92
 • DontKillMe
  #92
  ...mire nem képes a meszkalin..:))))
 • Sir Ny
  #91
  az a legjobb :) ( csak nem fogszabályzóval )
 • Tetsuo
  #90
  Ajanlom az avokados, fokhagymas piritost! A csaladban tobben erre vannak rakattanva. :) Nekem tul zold.
 • Tetsuo
  #89
  A szamitott idoszakban Leo még nem szuletett meg, sajnos.
 • nemlehetigaz
  #88
  Erről a könyvről említést tesznek a Darkness Wihtin című kalandjátékban.
 • Buzzword
  #87
  A XV. század elején szerintem csak a sima helyettesítéses kódolást ismerték, azt pedig statisztikai módszerekkel már rég feltörték volna. Hajlok arra, hogy halandzsaszövegről van szó, vagy egy közösség, szervezet saját megkonstruált nyelvén írt dokumentumára, amelynek nyelvtana nem követ semmi ismert szabályszerűséget.
 • Anademok66
  #86
  Én vagyok a forrás. Leírtam amennyire le tudtam nektek fordítani, ha ez nem elég.. majd egyszer lefordítom rendesen 3,5 hónap múlva.
 • Kara kán
  #85
  Jó, hogy szóltál, rég nem ettem fokhagymás, vajas pirítóst.
  Jujj!
 • trenmost
  #84
  köszönjük hogy megoldottad az évszázados rejtélyt az SG.hu olvasóinak, ezen a hétfői délutánon, két pirítós elfogyasztása közben :D

  viccet félretéve forrást tudsz adni? érdekel a dolog :)
 • archrodney
  #83
  Leonardo gyerekkori muve a vilag legtitokzatosabb kezirata
 • Anademok66
  #82
  1-121 minden növény amit a következő bolygókon látott.
  A kézirat 122. oldalától kezdve leírja hogy hol van az a bolygó, amelyiken az előbbi oldalakon található növényzet található meg. Úgy gondolom hogy több bolygó herbáját is leírta. a 122. oldal -> megmutatja hogy a napunktól hány csillag távolságra vannak azok a lakható bolygók, amikről írt. a Kör külső részén mutat egy célkeresztet, mintha azt mondaná: ez az irányzék, mivel nem gondolkodhatunk 2D -be, a csillagok elhelyezkedési pályája az adott kör irányába helyezkednek el, szögenként.
  a 123. oldalon a csillagok elhelyezkedését mutatja a nap és a hold viszonyításának függvényében, míg a 124 -oldalon a csillagok elhelyezkedését mutatja a galaxis függvényében.
  125. oldal a Földről látható legfényesebb csillagra utal, s onnan nézve a többi csillag koordinátái láthatóak.
  126. oldal bolygó leírás. az első egy dús zöld növényzettel megáldott, a középső egy tengerekben gazdag hely, a harmadik örök nap országa, talán egy száraz, és kegyetlen sivatagi táj.
  127. - 134. oldalig állatövekhez tartozó "emberi élet" azaz élőlényeknek a fajtáit sorolja fel
  135. - 155. A 3 bolygó szokásait, technológiáját, fejlettségi struktúráját, rendeket, szabályzatokat, használt különleges berendezéseket, szokásokat ír le.
  156. - Bolygó melynek élhető vidéke a bolygó központjában helyezkedik el. Mind ott van nappal s éjszaka. A bolygón sűrűn vannak gejzír kilövések. A külső felszín lakhatatlanul forró.
  A 157. oldal elmondja hogyan képesek az itteniek a többi bolygóra átjutni.
  A 158. oldal mutatja a központi bolygót, mely körül elhelyezkedik a többi 7 lakható bolygó, melyet terra formálással létesítettek. Mind valamilyen erénnyel bír, az egyik pl a jobb alsó ipari létesítményekben gazdag.. a jobb felső pedig mezőgazdasági telep. a Központi bolygó ipari illetve minden tekintetben és erényekben gazdag bolygó, ez a kiinduló pont. A többi egy -egy erényt mutat nekünk.
  159. - 182. oldalig újabb növényi tájékoztató a központi bolygón megtalálható legfontosabb növényekről, illetve az abból kinyert fontos gyógy készítmények előállításáról.
  183. - 205. egy gyors lista az eddig meglátogatott csillagokról, illetve alapvető tulajdonságaikról, mennyi bolygó, milyenek, alapok.
  206. oldal a végszó.

  Remélem segítettem :)
 • Anademok66
  #81
  Amúgy meg nekem is van hasonló művem ehhez :) Tessék megfejteni.

  http://fenyhozo777.atw.hu/kep007.jpg
 • Anademok66
  #80
  Bármikor ránézek egy lapra.. elkezd hasogatni a fejem.. én.. úgy érzem, mintha ismerős lenne az írás, mintha valami mélyen bennem értené az itt leírtakat :) Köszönöm a kéziratot :)
 • bzs32
  #79
  ÁÁÁÁÁ, nem igaz. Értitek ti szerintem

  Ha el nem rontom harmadjára is, akkor itt
 • bzs32
  #78
  Bocs, itt
 • bzs32
  #77
  igen, itt.
  Picit blenéztem, hát szerintem egy-két novény abszolút felismerhető, aztán ott vannak az állatöv csillagképeinek nevei, nem igaz hogy semmit sem lehet ezekből kihámozni.

  Egyébként annyit még, hogy a korhoz nagyon igénytelenül van kifestve.
 • Retechegér
  #76
  Jó kis könyv, a 9. oldalig jutottam vele, de elérhetetlenné vált. :(
  Van valahol máshol is a yale-n kívül, hogy tovább olvashassam?
 • kozik
  #75
  Egy ember készíttetett egy "Zöldség és gyümölcs" feliratú táblát.
  Mikor megmutatták neki, azt mondta:
  Több hely kellene a zöldség és és és és és gyümölcs közé.
  Na ennyit az ismétlésekről.
 • Willenbrock
  #74
  Egy reneszánsz kori svindlinek tűnik,az a legvalószínűbb hogy egy ilető megpróbálta elhitetni másokkal hogy ő egy beavatott és ismeretlen titkos tudás ismerője.Rajzolt egy kitalált ábécét magának de a jeleket minden jelentés nélkül írta le tetszés szerint,úgy mintha valami logika azért lenne benne.Néhány sejtelmes firkálmányt hozzácsapott amiknek ugyanígy nincs semmi konkrét jelentése.
 • Kara kán
  #73
  Ezt tíz éve olvastam a tudtommal egyetlen magyar szolgáltató honlapján.
  Azóta vagy tovább fejlődött ez a technológia, vagy tönkre ment a cég.
 • Zoli007
  #72
  Hol olvastad?
 • Tetsuo
  #71
  Huha, a multikulti megbukott.. ezt minden epeszu ember tudta mar a "nyitas" idejen, csak a liberalisok szeretnek lubickolni a fertoben..
 • Kara kán
  #70
  Jobb, ha felveszed a kedvenceid közé. Én szóltam...
 • Zolorado
  #69
  Ne trollkodj, mert ez olyan dolog, amit lehet hogy páran bevesznek. Alkalmas rá. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a fickó Nobel-díjat is kapott érte...
  Az általad belinkelt ábrák meg nem is arról szólnak, hogy nem alkalmasak rá...
  37000 évnél régebbi minta esetében nem alkalmas a C14...
 • globint
  #68
  Átnéztük a könyvet, és megtaláltuk a megoldást: egy varázsló önjelölt ezzel akarta magát autentikus varázslóvá tenni.
  Nagy munka volt, de elegendő volt utána csak kitenni az asztalra, lapozgatni, egy egy oldalnál hangosan "felolvasni a hablatyot", és máris mindenki olvadozott a gyönyörtől.....
  A lovetta meg rögtön dőlni kezdett.
  Lehetett vele fenyegetőzni, szépeket ígérni, stb.
  Fantasztikus hatással lehetett a laikusokra. (Vagyis a tömegekre.)
 • globint
  #67
  Eccerű: sárkányfüvet szívott a könyv írója, és úgy irkafirkált, meg rajzolgatott.
 • Globalmaster
  #66
  De ezt nem hiszem el... Több száz éve nem sikerül megfejteni???

  Ez olyan, mint a lottózás. Ó ha csak a hatoslottó lottószámai le lennének ide írva egy lapra az átalam ismert számokból (0-9)...

  Pedig most is itt vannak a fejemben azok a számok, csak ki kellene választani belőlük azt a néhányat. De egy felsőbb erő meggátolja a helyes választást:D Ez nagyon föl tud idegesíteni:D


  Most is csak annyi kellene, hogy IGEN vagy NEM (hamis vagy nem). Plusz egy nyavalyás 50 betűs mondat. Ó ha valakinek sikerülne rájönni az igazságra... >>> pl IGEN + egy 50 betűs mondat, ami leírja a tartalmat<<<<, akkor ideges lennék amiatt, hogy miért nem raktam össze én hamarabb a 44 betűből a titok nyitját.

  Remélem értitek mire gondolok:) Arra, hogy most is ott van a fejetekben a Voynich-kézirat rejtélyének megoldása, csak elő kellene hozni onnan valahogy az általatok használt 44 betű segítségével...

  Tehát most valaki elhadarhatná nekem 8 másodperc alatt a lényeget, és nyugodtan aludnék:D


  Holnap reggelre legyen meg a rohadt válasz!:D Fejtsék már meg ezt a szart valahogy, találják meg azokat az elveszett lapokat, és informáljanak róla reggel 8-ig! Nem hiszem el, hogy egy 15. százdai iromány kilétét, tartalmát nem sikerül megállapítani a 21. században... NAGYON ELKELNE MÁR AZ AZ IDŐGÉP!!!
 • Kara kán
  #65
  Értem, de.
  Régebben olvastam, hogy akár holnap bekötik nekem a villanynetet, ha kérem.
  Akkor vagy ki van építve, vagy csak nekem kiépítik, vagy nem is tudom.
 • Kara kán
  #64
  Hadoválni én is tudok.
  Be kell pötyögni digitálisba, és rá kell ereszteni egy feltörőt.
  Ja, hogy már megcsinálták, de az sem tudott megbirkózni vele?
  Hát akkor bele kell venni az SSL protokollba, vazze. :-D
 • jackoneill90
  #63
  Mondjuk én még írni sem tudok helyesen.
 • jackoneill90
  #62
  A napnál is világosabb, hogy ezeket az ősmagyarok csinálták azután, hogy eljöttek a földre. Mivelhogy a teljes felszerelésük lemerült-tönkrement, maradt az itteni emberek fejletlen emberek által is használt papír és íróeszköz. Nem lepődnék meg azon ha egy 5 éves magyar autista gyerek egyből megfejtené ezeket.
 • Tetsuo
  #61
  Ez az elso szakvelemeny a konyvrol, ami eddig ezen a forumon felmerult, ez is amator.
  Hogy alabb xy (vagy xx ugye), szerint ez lehet meg ugy lehet, az a loteri kutyat nem erdekli. Pl. Rotyoka tippelgetesbe fogott a feltetelezhetoen komoly kriptografiai es nyelveszeti ismeretek hianyaban, (amit mar bizonyitott elozo hsz-aiban nehanyszor,) megcsak logikailag sem probalta meg alatamasztani a tippjet, egyszeruen el kell fogadnunk, hogy feldobott egy ermet vagy mifene. :)
 • wraithLord
  #60
  A nagy része úgy néz ki, mintha valami herbárium-szerűség lenne. Csak az illető nem hallott még préseléses szárításról, rajzolni meg nagyon nem tud...

  "életelixír" ...meg az élet értelme...
 • cateran
  #59
  Valoban nem,pusztan ramutattam,hogy lehet kodolt is (mar ha nem kamu) es akkor az egesz gondolatmenet ugrik:D Mindazonaltal lehet hogy csak masolat..ez esetben nem lenne meglepo a szoveg folytonossaga. Ami azt illeti gyerekkoromban irtam "kodolt" szoveget es nem,egyaltalan nem nehez igy irni..megszokas kerdese:)
  Mondjuk nem lepne meg, ha sima atveres dolog lett volna...az alkimia akkoriban "viragzott" csinaltak 1 kamu konyvet,amit csak a "beavatottak" erthetnek es esetleg megprobaltak rasozni valamelyik jokepessegu gazdagabb emberkere...udvari alkimistak is voltak akkortajt (hatha bejon neki es megcsinalja a bolcsek kovet..no meg persze az aranycsinalast:D) az meg nem mondhatta,hogy nem erti mi van odairva..kevesebbert is vegeztek ki emberkeket:D
 • Zoli007
  #58
  Mert, ha értenél hozzá, tudnád, hogy ahhoz komplett infrastruktúra kell, 200 méterenként repeaterekkel, meg miegymással. Ja a lényeg lemaradt: k..va drága lenne.
 • johnsmitheger
  #57
  Sima középkori Lorem Ipsum, ami Guttenbergnek kellett a design próbákhoz.

  Valaki nyomjon már egy pivotot a szavakra vazzeg! Ha meg van a full cucc, megcsinálom én :)
 • e57
  #56
  Végül is őt is értették a négyszögletes kerek erdőben.
 • e57
  #55
  Hát nem tudom... Lehet a nyelvész zsenik látnak benne valami értelmeset, de nekem úgy tűnik mintha ezt a szöveget Dömdödöm írta volna.
 • Tocke
  #54
  Ez egy elég jó cikk, amiben logikus érvekkel alátámasztják, hogy miért kevés az esélye annak, hogy hamisítvány legyen: kattints ide
 • PoWeReDbyChAoS
  #53
  Írtam olyat, hogy kódolt szöveget is fordítani lehet ezzel a módszerrel? :P Egyébként nagyobb esély van rá, hogy kamu mint hogy kódolt.

  Így első pillantásra túlságosan „folyamatosnak” tűnik a szöveg. Az írója pontosan tudta mint ír, vagy mit akar írni. Ha a szöveget kódolta volna akkor egy betű eltolásánál komolyabb kódot talált volna ki. Ha viszont a kód bonyolult, nem tudja ennyire folyamatosan írni. Nincsenek nagyobb tinta pacnik, áthúzott szavak stb. a szerző pontosan tudta mit ír. Aki próbált írni kódolva szöveget az tudja milyen nehéz is így írni.

  Ez persze nem zárja ki hogy kódolva írta, csak meglehetősen lecsökkentik az esélyét, hogy az. Inkább kamu mint kódolt.