60
-
djhambi #60 A szintetizátorok közül. Van egy szinuszos jellegű basszus, ami talán a NeXus hangkészletből való. (Talán a Bass/Trancebass 3 hangszer.) Van egy ritmikus tizenhatodokat nyomó, mely talán egy sima háromszögjelből lett keverve, megemelt tranzienssel, van néhány leamortizált lead mellé.
Effektekből pedig van "kapuzó", lásd: Grossbeat VST plugin.
Cselló, mű vonósok, talán ismét NeXus. A panorámázott, visszaforgatott cintányér megvan. Phaser illetve flanger effektek. (Sajnos nem tudom a magyar nevét.)
Nem rossz trance, de nem is kiemelkedő, ellenben a hangzása kicsit elavult. :)
Ajánlom magamat: http://www.4shared.com/file/_ys8nOw8/Thomas_Bauer_-_Trance_Time_3.htm -
johnsmitheger #59 Hol lehet ezt a dopamin izét kapni? Van gallonos kiszerelés? Pontosan hova bökjem? -
uwu hun #58 Hát ez? -
#57 Miért tudtam már a cím olvasásakor, hogy techno vs. akusztikus flém lesz? -
sanyicks #56 Amúgy feltűnt-e hogy az akusztikus hangszerek zajt csinálnak? :D
Igen sajnos minden hangszer és szintetizátorban ez a közös. Valahogy úgy alakultak ki a hangszerek hogy ütögettek megpengettek különböző dolgokat, és "hmm ennek jó a hangja" :D -
who am I 7 #55 Úgy látom, páran itt elég komoly fogalomzavarban vannak, és most másztak ki a mocsárból, vagy le a fáról.
Először is mi a zene?és mit hallasz a belinkelt videón keresztűl?Elmesélem, mert a tuc-tuc-ból és az akusztikus szó sűrű emlegetésén kívűl, olyan bot füled van, hogy csak úgy zúg.Szóval van dob,cin,csörgő,shaker (hogy csak leggyakoribbakat említsem),és különböző szintetizátorok (vasak!) ebben a zenében, egy jó kis 4/4es ütemre operálva jó ritmikával és egy acapella.Ezenkívűl rengeteg effekt és a szintetizátorok is kitekerve effektezve.Ez az amit, ha te 1000x reinkarnálódnál sem tudnád megcsinálni (mivel, egy hangszert se ismertél fel) , de azért beböfögsz hülyeségeket.Teljes botfülűséget és trendi fikázást (csak az akusztikus a zene) bizonyítva.De ez csak egy dolog, a másik dolog, hogy a zenén vitatkozni teljesen felesleges, de ha már oda jutunk és fikkantjuk a másikat, jó lenne megalapozottan és szépen elmagyarázni, hogy mi miért..nem pedig lejáratni magunkat.Szóval, fölös vitatkozni mert minden ember más, és minden zenének megvan a maga helye és minden zenei stílusból megvan a 90% mainstreames xar.
Ettől függetlenül van amit nem tudok elviselni olyan zene, meg aminek nem látom értlmét, de vannak akik azt is szeretik...el kell fogadni, ennyi.Máskérdés, h én objektíven megtudom magyarázni (saját produceri tapasztalatomból kifolyolag), hogy mivel pontosan mennyi munka is van és melyik hang mennyi kreativitást igényel. -
#54 A zene elméletileg összefüggő rendezett hangokból áll.
A zaj az összefüggéstelen rendszertelen "zaj" :)
De ki mondja meg, h mi az összefüggéstelen. Elméletileg mindenben van rendszer. Az relatív, hogy neked össze függő-e vagy sem. Zaj, avagy zene.
Mit élvezünk a zenében? Érzelmeket szabadít fel, hatással van a gondolatainkra stb... végtelen oka lehet. Ha valakinek az a zene tetszik, ami egyenlő egy építkezési zajjal, az ugyan úgy zene.
Ki állsz az építkezésre, kalapálnak, fúrnak, ordibálnak. Ne lehetne lekottázni? :) Akármit le lehet írni ritmusokkal és hangokkal. -
#53 Nem akartam skatulyázni, de, ha egy idősebb ember írja ezeket a baromságokat akkor az még kevésbé gáz. :) -
#52 Ezert irtam hogy -effekt. Mert amire kitalatak arra hasznos, de effektkent a 800 ezredik ugyanolyan hatborzongato felhasznalas.. :S :)
-
#51 Sokminden tud butitani, nem kell hogy "zene" legyen. Pl. a fosodru mediumok tobbnyire olyan programot sugaroznak, legyen az zene, show, film, hirado...
Mellesleg boven van objektiv merce zenek megiteleseben. Erre epul a zeneesztetika tudomanya.
Az okos zenet ugy ertettem, hogy komolyzene. A tagabb ertelemben vett fogalom, amibe beletartozik pl. a jazz es a modern avantgarde.
Aki egy kicsit foglalkozik zenevel rajon, hogy olyan kulonbsegek vannak zenek es zenek kozt, mint epuletek eseten a Sagrada Familia es egy koszos putri kozt.
Ami nem baj, a baj az, hogy millio helyrol a koszos putrit hirdetik, a Sagrada Familiarol kussolnak es a koszos putri tervezojet kb istenkent tisztelik, aranybol van meg a jakuzzija is, a barcelonai epitmeny tervezojet (metaforakent persze) meg kutyaba sem veszik.
Aki egy picit tajekozottabb a mult es mas kulturak teren az rajon, hogy ez nem egy allando dolog, hanem ez egy folyamat, ami folyamatosan rosszabb lett es valoszinuleg megrosszabb lesz, raadasul globalis, vagyis altalanossagban mindenhol ez van kis Foldunkon. -
#50 "A tulzott autotune(-effekt) hasznalat egy nyavogos eneklest csinal, amit kb. Cher hozott a popzenebe es terjedt mint a dogvesz."
T-pain effektnek hívják, és legtöbb mai megfizethető ketyere tudja. Pl a TC Helicon Voice Tone Correct pedálja, ami elsősorban nem helyettesíti az énekest, csak feljavítja. Ha valakinek viszonylag jó hangja van, de nem tud egy hangot kitartani (lebeg a hang), a pedál segít neki. Emellett egy ún. "élő hangmérnök" is van benne. Pont azokat a frekiket emeli ki, amelyek az énekhangot jóvá teszik. Van benne De-esser, kompresszor és limiter is az EQ-n kívül.
A korrigálást meg be lehet szabályozni, hogy mekkora legyen az átmenet a hangok között. Az emberi hangban a hangmagasság váltakozásánál mindig van egy kis slide. Ezzel a T-pain effekttel ezt a portamentót vágja ki egyenesre. Ettől lesz olyan trillázó és műanyag a hang. Viszont ha okosan használják, akkor nagyon jó eredményeket lehet vele elérni. Az egyik havernak van ilyen, aki saját bevallása szerint nem tud énekelni, de lemezre stúdióban mindig megoldották, hogy szép legyen az ének, élőben viszont kell egy kis háttérsegítség neki. Ezért a TC Helicont használja, és élőben is sokkal élvezetesebb hallgatni. -
#49 "Hát látszik, h szart se értesz a zenéhez, vagy már túl vagy a tripla X-en. Mert eszméletlen fogalom zavaros vagy :D"
A zeneszerzésben megegyezik a véleményünk, én is így csinálom. MIDI billentyűzeten DAW hosttal virtuális hangszereken játszom, mindezeket megspékelem élő akusztikus és basszusgitárjátékkal, néha gitárjátékkal is. Ezeket audióban rögzítem. Van úgy, hogy egy számmal hónapokig pöcsölök, mert sehogy sem érzem "késznek". Szóval ebben osztom a véleményedet, de a skatulyázással vigyázz! Én is túl vagyok a harmadik X-en, sőt, már közelebb vagyok a negyedikhez, mindamellett ismerem és használom a mai technikát. Sőt, vallom, hogy aki nem használja ki a mai kor technikáját, az fafejű, vagy sznob, és inkább megfizet egy drága stúdiót session zenészekkel (mert ő maga nem tud hangszeren játszani), mintsem virtuális hangszert programozzon.
A lényeg: 2010-11-re elértünk olyan szintre, hogy egy jó hangszeres zenész, jó szoftverrel és közepes PC-vel minőségi zenét tud produkálni egymagában otthon, a szobájában. Ha Jordan Rudess nem rest mindennel játszani, ami hangot kelt, pedig nem mai csirke már, akkor a fiatalabb korosztály is ugyanúgy megteheti. Táblagépeken zenélnek. Jó? Jó. Ezt nehezen lehetne zajnak definiálni, még akkor sem, ha tudjuk DSP (Digital Signal Processor) generálja a hangot, nem pedig a húrok által megrezegtetett levegő és rezonátortest (korpusz). -
semmikozod #48 Nem értem hogy tud a zene butítani, eddig úgy tudtam a zenét relaxációnak hallgatjuk. Nem nagyon értem a gondolatmeneted, te akarod meghatározni mi az "okos zene"? :D
Az IDM is csak névlegesen intelligens, nem azt mondják, hogy a többi Dance Music nem intelligens. :D -
#47 Nézz gyorsan utána, hogy ki is az a Tatana...! Nem WAV-okat pakolgató, pattanásos PC-dídzsé.
De segítek:
"Tatana Sterba (born October 7, 1976 in Uherské Hradi¹tì as Ta»ána ©tìrbová, in 1980 the family emigrated to Switzerland) is a dance and trance producer better known under her alias DJ Tatana."
"The self-made woman was born on 7th October 1976 in former Czechoslovakia. Whilst at school she played various different instruments and was already developing a sensitive feel for music. She also attended dancing schools for ballet and jazz."
S klasszikus zenében is van rohadt szar, ahogy a tuc-tucban is.
-
sanyicks #46 Mondjuk nem annyira, inkább a reason alaphangok és a prodigy példája... abban is van pár oszcillátor, és torzítás, amivel gyak végtelenek a lehetőségek, kár hogy ezt a prodigy nem használta... -
#45 A kapitalizmus jovedeke, hogy a nezettseg es a hallgatottsag van mindenekfelett.
Igy az odafigyelest, gondolkodast, nemi hattertudast igenylo zenek, filmek stb. visszaszorulnak, szinte nem is adjak ezeket a fobb mediumokon.
Regebben egy radio amellett, hogy szorakoztatott, nevelt, ujat mutatott; ma csupan ismetli a gagyibbnal gagyibb "slagereket" aminek nem sok koze van a zenehez, butitva a kozonseget. Es az allando hallgatasa tenyleg butit.
Egyertelmuen felismerheto egy degradalodasi folyamat akar a 70es evektol is ha pl. a pop-rockot nezzuk. Jimmy Handrix, Pink Floyd, John Lennon, Queen, Michael Jackson vs Lady Gaga, Spice Girls v ki? :S (Nem a szubjektiv tetszik, nem tetszik a kerdes, hanem a zenei minoseg, esztetika, zsenialitas, persze reszben ez is szubjektiv.)
"Regebben" a radiok hatalmas palettat jatszottak ami napjainkra lecsokkent kb 1 db CD veletlen lejatszasara.
Itt, Ángliaban egy eszaknyugati varosban a helyi Rock-FM radio naponta 15-20 szamot jatszik (Lady Gaga-szeru es csopogos RnB), egy honap alatt ebbol 3-5 szamot cserel ki. Ez a leghallgatottab radio a kornyeken. :S
A tulzott autotune(-effekt) hasznalat egy nyavogos eneklest csinal, amit kb. Cher hozott a popzenebe es terjedt mint a dogvesz. Cher alkotasa sem egy kivalo darab, de legalabb egyedi volt. A kovetkezo es az azt utanzok semmi zeneit nem alkotnak, csupan szolgakent masolnak, beallnak a sorba, az embereket viszont nem kerdezte meg senki. A legtobbunknek ugyanis nem tetszik ez az effekt, megis nyomatjak mar evek ota egyre erosebben. Mert butit. Itt Ángliaban pl. sokkal elorehaladottabb ez a zenei (es egyeb) butulas.
Hatalmas dobbenes volt szamomra az itteni zenei kultura. Sokkal magasabb szinvonalra szamitottam, de ez mar mas tema... :) -
#44 Barmit lehet hangszerkent hasznalni ami hangot ad ki, a vegeredmenyen mulik, hogy zene lesz-e.
pl. egy elegge popularis zenei zseni, Bjork nagyon sokfele hangkelto eszkozt hasznal fel muveiben.
Az avantgarde zeneben van pl. preparalt zongora. Van olyan komolyzenei stilus, h zajzene stb.
John Cage - 4'33" Errol mi a velemeny? Pedig ez is modern, avantgarde komolyzene minden zenei akademia szerint.. -
#43 Zeneakademian tanulhatsz kocsogdudat ugy, mint szintetizatorokat. -
semmikozod #42 Ugye nem akarod magad lejáratni a többiek előtt? :D Javaslom kezdj el gondolkodni. :D Ez szól a többi hozzád hasonlóan "tuctuc nemzene"-t szajkózó pajtásodnak is.
Sosem értettem, hogy az emberek hogy képesek valamibe beleszólni, úgy hogy fingjuk sincs róla. Pedig mindenhol ezt látom...
Javaslom ismerkedj meg a producer és a DJ fogalmakkal. ;) Újabban már VJ is van, ezt is ajánlom megismerésre.
Egy kis zenetörténelem. :P
http://techno.org/electronic-music-guide/music.swf
A cikkhez: Eddig azt hittem hogy ez általános műveltség. :D -
#41 Na ügy ezt én már régóta tudom mindenféle kutatás nélkül. A zene iszonyatosan képes befolyásolni az érzelmeimet. -
Szefmester #40 Reason és a Prodigy kapcsolata tipikus példája.. -
sanyicks #39 Én is találkoztam ilyennel :D van vagy 20 féle zene amit lehet csinálni vele, amit egyébként nehéz hallgathatónak nevezni, főleg hogy mindenki levágja hogy mivel csináltad, sőt még a sample-k nevét is megmondja :D
De sajnos egy profibb programnál, aminél bármit lehet csinálni, ott a milliónyi beállítás, és gyakorlatilag végtelen mennyiségű hangszer, bizony kellenek ötletek, gondolkozni rajta sokat, aztán megvalósítani, és mindez akár hónapok vagy évek kérdése, legalább is ha az ember tényleg ütős, és igényes zenét akar csinálni, persze a szpájdögószthoz elég 5 perc is, de az az igénytelenség csúcsa. -
Szefmester #38 Találkoztam már olyan programmal amire fel lehetett játszani midin át dallamokat majd azt utólagosan effektelted, vágtad módosítottad ahogy jól esett. De volt olyan kis progival is dolgom ahol fél óra kattintgatás után "hallagatható" dnb-t produkáltam.. legalábbis alapszinten.
És hogy miért nem vagyok híres producer? nincs meg rá a kezdőtőkém..
És hogy miért nem vagyok híres DJ? Mert nem találnék élvezetet abban hogy mások által elkészített dalokat egymás után bedobáljak a lejátszóba, persze figyelve hogy mikor illik váltást eszközölni.
És hogy miért nem vagyok híres zeneszerző? Mert én a zenét jobban szeretem élvezni mint alkotni. Másrészt nem vitt rá az akarat arra hogy professzionális szinten megtanuljak egy vagy több hangszeren játszani. Bár a hallásom és a ritmusérzékem megvan hozzá.
A szóló gitár pedig csak egy gitárfajta.. ha jól megvagy egy akusztikus gitáron akkor egy szólógitár vagy egy ukulele esetleg a basszgitár sem fog nagy meglepetést okozni.
Te is felvetetted a kérdést.. amit én is feltehettem volna.. ki mondja meg mi számít zenének. Nem mondtam hogy egy hivatal mondja meg hogy ez zene az meg nem. És bármilyen hihetetlen hallgatok zajzenét is... Pendulum, Prodigy, vagy a zajszínházas stomp.. De nem ezek a fő háttérzeneforrás a napom során. Csupán néha jólesik egy kis pihentető zaj... -
#37 Rosszul mondtam amúgy, nem nyíltnapon volt hanem múzeumok éjszakáján, szóló gitár nem volt - legalábbis addig nem, amíg ott voltam. Ráadásul a hangszeres bemutató végére értem oda, aztán kezdődött a népzenei bemutató :-) -
#36 Szóló gitár volt? -
#35 Hát látszik, h szart se értesz a zenéhez, vagy már túl vagy a tripla X-en. Mert eszméletlen fogalom zavaros vagy :D
Ha tényleg olyan könnyű "egy adag wav-ot" összedobálni. akkor te mért nem vagy híres producer/DJ/zeneszerző? Azért, mert nem wavokat kell dobálni, hanem kezedbe fogsz egy szintetizátort, amit rákötsz a gépre kitalálod a dallamodat, följátszod aztán kikevered a hangzást és így tovább.
Ha hozzá akarsz kezdeni ajánlom, hogy szerezz be egy ableton live-ban vezérelt sampler-és szintetizátor családot (mondjuk native instruments komplete), kezelve egy midi keyboardal. Szerintem már elég izmos. Persze a felszereléseken kívül szükséged lesz, zenei ismeretekre, némi ritmusérzékre és persze hangmérnöki ismeretekre. Ha mind ez meg van akkor próbáld ki, és rájössz, hogy a Magix music makernek semmi köze az egész hez. -
#34 Szerintem először azt kellene megfogalmazni, hogy mi a zene. Én philcsynek adok igazat, nem lehet azt mondani, hogy "nem zene" arra, ami tudatosan (avagy rendezetten) tartalmaz hangokat +/ valamilyen ritmust. A zajt is lehet felhasználni zeneként, abból is lehet zenét csinálni. jó példa erre a doromb,számos más korai idiofon hangszer, vagy a szinte minden zenében használt dob. A dob zajt vagy hangot kelt, mondható-e hangszernek? Önmagában egyértelműen zajt kelt, nincs meghatározható hangmagassága (sok frekvencia szólal meg), mégis hangszer, és mindenben használják, és még zeneművészeti egyetemen is tanítják!
Szefmesterrel annyiban együttérzek, hogy sok zene olyan rossz, igénytelen (főleg annak, aki egy kicsit komolyabban foglalkozik a zenével, megérti pl. a harmóniák lényegét, tapasztalatai miatt igényesebb, nagyobbak az elvárásai minden téren), hogy bűn zenének nevezni. De attól még az! :D
Amúgy zeneakadémián azthiszem van lehetőség elsajátítani a köcsögdudálást is :D 3-4 éve voltam nyílt napon, ahol diákok és tanárok is mutattak be ilyen kevésbé megszokott hangszereket, és köztük volt az is.
-
#33 -
philcsy #32 "Akkor szólj ha egy zeneiskolában képeznek majd"
Gondolom nagy nevű hivatalos iskolákra gondolsz. És eljutunk oda, hogy egy hivatal mondja meg, mi is az a zene. Ezt te sem gondolhatod komolyan. Mert ugye ki hallott olyanról, hogy a zeneakadémián köcsögduda-n tanult valaki? Pedig az aztán csak az ekte-akusztikus hangszer. -
Szefmester #31 Akkor szólj ha egy zeneiskolában képeznek majd pl magix music makert vagy lesz hogyan keverjünk mp3at úgy hogy profi dj-nek tűnjünk képzés.. addig az nem zene... az elektromos hangeszerek melyek utánozzák a valódi hangszereket már annak tekinthetőek, ellenben egy adag wav összedobálása -még ha ezzel szimfonikust is utánzol- nem zene.. csak másolás.. -
M0RN1NGST4R #30 izlésekről nem vitatkozunk. -
M0RN1NGST4R #29 4-5 darab kitart egy éjszakán át. nem egyszerre. -
philcsy #28 instrumentum = eszköz
De lépjünk túl ezen, mert az instrumentális zene fogalma ennél jóval szűkebb.
"Például ha tisztán zörejekből állítasz össze egy dallamos valamit (szóval váltakozó hangfrekvenciákat illesztesz egymás után más forrásokból) az sem zene. Az csak zaj."
Nem. A zaj egyik ismérve az, hogy nem lelhető fel benne rendszer. Ha te rövid "zaj" darabkából raksz össze egy "dallamos valamit" az már nem zaj. De az elektronikus zene elég távol van a "zaj" darabkákból összetett zenétől.
Tisztelet a kivételnek.:)
Le kellene szokni arról, hogy csak az akusztikus zene a zene. Elsősorban azért, mert jelenleg már nem tudod eldönteni, hogy az amit hallasz az akusztikus-e avagy sem.
Ha pedig tényleg szőrszálhasogatóak akarunk lenni, akkor csak az élő zene a zene. Az amit a magnó lejátszik az elektronikus szar. Na ehhez mit szólsz? -
Dredd #27 4-5 db? :D te hülye vagy, fél gramm MDMA egyben? :D akkor már tök mindegy, milyen a zene és ki van veled :D örülsz ha túléled :D -
Zolivok #26 de főleg erre a zenére http://www.youtube.com/watch?v=RQ1Sf1s0djE -
Szefmester #25 nem igazán.. bár ha belerúgsz akkor ad hangot, de nem egészen akusztikus hangszernek lett tervezve. Például ha tisztán zörejekből állítasz össze egy dallamos valamit (szóval váltakozó hangfrekvenciákat illesztesz egymás után más forrásokból) az sem zene. Az csak zaj. -
philcsy #24 és tán a PC nem-e instrumentum? -
Szefmester #23 Zenéről volt szó a cikkben.. tudod hangszerek meg miegymás.. -
kanduhr #22 Ezt hívják tuc-tucnak, sok köze nincs az igazi zenéhez. -
Balintos #21 Jól értem, a zene élvezetének fő oka, hogy várjuk az ismert részeket, és amikor megérkeznek büszkék vagyunk magukra, hogy előre tudtuk?