni amit aztán ott nyomban szét is lőne az ellenség amig a pilóta azt keresgélni hogy vajon hogyan is kell ezzel lőni mert még sohasem lőtt vele élesben...
ui: és ne felejtsd el, a gripeneknek sosem lesz elegendő repült órája és megfelelő fegyverzete, mert ebben az országban sosem lesz erre pénz szóval erre nem lehet alapozni. -
#112 Király. Katona vagy? Ha nem, menj katonának, ne nyafogj itt. Egyébként is ki a tököm ellen kéne megvédeni az országot? -
Zenty #111