61
Alternatív fényforrások otthonra - 230V
 • polarka
  #61
  foszforeszcens és fluoreszcens anyagok
 • polarka
  #60
  Lehet, h nincsen benne, ez másmilyen Phosphor, magyarul nemtom hogy mondják, talán lumineszcens anyagok. Pl. az első oszcilloszkópokon is Cu-zel szennyezett ZnS bevonat volt (nemtom, h még most is mindenütt azt használják-e) és nem foszfor.
  Érdekesség, h a nanorétegek vastagságának precíz állításával nagyon eltérő fényemissziós tulajdonságok érhetők el, még ugyanazon anyag esetében is.
 • Dj Faustus #59
  Úgy működik, mint egy katódsugárcső (régi képcsöves TV), csak nincs benne fókuszálás, eltérítés, kicsi az elektrongyorsító, meg egyszínű fehér fényt ad a fényporréteg.
  Electron stimulated luminescence
  Katódsugárzás
  Katódsugárcső

  Nincs benne higany... és a fényporrétegben nincsen foszfor?
 • Zoli007
  #58
  Erről már hallottatok? Állítólag szerdán kellene kezdeni a szállításukat, kíváncsian várom.
 • Dzsini
  #57
  mondjuk egy családi nappaliba éves átlagban egész jó közelítés - nyáron nem kell annyi, télen kicsit több... de ha "csak" 15 év, akkor is jelentős élettartam.
 • Aquir
  #56
  20 év 2,7 óra/nap átlaggal. Ez azért többet égne intenzív helyen.
 • Koppixer
  #55
  "Ha hasonló 20k kapcsolásos izzót vett, akkor az két év alatt még nem használódott el - napi 10 ciklussal is 2,5 év körül elműködik."

  Ekkor meg ki kell számolni, hogy 2,5 éves élettartam esetén visszahozza-e az árát a fénycső. Lehet gyakrabban kapcsolgatni, de aztán mindenki döntse el maga a pénztárcájának függvényében, hogy mennyire akar takarékos lenni.

  Az a 20 éves izzó már elég durva... 3-4 db elég egy életre...
 • Dzsini
  #54
  Ami kompakt fénycsövet kb. 1,5 hónapja vettünk (Osram gyártmány) arra az volt írva, hogy akár 10 év* élettartam. A csillagnál pedig azt írta, hogy a 10 év 10000 órát és 20000 fel-lekapcsolást jelent náluk. Ha hasonló 20k kapcsolásos izzót vett, akkor az két év alatt még nem használódott el - napi 10 ciklussal is 2,5 év körül elműködik.

  (amúgy az Osram a weboldalukon már ír 20 éves izzót is: Average life is up to 20,000 hours (switching cycle: 165 min on, 15 min off) for OSRAM DULUX INTELLIGENT LONGLIFE, that corresponds to as much as 20 years at approx. 2.7 hours per day)
 • Koppixer
  #53
  Akkor a Wiki miért írja ezt:

  "A mai, korszerű fénycsöves lámpák már nem az energiapazarló "fojtótrafós" előtéttel, hanem elektronikus meghajtással működnek, így nincs szükség sem gyújtóra, sem semmi másra. Mivel a begyújtást is elektronika vezérli, a mai kompakt fénycsövek érzéketlenek a kapcsolgatás gyakoriságára is."

  Ellenben, ugyanennek a szócikknek az angolWiki-s változata, már téged erősít meg:

  "The lifetime of any lamp depends on many factors including operating voltage, manufacturing defects, exposure to voltage spikes, mechanical shock, frequency of cycling on and off, lamp orientation, and ambient operating temperature, among other factors. The life of a CFL is significantly shorter if it is turned on and off frequently. In the case of a 5-minute on/off cycle the lifespan of a CFL can be reduced to "close to that of incandescent light bulbs". The US Energy Star program suggests that fluorescent lamps be left on when leaving a room for less than 15 minutes to mitigate this problem."

  (a magyar Wiki-t a fénycsőlobbi írja? :D )

  Az egyik blogon meg ilyen kommentet olvastam:

  "Én 5 éve lecseréltem a nagyszobában a lámpákat energiatakarékosra. Semmivel sem rosszabb a fénye, mint azelőtt volt.
  Két éve a lakás maradék részét is lecseréltem. Mindet - fürdőszobát és wc-t is. Azóta nem kellett izzót cserélnem.
  Megérte."

  Ugyebár, az angolWiki szerint is, a gyakori kapcsolgatás azt eredményezi, h a kompakt fénycső élettartama lecsökken a hagyományos izzók élettartamának szintjére. Ha a fenti kommentelő 5 éve nem cserélt fénycsövet a nagyszobában, az gondolom érthető. De pl. a wc-ben "csak" 2 éve van neki ilyen. Ha sűrűn kapcsolgatták, akkor kérdéses, h mennyi ideig fogja még bírni. Esetleg, ha ez, hogy már két évet kibírt, is soknak hangzik a gyakori kapcsolgatás mellett, akkor azt is meg kéne vizsgálni, h valójában milyen kis időtartam számít gyakori kapcsolgatásnak.
 • jhetedikj
  #52
  Az én szobámban semmi háttér világítás nincs, egy fehér fal van a gép mögött és úgy netezek teljes sötétben is. Nem kell billenytűzet világítás sem, lehet kapni fehér billenyűzetet aminek elég ha a monitor fénye világítja látod az összes betűt rajta. Néha mondjuk zavarja a szemem nekem is az erős fény amikor váltogatok az oldalak között(pl SG, Google), de megszoktam és eddig semmivel nem romlott a látásom pedig már több éve így csinálom.
 • Dzsini
  #51
  Mert a kompakt fénycsöveknél az élettartamot elsősorban úgy határozzák meg, hogy hány felkapcsolást bírnak ki.
  Mivel jó drágák, így ott érdemes használni, ahol nem gyakran vannak fel-le kapcsolgatva (wc, kamra), hanem ritkán, hosszabb időre üzemelnek (nagyszoba, étkező). Különben túl hamar "elfáradnak", és nem hozzák vissza a fogyasztásban és élettartamban a jóval magasabb árat.
 • Koppixer
  #50
  2. "csak akkor takarékos ha folyamatosan fel van kapcsolva"
  Ezt most nem vágom, miért is? (nekem még nincs en.tak-os izzóm)
 • Dzsini
  #49
  1-re nagyon jó megoldás a már régóta kapható (és nem eléggé elterjedt) háttérvilágításos billentyűzet. (vagy bele kell tanulni a vakon gépelésbe)

  2-re a LED izzó, azt lehet bátran kapcsolgatni, és rövid ideig használni
 • NessieGraf
  #48
  Saját tapasztalataim:

  1. Nem látom a billentyűzetet lámpa nélkül, a kislámpák kikészítik a szemem.
  2. Energiatakarékos izzóból van jól világító, de csak akkor takarékos ha folyamatosan fel van kapcsolva. Igen, a retyón is. Összességében így viszont már többlefogyasztáshoz vezet.
  3. A neoncső jellegű fények akkor is tönkreteszik a látást, ha nem érzékeljük a vibrálást. Nem véletlen, hogy az ilyen világításban dolgozók között van a legtöbb szemüveges, sőt évekkel korábban romlik meg a látásuk.
 • syberia2
  #47
  bazz:DDD
 • Dzsini
  #46
  dehogy kell, az biztos jó móka, de sajnos nem azonos áron van az ilyen technológia nélküli készülékekkel :)
  (plusz a sarokban van nálunk a (régi CRT) tévé, úgyhogy hülyén nézne ki a vetített minta)
 • Sir Quno Jedi
  #45
  Lehet venni olcsó led szalagot (vízállót is), azt körbe felragasztja az ember a TV kávájára hátul és máris gyönyörű ambilight-ja van, igaz ez csak párezer forint és nem változik a színe a kép tartalma alapján, ami nem is kell... :D
 • Dzsini
  #44
  ezért kell a fény a képernyő mögé, hogy folyamatosan szűkítve tartsa a pupilládat :)

  (és ezért okos tulajdonképpen design mellett az apple laptop, mert az alma lámpa valamennyi fényt azért odavetít, ha fal közelében van)
 • buklee
  #43
  Jah főleg amikor valami sötétebb háttérképes oldal után rányom az ember a googlera. A retinám kiég olyankor:D
 • Cat 02 #42
  Nekem szokta zavarni simán, ha meg lejjebb veszem a fényerőt nem látom a képt :D
 • Sadist
  #41
  Ha jól tudom előírás is, hogy asztalos, esztergályos műhelyekben, vagy olyan helyiségben, ahol ilyen gépek vannak, csak izzószálas megvilágítást szabad használni.
 • Sadist
  #40
  De, végülis elképzelhető, hogy zúg, de szerintem nem jellemző.
 • Dj Faustus #39
  "A fénycső az, ami vibrál, ugye? "
  Hagyományos előtéttel a fénycső 100 Hz-es frekvencián villog, ami azért még látható és hallható. Forgógépeknél (például eszterga) ezért nem használnak fénycsövet.

  Elektronikus előtétek - ilyesmik vannak a kompakt fénycsövekben - már 30-90 kHz-es tartományban működnek, ezek használatával már nem annyira zavaró a fénycső használata.
 • Alexease
  #38
  Most veszel 20-30db 60W-os izzot, osszesen 1500-2000Ft-ert, aztan azokat hasznalod meg 10 evig:)
 • Dzsini
  #37
  szerintem csak akkor hallható, ha már hibás - bár volt olyan ismerős, aki a normál szálas izzólámpában is hallotta az 50Hz-et, úgyhogy ki tudja :)
 • SötétBarom
  #36
  Kislámpa nekem is van a monitor mögött, fasza narancssárgás búrája van, nagyon kellemes meleg fénye van éjjel. :)
 • salsoul
  #35
  És ezeknek [az áramkör résznek] nincs ciripelő hangja, mint azoknak a kapcsoló üzemű tápegységeknek amik még a hallható frekvenciatartományban üzemelnek?
 • Sadist
  #34
  "(Amennyiben a teljes cikket szeretné elolvasni kattintson ide az SMS fizetéshez, amelynek díja 252 Ft + ÁFA)"

  Aha...
 • Sadist
  #33
  Az újabbak már nem, olyan elektronika van bennük, ami a 100 Hz-es vibrálásból csinál mondjuk 1000-et, és azt már abszolút nem érzékeli az ember. Vagy 2-3 fénycső van közös foglalatban, és a fázisuk kicsit el van csúsztatva egymáshoz képest, így a 100 Hz-ből 2-300 lesz.
 • Sir Quno Jedi
  #32
  Mindenképpen kell háttérvilágítás monitor és tv mellé (azaz mögé).
 • Molnibalage
  #31
  Lehet, ezért kapcsolom fel néha a lámpát. Ha nagyon erős a moitor fénye. Egyébként nem kell.
 • Dzsini
  #30
  magyarul
 • Dzsini
  #29
  annyiban igaz, hogy ha a monitor fényerejét lejjebb veszed, és mögötte a falat megvilágítod (tehát adsz egy világító keretet a képnek), akkor kontrasztosabbnak tűnik a kép és kevésbé fárasztja a szemet. Erre alapoz pl. az Ambilight technológia, pár plusz mókával együtt. (itt az utolsó pont)
 • manoszey
  #28
  Ez tök jó, de nem károsítja a szemet az, ha csak a monitor megy, minden egyéb megvilágítás nélkül? Nem tudom biztosra, nekem ezt csak mondták már többször is, ezért gondoltam, de lehet, hogy hülyeség. Én azért úgy vagyok vele, hogy energiatakarékosság ide, energiatakarékosság oda, az egészségemet nem rendelem alá ennek. Persze attól még lehet az izzók teljesítményén például spórolni, meg az energiatakarékos égőkkel is, szóval alternatíva van, csak azért a teljes sötétség szerintem túlzás
 • Dzsini
  #27
  Nálunk azért még mindig többségben vannak a fényes ablakok, bár jóval kevesebb már, mint mondjuk 10-15 éve.

  Amúgy az izzók fogyasztáscsökkentése egybecseng az általános energiatakarékossági parancsokkal. A tévék/elektronikai eszközök stand-by fogyasztását egyre komolyabban korlátozzák, az aktívra is vannak előírások, a hűtőszekrények, stb. fogyasztása is folyamatosan csökken, a számítógépeknél egyre hatékonyabbak a tápegységek, tehát logikusan kapcsolódik ehhez az is, hogy a 60 wattos izzó helyett 7 wattost használjunk, ha annak nem kisebb az élvezeti szintje - és a modern eszközöknél ez már nagyjából így van (vibrálás nincs, színhőmérséklet azonos, ár-élettartam arányban pedig talán még talán jobbak is lehetnek).
 • Molnibalage
  #26
  Pont erre alapozok. Ahol én lakom alig ég villany. Tök mindegy, hogy este 6-kor vagy 11-kor megyek. A TV / monitor világít. Nagy lámpa, riktán, néha asztali lámpa fénye dereng.
 • Dzsini
  #25
  Februári adatok alapján kb. 60%-os a számítógépek elterjedtsége. Tévé sokkal több van, több is megy, de amellett ég a lámpa is - például étkezéshez, olvasáshoz, beszélgetéshez. Csak nézz körül estefelé egy lakótelepen, hogy hány ablakból látsz többet, mint csak egy tévé fényét. És a ezzel nem látod az ablak nélküli szobákat, a vécét, fürdőszobát, ahol mondjuk egy 4 fős családnál minden este és reggel 1-2 órán át minimum világosság van.

  Egyénileg utána kell számolni, hogy a villanyszámlából mennyi megy el a világításra, és mennyit lehet rajta spórolni havonta.
 • Sir Quno Jedi
  #24
  Jaja, nálunk is PC, konzolok, kivetítő, TFT, LCD, TV, router, modem, erősítők, hangfalak, telótöltők, kislámpa megy általában. Néha lámpa konyhában, retyóban, fürdőben, kamrában, előszobában, kint a ház körül kutyázásoknál. Megy mini sütő, mikró, kávéfőző, hűtő, mosógép, cirkó szivattyúja, néha porszívó.
 • Molnibalage
  #23
  Ma már egy áltagos háztartásban van számítógép és TV is. Jellemzősen ezek mennek. Ekkro meg nem ég lámpa. Ez egy család esetén. Ha valaki meg egyedül és albiban vagy fiatalok 2-3-an együtt albiban, akkor sem a lámpa a domninás.

  Véleményen szerint a statisztikák 1000 éves adatokon nyugszanak.
 • Duchovny
  #22
  Az én PC-m + Monitor 80W-t ha játszom akkor 170W-t fogyaszt ez mondjuk egy 3*60W-os csillár. De egy 4-5 tagú családnál ez kicsit másként van. Egy téli napon apa barkácsol, anya olvas a konyhában a gyerkőcök pedig PS3-at tolnak persze ég náluk a 3*60W-os csillár a szobában. Ebben a helyzetben van értelme.