Chrome OS - eleve bukásra ítélve?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A baj ott kezdõdik, hogy nincs a világon egyetlen olyan internetszolgáltató, aki neked garantálja, hogy az adataidhoz bármikor hozzáférsz.
• "Átépítünk, gyere vissza 2 óra múlva."
• "Nemzeti Ünnep miatt a szolgáltatás szünetel. Kérjük szíves megértésüket."
• "Az Elsõ Magyar Szabadon Választott Diktatúra Cenzúrája nemkívánatosnak minõsítette a tartalmat, így sajnos azt nem áll módunkban a rendelkezésére bocsátani."
• "Ön pedofil képeket töltött fel a szerverünkre, amellyel kimerítette az × és × paragrafus × és × cikkelyében foglalt × bûncselekményt; ezért a képek hozzáférését blokkoljuk, Önre pedig már egy hattagú kommandós különítmény készül rátörni az ajtót, hogy ártalmatlanná tegyék. (A börtönben pedig 6 db 150 kilós, kigyúrt, kopasz, hurkás tarkójú állat várja, hogy üvegszilánkos, csilis vazelinnel se99bekukit játsszon Önnel.)"
• "Ön tegnap a kuruc.infót olvasta, továbbá zsidózott az sg fórumán, ezért már mennek is önért a pandúrok, továbbá az internetelérését határozatlan idõre felfüggesztjük."
• "Megfigyeléseink szerint Ön a MacGyver címû film Hogyan készítsünk lisztbõl bombát c. epizódját nézte tegnap, következtetésképpen Ön terrorista, és a terror-elhárítóbrigád hamarosan bekopog Önhöz. Addig is a hozzáférését megtagadjuk."
• "Az internetelérés átmenetileg elõre nem látható idõtartamig szünetel, mert vasárnap ebédidõben egy megélhetési bûnözõ kivágta a fõ gerincvezetéket, ezzel megbénítva a fél ország internetelérését. Nézzen vissza egy hét múlva."
Az utóbbi menüpont annyira nem fikció, hogy tavaly történt. Továbbá az idén nyáron volt olyan vihar, hogy falvak maradtak áram nélkül hetekig. Nos, ha az elektromos mûvek nem tudja az áramellátás folyamatosságát záros idõn belül garantálni, akkor miért várnánk, hogy XY ISP majd hamarabb és jobb munkát fog végezni? Mert még áram nélkül csak lehet számítógépezni (van 25 db feltöltött pótakksim, a szobakerékpárra meg dinamót szereltem és egyfolytában töltöm a lemerülteket...) addig internetkapcsolat nélkül teljesen meg van lõve az ember ilyen gépen.
Ha nagy ritkán elmegy az internetkapcsolat, csak akkor döbben rá az ember, hogy mennyire is nem tudja nélkülözni. Pedig a programjaihoz és a fájljaihoz azért hozzáfér. De ha semmihez nem férünk hozzá, mit csinálunk egy csupasz Chrome OS-sel? Még egy nyomi Passziánsz sincsen rajta, hogy elüssük az idõt, amíg kijavítja a szolgáltató a hibát.
És mi lesz a mobilinternet szolgáltatókkal? Így is brutális áron adnak nevetségesen kicsi csomagokat. 9000-ért 6 GB/hó. Véletlenül (szándékosan) van fenn nekem egy forgalomszámláló. Csak az érdekesség kedvéért: egy nap simán össze lehet YouTube-ozni, meg fórumozni, videocsetelni 3 Gigát. És ha mindent minden egyes alkalommal újra és újra le kell tölteni, mert a gépben merevlemez sem lesz? Mi van a mobil internetesekkel? Vannak olyan helyek az országban, ahol nincs más opció. Nekik ki fogja eladni a Chrome-terminált?
Hülyék lennének megvenni.
A szenvedés az az, amitől az ember jobbá válik. Csak túl kell élni.
Pont hogy nem. Valami távoli fingfelhõben keringõ adat meg program az nem tuti. Tuti az ami a kezedben van. Azt mindig eléred, Nem függsz a netszolgáltatódtól, a fingfelhõt bármikor lekapcsoló kft-ktõl. Ezért bukott meg úgy 10 éve a netpc is. Ez is csak egy újabb hype.
A 15 éves pistikés-re már reagáltam, nyilván enyhe képzavar volt, de a dolog alapjaiban igaz. A Gimp jó, de közel sem tud annyit, mint a Photoshop. Mivel a PS sokkal többet tud, és népszerûbb is, nyilván a sok lama is azt fogja használni a glitteres képfelirataikhoz...ennyi.
Azon a szent napon, amikor a Gimp megközelíti a Photoshop tudását valszeg váltani is fogok rá...addig meg jobbára minden grafikus, és a cégek is maradnak az Adobe megoldásánál. Akár bloatware akár nem.
A MAC mint hardware ugyanott van, mint egy brand PC. Ami kb ugyanott van, mint egy szerencsésen összerakott noname PC. Nekünk szervertermekben csak alkatrészbõl összerakott, ergo noname PCink vannak, és van amelyik uptime-ja már 1000+ nap. Jellemzõen addig mennek ezek a gépek, amíg a ventilátorok bírják. Ennyit a stabilitásról. Persze ehhez azért kell szaktudás, de a Brand PChez nem kell több, mint a Machez, szóval maradjunk azoknál.
Oprendszer. Hát igen, Macen végül is egy un*x fut, az meg nem túl fagyogatós. De desktop célra a Win XP óta már bõven elég, ha a stabilitást nézzük, a Win7 meg elvileg ebben is csak javult. Fagy az XPd? Brand géped van? Vidd vissza, és gariban cserélik, ahogy a Macet is. Ja, hogy noname, hozzá nem értõ kezében lévõ vasat hasonlítasz Machez? Hiba...
Ha fotóbolttal dolgozol akkor tök ugyanazt a felületet látod MACen és PCn is, vagyis a sebesség döntõ. Ott meg a mac kb a legdrágább, azonos sebességû PCk sebességével tud csak konkurálni árban. Ha árlistában a mac proci, mem, videozsugával egyezõ 4. legdrágább PCt kinézed magadnak, akkor marad annyi pénzed, hogy vagy erõsebb procit, vagy dupla memóriát, vagy +1 disket beletegyél. És rögtön van egy macnél gyorsabb, atomstabil géped.
Most kérdezheted, hogy miért használnak a grafikusok mégis Macet. Mert az alma marketingje usákoknál nagyon jó, így ott a M$-t kivéve szinte minden komoly cégnél Mac van. Mert az a minõség, és nem is (sokkal) drágább mint egy Brand PC (ami mégiscsak PC, és ki tudja hogy a Dell, HP, vagy tökömtudja mi ott a jó), noname PC-t meg csak a niggák használnak. Így az Adobe-nál is az elsõdleges platform a Mac, mert azon fejlesztik az Adobe szoftvereket. Nyilván egy port nem lehet hibátlanabb, mint az eredeti, legjobb esetben is csak ugyanolyan jó (azért tizensok verzió alatt megtanultak ám PCre portolni Adobe-ék). Ez motiválja a grafikusokat a Mac használatára.
Egyébként a kütyü-faktort sem kell ám lebecsülni olyanoknál, akik egész nap géppel dolgoznak. Nekem is van teljesen normálisnak látszó ismerõsöm, aki rendszergazda létére macbook pro-t vett. Kurva jól megy rajta a putty, az mondjuk igaz...
Azért csipázom az ilyen híreket -->> fórumtémákat, mert nagyon gyorsan elõkerül a linux.... és egy rakás jó tippet/infót kapok a megszállottaktól. (THNX!)
/OFF
Nézz már rá pl. akármelyik közösségi szájtra, hányan használják a PS-t ugyanerre. Mennyibe is jön az most? Olyan 150-200e.- alsóhangon? Ez tényleg kell minden embernek? Nyilván mind megvették, a privi.hu-s hülyepicsától az iwiwes wannabe-ig.
Mondjak valami érdekeset? Az emberek 99%-a annyit használ a PS tudásából amennyit a Gimp is nevetve teljesít. A fennmaradó egy százalék a "digital artist" meg nyomdai elõkészítõ meg kiadványszerkesztõ szakember.
"ezt csak a vérfanok hirdetik" -linket! LINKET!
Amellet, Cinepaint mond valamit?
Minden, amit meg lehet csinálni almán, meg lehet csinálni windowson is, max bizonyos körökben nem divat. A linux viszont egyes területeken ténylegesen nem tudja ugyanazt nyújtani. Ez nagy különbség, de már le lett írva...
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
Namost 2010-ben van-e valami ilyesmi mondjuk fotóbolt vs gimp viszonylatban? Netán a gimp nem annyira produktív mint a PS, azért nincs?
A gimp tudásában kb 5-el ezelõtti fotóbolt szintjén van. Ami persze nem szar mindenkinek, mert nekem mondjuk egy Paint Shop Pro 6 is megfelel mindenre, és attól biztos többet tud. Sõt a felhasználók 99%-ának elég a gimp/PSP6/fotóbolt aktuális-5. De akinek jó a gimp, az rakjon fel XP-t, meg 5-el ezelõtti fotóboltot/PSP6-ot és az is ugyanolyan gyors lesz, és ugyanolyan kevés memóriát fog fogyasztani.
Akinek viszont nem elég ez a szint az nem tud az aktuálisnál 5-el késõbbi verziójú gimpet felrakni - nekik marad a win+fotóbolt.
Ugyanez megfigyelhet mindenféle ingyenes soft termén, pedig k.rva egyszerû a képlet: egy mysql/pgsql nem szar, de csak annyit tud, mint az oracle 5-10 éve. Akinek ez elég - pl nekem - az nem vesz oraclet. Akinek meg nem, az vesz. És ezért nem kell egymás torkának esni, meg egymásnak bizonyítani, hogy de ez szar, de ez jó - mindkettõ jó, csak másra.
Egyébként van-e valami linuxos program, amivel FlashCS5-bõl mentett fla-t meg tudok nyitni, tudok editálni, és utána tudok belõle swf-et fordítani? Wine nem ér, csak natív linuxos megoldás, mert attól hogy Wine alatt futtatom, még ugyanúgy meg kell vennem a fizetõst Flash-t ugyebár. És most nem kell azzal jönni, hogy de a flash szar, mert az egy másik flame. Ugyanígy fel lehet sorolni még kismillió más feladatot, amit szintén nem lehet natív linuxos programmal megoldani. Ahogy az elsõ ilyenbe belefut az ember, választhat hogy tovább hajtja a szopórollert, vagy áttér Windowsra.
winetricks nekem sokat segített bizonyos programjaim elindításában. winehq egész jó leírások vannak milyen csomag kell és akkor nem kell dll eket töltögetni meg hackelgetni. az sem árt ha nem a legújabb cs nem tudom hanyast teszed fel fõleg ha nincs is olyan új funkciója amit használnál 😄
Játékok közül csak 2D-seket tudtam elindítani eddig.
HW terén detto. Ha nem hangyaf@sznyi különbségek vannak, és VALÓBAN szükséged van a teljesítményre, akkor meg fogod venni az erõsebbet. De per pill úgy van, -fixme ha nem- hogy minden egyes fejlesztést le akarnak nyomni az ember torkán. Hülye gémer meg veszi a legújabb SLI kártyacsodát, mert az két egész FPS-el többet ad a kedvenc játékához, mint az elõzõ SLI kártya csoda.
The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.
A hardver gyártók szemszögébõl, ha téged nem ösztönözne semmi, hogy vegyél minél erõsebb és újabb hardvert, akkor a fejükre húzhatnák a vizes lepedõt, mert a kutya se venne semmit, ha egy komplett gépen elfutna 10-15 évig minden szoftver.
Az, hogy te nem dolgozol itt, lehet hogy nem látod át. De, ha tõlem nem vásárolnak akkor a vállalkozásom csõdbe megy, ilyen egyszerû.
probb felhasználó meg mondjuk dropboxra (mert ugye biztonságosabb mint egy idõzített bomba vinyó...), ha kényes adat akkor kódolja, amit lehet fejtegetni, ha valaki nagyon unatkozik...
Egyébként ki akarná ellopni? 😄
Már megint nagyon hiszel a konteokban 😊 hoppá hoppá mik vannak.
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
ugyanmár egy bankszámlát nem nyitsz meg személyi nélkül milyen adatot akarsz te védeni?
nagyvállalatnak meg emígy is van pénze zárt rendszerre.
LZ forever
filmezésre többi netes dolgokra ugyanúgy jó, és a google nem hülye az android is népszerû mert rengeteg minden nyílt fejlesztés van hozzá.
munkátokat meg ha csak a legprofibb halál drága programokkal tudjátok elvégezni és ennyi iparágon belül akkor vagy itt gyûltek össze a legértékesebb szakemberek, vagy csak lusták vagytok átszokni 😄
persze elhiszem hogy ha bejön a megrendelés és nekiálltok akkor nem az elsõ dolgotok valami plugint, vagy mint a gimpnél programkódban beírni, de hát ha nem illegálba csináljátok akkor azokat a programokat ki kell fizetni...
és láttátok már mit tud egy ingyenes pár megás blender? rendben nem egy 3d studio max de hát akkor is:
http://www.youtube.com/watch?v=eRsGyueVLvQ
gimp is ügyes csak nehezebb használni mint photoshoppot, de aki érti a szakmáját az tudja használni mindkettõt sõt vegyítve is, nem tudom ki mivel foglalkozik milyen szinten de lenézni az ubuntut kicsit hülyeség.
Tapasztalatok kiválóak. Csak ajánlani tudom.
286/20Mhz; 1Mb; WD Paradise 512Kb; 40Mb; Mono VGA; ...Wolfeinsten 3D priman fut rajta 1.2 rendszerfloppyrol :>
Tesztelgetni, és csak ha minden fainul mûködik, akkor nekiesni komolyabban a dolognak, különben csak a nyûg van vele. Ez igaz 😊
Bár volt már ellentétes tapasztalatom is, konkrétan anyám, aki full titkárnõ géptudással rendelkezik, és most a puppy linuxot bûvöli (most második éve !!), lassan olyanokat csinál rajta, hogy én meglepõdök 😊 Nemrég költöztem debrecenbe, anyámék pesten laknak. Írta, hogy nem jó az MSN-je, oldjam meg. Mondtam neki hogy keressen utána fórumon. Látom, hogy fent van MSN-en, kérdezem tõle hogy hátte? Erre írja, hogy fel kellett rakni egy új verziót, és ebben meg ebben a fájlban ezt átírni erre, és már mûködik is. Arcom leesett 😊
Szóval nagyban mentalitás kérdése is a dolog. Az a baj, hogy ma már minden hülyének lehet számítógépe, és ha esetleg meg kell nyitni egy konfig fájlt, amiben át kell írni egy egyest nullára, akkor már vége a világnak. Ha anyám meg tudta tenni, akkor mindenki meg tudja. Nekem ez bizonyíték, nem ígéret 😄
HD videózás: Hupon egy kis gépekre tervezett suse-vel vicceskednek a srácok. Érdemes beleolvasgatni.
Flash plugin meg a hangkártya 5.1 megint a gyártók leszarom hozzáállása miatt olyan amilyen 😞 Reméljük idõvel azért több figyelmet szánnak a dologra.
A százalékok elõfordulhat hogy valóban 20 vs 80, csak a hasamra ütöttem, és mondtam egy számot az "átlagfelhasználóra".
Viszont ha már hosszú post, akkor summáznék egyet a végére:
Linux:
- Szervereknek
- Elõtte alaposan tesztelt, és igényeket felmérés után ha lehet desktopnak.
Windows:
- Ha nem fut a kívánt program linux alatt
- Olyan HW, ami pocsékul támogatott
- Gamer
Én legalábbis így szoktam a gépeket telepítgetni, ha kérés van. Csináltam már jó pár linuxos desktopot is, és egyelõre nagyon elégedettek vele. Ide fõleg a régebbi konfigok tartoznak, amit "átlaguser" használ.
The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.
de win7 alatt is azt hasznalom! 😉
Ubuntunak valóban kb. 1 giga már optimális.
Azt is elismerem, hogy az Ubuntu sok mindenre használható, amire a Windows, mostmár tényleg számos program elérhetõ rá. Wine is fejlõdik, a 10.10 -es ubuntun mostmár mindenféle gond nélkül mûködik a Microsoft word, excel, 2D -s játékok nagy része is feltelepíthetõ, stb.. Meglepetéseket is okozott már, hogy egyszerûen mindenféle nehézség nélkül mûködött a scanner, microsoft webkamera, a K750i telefonomat is egybõl felismerte (Win7 -nél kb. fél évig nem tudtam használni, nem volt driver), tehát így a legszükségesebb dolgokat meg lehet oldani rajta.
De ettõl függetlenül még mindig számos dolog nincs rá, vagy nem lehet egyszerûen beállítani (nem lehet megúszni a config fájl szerkesztgetést, konzol parancsok beirogatását, saját kezû fordítást, stb.), és mindig tud rendellenességeket is produkálni. Kezdõnek, átlag felhasználónak én nem tudnám ajánlani, környezetembe se senkinek.
Csak hogy egy egyszerû példát mondjak ami nagyon zavaró, istennek se tudom belõni a hangot rendesen, nem tudom beállítani, hogy ha 5.1 a hangforrás 5.1 legyen, ha sztereo akkor kitöltse a többire is (és ezt váltani se, config fájlt kell szerkesztgetni és restart), és ami újabb rendellenesség, 5.1 -re állítva egy torz magas hang is megjelenik, amit korábban nem tapasztaltam, amikor próbálkoztam. El nem tudom mondani, hogy már hány órám ráment, hogy ezt próbáljam beállítani. Windows 7 -en gondolom sejted, hogy ez mennyi, egy pipa a hangkártya kezelõben.
Említetted a videózást, netezést. Windowson sokkal jobb a videó lejátszás, sokkal jobban kitudja használni pl. a hardveres videógyorsítást. 720p-s hd filmet tudok úgy nézni, hogy avisynth -el beállítom az fps duplázást (köztes képkockákat interpolál be, és fyolamatosabb lesz a kép), ubi megszenved idõnként ez nélkül is némelyik kódolással. Netezésnél, a flash pl. még mindig gyenge, ahogy látom a html5 még rosszabb egyelõre. Nem tudom próbáltál-e ubuntun flash játékokkal játszani, pl. flyordie.com -on. Játszható, de mégsem tökéletes az egér érzékelés, legalábbis nálam.
Jah és arról nem beszélve, hogy az emberek azért se mernek linuxot felrakni, mert félnek, hogy valamikor olyanra kell használni, amire a linux nem alkalmas. Elég 1 ilyen, és akkor már probléma, hogy linux van fennt. Rendszergazda szakon sok informatikust, vagyis hozzáértõt ismerek, szinte minden linuxosnak ott van mellett a Windows is. Szerintem a Linuxozók 50% -ának legalább ott van mellett a Windows.
Úgyhogy ez az 50-50% ez szerintem ilyen 20-80%.
Zenemegoldások már annyira nem prüntyögõsek mint amilyenek voltak, vannak érdekes cuccok, mint pl a Rosegarden, csak meg kell tanulni használni õket. Meg nem jár alapból hozzájuk rengeteg sample, mint a fizetõs társaikhoz. Tény, hogy zeneszerkesztés téren nem profi.
GIMP sem olyan már mint régen, csak el kell sajátítani a használatot, és akkor már gyorsbillentyûkkel + tablettel csodákra is képes lehetsz pár perc alatt. Lásd: David Revoy
Õ GIMP-et, MyPaint-et és Alchemy-t használ. 15 éves Pistike, mi? 😉
Videóvágás szintén nem erõssége még az open source-nak, de vannak azért alternatívák. Az összeset nem ismerem, és a Blender-be épített Video Sequence Editor-t használom. Igaz, elég bonyolult a használata, alapos mennyiségû betanulást igényel, cserébe rengetegmindent tudsz vele szabályozni. Kombinálva a 3D cuccaival még jó kis effekteket is el lehet érni. Persze nem hobbi szinten. Ezt a Blender-el vágtam/modelleztem: http://www.youtube.com/watch?v=PgfjZ8-M6OE
A legbonyolultabb rész 1:52-nél van, 4 videó van egymásra vágva maszkolással.
3D pedig akkor mint az elõbb említettem Blender. Nézd meg az "Elephants Dream", a "Big Buck Bunny" és a "Sintel" rövidfilmeket. A lehetõségek száma a progiban hatalmas mennyiségû, szerintem a legjobb open source progi ami létezik. Minõségileg nagyon jó dolgokat lehet vele elérni.
Nagyon a múltban jársz linux információkból, elég sokat fejlõdött az utóbbi jópár évben.
Hobbinak gyenge a konfigja alatt mit értesz?
Szórakozásnak: Kinek mi.
Játszani értelemszerûen nem ezen kell, gamereknek windows való, de a szórakozás manapság inkább a fészbuk/msn kategóriát jelenti. Természetesen ez is függ a usertõl.
Munkához szintén attól függ mint melózol, lásd #34-es.
A statisztika szép és jó, csak kb kitörölheted vele a hátsódat. Hány millió olyan felhasználó van, aki csak MSNezik, meg netezik, zenét hallgat, videózik, meg torrentezik a gépén? Ismerõseim kb 80%-a ilyen. Nekik bõven elég lenne egy linux is, csak azt sem tudják hogy mi az. Kérdezd csak meg tõlük, hogy milyen gépük van, fele azt fogja válaszolni, hogy windózikszpé. Vagy ugye az örök klasszikus példa: Egyél szart, több milliárd légy nem tévedhet.
Ha mindenki az igényeinek megfelelõ OS-t használná, akkor kb 50-50% körül lenne az arány (most csak így a hasamra ütöttem).
Értelemszerûen ha nem tudsz valamit megoldani, akkor marad a win, emulátorral csak akkor érdemes hülyéskedni, ha összesen 1-2 program köt a winhez, és ezeket könnyen be tudod izzítani.
A Win7 1 Gigával is elvan, kevesebben nem tudom, hogy milyen lenne, de az 5 éves gépemen az van, aztán hiába vettem új laptopot, erre is inkább feltettem, mint az Ubuntut.
"windows 7 elég jó már, de egy ubuntuhoz képest nagyon kevés."
És az Ubuntu? Hobbinak gyenge a konfigja, szórakozásnak silány (nem játszhatsz rajta), munkához meg kevés, mert a komoly programok nem futnak rajta.
Fura dolog valamit úgy összehasonlítani, hogy épp az ellenkezõ következtetésre juss, mint ami az igazság. Most jelent meg egy elemzés: minden 4-edik gépen Windows 7 fut már, míg a Linux 0,7%-ról 0,8-re erõsített, ami mérési hibahatáron belül van. Ennyi erõvel állíthatnád azt is, hogy a Linuxnak van 25%-os piaci részesedése, míg a Win7-nek 0,8%.
Wicces.
A szenvedés az az, amitől az ember jobbá válik. Csak túl kell élni.
Grafikus felulet? nem egeszen erre gondoltam. Mondj egy komoly Photoshop alternativat pl...bocs, a GIMP nem jatszik, az max ilyen 15eves pistikeknek jo funpicet gyartani.
Video? Megint nem a lejatszasra gondoltam, hanem vagasra, effektezesre. Ahogy egy elottem szolo mar irta: mondj egy komoly alternativat AE-nek pl...Ezek a dolgok windows alatt es osxen megoldottak, linux alatt nem.
3D-eseteben megint mellebeszelsz...
Ez van. A linux tokjo, arra amire kitalaltak, meg az 1 bites usernek a chrome+gmail+filmnezes+zenehallgatas kombora. Szoftverfejlesztesre, esetleg. De masra kar eroltetni, a jelenlegi formajaban.
Videódigitre: VLC-vel veszem fel az anyagot, amit avidemux-al vágok, Openshot-al szoktam finomítani, effektezni, DVDstylerrel szép menüs DVD-t varázsolni belõle.
Audiomunkálatokra audacity, meg nem mondom neked mennyi pluginnal, de idáig mindent meg tudtam vele oldani, kezdve a pattogó bakelitfelvétel takarítástól a fun anyagokig.
Képszerkesztésre pixelgrafra gimp (nem, nem nyomdának dolgozom), vektorgrafra inkscape, bár ezt ezer évben egyszer használom kb, csak hobbi szinten van
Képek rendszerezésére van picasa, vagy f-spot, én picasazni szoktam. Ha valami megosztás kell arra dropbox, de az platformfüggetlen ugyebár.
Aftereffectrsre fogalmam sincs, életemben nem használtam. Biztos van rá alternatíva, majd valaki aki okosabb, ír valamit 😊
3D: lásd big bucks bunny-t is megcsinálták valahogy, szóval a 3D is egész szépen megyeget, bár én nem értek hozzá, foggalmam sincs, valaki okosabb majd ír neked ide is ötleteket.
Mind ezt egy nem mai gépen (lassan 6éves a konfig). 2008ban lett telepítve, akkor még 8.04es ubival, most 10.04es van rajta (nem friss install, update-elve lett). Teker mint a vadnyúl, minden munkámat kényelmesen meg tudom oldani vele.
Asszonypajtás is ezt szokta nyúzni, neki külön accja van, ezen netfügg, szakdolgazatír, cseveg, ímélezik ha otthon hagyja a laptopját (õ inspirálta a dropboxot 😛).
Nyilván nem mindenre van megoldás, vagy alternatív program, de az, hogy használhatatlan lenne, az egyszerûen orbitális nagy marhaság.
zenélésre van benne jópár megoldás, ha meg komoly zeneprogit veszel akkor úgyis van pénzed bivalyerõs gépre Windows-al.
Elég rég óta van már grafikus felülete a linuxnak <#nemtudom>#nemtudom>
Videót is simán le tudsz játszani, van jónéhány lejátszó.
3D gyorsítás is van már jóideje. Sõt, a KDE már tudja 3D gyorsítással ugyanazokat a csilivili dolgokat mint a Win.
Ha meg esetleg nagyon szeretnék Windows-os progit futtatni, a Win emulátor simán megeszi.
Nehézség egyáltalán nem ezekben van, hanem abban ha valami problémába ütközöl, mert akkor tech tudás kell meg gatyafelkötés 😊
én is gimp, meg bluefishel elvagyok igaz nem ez a szakmám csak besegítek néha alapítványnak de tudom ubuntun igazán jól be lehet rendezkedni csomagtelepítõböl nem kell a sok freeware, vagy warez cucc 😄