129
-
Rotyoka #49 A Linux on is ugyan úgy tudsz játszani, csak miután megjelenik valami kell várnod pár hónapot a Wine frissítéshez, és minden profi programnak van alternatívája linux alá. -
#48 játékok mennek csak sok genyózással meg lassabban, persze játszani aki akar az konzol, szimulátorok mostanában úgy sem jelennek meg majd tavasszal teszek újra fel win7 et ha jön az assasin creed meg a dirt3....
filmezésre többi netes dolgokra ugyanúgy jó, és a google nem hülye az android is népszerű mert rengeteg minden nyílt fejlesztés van hozzá.
munkátokat meg ha csak a legprofibb halál drága programokkal tudjátok elvégezni és ennyi iparágon belül akkor vagy itt gyűltek össze a legértékesebb szakemberek, vagy csak lusták vagytok átszokni :D
persze elhiszem hogy ha bejön a megrendelés és nekiálltok akkor nem az első dolgotok valami plugint, vagy mint a gimpnél programkódban beírni, de hát ha nem illegálba csináljátok akkor azokat a programokat ki kell fizetni...
és láttátok már mit tud egy ingyenes pár megás blender? rendben nem egy 3d studio max de hát akkor is:
http://www.youtube.com/watch?v=eRsGyueVLvQ
gimp is ügyes csak nehezebb használni mint photoshoppot, de aki érti a szakmáját az tudja használni mindkettőt sőt vegyítve is, nem tudom ki mivel foglalkozik milyen szinten de lenézni az ubuntut kicsit hülyeség. -
kvp #47 A chrome-al az a baj, hogy tul keves funkciot tud, azt is csak ha van halozat (ami tobbnyire nincs amikor kellene). Egyszerubb lenne a chrome bongeszot berakni az android-ba... de hat ez mar megtortent! :-) Szoval egy desktopra rakott androiddal jobban jarunk, mar arulnak is ilyet x86-os netbook-on. Ha ehhez felkerul android ala meg egy X szerver es egy wine is, akkor nagyjabol le is van fedve minden amihez nem kell mindenaron windows. (tehat a nem feltetlen uzleti vagy 'gamer' celu destop kategoria) -
pasi29uk #46 Édesapámék közel a 60-hoz Ubuntut (magyar) használnak a notin, miután legyalultam a visztát... lassan második éve.
Tapasztalatok kiválóak. Csak ajánlani tudom.
-
#45 A lényeg mindig az, hogy fel kell mérni, hogy mire lesz használva a gép.
Tesztelgetni, és csak ha minden fainul működik, akkor nekiesni komolyabban a dolognak, különben csak a nyűg van vele. Ez igaz :)
Bár volt már ellentétes tapasztalatom is, konkrétan anyám, aki full titkárnő géptudással rendelkezik, és most a puppy linuxot bűvöli (most második éve !!), lassan olyanokat csinál rajta, hogy én meglepődök :) Nemrég költöztem debrecenbe, anyámék pesten laknak. Írta, hogy nem jó az MSN-je, oldjam meg. Mondtam neki hogy keressen utána fórumon. Látom, hogy fent van MSN-en, kérdezem tőle hogy hátte? Erre írja, hogy fel kellett rakni egy új verziót, és ebben meg ebben a fájlban ezt átírni erre, és már működik is. Arcom leesett :)
Szóval nagyban mentalitás kérdése is a dolog. Az a baj, hogy ma már minden hülyének lehet számítógépe, és ha esetleg meg kell nyitni egy konfig fájlt, amiben át kell írni egy egyest nullára, akkor már vége a világnak. Ha anyám meg tudta tenni, akkor mindenki meg tudja. Nekem ez bizonyíték, nem ígéret :D
HD videózás: Hupon egy kis gépekre tervezett suse-vel vicceskednek a srácok. Érdemes beleolvasgatni.
Flash plugin meg a hangkártya 5.1 megint a gyártók leszarom hozzáállása miatt olyan amilyen :( Reméljük idővel azért több figyelmet szánnak a dologra.
A százalékok előfordulhat hogy valóban 20 vs 80, csak a hasamra ütöttem, és mondtam egy számot az "átlagfelhasználóra".
Viszont ha már hosszú post, akkor summáznék egyet a végére:
Linux:
- Szervereknek
- Előtte alaposan tesztelt, és igényeket felmérés után ha lehet desktopnak.
Windows:
- Ha nem fut a kívánt program linux alatt
- Olyan HW, ami pocsékul támogatott
- Gamer
Én legalábbis így szoktam a gépeket telepítgetni, ha kérés van. Csináltam már jó pár linuxos desktopot is, és egyelőre nagyon elégedettek vele. Ide főleg a régebbi konfigok tartoznak, amit "átlaguser" használ. -
Justil #44 oke, azt elismerem, hogy a blender jo cucc...
de win7 alatt is azt hasznalom! ;) -
#43 Az a baj, hogy akármennyire is kezdem megszeretni az Ubuntut, Windowsal összehasonlítani tényleg nem érdemes. Abban veled értek egyet, saját tapasztalataim alapján, hogy a Windows 7 nem fut jól 1 giga memória mellett, BonFire nem tudom hogy csinálja, nekem már volt szerencsém próbálkozni vele több gépen is, a saját 1gb memóriával rendelkező netbookomon is. Nagyon szép stabilan fut, egészen addig, amíg nem kezdek el programokat is használni. Pedig kilőttem mindent, aerot, felesleges szolgáltatásokat is. Asztali gépen alapból lefog 900 Megát kb. a memóriából. 1 gigásra Windows XP -t érdemes felrakni (netbookomon azt használom több mint 1 éve mostmár, Ubuntu mellett, de ubit sajnos ritkán).
Ubuntunak valóban kb. 1 giga már optimális.
Azt is elismerem, hogy az Ubuntu sok mindenre használható, amire a Windows, mostmár tényleg számos program elérhető rá. Wine is fejlődik, a 10.10 -es ubuntun mostmár mindenféle gond nélkül működik a Microsoft word, excel, 2D -s játékok nagy része is feltelepíthető, stb.. Meglepetéseket is okozott már, hogy egyszerűen mindenféle nehézség nélkül működött a scanner, microsoft webkamera, a K750i telefonomat is egyből felismerte (Win7 -nél kb. fél évig nem tudtam használni, nem volt driver), tehát így a legszükségesebb dolgokat meg lehet oldani rajta.
De ettől függetlenül még mindig számos dolog nincs rá, vagy nem lehet egyszerűen beállítani (nem lehet megúszni a config fájl szerkesztgetést, konzol parancsok beirogatását, saját kezű fordítást, stb.), és mindig tud rendellenességeket is produkálni. Kezdőnek, átlag felhasználónak én nem tudnám ajánlani, környezetembe se senkinek.
Csak hogy egy egyszerű példát mondjak ami nagyon zavaró, istennek se tudom belőni a hangot rendesen, nem tudom beállítani, hogy ha 5.1 a hangforrás 5.1 legyen, ha sztereo akkor kitöltse a többire is (és ezt váltani se, config fájlt kell szerkesztgetni és restart), és ami újabb rendellenesség, 5.1 -re állítva egy torz magas hang is megjelenik, amit korábban nem tapasztaltam, amikor próbálkoztam. El nem tudom mondani, hogy már hány órám ráment, hogy ezt próbáljam beállítani. Windows 7 -en gondolom sejted, hogy ez mennyi, egy pipa a hangkártya kezelőben.
Említetted a videózást, netezést. Windowson sokkal jobb a videó lejátszás, sokkal jobban kitudja használni pl. a hardveres videógyorsítást. 720p-s hd filmet tudok úgy nézni, hogy avisynth -el beállítom az fps duplázást (köztes képkockákat interpolál be, és fyolamatosabb lesz a kép), ubi megszenved időnként ez nélkül is némelyik kódolással. Netezésnél, a flash pl. még mindig gyenge, ahogy látom a html5 még rosszabb egyelőre. Nem tudom próbáltál-e ubuntun flash játékokkal játszani, pl. flyordie.com -on. Játszható, de mégsem tökéletes az egér érzékelés, legalábbis nálam.
Jah és arról nem beszélve, hogy az emberek azért se mernek linuxot felrakni, mert félnek, hogy valamikor olyanra kell használni, amire a linux nem alkalmas. Elég 1 ilyen, és akkor már probléma, hogy linux van fennt. Rendszergazda szakon sok informatikust, vagyis hozzáértőt ismerek, szinte minden linuxosnak ott van mellett a Windows is. Szerintem a Linuxozók 50% -ának legalább ott van mellett a Windows.
Úgyhogy ez az 50-50% ez szerintem ilyen 20-80%.
-
#42 Na, akkor így mongyad! :)
Zenemegoldások már annyira nem prüntyögősek mint amilyenek voltak, vannak érdekes cuccok, mint pl a Rosegarden, csak meg kell tanulni használni őket. Meg nem jár alapból hozzájuk rengeteg sample, mint a fizetős társaikhoz. Tény, hogy zeneszerkesztés téren nem profi.
GIMP sem olyan már mint régen, csak el kell sajátítani a használatot, és akkor már gyorsbillentyűkkel + tablettel csodákra is képes lehetsz pár perc alatt. Lásd: David Revoy
Ő GIMP-et, MyPaint-et és Alchemy-t használ. 15 éves Pistike, mi? ;)
Videóvágás szintén nem erőssége még az open source-nak, de vannak azért alternatívák. Az összeset nem ismerem, és a Blender-be épített Video Sequence Editor-t használom. Igaz, elég bonyolult a használata, alapos mennyiségű betanulást igényel, cserébe rengetegmindent tudsz vele szabályozni. Kombinálva a 3D cuccaival még jó kis effekteket is el lehet érni. Persze nem hobbi szinten. Ezt a Blender-el vágtam/modelleztem: http://www.youtube.com/watch?v=PgfjZ8-M6OE
A legbonyolultabb rész 1:52-nél van, 4 videó van egymásra vágva maszkolással.
3D pedig akkor mint az előbb említettem Blender. Nézd meg az "Elephants Dream", a "Big Buck Bunny" és a "Sintel" rövidfilmeket. A lehetőségek száma a progiban hatalmas mennyiségű, szerintem a legjobb open source progi ami létezik. Minőségileg nagyon jó dolgokat lehet vele elérni.
Nagyon a múltban jársz linux információkból, elég sokat fejlődött az utóbbi jópár évben. -
#41 Volt szerencsém 1 giga mellett win7-et használni, hát nem egy Alonso :D
Hobbinak gyenge a konfigja alatt mit értesz?
Szórakozásnak: Kinek mi.
Játszani értelemszerűen nem ezen kell, gamereknek windows való, de a szórakozás manapság inkább a fészbuk/msn kategóriát jelenti. Természetesen ez is függ a usertől.
Munkához szintén attól függ mint melózol, lásd #34-es.
A statisztika szép és jó, csak kb kitörölheted vele a hátsódat. Hány millió olyan felhasználó van, aki csak MSNezik, meg netezik, zenét hallgat, videózik, meg torrentezik a gépén? Ismerőseim kb 80%-a ilyen. Nekik bőven elég lenne egy linux is, csak azt sem tudják hogy mi az. Kérdezd csak meg tőlük, hogy milyen gépük van, fele azt fogja válaszolni, hogy windózikszpé. Vagy ugye az örök klasszikus példa: Egyél szart, több milliárd légy nem tévedhet.
Ha mindenki az igényeinek megfelelő OS-t használná, akkor kb 50-50% körül lenne az arány (most csak így a hasamra ütöttem).
Értelemszerűen ha nem tudsz valamit megoldani, akkor marad a win, emulátorral csak akkor érdemes hülyéskedni, ha összesen 1-2 program köt a winhez, és ezeket könnyen be tudod izzítani. -
#40 "egy ubuntu 1 gigával is elvan kevesebbel nem tudom hogy milyen lenne de 5 éves gépemen az van, aztán hiába vettem új gépet erre is inkább feltettem mint a windows 7 et."
A Win7 1 Gigával is elvan, kevesebben nem tudom, hogy milyen lenne, de az 5 éves gépemen az van, aztán hiába vettem új laptopot, erre is inkább feltettem, mint az Ubuntut.
"windows 7 elég jó már, de egy ubuntuhoz képest nagyon kevés."
És az Ubuntu? Hobbinak gyenge a konfigja, szórakozásnak silány (nem játszhatsz rajta), munkához meg kevés, mert a komoly programok nem futnak rajta.
Fura dolog valamit úgy összehasonlítani, hogy épp az ellenkező következtetésre juss, mint ami az igazság. Most jelent meg egy elemzés: minden 4-edik gépen Windows 7 fut már, míg a Linux 0,7%-ról 0,8-re erősített, ami mérési hibahatáron belül van. Ennyi erővel állíthatnád azt is, hogy a Linuxnak van 25%-os piaci részesedése, míg a Win7-nek 0,8%.
Wicces. -
#39 Tiszta sor. Pacsi :) -
Justil #38 na, igy mar mas. szoval csak a kedvedert: nem apuci veszi a gepet, sot, a szamlat se o fizeti. ha tehetnem, hogy mindenbol ingyeneset hasznalnek (mert lennenek jo alternativak), bizony komolyan megfontolnam a valtast, mert az alap OS dolgokban (UI, meg alap OS funkciok) semmi bajom a linuxxal. sot, windows alatt is igyekszem mindenbol ingyeneset, netan open source-ot hasznalni, ami meg van oldva es jo is. de amire nekem kell, arra meg nem erett meg, ez a velemenyem. ettol meg nem szar... -
#37 Jó, kicsit fröcsögősre sikerült, bevallom, sorry. De érveim vannak, amiket alább már leírtam a #18-ban. -
Justil #36 ahogy mondod, zenelesre nincs komoly megoldas. hobbi/amator pruntyogesre lehet hogy van, komolyra nincs.
Grafikus felulet? nem egeszen erre gondoltam. Mondj egy komoly Photoshop alternativat pl...bocs, a GIMP nem jatszik, az max ilyen 15eves pistikeknek jo funpicet gyartani.
Video? Megint nem a lejatszasra gondoltam, hanem vagasra, effektezesre. Ahogy egy elottem szolo mar irta: mondj egy komoly alternativat AE-nek pl...Ezek a dolgok windows alatt es osxen megoldottak, linux alatt nem.
3D-eseteben megint mellebeszelsz...
Ez van. A linux tokjo, arra amire kitalaltak, meg az 1 bites usernek a chrome+gmail+filmnezes+zenehallgatas kombora. Szoftverfejlesztesre, esetleg. De masra kar eroltetni, a jelenlegi formajaban. -
#35 olyan dolgokat soroltál fel amire vannak drága prorgamok. gondolj bele machintos dolgokon, és ami elfut machintoson az megy ubuntun is, csak hogy te most nem vagy hajlandó fizetni azokért a programokért amiket hobbi hülyeségeidhez használsz, hát kéretik befogni. -
#34 Amire én használom a gépet:
Videódigitre: VLC-vel veszem fel az anyagot, amit avidemux-al vágok, Openshot-al szoktam finomítani, effektezni, DVDstylerrel szép menüs DVD-t varázsolni belőle.
Audiomunkálatokra audacity, meg nem mondom neked mennyi pluginnal, de idáig mindent meg tudtam vele oldani, kezdve a pattogó bakelitfelvétel takarítástól a fun anyagokig.
Képszerkesztésre pixelgrafra gimp (nem, nem nyomdának dolgozom), vektorgrafra inkscape, bár ezt ezer évben egyszer használom kb, csak hobbi szinten van
Képek rendszerezésére van picasa, vagy f-spot, én picasazni szoktam. Ha valami megosztás kell arra dropbox, de az platformfüggetlen ugyebár.
Aftereffectrsre fogalmam sincs, életemben nem használtam. Biztos van rá alternatíva, majd valaki aki okosabb, ír valamit :)
3D: lásd big bucks bunny-t is megcsinálták valahogy, szóval a 3D is egész szépen megyeget, bár én nem értek hozzá, foggalmam sincs, valaki okosabb majd ír neked ide is ötleteket.
Mind ezt egy nem mai gépen (lassan 6éves a konfig). 2008ban lett telepítve, akkor még 8.04es ubival, most 10.04es van rajta (nem friss install, update-elve lett). Teker mint a vadnyúl, minden munkámat kényelmesen meg tudom oldani vele.
Asszonypajtás is ezt szokta nyúzni, neki külön accja van, ezen netfügg, szakdolgazatír, cseveg, ímélezik ha otthon hagyja a laptopját (ő inspirálta a dropboxot :P).
Nyilván nem mindenre van megoldás, vagy alternatív program, de az, hogy használhatatlan lenne, az egyszerűen orbitális nagy marhaság. -
Justil #33 ja, valszeg azert hasznaljak pro kornyezetben is ilyesmi munkara a linuxot :) -
Justil #32 tenyleg? es ezeket honnan veszed? vagy csak ugy randomra frocsogsz, mert erveid nincsenek? ertem. -
#31 "normalis zeneles, grafika, video, meg 3d" - ez pontosan mit takar?
zenélésre van benne jópár megoldás, ha meg komoly zeneprogit veszel akkor úgyis van pénzed bivalyerős gépre Windows-al.
Elég rég óta van már grafikus felülete a linuxnak
Videót is simán le tudsz játszani, van jónéhány lejátszó.
3D gyorsítás is van már jóideje. Sőt, a KDE már tudja 3D gyorsítással ugyanazokat a csilivili dolgokat mint a Win.
Ha meg esetleg nagyon szeretnék Windows-os progit futtatni, a Win emulátor simán megeszi.
Nehézség egyáltalán nem ezekben van, hanem abban ha valami problémába ütközöl, mert akkor tech tudás kell meg gatyafelkötés :) -
#30 jaja értem miről beszélsz, gondolom localhoston teszteled azért az apache meg a többiek. szép hogy ez elfér, a példát amit írtam a 2 programra tényleg az a kategória hogy a legprofibb valamit levarezolom aztán 1% sem használom ki :D
én is gimp, meg bluefishel elvagyok igaz nem ez a szakmám csak besegítek néha alapítványnak de tudom ubuntun igazán jól be lehet rendezkedni csomagtelepítőböl nem kell a sok freeware, vagy warez cucc :D -
NullZ3r0 #29 És mik a jó programok? Erre komolyan kíváncsi lennék, mert én is Linuxot használok.
Valamint After Effects helyett mit javasolsz? -
sanyicks #28 mind van, max te nem tudod használni, mert betanított klikkdroid vagy ;) -
#27 Videódigitalizálást, vágást, audiomunkálatokat, képszerkesztést csinálok nap mint nap a gépemen. Vannak jó programok, csak meg kell tanulni őket használni.
Bár veled szerintem nem sokat veszített az opensource társadalom, villanyszámlát is apu fizeti, gépet is ő veszi, szóval nincs gond :D -
Justil #26 mi az, h valóban oprendszer? ha jól értem, arra célzol hogy szerver környezetben jobb a linux, de akkor hogy is van ez? az a "valódi" oprendszer, ami szerveren jobb? vagy hogy is van ez? -
#25 Nekem jó, hogy választhatok.
Én például nagyon könnyen el tudom dönteni azt, hogy melyik Nokia telefont válasszam: egyiket se, ingyen se. :) -
Rotyoka #24 csak hogy nem ezért használnak linuxot ott ahol valóban op rendszer kell. -
Justil #23 Majd ha lesz normalis zeneles, grafika, video, meg 3d linuxon, akkor talan majd megnezem magamnak. Addig meg verjetek csak arra, hogy milyen keveset eszik, egeszen nyugodtan... -
Justil #22 naja, te aztan majd jol megmondod, mi okozta a valsagot -
sanyicks #21 másrészt ez nem csak a memóriáról szól, a cpu gpu igények is ezért növekednek úgy ahogy mert a sok majom megy és veszi 100k-ért az újat, mert azt mondták neki :DD
A hw gyártók jól keresnek, az sw gyártók is egyre jobban (mert egyre kevesebbet kell optimalizálni), a buta user meg tapsikol hogy többet fizethet :DDD -
sanyicks #20 Ezt tudod hogy hívják amit te művelsz? Ez konzumidiótizmus...
Én inkább azt vallom, hogy mi a faszért vegyek meg bármit is ha egyszer nem indokolt? -
strogg #19 A userek többsége nem tud megkülönböztetni indokolt erőforrás igényt, a gányolásból eredőtől. Amikor egy grafikus betölt photoshop-ba egy k. nagy tiff -et, akkor beszélünk indokolt erőforrás fogyasztásól. Amikor az egyik OS gnome szintű ablakkezelővel, apach2-vel, fájlrendszer szintű indexeléssel belefér 256MB memóriába, akkor a másiknál elcsodálkozol, hogy miért kér 4x ennyit ugyanazért. (win7) Tisztán látszik, hogy amit az egyik meg tudott oldani, a másik meg nem, akkor látható, hgy a feladat megoldható, de tettek rá.
Ekkor látod, trehányság van a háttérben.
Az előbbi esetben indokolt, hoyg ha melóhoz kell, és photoshopra van pénzed, akkor mi neked az a 10+e forint egy 2GB-os modulra.
De amikor a gépemre egy fizetős OS kéri ugyanazt, arra azt mondom, hogy any*dat, árulsz egy trágya xart, és még nekem kerül plusz pénzbe, mert gányolsz? A kettő között ég és föld a különbség.
És igen, a hülye linuxosok igy gondolkodnak.
-
#18 Ha ugyanazt meg tudod csinálni negyede annyi erőforrással, akkor mi a francnak feleslegesen fűteni? Kevesebbet eszik, több erőforrás van a tényleges munkára. És tudtommal arra kell, nem az oprendszernek.
Minek évente új gép, ha a régivel is ugyanannyi idő alatt megvan a munka?
Minek költesz drága szoftverre, ha ingyenesen is meg lehet oldani?
Spórolunk a szoftveren, nem terheljük agyon a gépet, ezért az tovább működik majd, nem fogyaszt annyi áramot... Rakat pénzt spórolsz úgy, hogy még dolgozol is. Ezek a hülye linuxosok, nőjenek már fel tényleg... -
#17 A tábla PC még nem jó... Kéne rajta egy nagyon fejleszteni, hogy ne csak "tartalom megjelenítésre" szolgáljon...
BTW ez lesz a jövő... és végül is az irány, jó mert ha eladnak belőle > van pénz fejlesztésre.
És a google-nek nagyon el kell gondolkoznia a dolgain... Néha picit hallgathatnának másokra is. Mert egy Android+GoogleOS hibrid plus alá egy normális vas, (nagyjából olyan erős Tablet PC, mint egy átlagos asztali PC ma) akkor már működni fognak a dolgok :D -
strogg #16 Azért mert olcsóbb a memória mint 2 éve, és 2011-et irunk, még nem kötelező memória zabáló szar programokat irni. És azért mert van 2 magos pocesszor még illik törekedni az optimalizálásra. Tudod a programozói trehányságot nem kéne igy megmagyarázni. Még akkor sem ha redmondban irnak ilyen gány kódot... -
Major #15 Ez sanyicks-nak is szól...hupon elverhetitek egymásnak hogy ez enyém csak ennyit eszik bibibiii... -
strogg #14 ubuntu+gnome+compiz+apache2,php5,mysql5,+quanta,gimp+opera,ff,chroem (látni is kéne amit csinálok)
És persze meghajtok egy nagyobb külső képernyőt is a VGA kimentene. Beleférek az 1GB-ba.
Fotóbolt+dreamweaver nem biztos h. produktivabb, mint ez a kombináció, de legalább bármilyen gépet képes teljesen lefogni elképesztő license összegekért:D
Mély tiszteletem a kivételnek (aki nem ilyen), de az a tapasztalatom, hogy minél jobban ért hozzá valaki, annál egyszerűbb eszközökkel dolgozik. Ismétlem, mély tiszteletem a kivételnek, de dreamweaver-el főleg az dolgozik, aki nem ért hozzá. Természetesen a photoshop szintén dukál hozzá. (mondanom sem kell, csak azért, mert webfejlesztéshez az a kötelező, még véletlenül sem azért mert ért hozzá, és kihasználja :D) -
Major #13 Strogg, 0 memóriát eszik ha kézzel kódolsz és abakusszal számolsz és kukorica csutkából várat építesz, akkor még videokártyára sem kell költened.
Másrészt 2011 küszöbén ne 2 giga memórián akadjunk már aki ami össze vissza nincs (10 e Ft). Szerintem ha nektek most elég, akkor 2020-ben is elég lesz és lehet tovább trollkodni, hogy mennyit eszik az Ubim... -
sanyicks #12 és teljes desktop változat, nem butított... -
sanyicks #11 öhö 1,2 celeroncs, 384 mega sdram. ubuntu 10.04 vígan elvan... -
#10 jah és megnézed azért photoshop + dreamweaver együtt mennyit zabálna :D
arról nem beszélve hogy fenti programok fizetősek amiket meg te használsz gondolom ingyenes. nekem a bluefish is elég webfejlesztésre :D a gimp meg etalon szerintem windowsra is azt rakom már mindenkinek :D scannelésre is tök jó aztán kicsit megvághatod a képet rögtön meg ha profi vagy akármi kisülhet :)