68
A térhatású zene létjogosultsága napjainkban és a jövőben.
  • 3Dj
    A zenei stílus az idézőjelben mellékes,ami lényeges hogy szines és változatos legyen az....hisz az effektek sokaságával érdemes a térben foglalkozni....meglepő,hirtelen,váratlan hatásokat lehet elérni.

Ugyanakkor a másik véglet a meditálós háttérzenében való alkalmazás,hisz például egy esőerdő atmoszférájával sokkal jobban lehet azonosulni ha a külömböző madarak más és más pontokon szólalnak meg....szinte körberepülnek hisz a csatornákhoz autómatizált mozgást és mozgási sebességet...kezdési és végpontot is lehet adni a térben.

Szóval ami lényeges,hogy complex legyen a zene ,hisz ha kihúzod a sztereó tartományból akkór egy 10-25 sávos zene szinte üresnek tűnik a térben....míg egy 30-65 sávból összerakott darab nagyon jól szól.. hisz elég effektsáv van benne amivel folyamatos történéseket hozhatunk létre körülöttünk.
  • Koppixer
    Múlt évtized elején, mikor először néztem egy háborús filmet 5.1-en, hallottam, hogy a lövedékek elsuhannak a fejem mellett jobbra, balra, akkor rögtön az ugrott be, hogy ez zenében milyen király lenne. Gondoltam, hogy ha a filmes effekteket ilyen precízen be tudják "lőni" :), akkor ez pl. az elektronikus zenében is hamarosan megjelenik. Nem így lett. Az mp3 túl sokáig hódít(ott), a hordozható zene/film lejátszó eszközök kerültek előtérbe, áruk ment lefelé, oda meg elég a 2.0, csak nézhesse a júúzer suliban is, unalmas órán a pad alatt.
    Szívesen meghallgatnám, milyen úgy a zene, ahogy csináljátok. Persze ezzel gondolom sokan vannak így. Az is érdekelne, hogy egy rocktrióból mit tudnátok összehozni. Dob, basszus, gitár (+ vokál). Hiába tetszik valakinek a hangzás, ha ki nem állhatja a "gépzenét"...
    Ha kiforrott az egész, akkor meg a marketinghez kell nyúlni. Ha nincs elég kereslet, akkor "csinálni" kell. :)
  • 3Dj
    Természetesen az idő és a pénz jelen van minden ilyen jellegű kezdeményezésnél,szerencsére egy szponzornak köszönhetően sok eszközt kaptunk.....hangkártyákat....hangfalakat...ennek köszönhetően van egy kis stúdiónk,valamint a programozónál és egy magánlakásban is reprodukálva van a technika kicsiben.
    Igen itt van a fő kulcs talán Morphin amit irsz : hogy milyen zenei stílus az ami nem okoz elfogultságot a vélemény alkotásban.. ??

A rendezvényeken kívül szeretnénk létrehozni egy olyan installációt ahol bárki érvényesülhet a hangzás nyújtotta akusztikai lehetőségekben...ez ügyben is tárgyalunk.
  • Morphin
    Az ilyen projektekkel az a baj, hogy rengeteg időt és pénzt(valszeg inkább időt) fektettek ebbe az egészbe...csak hogy ez pont egy olyan dolog (mint az előbbiekben is meglátszik)hogy valakinek tetszik az ötlet valakinek pedig nem.Tehát csak akkor tudjátok meg, hogy ennek van-e egyáltalán értelme és célközönsége ha kész termékkel,ötlettel álltok elő.
    Viszont ha a többség inkább elutasítja ezt az újítást az nektek elég rossz minden szempontból.
    Én meghallgatnám szívesen ezt,de sajnos én is sztereó párti vagyok alapból szval nem tudom milyen véleményem lenne.Mellesleg sztem az sem mindegy, hogy milyen stílusú zenével próbáljátok az embereket meggyőzni erről az új dologról.
  • 3Dj
    Na Na ...sokasodnak a tapasztalatok és vélemények,...a manapság gyártott hangfalaknak már nem okoz gondod a sok csatorna megszólaltatása bár mérésekkel és műszerekkel kimutatható a torzulás de ezt a legtöbb hallgató mint ahogy szerintem mi sem vennénk észre.
    A jó választás ami már itt pár gondolattal elöbb elhangzott a lineáris hangfalak...de egy ilyen studió monitor 140-170 Eft től indul.
    További vita képezi és 2 táborra osztja a Hifiimádókat a Tölcséres vagy az egyébb dobozú hangfalak használata.....de ez egy más érdekes téma.

Nos én azért indítottam ezt a fórumot mert jómagam és barátaim sok éve kisérletezünk a multichannel zenékkel,és alapjaiban próbálunk egy új elgondolást alkalmazni a zenei piacon.
    Egy programozó kreatív segítségével új softwaret dolgoztunk ki és sok sok tesztelés után mára már kialakultak az egyedi felépítésű rendszer működési tapasztalatai.

Az elgondolás alapja az,hogy elektronikus zenei csatornákat "fade"-elünk a 6 hangforrási pont között a tánctér körül,természetesen a zenei alapokat nem bántjuk de a szőnyegek,effektek vándorolnak körülöttünk,hol mögöttünk hol hirtelen balról jobbra áthúzva ütemre szinkronizálva,stb jelennek meg.A lehetősegek sokasága szinte végtelen a software és a zenész kreativitásának köszönhetően.

A rendszer túlesett 2 teltházas rendezvényen "300 és 580 Fő" mégsem tudunk alapjaiban hatással lenni a zenei piacra mert egyenlőre túl sok munkát kell belefektetni 1-1 szett létrehozásába és a sztereó piac szeretne még a meglévő eszközeivel profitot termelni.

Ez nem a reklám része volt,csak közvélemény kutatás szinten érdeklődök,hogy kinek milyen fogalma van a térhatású zenékről....mert sokaknál kiderül beszélgetés révén,hogy el sem tudják képzelni.....
  • sanyicks
    Minek sokpontegyes zene, meg akár sokpontegyes rendszer, ha sztereón is tökéletesen lehet szimulálni. Bizonybizony, évekik ofp-ztem, sztereó fülhallgatóval, térhatású hanggal, és bizony 360 fokban lehetett tudni honnan érkeznek a hangok, +/-15 fokos pontossággal (akkor meg már látni is lehet).

Egyszerűen rendesen elhelyezett stereo hangforrások kellenek, jól kevert zenével. Ha nem akkor meg szimulálni.
  • Balumann
    Továbbra sem értem, hogy erre miért lenne szükség, mikor egy sztereo hangrendszerrel az előtted lévő 60 fokos térben bármit pontosan el tudsz helyezni, akár úgy is, hogy külön helyezed 1-1 területre a hangszereket. Studóban külön is vesznek fel minden hangszert vagy csoportokat, aztán a panoráma segítségével elhelyezik a "térben". Illetve nem cska koncerten, amikor mi szimfonikus zenekart vettünk fel, ott is külön mikrofont raktunk a különböző hangszercsoportoknak, és a keverőn lehetett panorámázni.
    Nekünk külön volt olyan óránk, hogy műelemzés, amikor különféle felvételeket elemeztünk (ilyen szempontok szerint, mint sztereohatás, hangtisztaság, hangszinezet, hangzásegyensúly), nagyon nem jó ha felbomlik a hangzás.
    Egy koncerten meg pláne másképp keveredik a hang, mint egy szobában/studóban, ahol pár méterre helyezkedsz el a hangfaltól, élvezhetetlen lenne mindent így teljesen külön hangfalra rakni.

Volt szerencsém olyan studiót megtekinteni, ahol a felvételi terembe csak 1-2 ember fér be, tehát mindent telejsen külön vettek fel, és mutata hogy milyen trükköket vet be azért, hogy azt megfelelően össze tudja rakni úgy, hogy élvezhető legyen.
  • Petka
    Csak én érzem úgy, hogy a térhatású dolgot csak a koncert illetve akusztikus zenékre értitek? Aki valamennyire is benne van az elektronikus zenei világban, az szerintem tudja, hogy 5.1-ben elég durva effekteket lehetne kihozni bizonyos stílusokban és itt már értelmét vesztené az, hogy a hangfalaknak előttünk kell lennie, mert koncerten se hátulról jönnek a hangok. Kövezzetek meg ezért, de én több lehetőséget látok ilyen téren, mint a koncertfelvételek térhatású lejátszásán.
  • Büdös Bohóc
    Szerintem sokkal jobban átadja az "ott vagyok a koncerten" fílinget az 1 hangszóró 1 hangszer megoldás - ami persze sok hangszernél nem kivitelezhető, de pop-rock esetében még talán, többi esetben meg fel lehet darabolni.
  • Balumann
    A gyengébb hangszóroknak nem az egyszerre sok hang kiadásával van a baj, hanem hogy a frekvenciamenetük nem elég lineáris (bizonyos frekvenciák hangosabban, mások halkabban szólnak meg), sőt vannak amiknél bizonyos frekvenciák (kisebbeknél pl. a mélyek) szinte meg sem szólalnak. Ezt nem oldaná meg az, hogy többet rakunk ki belőlük és csak 1-1 hangszert szólaltatunk meg mindegyiken :D

Hogy érted, hogy a polifónia a fontos és nem a térhatás? Az hogy legyen sok hangszóró és mindegyikből csak 1-1 hangszer szóljon hülyeség, semmi értelme nem lenne, feldarabolná a hangképet. Nem szólhat csak egy hangszóróból (csak 1 pontból) a hangszer. A polifónia tökéletesen meg tud szólalni a sztereo rendszereken. Ez irányban biztos, hogy nagy változások nem lesznek.

A térhatásnál fontos tisztázni, hogy arra gondolunk most, hogy van-e értelme annak, hogy a mögöttünk levő teret is hangfalakkal megjelenítsék, illetve hogy van-e értelme annak, hogy onnan is különálló hangszer vagy hangforrás szóljon (gondolom te is arra gondoltál). Tény, hogy próbálkoztak már sok dologgal, és nem volt egyik sem olyan átütő, és ma sem hallgatnak zenét 4.0, 5.1 rendszereken többnyire. Ettől függetlenül szerintem még vannak benne lehetőségek, továbbra is ajánlom, hogy hallgassátok meg az Animusic -ot ha tudjátok (nekem amúg egy 700 megás aviban van, de 5.1 ac3 audioval, torrentről biztos le lehet kapni), mert ott tényleg jön hátulról is hang, az szerint ahogy mutatja az ilyen gépi ill. futurisztikus hangszereket.
    De tényleg ezen és Pink Floydon kívül nem sok példa van arra, hogy így lenne térhatású zene.
  • Büdös Bohóc
    hülyeség
  • Büdös Bohóc
    A zenében a polifónia a fontos és nem a térhatás. Remélem efelé fejlődik a dolog. HA ott van 4-5-6 hangszóró, akkor alap, hogy az egyikben csak a dob szóljon, a másikban a szóló a harmadikban a basszus gitár ésatöbbi. Erre specializált hangrendszereket kéne tervezni és a stúdiófelvételeknél direkt erre specializált hangformátumba felvenni az egészet. A gyengébb hangszórók pont azért nagyon gyengék zenében, mert nem tud sok hangot egyszerre szépen megszólaltatni. Ki lehetne a hangzás problémákat küszöbölni erősen, ha ezt is alkalmaznák szvsz.
  • 3Dj
    Talán ebben rejlik egy új "Stílus" kialakulása hisz jóval komplexebb élményben lehet részesíteni a hallgatót....
  • 3Dj
    Véleményem szerint is a zene új értelmet kap ha bizonyos hangszerek,dallamok,stb külön külön hangfalakon szólalnak meg
    és a visszhangok visszacsatolással megjelennek a többi hangforrási ponton.
    Bár a valós koncert atmoszférát elveszíti a zene így de egy minden tekintetben szürreális élményt kapunk.
  • Balumann
    Igen, és felmerül az a kérdés, hogy zenénél mit lehet értelmesen hátra helyezni, mert ugye ha koncerten vagyunk, hátulról akkor is csak a visszhang (meg a közönség zaja) szól, direkt hang általában nem jön, ráadásul ha 5.1 -ről van szó, akkor a centerre is mi az amit van értelme szétválasztani. Sőt nekem az a tapasztalatom, hogy általában ez a +1 rontja el az ilyen 5.1 -es zenei dvd -ket, koncertdvd-ket (pl. Yanni, Vangelis). Tényeg azthiszem azt nem is próbáltam, hogy milyen ha 4.1 -re állítom a hangot, akkor hogyan szólnának ezek.

Amúgy az Animusicnál ott hátulról is szólnak konkrétan (elektrnikus) hangszerek, és van tényleg 1-2 szám ami kifejezetten élvezetes így.
  • 3Dj
    Érdekes akusztikai megoldások kerültek napvilágra,de Pink Floyd is sajnos jéghegynek ütközött mert a qvadro hangzás idejében nem nagyon volt ideális adathordozó....és a további technikákkal nem volt kompatibilis.
    A Dolby mókák igazán a mozi élményre lettek ráhangolva tehát csak az effektek szólalnak meg térben a zene és a beszéd nincs szétszedve hanem a center line-on és a 2 front-on hallható.
    A winap és egyébb softwares próbálkozások sávszűrésen alapulnak és hangmagasság alapján vlasszák szét és szimulálják a térbeli hangzást.
  • Klemice
  • Balumann
    Azt én sem támogatom, hogy a sztereó zenékből térhatásút csináljanak, én is szigorúan sztereóban hallgatom az ilyeneket. Vannak egyébként nagyon szép térhatású zenék, pl. az Animusic -nak a 2. dvd -je (lehet első is van, azok nekem csak külön klippekbe vannak fennt csak sztereoban) az nagyon érdekes. Nekem van még egy ilyen, hogy: "Super Audio Surround Collection Vol 3 sampler (Various Artists)", ez is érdekes.
    Vangelis DVD -jén is van 5.1 -es hang, Yanni koncertlemezein is, bár ezeknél úgy tapsztaltam, hogy sokkal jobban szól, ha sztereoba rakom.

Pink Floyd - Dark Side of the Moon volt az első térhatású (quadrofon) felvétel, azt is tudom javasolni így mintának, bár én nem szeretem, kicsit lehangoló zenének tartom :-D
  • Tinman #10
    Ezt szerintem felfogtuk, tudjuk.

Próba? OGG? Flac valahol?
  • 3Dj
  • 3Dj
    Érdekesség képpen körülbelül maximálisan 19 M-es valós köralakú hallgatósági területet is létre lehet hozni megfelelő hangosítási eszközökkel a hangkésés jelensége nélkül.
  • 3Dj
    Nos picit el lehet rugaszkodni a sztereóbol konvertált térhatású csodáktól,de érthető hisz a felhasználók nagyrésze szeretné ha kedvenc darabjait otthon a közepes vagy professzionális 5.1 - 7.1 es cumóin is meghallgathatná.
    Egészen új távlatokat nyit azonban a térhatású zene ,ha egy szám kifejezetten térben íródik...
    Tehát ha az adott zenében lévő hangsávok külön egymástól függetlenül a térben mozognak,és a dallamok is a körülöttünk elhejezkedő hangfalakra optimalizáljuk.....de ezek a zenei darabok csak specifikus rendszeren szólalnak meg.
  • Lacee86
    Sajnos nem értek ezekhez, nem tudok segíteni. :(
  • Tinman #5
    Láma kérdés következik:

Eléggé szeretnék 1x egy ilyet meghallgatni a saját rendszeremen. Nincs valami ötlet, hogy mi után vadásszak?
  • VRSDM
    szerintem egy ideális beállított rendszernél kifejezetten élvezetesebb a térhangzás.
    persze nem arra gondolok hogy hallom hogy a magas hátulról jön a közép elölről a középmagas oldalról ésatöbbi.
    elég ha az ember úgy érzi hogy a zene közepében van és körbeveszik a hangok a maguk teljes tisztaságukban.

aztán ízlések és pofonok. az átlag júzer úgy sem fordít rá energiát. letölti youtubedownloaderrel a 128ks (vagy rosszabb) zenéket és nagy büszkén mutogatja mellé az aranyozott jackdugós cuccait :D olyankor sírva nevetek :')
  • Lacee86
    Hát én én 1x -igaz pár éve- hallottam zenét 5.1-en, de szar volt. Olyan, mint ha késett volna a basszus meg a dob a többihez képest. De lehet csak vmi rosszul volt beállítva.
  • Morphin
    Filmek,házimozi esetén én kifejezetten szeretem a térhangzást.Zene hallgatás szigorúan csak sztereó...
    Amúgy engem kifejezetten meglepett, hogy hol tart ma már az erősítőkben lévő dekóderek fejlettsége.Enyémben nem tudom pontosan milyen van (Dolby Pro Logic IIxc vagy ilyesmi) de a sztereóból nagyon szépen kikeveri 5.1-re.Gondolom a hangok magassága szerint választja ki melyik beszédhang és melyik egyéb környezet.
    Én véleményem az,hogy aki térhatású zenét akar otthon hallgatni az menjen inkább koncertre...vagy audiofil sztereó cumókon hallgasson csak.(már aki megteheti)Az képes sztereóként is olyan minőséget produkálni,hogy az ember szinte ott érzi magát a stúdióban/koncerten.
  • 3Dj
    Tisztelt olvasók és véleménymegosztók.

Ez a fórumtéma a zenei fejlődés és innováció kérdéseire keresi a választ.Hol tartunk és hová tartunk,Stereó vs. Surround,új stílusok vagy a technológiai áttörések hozzák meg zenei piac előremozdulását?
    Külföldön és hazánkban is volt már példa több csatornás térhatású elektronikus zenei rendezvényekre amik javarészt nem szabványos technológián alapulnak....