129
  • strogg
    "gész napos aktiv webfejlesztői használat mellett épp csak elérem a 2GB-ot. "
    1GB_ot akartam irni, csak melléütöttem. Tényleg nem tudtam még elérni a 2GB-os felső határt. No persze nem w7-ről beszélek (azzal sikerülne elég gyorsan)
  • strogg
    "...egy ubuntu 1 gigával is elvan kevesebbel ..."
    Én a netbook-ot (eeepc1000H) helyből 2GB rammal vettem (tehát a gép mellé azonnal bvettem egy 2GB-os modult, és az első bekapcsolást már azza élte át.) ehhez képest az ubuntu 10.10 compizal a boot után 196MB-ot eszi,, egész napos aktiv webfejlesztői használat mellett épp csak elérem a 2GB-ot. a tapasztalatom az, hogy alap netezős/levelezős felhasznllásra elég a 256MB, ha openoffice is fut akkor 512 bőven elég. Extrén gimp+webfejleszői környezet kell az 1GB foglaláshoz. De akkor még mindig nem történt swap.
    A másik particion meg haiku-t tesztelek, ott az extrém terhelés is 256MB. Szóval jó a 2GB ram, de tisztességes rendszerrel nem használod ki úgy sem.
    Persze csak ha nem játszol, vagy videót vágsz.
  • Palinko
    egy ubuntu 1 gigával is elvan kevesebbel nem tudom hogy milyen lenne de 5 éves gépemen az van, aztán hiába vettem új gépet erre is inkább feltettem mint a windows 7 et. windows 7 elég jó már, de egy ubuntuhoz képest nagyon kevés. a chrome os is ubuntu-debian alapú lesz és ahogy nézem a chrome böngészőt átlagfelhasználóknak bőven jó.
  • wraithLord
    Lehet, hogy nem a Chrome OS lesz az első sikeres ilyen alapú operációs rendszer, de a jövő mindenképpen a cloud computingban van.
    Talán nem a divat diktálta vásárlási statisztikákat kellene alapul venni ilyen téren. A divat mindig változik. Most nem netbookot vesz a sok majom, hanem tablet gépeket. És akkor mi van? Akik csak divatból vesznek valamit, azokat aztán nagyon érdekli, hogy milyen oprendszer van rajta - vagy hogy egyáltalán mit vesz, és minek... Csak legyen, mert most azt "tuti" mutogatni. Ergo, az ilyen vásárlókra hosszú távon nem érdemes alapozni - szerintem. Nem visznek előre semmit, csak állatok módjára össze-vissza vásárolnak mindent, ami a divat elmúltával/változásával a szekrény alján köt ki, mert valójában nincs szüksége rá...

Mindenképpen kipróbálom a Chrome OS-t a netbookomon. Ha jól tudom, a 0.9.576 RC a legújabb verziója(?).
  • aronvirginas
    "A szoftvergyártókak miért jó, hogy ugyanazt el kell készíteniük 80 platformra?"

Miértis? Talán mert ebből élnek? Több platform, több lehetőség. Amelyik nem életképes, úgyis eltűnik a süllyesztőben. Viszont ez a monopol-kommunista "legyen mindenből egy fajta, minek választék" meg "az ember nem tud dönteni, inkább mások döntsenek helyette" téveszme teljesen beteges.
  • intrex
    Az embereknek nem biztos hogy jó, ha sok alternatíva közül választhatnak. Persze ez így felületesen, birkaszemüvegen át hülyén hangzik, de érdemes elgondolkodni azon, hogy pl. hány féle windows 7 vásárolható. Jó ez nekünk, vásárlóknak? Ki tudja kiválasztani, hogy jövőre mit akar futtatni, milyen hw környezetben a "szeretett" oprendszert? Vagy nézzük a telefonokat, akár csak egy gyártó modelljeit. Képtelenség eldönteni, hogy melyik Nokia modell jó nekünk. Többnyire jó, amelyiket a sarki boltban kapni lehet. A szoftvergyártókak miért jó, hogy ugyanazt el kell készíteniük 80 platformra? Nem lenne jobb ha egy szoftvert csak 1-2 oprendszerre dobnák piacra?
  • DrTre
    Nem kötekedni akarok, csak gondoltam megemlítem, hogy a windows 7 1 giga rammal vegetál el éppenhogy, 2-vel pedig bőven elvan, főleg egy laptopban.

A technikai hátterét nem ismerem a Chrome OS-nek, és bár gondolom a felhő miatt igényelhet SSD meghajtót, de ezzel már leszűkítették a piacot. Tényleg kíváncsi vagyok rá, hova jutnak vele, mert az embereknek az csak jó, ha minél több alternatíva közül választhatnak.
  • lexandro2000
    Kivancsi vagyok, hogy pontosan milyen celokat tuzott ki a chrome os ele a google. Anno 3 eve beszelgettem valakivel, aki egy google bennfentessel vacsorazgatott svajcban es akkor az hangzott el az indulo Androidrol, hogy meglatjak mi lesz belole, max lehuzzak a rolot. Aztan erdekes modon mekkora siker lett.
    Persze tabla pc-re ott az android, nem tudom mire miss Annette Jump hisztije es a net/notebookoknak igenis van letjogosultsaga egy olyan vilagban, ahol a windows 7 4 giga ramon csak eppen elvegetal es felzabalja az akksit, mert nem lehet ra hosszu elettartamot epiteni. Hataran vagyunk egy komoly paradigma valtasnak, aminek ido kell, mire a geekektol begyuruzik a hetkoznapi emberek koze es megtorik a windows dominancia a cloud alapu megoldasok javara. Ez egyben az office zuhanasat is ki fogja valtani (vagy a M$ kiadja az android/chrome os/linuxos office-t, hogy ne veszitsen piacot, de ok nagyon lassan reagalnak barmire is es altalaban sokba is kerul nekik). Meglatjuk mi sul ki belole. Az biztos, hogy egy google meretu ceg jobban oda tud allni a laptop gyartok moge supportilag mintha mindegyik csinal sajat linuxot teljesen foloslegesen. Es az egyseges megjelenes valoban fontos elonye lenne egy ilyen oprendszernek ugye.
  • GABOR16
    ahaaa.. amin nem növekszik az eladás évről-évre az nem is érdekli az embereket? szerintem ha nem érdekelné akkor csökkenne.. ez csupán egy jó példa arra, hogy a piacpolitikájuk hibás, a piacnak nincs korlátlan felvevőképessége mindenből! hiába gerjesztik évről-évre jobban mesterségesen.. ez okozta valójában a legutóbbi "gazdasági váltságot" is.. bár ezt nem fogják bevallani... (de így végül szakadékba érkezünk)

A táblaPC is leginkább azért népszerű mert "menő" .. igazán csak kevés haszna, mert túl nagy a hurcolásra, és otthon sokaknak van már kevésbé célgépük.. a táblaPC-k jó eséllyel sokall kisebb eladási mutató mellett megfognak állni jelenleg a netbookokhoz képest és aztán kicsit vissza is fog majd esni szerintem...

de a lényeg:
    bárki bármit is mond.. a cloud alapú gépek jelentik a jövőt. ha nem is mostanában egy 10 év múlva jelentős szelet lesz az övék!
    és ha így nézzük ez az első cloud alapú operációs rendszer ami nagy tömegben elérhető lehet (ez nagy fegyvertény). a gond max az lehet, hogy lehet, hogy megelőzi kicsit a korát és ezt látva a fejlesztése idő előtt leáll... (bár annak is látom esélyét, hogy a kód egy része átmentésre kerül az android egy későbbi verziójába ez esetben..)... illetve valóban előfordulhat a 2 platform összeolvadása, ami főleg azt jelentheti, hogy az android cloud alapúvá válhat (bár hosszú távon ez szerintem mindenképpen befog következni)