62
-
#22 Kellene egy olyan ábra, amelyen a Voyagerek mellet a pioneerek is fel vannak tüntetve, sőt a New Horizons is. -
sanyicks #21 A szökési sebesség relatív dolog... minden égitestnek van, ha éppen eléri a szökési sebességet az útja során végig csökkenni fog, a határt akár 1m/s-el is elérheti, már nem fog visszamenni. -
#20 http://cydonia.blog.hu/2010/12/10/elvetette_a_venuszt_az_akatsuki#comment-form
Kommentek. Nem szégyen kérdezni. És is azt tettem. -
toto66 #19 A szökési sebesség nem azonos a távolodás sebességével.
Ezért értetlenkednek azok akik ezt nem tudják.
Példa hogy megértsék: Ha egy körpályán lévő testet gyorsítunk akkor távolodni fog az égitesttől ami körül kering, de a távolodás sebessége egy ideig mindenképp alatta van a keringési sebességének. -
Doktor Kotász #18 "Mondjuk nem értem, mert a Jupiter szökési sebessége 59 km/sec,"
Semmi köze nincs a Jupiter szökési sebességéhez.
A Jupiter szökészi sebessége azt jelenti, hogy a Jupiterről egy ágyúval kilőtt testnek mekkora sebességet kell elérnie, hogy ne potyogjon vissza a Jupiterre.
Na de a Voyager nem a JUpiterről indult, hanem csak elrepült mellette.
Fogalmakat azért ne keverjünk! -
TomecK #17 Legalább, egy-két értelmes papucsállatkát, vagy óriásamőbát pakoltak volna rájuk, ha becsapódik valahova ahol nincs élet, de Földhöz hasonló viszonyok vannak és kialakulhatna. Akkor pár millió év múlva legyen ott ember. Feltéve, hogy az evolúció ugyanúgy játszódik le mint a Földön, ami elvileg lehetetlen. Darwin szerint az evolúció sosem ismétli önmagát. -
turbekanyo #16 Mondjuk nem értem, mert a Jupiter szökési sebessége 59 km/sec, a Földé "mindösze" 7, és egyes naprendszeren belüli vagy kívüli meteorok is 30-40 km/sec sebességgel haladnak még a Földbe csapódás előtti pillanatokban is, ezen kívül a Föld pl. a Nap menti pályáján szintúgy megtesz másodpercenként 30 km-t.
Ez a 16.6 már ne is haragudjatok, de elég gyérnek tűnik nekem (nem fikázásból mondom, csak hihetetlenül "kevés")
Amúgy majd a robotoknak lesz rá bőven idejük hogy felderítsék és benépesítsék a galaxist, akár velünk, akár nélkülünk. -
SnowF #15 A 70km/s semmilyen összevetésben nem jó.
Kb 16,6 km/s kell a Földről indulva:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Harmadik_kozmikus_sebess%C3%A9g -
#14 Vyger!:) Azt hiszem Admiral/Captain Kirk-nek lesz megint dolga rendesen. -
#13 Mégse MINMEGHALUNK!
-
#12 -
bogabi #11 Matek: Nap-Fold atlagos tavolsag: 150 millio Km. 17 milliard az nem 11x, hanem 113x tavolsag. -
semmikozod #10 Ó voyager, gyere majd vissza, mert a bálnákat kipusztítjuk. Mindenesetre egy nagy thumbs up a voyagereknek! Meg a készítőinek. -
brueni #9 okoska!
v1-nek abszolút nem az a feladata, hogy ember számára lakható helyeket kutasson.
az sem célja, hogy idegen csillagrendszereket térképezzen fel.
33 éve ez a technika állt rendelkezésre, ahhoz képest rohadt nagy tett, hogy még mindig becsülettel szolgálja az emberiséget. a ma gyártott eszközeink nem bírnak tizedennyit sem.
te mit vársz? és azért mit teszel? ezeket a kérdéseket feltehetnéd magadnak, mielőtt fikázol.
mindenesetre szép volt voyager...! -
#8 Az 70 km/s az szerintem az a sebeesség, amit a Föld közelében kell elérni ehhez. Az út során ez csökken le.
A Cassini idő - sebesség profilja.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/80/Cassini%27s_speed_related_to_Sun.png
-
turbekanyo #7 A naprendszer szökési sebessége 70 km/s ... Mit akar ezzel a "lomha" 17 km/s eredménnyel a Voyager-1? hogy fog így egyáltalán kilépni belőle?
A másik meg hogy 17,4 milliárd kilóméterre van tőlünk... ez alig 11x nagyobb táv mint a Nap-Föld táv... Ehhez képest még a legközelebbi csillagrendszer is 3000szer odébb van, viszont az Alfa-Kentauri az egy kettős (hármas) csillagrendszer, valószínűleg tökéletesen alkalmatlan hely ember lakta de egyáltalán bármilyen égitest számára is. A legközelebbi hasonló csillagrendszer 10.5 fényévre (100 billió kilóméterre) lévő Epszilon-Eridani, pedig a Naprendszerünk szökési sebességével haladva is 45ezer év alatt lehet odajutni, amit sajna már valószínűleg nem fogunk megélni. -
#6 A New Horizons lehetett az. 2006-ban indult el, rá egy évre már a Jupiternél járt, 2008-ban a Szaturnusznál és most a Pluto felé tart, amit várhatóan 2015-ben ér el, és utána megy tovább kifelé. Viszont akármennyire is tempósnak tűnik, nem fogja beérni a Voyager 1-et, mert olyan távolságban már lassabb lesz nála (a V1-et "kilőtték" a Szaturnusz gravitációját használva).
#3: Van még kettő, a Voyager-eknél korábban indított Pioneer 10 és 11, bár helyesebb lenne a múlt idő, mert már vagy 10 éve elhallgattak, nem tudni, mi van velük...
-
#5 hülyeséget írtam... -
#4 tehát még 5-6 évig elég az üzemanyag? -
#3 Sokkal több szondának kellene ilyen célokkal útra indulnia... -
#2 Íme egy hasznos link. -
BobaFett #1 Mintha pár éve olvastam volna arrol hogy egy szonda lehagyta (vagy le fogja hagyni ?) a Voyagert. Sajnos konkrétumokra nem emlékszem. Ezek szerint az kacsa volt ?