92
  • cateran
    Nem nagyon ertesz a cryptografiahoz,hmm? En se:D De azert..vegyunk 1 egyszeru peldat: "ez egy proba" kodoljuk :" eze gyp roba" majd kodoljuk tovabb,eltolva a betuket 1 ertekkel hatrebb az abeceben: "faf hzq spcb" Majd esetleg kodolhatjuk tovabb...a vegtelensegig...arrol nem is beszelve,hogy milyen nyelven is?
  • NEXUS6
    Ezexerint a zafrikai éhezők már a spájzban vannak!?
  • Kara kán
    További vihogást és kacarászást kívánok!
    Természetesen DJ Hambi cuclib elvtársnak is.
    (Egyébként úgy útálom magam, amikor a rossz jóslataim beválnak.)
  • Kara kán
    Butuska!
    Te és a hasonszőrűek (mert szőr csak a hasadon van; a fejed kopasz, befelé nőtt a haj) egyebet sem tudsz csak fikázni. Úgy vágyom rá, hogy valami eredetit, érdekeset olvassak tőled. (No, arra várhatok, míg bokáig érő szakállam nő.)
  • Kara kán
    Valaki feltalálta a spanyolviaszt.
    Magyarázzátok el ennek a „mérnöknek” (idézőjeleket ugye figyelted?), hogy ha a villanyhálózaton már internetezni is lehet, akkor minek kell oda mobilinternet.
  • kukacos
    zseniális
  • kukacos
    Kétségkívül az ötlet az első hoaxeré. De mi van, ha ő is lopta valahonnan?

Nem kell hozzá sok, csak látni egy dilinyós Rudolfot, aki kipenget egy zacskó aranyat egy arabus könyvért, amiből egy büdös betűt se ért, de valaki beadta neki, hogy az örök élet titka van benne.

Ezt látva bennem is felmerülne az ötlet, hogy nesze vazze, egy ilyen könyv megér pár hónapnyi körmölgetést...
  • logs
    http://xkcd.com/593/
  • halgatyó
    Nos, a néhányszáz éves tárgyak korának a meghatározására a C14 módszer eléggé alkalmatlan.
    ld. 4. és 10. ábra
  • Pares
    Én nem mondom hogy nem lehet. Pont ellenkezőleg, azt próbáltam leírni, hogy szerintem sem lehet ebből levonni, hogy logikátlan lenne. Egyszerűen (még) nem ismerjük ennek a nyelvnek a tulajdonságait.
  • Hungarikum
    Bakkor írok énis egy ilyet... eldugom valami jó helyre, 50 év múlva előveszem, hadd gyakoroljanak az akkori kódfejtőt

Amúgy én javaslom vonjuk be a magyarországi édesanyákat is a kód megfejtésébe, ha ők nem képesek kiolvasni ezt az írást, akkor senki se. legalábbis az én anyám, néha azon írásaimat is el tudta olvasni, pedig az elég nagy szó, mert rajtam kivel senki se tudja megfejteni:D
  • Tetsuo
    Azert ma kicsit konnyebb egy zagyvasagot csinalni, ami eleve a Voynich mintajara keszult. ;)
  • Tetsuo
    Ismetlodesek siman lehetnek egy nyelvben. Akar szamokat is irhatnak ugy, hogy: egy egy egy egy egy... vagy vmi fokozas, vagy csak nyomatekositas. barmi lehet, nincs olyan szabaly, hogy ilyen aztan nem lehet egy nyelvben.
  • Tetsuo
    Aham. Persze Epikurosz... 2 szopas kozott. :D
  • Teppik Amon
    Biztos ez is olyan mint a Zsoldoskatona végén volt. Az írnok aki megörökítette gazdája cselekedeteit, nem is tudott írni csak úgy csinált :D
  • toto66
    Szerintem ugratás a dolog.
    Mert minden második oldal számozva van.
    Ha a szövegben szerepelne szám, akkor az kiindulási alap lenne, de nem szerepel, hacsak nem betűvel írva, ami kétséges.
    A számok alakra olyanok amelyeket a modern korban használunk, nem pedig olyanok mint amit a középkorban használtak.
    Lehet, hogy valami idióta üres pergamenekre lelt és írt rá a szenzációhajhászás miatt.
    De ez csak az én tippem.
  • gombabácsi
    ez jó módszer, de ez tuti hogy 600 év alatt másnak is eszébe jutott, és mégse fejtette meg
  • NEXUS6
    Úgy érted MINMEGHALUNK!?

Én csak arra tudok gondolni, hogy Af....
  • Grr1234
    Ez egy terrorista kézikönyv. Aztán nehogy a kezükbe kerüljön , mert még!!!!!!
  • NEXUS6
    Hú vazze, ehhez mennyi gombát kell már elfogyasztani, hogy valaki ilyeneket alkosson!?

Max respect!
  • Rotyoka
    Hát elég érdekes, de én arra tippelnék, hogy valami nagyon unatkozó kissé elborult elme szüleménye ez. De jó
  • Emmegki
    "In 2009, University of Arizona researchers performed C14 dating on the manuscript's vellum, which they assert (with 95% confidence) was made between 1404 and 1438.[3][4]" (Wikipédia)

Tehát már két éves a hír.
  • PoWeReDbyChAoS
    "és és és" tehát egymás után 3x ismétlődő szó akár jelentheti "sok, nagyon sok, rengeteg" -et is. Lehet a nyelv létrehozásánál törekedtek minél kevesebb szó használatára, ebből fakadóan a könnyebb megtanulására. Nem biztos, hogy az általunk használt nyelv rendszer logikusabb mint ez.

Fordítók valószínűleg azért nem jártak sikerrel, mert nem tudnak elrugaszkodni az általunk használt nyelvrendszerektől ( vagy csak azért mert hoax :D ).

Ha neki állnék lefordítani, akkor valahogy így tenném.: Kiválasztanék 3 darab hasonló növényt leíró lapot. Ennek a háromnak valószínűleg az első 2 sorában benne kell lenni a növény szó/szavaknak (lehet egy szó több "szóból/tagból" is állhat, azért nem találtak 10 karakternél hosszabb szót, mert olyan mint a legó , lehet külön vannak írva, de egy jelentésük van). Ezután megkeresném a zöld szót, ennek a szónak is szerepelni kell ugyan úgy háromszor szövegben ( ha zöld színűek a növények persze). Kettőnek kék virága van, akkor ugyan így kikeresem azokat a szavakat amely azokon a lapokon 2x található, de a harmadikban nem.
    Ha a szavak több elemből állnak (az előbb említett legó szerű), akkor valószínűleg jó sok ilyen szó lesz, így nem csak önmagát kell nézni hanem a körülötte lévő szöveget is.
    Szerintem fölösleges tovább leírni hiszen holt logikus az egész. Nehéz része majd akkor jön ha egy szövegből már tudsz pár szót, a legalapvetőbbeket. Akkor rákell jönnöd a mondatok közti logikai szerkezetre (az esetleges szavakat milyen sorrendben használják). Majd kiegészíteni az ismert szavak közti részt logikus szöveggel (vagy 40 lapon) majd összehasonlítani őket :D, az egyezéseket feljegyezni. Olyan mint a lotto, csak nem pénzbe kerül hanem évekbe :P

Elviekben ez a fordítási módszer minden nyelvre jó, ami logikus és követ valamiféle rendszert.
  • Zolorado
    Radiokarbonos kormeghatározás:
    1. A szén 14-es tömegszámú izotópja radioaktív, az idő előrehaladtával elbomlik. Ugyanakkor a Földet érő kozmikus sugárzás miatt keletkezik is 14-es szénizotóp (pl. a levegőben lévő szén-dioxidból).
    2. E két ellentétes folyamat közöt egyensúly van, ezért a természetben a szén 14-es tömegszámú izotópjának előfordulási gyakorisága konstans, és a természetes körforgások miatt mindenütt ugyanannyi.
    3. Az élő szervezetek kölcsönhatásban vannak a környezetükkel (légzés, fotoszintézis, táplálkozás, stb), ezért bennük is ugyanolyan arányban fordul elő a szén 14-es tömegszámú izotópja.
    4. Amint megszűnik ez a kölcsönhatás (gyk: az élőlény meghal), a szervezetében található 14-es izotóp elkezd bomlani, és mivel nem kerül új a szervezetébe, a C14 aránya az idővel állandóan csökken.
    5. Meg lehet mérni, hogy hány %-ban tartalmazza a szén a 14-es tömegű izotópját, és mivel ismerjük a C14 felezési idejét, így ki lehet számítani, hogy hány év volt szükséges ahhoz, hogy a mért szintre csökkenjen az arány a természetesről.

De mivel nagyon kis mennyiségekről van szó, a mérések kicsit szórnak, és az analitikában nem szokás az, hogy leolvasom hogy 1402. február harmadikán, kedden halt meg a jószág, hanem több mérést végeznek, azokat átlagolják, stb.
    A mérési pontok szóródáát okozhatja az is, hogy a minta felületén megtörténhet a C12-C14 csere, ami kicsit szintén bezavarhat.
    Pontos adatokat nem tudok mondani, de azt garantálom, hogy nem mérnek ekkora szóródást, hogy vagy 5 vagy 10, inkább talán 9,8 vagy 10,1.

Amúgy a könyvet a zufók írták, csak a terroristák kezébe került.
  • Pares
    Ez csak akkor vehető logikailag értelmetlen dolognak, ha azt feltételezzük, hogy a szöveget sorról-sorra, jobbról-balra vagy balról-jobbra kell olvasni. Az is lehet, hogy valami nagyon bonyolult "képlet" alapján kell olvasni a szöveget, sőt a szavakon belüli karaktereket sem lehet egymás után olvasni.

Mellesleg, az, hogy egy 15. századi pergamenre íródott, tényleg csak annyit jelent, hogy akkor vetették papírra. Az információk, amit tartalmaz, lehetnek sokkal-sokkal idősebbek is, és lehet, hogy ez csak egy átirat. Így a rajzok minősége és eleve a szöveg is torzulhatott, hiszen nem biztos, hogy az átíró értette, mit ír, csak látásra másolta a szöveget meg a rajzokat is.
  • Kornan
    Nem vagyok egy 20-as szintű nyelwézs szakkéltő, de szerintem ez az írás egy a tündével rokon nyelvből származhat. Ugyanakkor a szavak gyakran ismétlődnek, alig térnek el egymástól, ami arra utal, hogy egy hozzá nem értő ember,törp vagy manó próbálta hamisítani a nyelvet. A képek meg a belső világból származnak, ami egy velünk közvetlen szomszédságban lévő párhuzamos dimenzióban lévő Föld belsejében létezik. Ott lakik a krampusz is. De csak sötét energiával lehet oda kaput nyitni, ami pedig errefelé nem nagyon van.
  • mcsaba
    Akit érdekel itt elég sokmindent irnak.
  • mcsaba
    Volt erről egy dokfilm és abban azt mondták hogy ha megnézzük a nyelveket a világ összes nyelvében a leggyakoribb szavak a legrövidebbek pl: a az és ebben a könyvben viszont a leggyakoribb szavak a leghosszabbak.
  • Szefmester
    Én tudom mi ez.. Egy antik utikönyv, abból is a Cthulhu edition. ;)
  • Sir Ny
    Ennyi idő alatt (+-100 év) a rádiókarbon bomlásának mértéke elhanyagolható. Ők azt tudják, hogy abban az időben, amikor készült mennyi volt a rádiókarbon tartalma. Ezt tudják megmérni kb. És megnézik az idő-rádiókarbon táblázatukat. Ha azt mérik, hogy 5 rádiókarbon van benne, és látják, hogy 1300 és 1450 között végig 5 volt a rádiókarbon, vagy ha azt mérik, hogy 10, és látják, hogy 10 rádiókarbon volt 1450 és 1460 között, akkor melyik mérés pontosabb nekik? Az 5, avagy a 10?
  • Sir Ny
    Buta vagy te.
  • rx324
    Az nem "és és és és és", hanem "ha ha ha ha ha".
  • UnnameD
    Sőt, addig nem is létezett.
  • torreadorz
    Persze persze... De csak azért mert már bezárt lipótmező...
  • Kara kán
    Azt azért megjegyezném, hogy 10 évvel ezelőtt Magyarországon - erről - rajtam kívül - senki nem tudott.
  • torreadorz
    Ja és úgy tünik bukott a terhes nőkre
  • torreadorz
    Nem tudom, viszont a képek alapján vagy nagyon elborult agyú ember csinálta, vagy tényleg látta amikről irt.
  • Chocho
    Egyszer azt olvastam róla, hogy a szöveg kontextusában olyan ismétlődések vannak, amik logikailag kezdik ki az egészet (tehát olyanok, mint ha mi "és és és és és"-t írnánk). Nem tudom, hogy igaz-e ez, de érdekes... Azt hiszem az SFportálon írták anno.
  • halgatyó
    250ezer írásjel? Vajon megszámolta valaki?
    Egy kézírásban az azonos betűk is többé-kevésbé eltérőek (legalábbis az én ocsmány kézírásomban bizonyosan)
  • halgatyó
    Ami a radiolarbon kormeghatározást illeti: durva hiba került a szövegbe, gondolom valahol a fordítási-cikkátvételi láncolatban.
    Amikor a légkör C14 tartalma állandó, akkor pontos a kormeghatározsá, és amikor változik (napszél, kozmikus sugárzás ingadozásai) akkor pontatalan a módszer.