61
Alternatív fényforrások otthonra - 230V
  • Dzsini
    Átlagos családi házra tekintve (ezt írta ugyanis) viszont több izzó működik általában, mint számítógép (és azok összesen már akár többet is fogyasztanak) - nem egy szobáról volt szó.
  • Molnibalage
    Az én szombámban az idő 99%-ban egy kislámpa ég és az is napi pár órát. A számítógép többet megy, mint a lámpa. "Picit" többet is eszik.
  • Dzsini
    Amúgy ez az élettani hercehurca... a természetes napfénynek egyik sem ér a közelébe, és ha lett volna ilyen lobbi akkoriban szegény Edisont (és a többieket) is ekézték volna, hogy egészségtelen a fénye.
  • Sir Quno Jedi
    Én 4x100W-osat nyomok a nagy konyhában. Úgy már világos van tényleg, mint fényes nappal.
  • Duchovny
    Én is olvastam hasonlót. A hideg fényű LED-ekkel ugyan ez a baj.
  • Aquir
    IPM-ben volt egy cikk a káros hatásokról.
    A szerző az International Light Association volt elnöke.
  • Duchovny
    A világítás normál izzóval 30-40%-a egy átlagos családi ház áramfogyasztásának, ezt valahol olvastam. Nem mindegy hogy a csillárban 4*40W vagy 4*4W világít napi 3-4 órát (télen még többet), legalábbis nálam otthon így van.
  • Armagedown
    az újabb és minőségi tipusok nem vibrálnak , pl a Philips
  • Duchovny
    Hali

Én az e-bay-en vettem 3W-os LED (meleg 5500K színhőmérséklet) izzókat 5EUR-ért. Eddig beváltak de olvasáshoz kicsit kevés, kb úgy ég mint egy 25-30-as normál izzó. Már úton van egy 5W-os kíváncsi vagyok hogy fog égni, ha beválik apránként lecserélem az összes izzót a házban LED-re.
  • Molnibalage
    Nem trollkodni akarok, de miért is kell az izzókat kinyírni? Ok, hogy többet fogyasztanak. A többi technika meg ritka földfémet használ vagy mérgező anyagokat. Áramot lehet környezetbarát módon csinálni. Mellesleg a világítás aránya a fogyasztában vicckategóriás. Nem ezen kellene spórolni...
  • n3whous3
    ledes fény állítólag nagyon jó alternatíva és keveset fogyaszt, de drága (cserébe az élettartama kurvanagy).
  • Dzsini
    Mi nemrég vettünk új kompakt fénycsöveket - korrekt klasszikus (sárga) izzófényük van (lehet kapni fehéret is, rá van írva,hogy milyen), nem vibrálnak, és olyan 30-50 másodperc után már nem érezhető, hogy még halványabbak a végső fényerejüknél. Rohamléptekben fejlődik ez a technológia, most már normál használatra teljesen jól megfelelnek. Drágák, de tartósak (remélhetőleg :) )

Ami kérdéses még a rövid ideig, gyakran kapcsolgatott fényforrások (pl. kamra vagy mellékhelység) - ide talán a LED lesz a befutó, ha jól olvastam az bírja a legjobban a kapcsolgatást.
  • bardocz
    A fénycső az, ami vibrál, ugye?
  • Dj Faustus #8
    Otthoni felhasználásra az alábbi megoldások léteznek:
    1. Halogénizzó - hasonló fénye van mint a hagyományosnak, de magasabb (15-30 lm/W) fényhasznosítású, mint a hagyományos izzók (9-15 lm/W). Magasabb hőmérsékleten izzik is a wolframszál bennük.
    2. (Kompakt) fénycső. Itt leginkább a színhőmérsékletével van a gond, bár vannak úgynevezett többsávos fénycsövek amelyeknek kellemesebb a fénye. Előtételektronika kell hozzá - ez kompakt fénycsöveknél bele van építve a lámpába. Fényhasznosításuk már kellemesebb - 50-80 lm/W.
    3. LED: mint a kompakt fénycsőnél itt is lényeges kérdés a színhőmérséklet és a színvisszaadás. Az áruk még egy kissé magas. Előtételektronikát igényelnek. Fényhasznosításuk: 20-100 lm/W.
  • lolSL
    vegyél kurvasok 60as körtét
    nem romlik ha jól hallottam
  • Victor1103
  • Saintgerman
    Alternatív megoldásnak azt tanácsolnám - a Moderator topik #430-as bejegyzésedre, - hogy a sámlit próbáld meg magad alól önmagad kirúgni, ne várd meg amíg felizgulsz, és a hullafény úra elijeszt a szándékodtól..
  • Csirke4
    Szerintem építs atomreaktort, világít neked az uránium és a fűtés is megvan oldva.
  • salsoul
    tenksz, áramszünet esetére jó lesz
  • tmp
  • salsoul
    Az után érdeklődnék tőletek, hogy a 60W-os nemsokára (jövő ősszel) forgalomból kivonásra kerülő izzók helyett milyen alternatív megoldások vannak, olyanok amik nem "hullafényűek" és nem kell megvárni míg "felizgulnak".

Első sorban tapasztalatokra lennék kíváncsi, hogy kinek mi vált be a gyakorlati életben.
    Vagy esetleg milyen spéci mahinációval lehet valami okosat összemahinálni :)