• B0nFire
    "Hát látszik, h szart se értesz a zenéhez, vagy már túl vagy a tripla X-en. Mert eszméletlen fogalom zavaros vagy :D"

A zeneszerzésben megegyezik a véleményünk, én is így csinálom. MIDI billentyűzeten DAW hosttal virtuális hangszereken játszom, mindezeket megspékelem élő akusztikus és basszusgitárjátékkal, néha gitárjátékkal is. Ezeket audióban rögzítem. Van úgy, hogy egy számmal hónapokig pöcsölök, mert sehogy sem érzem "késznek". Szóval ebben osztom a véleményedet, de a skatulyázással vigyázz! Én is túl vagyok a harmadik X-en, sőt, már közelebb vagyok a negyedikhez, mindamellett ismerem és használom a mai technikát. Sőt, vallom, hogy aki nem használja ki a mai kor technikáját, az fafejű, vagy sznob, és inkább megfizet egy drága stúdiót session zenészekkel (mert ő maga nem tud hangszeren játszani), mintsem virtuális hangszert programozzon.

A lényeg: 2010-11-re elértünk olyan szintre, hogy egy jó hangszeres zenész, jó szoftverrel és közepes PC-vel minőségi zenét tud produkálni egymagában otthon, a szobájában. Ha Jordan Rudess nem rest mindennel játszani, ami hangot kelt, pedig nem mai csirke már, akkor a fiatalabb korosztály is ugyanúgy megteheti. Táblagépeken zenélnek. Jó? Jó. Ezt nehezen lehetne zajnak definiálni, még akkor sem, ha tudjuk DSP (Digital Signal Processor) generálja a hangot, nem pedig a húrok által megrezegtetett levegő és rezonátortest (korpusz).