Alternatív fényforrások otthonra - 230V
  • Koppixer
    #53
    Akkor a Wiki miért írja ezt:

    "A mai, korszerű fénycsöves lámpák már nem az energiapazarló "fojtótrafós" előtéttel, hanem elektronikus meghajtással működnek, így nincs szükség sem gyújtóra, sem semmi másra. Mivel a begyújtást is elektronika vezérli, a mai kompakt fénycsövek érzéketlenek a kapcsolgatás gyakoriságára is."

    Ellenben, ugyanennek a szócikknek az angolWiki-s változata, már téged erősít meg:

    "The lifetime of any lamp depends on many factors including operating voltage, manufacturing defects, exposure to voltage spikes, mechanical shock, frequency of cycling on and off, lamp orientation, and ambient operating temperature, among other factors. The life of a CFL is significantly shorter if it is turned on and off frequently. In the case of a 5-minute on/off cycle the lifespan of a CFL can be reduced to "close to that of incandescent light bulbs". The US Energy Star program suggests that fluorescent lamps be left on when leaving a room for less than 15 minutes to mitigate this problem."

    (a magyar Wiki-t a fénycsőlobbi írja? :D )

    Az egyik blogon meg ilyen kommentet olvastam:

    "Én 5 éve lecseréltem a nagyszobában a lámpákat energiatakarékosra. Semmivel sem rosszabb a fénye, mint azelőtt volt.
    Két éve a lakás maradék részét is lecseréltem. Mindet - fürdőszobát és wc-t is. Azóta nem kellett izzót cserélnem.
    Megérte."

    Ugyebár, az angolWiki szerint is, a gyakori kapcsolgatás azt eredményezi, h a kompakt fénycső élettartama lecsökken a hagyományos izzók élettartamának szintjére. Ha a fenti kommentelő 5 éve nem cserélt fénycsövet a nagyszobában, az gondolom érthető. De pl. a wc-ben "csak" 2 éve van neki ilyen. Ha sűrűn kapcsolgatták, akkor kérdéses, h mennyi ideig fogja még bírni. Esetleg, ha ez, hogy már két évet kibírt, is soknak hangzik a gyakori kapcsolgatás mellett, akkor azt is meg kéne vizsgálni, h valójában milyen kis időtartam számít gyakori kapcsolgatásnak.