44
  • gybfefe
    #44
    Jól mondod, nemtom még hány évtized kell elteljen, hogy belássák végre széles kőrben, hogy a gravitáció is nyomás. Az éter nyomása. A fekete lyuk sem azért gravitál olyan jól mert belebasztak egy szuper-szippantós-kocsit, hanem mert a teret amit a csillag addig kitöltött relatív vákuum váltja fel. Ennyi.
  • Kara kán
    #43
    Jó a memóriám, de főleg azokra emlékszem, amelyekre válaszoltam, vagy !!!! megnevetettek, szívemhez szóltak, vagy az agyam megmozgatták.

    A te hsz-ed konkrétan megnevetett a képszerűségével, kifejezőerejével. Elképzeltem (!), ahogy az izzadt kutatókról folyik le a verejték a préselés közben.
  • halgatyó
    #42
    Tényleg. Te milyen trükk-kel (vagy trükkkel:-) emlékszel ezekre a régi hozzászólásokra?
  • Kara kán
    #41
    Ne is próbálkozz velem!
  • halgatyó
    #40
    Én nem mondtam, hogy préselünk, ezt valaki más írhatta
  • Kara kán
    #39
    A helyzet a következő:

    Részecskegyorsítókban létre tudunk hozni nagy energiákat úgy, hogy őrült forgásra kényszerítünk atomokat, majd összecsapatjuk őket. Így az anyag szétesik, pusztán a mozgási energia miatt.

    A másik, misztikusabb módszer, amikor nem a mozgási energiával bűvészkedünk, hanem ahogy halgatyó mondta, csak préselünk préselünk, préselünk...
    Ekkor is nagy hő keletkezik, szétfeslik az anyag szövete, de azért a részecskék nem repülnek szanaszét, hanem egy helyben maradnak.

    A harmadik, még misztikusabb módszer, amely a másodiktól nem áll olyan távol, amikor lehűtjük az anyagot. Ha jól tudom, a 0 Kelvin fok közeli hűtéseket jellemzően gázokkal érik el... préselés/tágítás ciklusokkal.

    A negyedik, teljesen misztikus módszer az, amit a gravitáció művel. Ezt nem tudjuk utánacsinálni, mert annyi anyagot nem tudunk összekaristolni egy helyre.

    Jól mondom?
  • logs
    #38
  • Molnibalage
    #37
    Azért az ingatlan és egyéb spekulánsoktól fényévekre vannak... :)
  • Dracad
    #36
    1995-ben a Colorado-i egyetemen már előállítottak Bose-Einstein kondezátumot rubidium atomokból, amit 2001-ben nobel díjjal is jutalmaztak.

    Amugy nem minden 0 viszkozitasu anyag Bose-Einstein kondezátum, viszont minden Bose-Einstein kondenzatum 0 viszkozitasu.

    A helium es a hidrogen mar a kulonleges kvantum allapot bekovetkezes elott is eleri a 0 viszkozitasu allapotot.
  • willcox
    #35
    Így van. Ez egy olyan terület, ahol boldog-boldogtalannak lehet bármilyen agymenése, mert garantáltan nem lehet egyértelműen semmit sem bizonyítani még a sokadik leszármazottja idején sem. Így háborítatlanul szélhámoskodhatnak.
  • willcox
    #34
    "Viszont a csillag esetén még bőven van hő és mégis ezeket a tulajdonságokat produkálja." - ezt csak feltételezik. Ha egy csillagász állít valamit, az maximum annyit jelent, hogy ő úgy gondolja, de korántsem azt, hogy valójában is úgy van.
  • Blooder666
    #33
    igen, sőt itt egy korábbi cikk 2002-ből ahol ugyanerről az anyagállapotról (bose-einstein kondenzátum.) írnak:

    www.sg.hu/cikkek/21862/fekete_lyuk_helyett_buborek

    Gondolom azért a nagy érdekesség mert itt a földön gyakorlatilag abszolút 0-ra tudják hűteni a hidrogént, a héliumot (ha jól emlékszem 10ezred vagy ezred fok különbség van csak) az atomok mozgása szinte leáll ezért vannak azok a furcsa tulajdonságok. Viszont a csillag esetén még bőven van hő és mégis ezeket a tulajdonságokat produkálja.
  • NEXUS6
    #32
    Ha jól láttam ebben az anyagban, akkor az első cikk ezzel kapcsolatban 1976-ban jelent meg. Szóval igazából nekem az jött le, hogy gyakorlatilag csak a korábbi cikkekben leírtakat "bizonyították", illetve finomították némileg.
  • NEXUS6
    #31
    És arról nem is beszélve, hogy eközben Afrikában meg éheznek!
  • moikboy
    #30
    Így van! Ezek a rohadék asztrofizikusok mekkora gerinctelen alakok! Képesek megtanulni a kvantummechanikát, kozmológiát, relativitás elméletet; PhD-t szereznek, oktatnak valami egyetemen; és mindezt csak azért, hogy végül jókora pénzeket gomboljanak le A ZÉNADÓMBÓL valami légbőlkapott elmélettel... EZEK ROSSZABBAK MINT A GYURCSÁNYUS ÚR MEG A TELLORISTÁK EGYÜTTVÉVE!!!!
  • cellik
    #29
    szeretem az ilyen cikeket mikor olyan dolgokrol irnak amit soha senki nem tud kezelfoghatoan bizonyitani vagy mecafolni de hatalmas vitakat indit ell es penzt hoz a az elmelet elinditojanak
  • logs
    #28
    szuperfolyadékot már állítottak elő; de olyan sűrűségű anyagot, amiből a neutroncsillag áll, olyat nem (és valszeg nem is fognak)
  • philcsy
    #27
    "ha nem eggyezik akkor mért kezelik tényként h ilyen tulajdonságai vannak?"
    Mert ezek a tulajdonságok a szuperfolyékony halmazállapotból adódnak.
    Pl.:
    Gázok tulajdonsága hogy kitöltik a rendelkezésre álló teret. Függetlenül attól hogy milyen gáz, milyen hőmérsékletű vagy nyomású, ez a gázok közös tulajdonsága.
    A szuperfolyékony állapot olyan amiben a belső súrlódás (másként viszkozitás) 0. Ebből adódnak azok a tulajdonságok amiket meg lehet figyelni.

    De honnan lehet tudni hogy a neutroncsillagban a neutronok tényleg szuperfolyékony állapotban vannak? Biztosan sehonnan. De a neutronok viselkedését modellezni tudják, amiből az adódik hogy ilyen tulajdonságaik vannak. Tehát feltételezik hogy a modell használható egy neutroncsillag esetében is. Tehát csak feltételezés az egész.
    Legalábbis az volt egészen addig amíg el nem kezdték vizsgálni ténylegesen a neutroncsillagokat, és ki nem derítették hogy a neutroncsillagok gyorsan hűlnek. A gyors hűlést viszont magyarázni kellett valahogy, és ehhez kapóra jött a szuperfolyékonyság kialakulásának a mechanizmusa.
    Tehát csak ez a közvetett bizonyíték és az alkalmazott modell jósága (eddig mindig a valósággal összeegyeztethető eredményt adott) támasztja alá az állításukat. Igazából a tudománynak ennyi elég is egy állításhoz :(.
    Természetesen a csillagászok leskelődnek és ha majd jön valami megfigyelés ami ezzel ütközik akkor majd újra kell gondolni az egészet. Addig viszont ez van.
    Ha nem tetszik magyarázd máshogy a gyors hűlést. :)
  • halgatyó
    #26
    Kösz.
    Minden elismerésem a tudósoknak.
  • philcsy
    #25
    "Én arra tippelek, hogy a cikkben említett csillagászok ezzel tökéletesen tisztában vannak, csak amíg a mondanivalójuk ide hozzánk eljutott több lépcsőn keresztül, valahogy belekerült egy-két neutrinó."
    Észrevételed helyes, sejtésed majdnem, de nem "egy-két neutrínó" került bele, hanem egy-két antineutrínó került ki a szövegből.
    link
  • Sir Ny
    #24
    Lesz itt még jég-kilenc attól félek.
  • halgatyó
    #23
    Én arra tippelek, hogy a cikkben említett csillagászok ezzel tökéletesen tisztában vannak, csak amíg a mondanivalójuk ide hozzánk eljutott több lépcsőn keresztül, valahogy belekerült egy-két neutrinó.

    Annyi van a dologban, hogy a fúzió során keletkeznek neutrinók, ugyanis a proton+proton->deuteron folyamatban az egyik protonnak neutronná kell alakulnia.
    (Ez az a folyamat, ami emberi léptékkel nézve iszonyú lassan megy végbe, évmilliárdok kellenek hozzá. Ha nem így lenne, akkor nem lehetnének csillagok.)
  • halgatyó
    #22
    Itt valami nagyon nem stimmel. Vagy én vagyok hülye.

    Neutrinó (ill. antineutrinó) akkor keletkezik, amikor egy proton neutronná alakul vagy egy neutron protonná. (ilyenkor mindig van a folyamatban egy elektron vagy pozitron is (lepton) amely vagy keletkezik, vagy elnyelődik)

    Ha kettő, már meglévő neutron összeragad, abból nem keletkezhet neutrinó, a leptonszám megmaradási törvény miatt.
  • vasedeny2
    #21
    nekem is furi, hogy laborban kikevertek neutrilló csillag közepében lévő löttyöt...
    nem lehet, hogy lehet sokféle szuperfolyadék?
  • Murder3
    #20
    ha nem eggyezik akkor mért kezelik tényként h ilyen tulajdonságai vannak?
  • Peetkiller
    #19
    A laborban létrehozott szuperfolyékony anyag nem egyezik a szupernovában lévővel, mivel a laborban hélium vagy hidrogén atomokból hozzák létre mínusz 240-245 fok között, és más hőmérsékletem ez eddig nem is sikerült. a csillagban ez másképp működik, több ezer fokon is. A kérdés, hogy hogyan???
  • Murder3
    #18
    Ezt nem értem pontosan, a szöveg azt állítja ez a folyadék itt a földön előállíthatatlan, de lejjebb említi a tulajdonságát akkor mégis előállították már?
  • nickb
    #17
    "szintén a neutroncsillag gyors hőmérsékletesésének tulajdonítja a neutron szuperfolyékonyság kezdetét."

    Pont fordítva: a szuperfolyadék okozza a lehűlést, nem a lehűlés a szuperfolyadékot.
  • andersh
    #16
    Csak nehogy a tenoristák torkába befolyjon!
  • NEXUS6
    #15
    A kb. abszolút 0 fokos hélium is így viselkedik, innen tudják. Szóval mégis csak van valami ilyesmi halmazállapot, amit már itt a Földön is megfigyelték.

    Azt viszont, hogy mi van egy ilyen neutroncsillagban valszeg nem tudják.

    Mellesleg a legszebb, hogy az un neutrinókat is marha nehéz megfigyelni, és ezért tök jó hogy rájuk lehet aggatni minden tulajdonságot, hogy pl oszcillálnak, gyak energiaszintet váltanak, meg ilyenek.
  • Tsol
    #14
  • willcox
    #13
    A bizonyítékról kiderült, hogy ugyanolyan meghasalás, mint általában a csillagászok tippelgetései szoktak lenni. Nem tudnak ezek semmit, de azt jó hangosan mondják. Szélhámos banda.
  • Grr1234
    #12
    Csak nehogy a terroristák kezébe kerüljön!!
  • wraithLord
    #11
    Nagyon logikus cikk lett. Most "előállítható" földi laboratóriumban ez az új halmazállapot, vagy nem?
    Tegyük fel, hogy igaz, és nem lehet előállítani földi laboratóriumban. Akkor a cikk végig nem arról ír...? Vagy akkor honnan tudnak róla bármit is? A vulkániak mesélték?

    (További lehetőség, hogy már vannak Földön kívüli laboratóriumaink, amelyekben ilyesfajta kísérleteket is el lehet végezni. :))
  • adler30
    #10
  • Retechegér
    #9
    Én meg azt gondolom hogy ez egy nagy kivetítő, olyan hologram féle, és nincs is olyan hogy neutroncsillag, hanem csak egy alienwood-i stúdióban vagyunk statiszták.
    Aki nem hiszi bizonyítsa be az ellenkezőjét, hozzon nekem neutroncsillag-darabot. Ja és az utat is dokumentálja minimum 3 kamerával... HD-val ha kérhetném, és színessel. Köszi
  • NEXUS6
    #8
    Én meg csak az afrikai éhezőket tudom idézni: mminmeghalunk!
  • Nailyenugysincs
    #7
    miért kellett megelőznöd?:D
  • adler30
    #6
    Csak nehogy a....
  • NEXUS6
    #5
    Ja és mellesleg ez a megoldás a globális felmelegedésre is, venni kell néhány hektó folyékony neutront, lötyögtetni kell mire a keletkező neutrinók hőt vonnak ki a környezetből.

    Na megyek mielőtt K.K. levédeti.