• philcsy
    #27
    "ha nem eggyezik akkor mért kezelik tényként h ilyen tulajdonságai vannak?"
    Mert ezek a tulajdonságok a szuperfolyékony halmazállapotból adódnak.
    Pl.:
    Gázok tulajdonsága hogy kitöltik a rendelkezésre álló teret. Függetlenül attól hogy milyen gáz, milyen hőmérsékletű vagy nyomású, ez a gázok közös tulajdonsága.
    A szuperfolyékony állapot olyan amiben a belső súrlódás (másként viszkozitás) 0. Ebből adódnak azok a tulajdonságok amiket meg lehet figyelni.

    De honnan lehet tudni hogy a neutroncsillagban a neutronok tényleg szuperfolyékony állapotban vannak? Biztosan sehonnan. De a neutronok viselkedését modellezni tudják, amiből az adódik hogy ilyen tulajdonságaik vannak. Tehát feltételezik hogy a modell használható egy neutroncsillag esetében is. Tehát csak feltételezés az egész.
    Legalábbis az volt egészen addig amíg el nem kezdték vizsgálni ténylegesen a neutroncsillagokat, és ki nem derítették hogy a neutroncsillagok gyorsan hűlnek. A gyors hűlést viszont magyarázni kellett valahogy, és ehhez kapóra jött a szuperfolyékonyság kialakulásának a mechanizmusa.
    Tehát csak ez a közvetett bizonyíték és az alkalmazott modell jósága (eddig mindig a valósággal összeegyeztethető eredményt adott) támasztja alá az állításukat. Igazából a tudománynak ennyi elég is egy állításhoz :(.
    Természetesen a csillagászok leskelődnek és ha majd jön valami megfigyelés ami ezzel ütközik akkor majd újra kell gondolni az egészet. Addig viszont ez van.
    Ha nem tetszik magyarázd máshogy a gyors hűlést. :)