78
 • okosan gyerekek
  #78
  a legszebb, hogy még kikéri magának a jogot a fenyegetéssel, hogy nem "virtuális háborút", azaz űrháborút fog folytatni, ha nem hagyják kémkedni. :) Igazán csodálatos!
 • okosan gyerekek
  #77
  vágott szemmel nem lehet sírni?
 • Julius Caesar
  #76
  Minmeghalunk.

  Afrikában meg éheznek! Illetve már ahol, valahol űr fegyverkeznek, de attól még éhezhetnek
 • Kara kán
  #75
  +t
 • Kara kán
  #74
  Ti csak nyomatjátok a sóder, én meg tanulmányozom Kínát.
 • item
  #73
  "át kell gondolnunk, hogyan tudjuk folytatni azokat a kritikus tevékenységeket, amiket az űrből végzünk, vagy ha ezek romlanak, akkor alternatív megoldásokat kell találnunk"

  Mármint a más nemzetek magán és katonai szférájának kémkedése,háborús tevékenységek támogatása... Hát igen,lehet megérdemelné az USA,hogy egy két kémműholdja parkolópályára kerüljön.
 • NEXUS6
  #72
  Hasonlót a kínaiak is kijelentettek már.

  Az atom erre való, ha egy kicsit is baszaxanak veled, akkor akár a világot is elpusztítod, és ettől kezdve gyakorlatilag katonailag nem is piszkálnak. Erről szól a nukleáris elrettentés. Persze ez nem jelenti azt, hogy te mást ne támadj meg.:)
  Másrészt épp ezért utálják az amcsik, ha egy kis/közepes ország "geciterroristagonosz" módon kifejleszti az atomütőerőt, mert attól kezdve nem lehet hozzájuk nyúlni.
 • bigjoe
  #71
  Ebből az következik, hogy a kinaiak olyanok mint egy vírus fertőzés..
 • Zolorado
  #70
  "Az USA fenntartja az űrtámadások esetén az önvédelem jogát, amit nem feltétlenül az űrben fog végrehajtani, zárta beszédét Schulte."

  Most fenyegetik Kínát? Világvégét akarnak ezek a hülye amcsik??

  De én már attól félek, hogy mi lesz, ha a terroristák kezébe kerül! :(
 • Molnibalage
  #69
  10%-kal, nem GDP arányosan 10%-ra...
 • Sequoyah
  #68
  Kína egy gyarmat. De egyszer a gyarmatok fellázadnak... talán máshogy mint a 20. században.
 • xrt
  #67
  Senki nem legózott kiskorában?

  Csak három kocka még ha brutális egyszerűsítés is...
  - Kínában 1.3 milliárd a lélekszám.
  - Kína közel 10%-ra emelte a katonai kiadásait.
  - Kínában a környezet már közel visszafordulhatatlanul pusztul.

  Kell még több? Van, de a lényeg a felsoroltakban...
 • Molnibalage
  #66
  Ugyan már? Felolvassa Marx, Lenin és Mao összes művét és a műhód átáll. :)
 • Molnibalage
  #65
  Egy világot, ahol nincs fizetőparkolás, nincs útdíj, behajtási

  Ezen a részen csak röhögni tudok. Miért jó, ha ez nincs? Ne a magyar szar rendszert nézd. Sok helyen ezt a tömegközlekedésbe pumpálják, hogy a város élhető legyen nem a lehúzás a cél...
 • Molnibalage
  #64
  A GPS holdak nem állnak egyhelyben, nem geostac pályán vannak...
 • shamanist
  #63
  Csak általánosságban....

  A nagy 20-ik századi nyugati típusú tőkés réteg rájött, hogy mekkora vagyon lehet megspórolni a távol keleti országok tanulatlan emberinek bevonásával, a termelésbe. Eme tőkésrétegnek köszönhető az ahol most Kína (többek között) tart.
  Szépen megtanították őket előbb bútorokat, ruhaneműket összerakni.
  Minden csecsebecsét giccset ott állítottak elő olcsón és ez jó volt a ennek a szűk nyugati rétegnek.
  Majd jött az ötlet, telepítsünk ki műszaki gyárakat is mert az olcsó lesz.
  És lőn!
  A gyárak kitelepültek és dőlt a lé...
  Csak!
  A Kínaiknak maximális respekt!
  Nem engedték be ezeket a gyárakat, csak úgy hogyha szerepelt benne kínai tőke és tulajdon. Ergo nem lehet őket úgy kikapni és hazacsomagolni, mint egyes közép európai országokban a mamut beruházásokat, cégeket. Lásd legotesco
  A kínaiak megtanulták varrni, forrasztani, tranzisztoros rádiókat majd számítógépeket összerakni és egyre több munkafolyamtot végeztetett velük a derék nyugati típusú töke krémje. Már a végén a tervezést is megkapták, hisz a tudós réteg is olcsóbban dolgozott, mint a nem keleti típusú társadalmakban. A pénz halmozódott nyugaton, keleten meg a tudás.
  Na most ezt kezdjük már jó pár éve érezni.
  A nyugati elemzők vakarják a fejüket, hogy minden gazdasági fejlődési axiómát megdöntöttek már Kínában és még mindig felfelé ível a mutatójuk.
  Hát emberek! Ha nem is magunknak köszönhetjük, de azoknak biztos, akik ezalatt a pár év alatt meggazdagodtak nyugaton az olcsó kínai munkából.

  Aztán szép lassan lelépnek minket és mi majd dolgozhatunk nekik olcsón...
 • kvp
  #62
  "Ez tény. Csak nincs ilyen rakétája ilyen céllal senkinek ma. Egészen más tészta km-se pontossággal helyére tenni valamit, vagy méteres pontossággal eltalálni odafent valamit."

  Eleg egy masik muholdat felvinni kb. ugyanoda. Aztan az szepen lassan meg tudja kozeliteni a celpontot, sot ha van rajta egy robotkar akkor megsemmisites helyett akar szet is szedheti. :-)
 • Sequoyah
  #61
  Ez így sarkítás, de sok igazság van benne... Sajnos...
 • Sequoyah
  #60
  Igen, de ez esetben záporoznának az egymásnak teljesen ellentmondó jelentések. Viszont én mindenhol kb ugyanazt olvasom, ami ráadásul kínára ránézve még stimmelni is látszik.

  Az életszínvonal emelkedéséhez pedig annyit, hogy inkább vagyok magas életszínvonalon, mint a béka segge alatt állón, ami emelkedik. Amúgyis a 0ról könnyű nagy növekedést elérni, viszont ha már te vagy a legjobb, akkor vért kell izzadni minden apró fejlődésért cserébe. Ez igaz a gazdaságra, a technikai fejlődésre, de bármire, akár az egyéni sportteljesítményre is.
 • Molnibalage
  #59
  Ez tény. Csak nincs ilyen rakétája ilyen céllal senkinek ma. Egészen más tészta km-se pontossággal helyére tenni valamit, vagy méteres pontossággal eltalálni odafent valamit. A GPS holdak veszélyes esetén minimális pályamódosításra tudtommal képesek, mert vannak a holdakon "pozíciótartó" hajtóművek. Az indított rakéta meg vagy le tudja ezt követni, vagy nem...
 • halgatyó
  #58
  Ezt jól megfogalmaztad
  Tudom, hogy sarkosan fogalmaztam, sajnos hozzászoktam, és most már magától így buggyan ki... de nem lehet máshogyan az emberek többségét felrázni, elgondolkodásra késztetni.
 • Csirke4
  #57
  Vannak dolgok amiket nem lehet elérni. Pl sütisdoboz nagymama szekrényének tetején, a legjobb játékvasút a játékboltban a polcon, majd mikor kicistt megnő az ember elérhetetlenek a GPS műholdak, lakható zónában keringő földszerű bolgyók, stb.
  Leszedni egy GPS műholdat kb olyan próbálkozás lehet, mint amit Bagdadban láthattunk "légvédelem" címen.
  Persze majd most jön valami okos röppályaszámítómérnök és elküld aludni. :(
 • NEXUS6
  #56
  Itt azért összemosódnak álláspontok.

  Jó a kínai rendszer a világnak? Jelenleg még jó.
  Jó a kínai rendszer a kínaiaknak? Jelenleg még jó.
  Jó a kínai rendszer a nyugati kisembernek? Jelenleg még jó.
  Jó a kínai rendszer a nyugati tőkéseknek? Nekik már nem.
  JÓ lesz egy esetleges kínai hegemóna? Nem jobb mint az amcsi volt.
  Jó lesz a nyugati kisembernek, ha a kínai dógozó modjára kezelik? Hülye kérdés.

  Vannak itt akik tisztelik kínát, annyira, hogy szeretik is. Szerintem nincsenek sokan.
  Vannak akik tisztelik, mint ellenséget. Én ehhez a csoporthoz tartozom.
  Vannak, akik nem tisztelik, mint ellenséget, lenézik. Hát itt van 1-2 ember.

  A nyugatnak a kínai út nem járható, miközben kínának ez az út azt a képességet hozza, hogy akár erősebbé is válhat a nyugatnál.
  Vannak a kínai sikernek olyan elemei, amelyek viszont átvehetők, megszívlelendők, de sajnos ellenttétesek azzal, amit mi a demokráciával azonosítunk. (Pl. az évtizedekig meglevő azonos politikai irány - az ezer mérfldes út is egy lépéssel kezdődik elve).

  Amit leírt halgatyó az #50-ben nagyjából igaz. Ha a nyugat gazdasági/politikai elitje nem a társadalmi viszonyok szélsőségesebbé tételét választja, azzal ugyan lehet, hogy időlegesen kevesebb gazdagságra/hatalomra tesz szert, de a gazdaság jelentős bővülése, sokkal többet hozhat vissza.

  A kínai siker is ezt mutatja. A kínaiak cikkei olcsó kis darab árú tömegtermékek, a nyugati világ szegényein szedték magukat halálra, nem azon az úton, hogy ők is a luxusfogyasztást, az elitet célozták meg, mint amire átállítottuk a nyugati gazdaságokat.
  A kisembernek az olcsó ruha a gondja, csak a gazdagember tud milliárdokat veszíteni egy hitelválságon, mégha végül ebbe még sem a gazdag hal majd bele!
 • Kornan
  #55
  Kell az ellenségkép, hogy igazolni lehessen a fegyverkiadásokat. Most Kína egyre inkább átveszi ezt a szerepet. Az USA-ban nagyon nyomatják a fegyveripart, a fegyvercégek meg véletlen támogatják is gondolom a politikai kampányokat.
 • NEXUS6
  #54
  Hát ja, volt már hogy a kínai gazdasági mutatókat újraszámolás után kicsit módosítani kellett. Nem sokkal, csak olyan 20%-kal.
 • NEXUS6
  #53
  Őöööö, azért a helyzet nem ennyire egyszerűen értelmezhető, de mégis az idealizmusnak megvan az a megfoghatatlan bája, hogy az extrém módon megvalósított leegyszerűsítések valahogy még is elvezetnek egyfajta igazsághoz.
 • halgatyó
  #52
  A baj az, hogy nehéz különválasztani a gyöngyöt a kavicstól, a csokit a sz**tól.

  Amikor Amerikáról (pontosabban: az USA-ról) beszélünk, akkor valójában nem az USA népére gondolunk. Azok épp olyan emberek mint mi, a többségét éppúgy be lehet csapni, mint az itteni embereket.
 • Narxis
  #51
  "Amúgy 1-2 éve vásároltam valami német porzsákmentes olcsó porszívót. 1 év múlva már nem szívott."

  Biztos Kínában szerelték össze.

  Én amúgy teljesen egyetértek #3-ban leírtakkal. Aki a kínai szart védi csak mert olcsó az a kínaiak munkáját védi, egy gyár nem csak szalag mellett dolgozó munkásokból áll, indiába pl. kompletten kiszerveztek call centereket, a McAfee pl. a support részleget.

  Nem jó ez a rendszer de tenni se nagyon tudunk ellene mert nincs alternatíva. Európa és Amerika saját magát heréli ki, mert a fenntartható "jobb" létet(kínaiakhoz képest) csak úgy tudja biztosítani a polgárainak ha engedi a kínai ruha, elektronika áramlását a belső piacra. Így az átlag polgár elégedett lesz mert lesz neki is androidos zétéeblédje, gémerpécéje vagy konzolja a kicsit magasabb keresetéhez viszonyítva mint amit egy átlag kínai kap.
 • halgatyó
  #50
  1990 környékén az USA kezében óriási történelmi lehetőség volt: békés, boldog világot varázsolhatott volna, amelyben az emberek értelmes célokért dolgoznak, és azokat el is érhetik.

  Egy világot, ahol nem a fegyvereké a leghangosabb szó. Egy olyan világot, ahol nem nő a különbség rohamléptekkel gazdag és szegény között, ahol nem hazudozik a (ballibernyál) sajtó a ponfánkba naponta ezerszer. Egy világot, ahol nincs fizetőparkolás, nincs útdíj, behajtási díj, nincsenek középosztályt eltipró mosléktörvények és maffiák.
  Egy olyan világot, ahol érdemes szorgalmasan dolgozni és spórolni, tervezgetni, célokat kitűzni. Ahol a gyilkosokat felakasztják, a tisztességes embert pedig megvédi a hatalom, és nem fordítva.

  Ehhez néhány történelmi döntést kellett volna meghozni. A fegyverkezére költött pénzek jelentős részét a magas maghőmérsékletű FBR-ek és a fúziós erőművek fejlesztésére valamint az űrtechnika fejlesztésére (ionhajtómű, stb..) kellett volna fordítani, és a katonai kiadásokat csak az ország megvédésére alkalmas méretű hadsereghez igazítani. Ha az ország puszta léte már nem függ az olajtól, akkor nem kell a fél világot magukra haragítani.

  Amikor a Szovjetúnió és csatlósai bedobták a törölközőt, itt volt a lehetőség az addig óriási, horribilis katonai kiadások drasztikus csökkentsére, és az erőforrások átirányítására az említett (és hasonló) fejlesztési területekre.

  Az, hogy az emberiség ma a veszte felé rohan, akkor nem így lenne.

  Nem ezt az utat választották, hanem a még fokozottabb őrült fegyverkezést, és a saját nagyon aljas rendszerüknek, a semmiből gyártott de véres verejtéket csapoló kamatos hitelpénz uralmi rendszernek az egész világra való ráerőszakolását. Ezt az utat választották.

  És most jajgatnak. Akkorát szarnék rájuk, hogy lefolyna a térképről.
  Ám az ő problémájuknál milliószor nagyobb baj is van: az egész emberiség a szakadék felé rohan teljes gázzal. Az olaj fogytán, a nyersanyagok és a tiszta víz is fogytán, a fegyverkezési verseny meg önmagát gerjesztő őrületként lebeg az országok felett.

  A világhatalomra törő maffia mindenféle, környezetvédelem hazug maszkja mögé bújtatott mérgező ideológiákkal eteti a birkahadat.

  Ne tévesszen meg senkit a pillanatnyi jólét és a látszat-demokrácia. A spájzból az utolsó falatokat zabáljuk, hamarosan éhezni kezdünk, de addig nem törődünk semmivel.

  Valamikor 1990 környékén lett volna az utolsó esély az emberiség számára. Ezt az esélyt játszották el, és ebben --mint a világ akkori egyetlen igazi hatalmának-- a szerepük alapvető.
 • halgatyó
  #49
  Ezt a nagy rinyálást nem értem az USA egyes politikusai részéről. A világtörténelem leg-alapvetőbb folyamata megy itt végbe, kb. tízezredik alkalommal: az egyik ország (birodalom) gyengül, a másik meg erősödik.

  Teljesen függetlenül attól, hogy melyiket szeretjük és melyiket nem. (Inkább egyiket sem, de mivel az egyik közelebb van hozzánk, többet szívunk miatta, hát azt utáljuk jobban. Lesz ez még másképp is.)
 • willcox
  #48
  Így van. De annak, aki olyan szemellenzős, mint akinek írtad, hiába mondod.
 • willcox
  #47
  Tévedés, a GPS műholdak a földről nézve nem egy helyben állnak.
 • willcox
  #46
  Csak nem vagy te is rettegő? LOL!
  Menj neki nyugodtan a falnak, de ha lehet, akkor szaladva. :)
 • philcsy
  #45
  Az életszínvonal számítása is hasonló problémákat vet fel.

  Az embereket viszont nem az életszínvonal érdekli, hanem az életszínvonal változásának az iránya. Ez Kínában lassú emelkedés, máshol viszont stagnálás vagy enyhe csökkenés.

  Egyébként miért Kínára mutogat mindenki? Indiában sokkal rosszabb a helyzet! Sokkal inkább leszarja a kormány a nyomorgó tömegeket, csak azért hogy az élvonalba legyen. Az emberi jogokat és méltóságot társadalmi szinten sértik meg a még mindig meglévő kasztrendszerrel. De ugye ott nem kommunizmus van. Ez a Kína-fikázás egy post "kommunistaüldözési mánia".
 • philcsy
  #44
  (ez Sequoyah-nak és Alfa Of NS-nek is megy)
  Korrigálják de az a korrekció nem egy egzakt dolog. Kiválasztanak egy termékkorsarat, termékekhez vásárlási súlyokat, egy időintervallumot és ebből számolna korrekciókat. A súlyokat és termékkosarat igazából önkényesen lehet csak kiválasztani, az eredmény pedig ettől nagyban függ. Egy ügyes közgazdász sok mindent ki tud hozni belőle.
 • Tsol
  #43
  "Kína űrelhárítási befektetései aggasztóak ránk nézve" Ez olyan...
 • Amergin
  #42
  Pláne, ha a földről nézve gyakorlatilag egy helyben áll...
  "Kívül esik..." Ha akarják, akkor szerintem minden megoldható peláne, ha a saját "nemzetbiztonságukról" van szó, legfejjebb nem kötik mindenki orrára, hogy arra is van tervük
 • Alfa Of NS
  #41
  Ha a GPS műholdat fel tudták juttatni, akkor fel lehet juttatni olyat ami leszedi azt.
 • Molnibalage
  #40
  A nem tud és nem akar között nagy difi van. Politikai és részben gazdasági döntés volt az STS rendszer leállítása. A rendszer működőképes és szinte pótolhatatlan...
 • Molnibalage
  #39
  A GPS holdak 22000 km magasan vannak. N+1 letárgyalt téma, hogy ez messze túl van minden műholdvadász fegyver képességein. Nem igaz, hogy az űrhadviselés 2x2-je ennyire nehéz...