Megállapították a legrejtélyesebb kézirat korát

← ElőzőOldal 2 / 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Bakkor írok énis egy ilyet... eldugom valami jó helyre, 50 év múlva elõveszem, hadd gyakoroljanak az akkori kódfejtõt

Amúgy én javaslom vonjuk be a magyarországi édesanyákat is a kód megfejtésébe, ha õk nem képesek kiolvasni ezt az írást, akkor senki se. legalábbis az én anyám, néha azon írásaimat is el tudta olvasni, pedig az elég nagy szó, mert rajtam kivel senki se tudja megfejteni😄
Tetsuo
Azert ma kicsit konnyebb egy zagyvasagot csinalni, ami eleve a Voynich mintajara keszult. 😉

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Tetsuo
Ismetlodesek siman lehetnek egy nyelvben. Akar szamokat is irhatnak ugy, hogy: egy egy egy egy egy... vagy vmi fokozas, vagy csak nyomatekositas. barmi lehet, nincs olyan szabaly, hogy ilyen aztan nem lehet egy nyelvben.

Tetsuo
Aham. Persze Epikurosz... 2 szopas kozott. 😄

Teppik Amon
Biztos ez is olyan mint a Zsoldoskatona végén volt. Az írnok aki megörökítette gazdája cselekedeteit, nem is tudott írni csak úgy csinált 😄

Teppik Amon, Dzsel-völgy, Piramisok

Szerintem ugratás a dolog.
Mert minden második oldal számozva van.
Ha a szövegben szerepelne szám, akkor az kiindulási alap lenne, de nem szerepel, hacsak nem betûvel írva, ami kétséges.
A számok alakra olyanok amelyeket a modern korban használunk, nem pedig olyanok mint amit a középkorban használtak.
Lehet, hogy valami idióta üres pergamenekre lelt és írt rá a szenzációhajhászás miatt.
De ez csak az én tippem.

Mottó: olyan nincs hogy a gyermek nem érti, csak másképp érti... C:

ez jó módszer, de ez tuti hogy 600 év alatt másnak is eszébe jutott, és mégse fejtette meg

NEXUS6
Úgy érted MINMEGHALUNK!?

Én csak arra tudok gondolni, hogy Af....

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Grr1234
Ez egy terrorista kézikönyv. Aztán nehogy a kezükbe kerüljön , mert még!!!!!!

NEXUS6
Hú vazze, ehhez mennyi gombát kell már elfogyasztani, hogy valaki ilyeneket alkosson!?
<#nyes>

Max respect!
<#worship>

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Hát elég érdekes, de én arra tippelnék, hogy valami nagyon unatkozó kissé elborult elme szüleménye ez. De jó

"In 2009, University of Arizona researchers performed C14 dating on the manuscript's vellum, which they assert (with 95% confidence) was made between 1404 and 1438.❤️><4>" (Wikipédia)

Tehát már két éves a hír.

P3 Celeron 1000 Mhz, 512 MB SDRAM, Ati Radeon 9550 256 MB, Maxtor 160 GB Minek több?

PoWeReDbyChAoS
"és és és" tehát egymás után 3x ismétlõdõ szó akár jelentheti "sok, nagyon sok, rengeteg" -et is. Lehet a nyelv létrehozásánál törekedtek minél kevesebb szó használatára, ebbõl fakadóan a könnyebb megtanulására. Nem biztos, hogy az általunk használt nyelv rendszer logikusabb mint ez.

Fordítók valószínûleg azért nem jártak sikerrel, mert nem tudnak elrugaszkodni az általunk használt nyelvrendszerektõl ( vagy csak azért mert hoax 😄 ).

Ha neki állnék lefordítani, akkor valahogy így tenném.: Kiválasztanék 3 darab hasonló növényt leíró lapot. Ennek a háromnak valószínûleg az elsõ 2 sorában benne kell lenni a növény szó/szavaknak (lehet egy szó több "szóból/tagból" is állhat, azért nem találtak 10 karakternél hosszabb szót, mert olyan mint a legó , lehet külön vannak írva, de egy jelentésük van). Ezután megkeresném a zöld szót, ennek a szónak is szerepelni kell ugyan úgy háromszor szövegben ( ha zöld színûek a növények persze). Kettõnek kék virága van, akkor ugyan így kikeresem azokat a szavakat amely azokon a lapokon 2x található, de a harmadikban nem.
Ha a szavak több elembõl állnak (az elõbb említett legó szerû), akkor valószínûleg jó sok ilyen szó lesz, így nem csak önmagát kell nézni hanem a körülötte lévõ szöveget is.
Szerintem fölösleges tovább leírni hiszen holt logikus az egész. Nehéz része majd akkor jön ha egy szövegbõl már tudsz pár szót, a legalapvetõbbeket. Akkor rákell jönnöd a mondatok közti logikai szerkezetre (az esetleges szavakat milyen sorrendben használják). Majd kiegészíteni az ismert szavak közti részt logikus szöveggel (vagy 40 lapon) majd összehasonlítani õket 😄, az egyezéseket feljegyezni. Olyan mint a lotto, csak nem pénzbe kerül hanem évekbe 😛

Elviekben ez a fordítási módszer minden nyelvre jó, ami logikus és követ valamiféle rendszert.

Radiokarbonos kormeghatározás:
1. A szén 14-es tömegszámú izotópja radioaktív, az idõ elõrehaladtával elbomlik. Ugyanakkor a Földet érõ kozmikus sugárzás miatt keletkezik is 14-es szénizotóp (pl. a levegõben lévõ szén-dioxidból).
2. E két ellentétes folyamat közöt egyensúly van, ezért a természetben a szén 14-es tömegszámú izotópjának elõfordulási gyakorisága konstans, és a természetes körforgások miatt mindenütt ugyanannyi.
3. Az élõ szervezetek kölcsönhatásban vannak a környezetükkel (légzés, fotoszintézis, táplálkozás, stb), ezért bennük is ugyanolyan arányban fordul elõ a szén 14-es tömegszámú izotópja.
4. Amint megszûnik ez a kölcsönhatás (gyk: az élõlény meghal), a szervezetében található 14-es izotóp elkezd bomlani, és mivel nem kerül új a szervezetébe, a C14 aránya az idõvel állandóan csökken.
5. Meg lehet mérni, hogy hány %-ban tartalmazza a szén a 14-es tömegû izotópját, és mivel ismerjük a C14 felezési idejét, így ki lehet számítani, hogy hány év volt szükséges ahhoz, hogy a mért szintre csökkenjen az arány a természetesrõl.

De mivel nagyon kis mennyiségekrõl van szó, a mérések kicsit szórnak, és az analitikában nem szokás az, hogy leolvasom hogy 1402. február harmadikán, kedden halt meg a jószág, hanem több mérést végeznek, azokat átlagolják, stb.
A mérési pontok szóródáát okozhatja az is, hogy a minta felületén megtörténhet a C12-C14 csere, ami kicsit szintén bezavarhat.
Pontos adatokat nem tudok mondani, de azt garantálom, hogy nem mérnek ekkora szóródást, hogy vagy 5 vagy 10, inkább talán 9,8 vagy 10,1.

Amúgy a könyvet a zufók írták, csak a terroristák kezébe került.
Ez csak akkor vehetõ logikailag értelmetlen dolognak, ha azt feltételezzük, hogy a szöveget sorról-sorra, jobbról-balra vagy balról-jobbra kell olvasni. Az is lehet, hogy valami nagyon bonyolult "képlet" alapján kell olvasni a szöveget, sõt a szavakon belüli karaktereket sem lehet egymás után olvasni.

Mellesleg, az, hogy egy 15. századi pergamenre íródott, tényleg csak annyit jelent, hogy akkor vetették papírra. Az információk, amit tartalmaz, lehetnek sokkal-sokkal idõsebbek is, és lehet, hogy ez csak egy átirat. Így a rajzok minõsége és eleve a szöveg is torzulhatott, hiszen nem biztos, hogy az átíró értette, mit ír, csak látásra másolta a szöveget meg a rajzokat is.

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Kornan
Nem vagyok egy 20-as szintû nyelwézs szakkéltõ, de szerintem ez az írás egy a tündével rokon nyelvbõl származhat. Ugyanakkor a szavak gyakran ismétlõdnek, alig térnek el egymástól, ami arra utal, hogy egy hozzá nem értõ ember,törp vagy manó próbálta hamisítani a nyelvet. A képek meg a belsõ világból származnak, ami egy velünk közvetlen szomszédságban lévõ párhuzamos dimenzióban lévõ Föld belsejében létezik. Ott lakik a krampusz is. De csak sötét energiával lehet oda kaput nyitni, ami pedig errefelé nem nagyon van. <#pias>
Akit érdekel itt elég sokmindent irnak.

Volt errõl egy dokfilm és abban azt mondták hogy ha megnézzük a nyelveket a világ összes nyelvében a leggyakoribb szavak a legrövidebbek pl: a az és ebben a könyvben viszont a leggyakoribb szavak a leghosszabbak.

Én tudom mi ez.. Egy antik utikönyv, abból is a Cthulhu edition. 😉
Ennyi idõ alatt (+-100 év) a rádiókarbon bomlásának mértéke elhanyagolható. Õk azt tudják, hogy abban az idõben, amikor készült mennyi volt a rádiókarbon tartalma. Ezt tudják megmérni kb. És megnézik az idõ-rádiókarbon táblázatukat. Ha azt mérik, hogy 5 rádiókarbon van benne, és látják, hogy 1300 és 1450 között végig 5 volt a rádiókarbon, vagy ha azt mérik, hogy 10, és látják, hogy 10 rádiókarbon volt 1450 és 1460 között, akkor melyik mérés pontosabb nekik? Az 5, avagy a 10?

,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI

Buta vagy te.

,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI

Az nem "és és és és és", hanem "ha ha ha ha ha". <#nyes>
Sõt, addig nem is létezett.

Persze persze... De csak azért mert már bezárt lipótmezõ...

Kara kán
Azt azért megjegyezném, hogy 10 évvel ezelõtt Magyarországon - errõl - rajtam kívül - senki nem tudott.

Piszkáld te is az SG.hu-t, hogy teremtsenek lehet?séget egyes felhasználók tiltására!

Ja és úgy tünik bukott a terhes nõkre

Nem tudom, viszont a képek alapján vagy nagyon elborult agyú ember csinálta, vagy tényleg látta amikrõl irt.

Chocho
Egyszer azt olvastam róla, hogy a szöveg kontextusában olyan ismétlõdések vannak, amik logikailag kezdik ki az egészet (tehát olyanok, mint ha mi "és és és és és"-t írnánk). Nem tudom, hogy igaz-e ez, de érdekes... Azt hiszem az SFportálon írták anno.

Gaming is believing.

250ezer írásjel? Vajon megszámolta valaki?
Egy kézírásban az azonos betûk is többé-kevésbé eltérõek (legalábbis az én ocsmány kézírásomban bizonyosan)
Ami a radiolarbon kormeghatározást illeti: durva hiba került a szövegbe, gondolom valahol a fordítási-cikkátvételi láncolatban.
Amikor a légkör C14 tartalma állandó, akkor pontos a kormeghatározsá, és amikor változik (napszél, kozmikus sugárzás ingadozásai) akkor pontatalan a módszer.
Az évezredek óta revékenykedõ háttérhatalom egyik könyve került ki véletlenül<#vigyor4>
Elõször a grúz betûkre emlékeztetett. Ez a furcsa pí karakter viszont nagyon kiemelkedik minden oldalon. De szerintem csak valami tartalmatlan fantazmagória az egész.

Ez egy boszorkány füveskönyv. Nem kellett volna olyan szorgalmasan máglyára vetni õket, akkor most nem lenne gond a megfejtésével. Valószínûleg az is le van írva benne, hogy kell seprûnyélen repülni. A végén tele varázsigékkel. Ebbõl még Helikopter is tanulhatna. <#wink>
gothmog
Feltéve hogy van mit feltörni.
Más:
Gandzsa-e?

gothmog
Codex Seraphinianus
Ez annyiban jobb, hogy tudjuk róla hogy nem valódi, csak "olyan mintha". Nem mellesleg szebb is.

Molnibalage
Konteóblogon anno volt egy jó bejegyzés errõl. Most nem elérhetõ költözés miatt.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Nem vagyok nyelvész, de két dolog feltûnt:

1.) Valami ragokat, toldalékokat, képzõket használó nyelv lehet a jelek mögött.

2.) Egyes jeleknek eltér a szókezdõ/középsõ/hátsó alakja a tod bicsighez hasonlóan.

]-[7]-[

letölthetõ, olvasható szabadon... 500 éves kód, amit kollektíve sem tud feltörni az emberiség 😊

ScarY MAN
amugy eleg durva. most vegignezve.. nem is tudom. ha van valosagalapja, akkor hol talált ilyen "növényeket(?)" meg azok az emberkék(?) is eleg furi helyeken vannak ábrázolva. hmm

...

D&D 0.1 Szabálykönyv

Wingdings<#idiota>
érdekes... ha csak viccbõl is csinálta valaki, a rajzok sok fantáziáról tanúskodnak 😊

← ElőzőOldal 2 / 2