160
Biokémia és más interdiszciplináris tudományok
  • TommyC

haladás :) bár ez még mindig csak egy kicsiny része az egésznek ...
  • TommyC
    szóval, ha minden jól megy, ma már ihatod azt az 1-2-há sört :DD
    10től leszek záróvizsgán...
  • polarka
    (Phys.org) -- UCLA biochemists have mapped the structure of a key protein–RNA complex that is required for the assembly of telomerase, an enzyme important in both cancer and aging.
  • pet0330
    Aztán meg ha meg lehetne csinálni, hogy ez magát felépítse, akkor irány a Nobel-díj :D
  • pet0330
    Az a baj, hogy minden lépéssel amikor átalakítod sok energiát vesztesz, ha most feltesszük, hogy az kémiaivá alakitás 90% os, és az onnan "égetéssel" árammá alakitás megint 90%, ez már akkor is csak 81... De amúgy a növényekben alapból van ilyen elektronszállító rendszer (ha jól emlékszem :D ), egy ilyet kicsit meghosszabítva, vagy ügysenen átrendezve, máris van egy elemünk, potenciállal a két végén, én valami ilyesmire gondoltam.
  • TommyC
    hát én is gondoltam már ilyesmire, de nem biztos h az elektront el kell onnan távolítani. Én inkább valahogy úgy képzelném el, hogy ahogy az élő szervezetben, úgy ebben a rendszerben is biológiai/kémiai energiát kéne belőle csinálni és azt valahogy molekuláris motorokon keresztül hasznosítani.
    Ezen felül lehetne egy karbantartó rendszer is, ami az egységeket lebontaná és újraépíteni ... mondjuk fehérjékből ...
  • pet0330
    Amugy gratulálok :D
  • pet0330
    Ha jól emlékszem akkor a mostani napelemek fotoelektromos jelenséggel, főleg alkálifémekről működnek. De amennyit utánanéztem, még semmilyen akadályát nem találtam annak, hogy a fotoszintézisnél keletkező elektron csípjük el, és dolgoztassuk, de ha alapvetően hülyeség légyszi szólj :D .
  • TommyC
    csak két hét múlva :D akkor lesz az államvizsga, ha minden jól megy, és muszáj neki, akkor szerda körül beköttetem a szakdolgozatot :)
  • lally
    -naNaNe így "köntörfalazz" !
    Mi is van akkor most azzal a; Diplomával ?
    - ugye ihatok má`, 1(-két, há`-) sörrel_is_gratulálva az: Egészségedre ?!
  • TommyC
    am. én szívesen elmondom a biokémiáját.
  • TommyC
    a fotoszintézis biokémiai szinten? mert abból nem nagyon fogsz tudni napelemet csinálni. A napelemek teljesen más elven működnek.
  • pet0330
    Csáó mindenki!

Lenne néhány kérdésem,még kicsit kicsi vagyok ehhez, de érdekel, hogy pontosan hogy működik a fotoszintézis, majd szeretnék valami fasza napelemet csinálni :) Ha valaki ért hozzá, és el tudná mondani közérthetően megköszönném :D ( azért síkhülye nem vagyok :D )
  • TommyC
    nah srácok, most hogy kiderült az emberek nem ismerik a glikolízist és az OXPHOS-t kell majd írjak róla egy kicsit :DDD

Am. kész lett a szakdoga, 60 oldal csak az írást mérve, 100 hivatkozás
  • polarka
    origo: Hogy állunk az örök fiatalság keresésével?
    A keretes részből: A nagy áttörés az öregedésgátlásban az autofágia molekuláris megismerése volt.
  • TommyC
    ez jó dolog, de a telomer rövidülésen kívül még rengeteg dolog vezet az öregedéshez (fehérjék glikációja, mtDNS ROS/RNS okozta károsodása, stb)
    De valahol el kell kezdeni :) csak azért írom, hogy ne legyenek erről leányálmaink
  • polarka
    origo: Sikeres volt az élethosszabbítási kísérlet
  • TommyC
    :P

• TommyC

Csak, hogy pár szót azért mégis írjak a szakdolgozatról (most sem vagyok sokkal előbb az irodalommal):

Humán sejteket tenyésztek (HepG2 vonal, humán hepatokarcinóma, halhatatlan sejtek), amelyeket etídium-bromidos (EtBr) kezelésnek teszünk ki.
    Az EtBr-ot DNS jelölő festékként használják (pl. gélen való előhívásra, vagy real-time PCR során), a bázisok közé interkalál és ekkor megnövekedik a fluoreszcenciája, így a kettős szálú DNS detektálható.

Viszont pont az interkalálódó tulajdonsága miatt mutagén is, főképp pontmutációkat okoz. Attardi írta le először, hogy megfelelő koncentrációban alkalmazva a mitokondriális DNS (mtDNS) kipucolható, mert annyi mutáció keletkezik rajta, míg a nukleáris DNS megmarad (a nukleáris DNS javító apparátusa jobb működése miatt).

Az így kialakult sejtvonalat hívják rho nullás (rho0)sejtvonalnak. A rho0-ás sejtek mitokondriumaiból hiányzik a mtDNS, de a mitokondriumok megmaradnak, bár elvesztik formájukat, ún. szellem mitokondriumok lesznek.
    Érthetően azok a fehérjék sem lesznek jelen, amelyeket a mtDNS kódol, ezek mind az elektron transzport lánc (ETC) fehérjéi.
    Az ETC hiányában a sejtek csak a glikolízisből nyerhetnek energiát, így voltaképp anaerobok lesznek és így is lehet kezelni őket, mint anaerobok.

A tézisem fő kérdése, hogy anaerob körülmények között, hogyan megy a mitokondriális oxidatív folding.
    A foldingról elöljáróban annyit, hogy ez a naszcens fehérjék cisztein (Cys) szulfhidril (-SH) csoportjainak oxidációjáról van szó, amely révén kialakul a két Cys között egy diszulfid híf (-S-S-). Ebben a folyamatban szükség van egy elektron akceptorra, amely a szulfhidril oxidációjakor redukálódik, és a két elektront fogadja.

Aerob esetben ismert a folyamat: a mitokondriális belső membránjában, az intermembrán térbe néző (IMS) van egy fehérje, az Erv1, amely egy FADH2 prosztetikus csoportot tartalmazó szulfhidril oxidáz, katalizálja ezt a folyamatot, és az elektronokat az ETC-be juttatja!

Így jön elő a kérdés, hogy mindez hogyan történik abban az esetben, mikor az elektronok nem juthatnak az ETC-be O2 hiánya miatt, avagy anaerob körülmények között, ugyanis ismert, hogy ilyenkor is van mt. fehérje folding.
    A témavezetőm szerint van egy alternatív elektron akceptor, és ha ez igaz, akkor majd ezzel a molekulával a foldingot fokozni tudjuk.
    Ezt akarjuk kimérni :) QED :D
  • TommyC
  • lally
    Kevés "Fazonnak" drukkoltam annyira, mint: Neked !
  • TommyC
    hát, megírtam a célkitűzést és a tartalomjegyzéket :D
    nagyon nehezen tudom magam rávenni a munkára, mert szeretném nagyon jóra megcsinálni

viszont a kísérletek még nincsenek meg hozzá :/
    most nőnek a sejtek a laborban, talán pont ma lehet az első passzálást megcsinálni ....
  • polarka
    Óh, tehát akkor megírtad az abstractot, a felhasznált irodalmat (és a köszönetnyilvánítást)? :o)
    Hajrá!
  • TommyC
    Ma elkezdtem írni :)))

• TommyC
  • lally
    -fájó szívvel olvstam ezt a néhány cikket Tőletek, mer` én má´rég, de az;
    Ötven fölötti mérnököknél (, technikusoknál is) eleve,
    kapásból látogathatóvá tettem volna az Orvosit!
    -meglepően sokat javulna közben még a dokik (műszakibb) tudása is.
  • polarka
    Többnyire fizikára.
    SOTE-ra boncolásra szeretnék egyszer elmenni, de úgy vélem oda előre le kéne beszélni, mert talán feltűnő lennék, h mit keresek ott.
    Épp pénteken mondta egyik SOTE-s lány, h végülis elintézhető. Egyszer majdcsak lesz ebből is vmi.
  • TommyC
    :DD
    és mire szoktál bejárni? amúgy nekem is megfordult régebb a fejemben, csak én a SOTEra akartam bejárni
  • polarka
    Áh, én csak bejárogatok néhány órára csövezni, úgysincsen névsor és nem vesznek észre :x

Éppen tegnap említették a Cleveland Showban, azon szociális jelenséget, h egyes egyetemista lányok a tandíjért sztriptízelnek. Én meg velük ellentétben rájöttem, h tandíj nélkül is tanulhatok =)
  • TommyC
    te BME vegyészmérnökin végeztél? milyen szakirány?
  • polarka
    grat
  • TommyC
    (meg persze egész nyáron szakmai gyak)
  • TommyC
    következő félévben irány a biokémia labor juhéjj
  • polarka
    Angela Belcher: Using nature to grow batteries
  • TommyC
    amúgy egész jó gépem van, hála az égnek ...
    MOE új verziója elvileg tud felvenni videót, majd ki kell bogarásszam, meg azt is h h animáljam majd a mozgásokat ...
    nem vagyok koleszos, de a netem is egész gyors :)
  • TommyC
    köszi, majd lecsekkolom
  • TommyC
    így van, ezt értettem (:
  • polarka
    Ha tudja a MOE animálva megjeleníteni, akkor camstudioval felveheted (már ha bírja a géped, amire van némi esély, ha nem olyan régi, mint az enyém).
    Aztán feltöltöd utube-ra és akkor nem kell foglalkozz a tömörítéssel meg mittomén mikkel, mert ők azt is megcsinálják. Helyette viszont a nyers avit kell feltölteni, ami eltarthat egy ideig, hacsak nem vagy koleszos, mert akkor ez is pillanatok alatt meg van.
  • polarka
    Nem is volt vészes. Csak türelem kell és odafigyelés, h egyik képről a másikra mi hova megy.

A végső lépésben az OH kidiffundálásán azt érted, h a T80 OH végű fele diffundálódik ki?
  • TommyC
    azt nemtom animációban h lehetne megcsinálni, milyen menő lenne :D