19
-
#19 Persze, hogy nem beszéltél hülyeséget.
Minden téren zakatol a vonat, hála istennek működik az evolúció. Én csak a kacskaringókat szeretném elkerülni. -
#18 Természetesen én is ismerem az angol "ragozást". De igen ritka. Vannak hosszú toldalékos szavaik, azonban jobb szeretik élő beszédben megkerülni ezeket. Egy példa: conscious ~ öntudat; unconscious ~ öntudatlan; unconsciousness ~ öntudatlanság. Viszont ha egy mód van rá, ezt kifejezhetik így is: without conscious. Ebben az esetben már két rag nélküli szóról van szó, az egyik az elöljáró, ami meghatározza az utána következő viszonyát. Öntudat nélkül = öntudatlanság.
És ezek is általában sokkal kevésbé rendhagyóak, mint a mi ragozott szavaink. Amit linkeltél az hatalmas munka lehetett. De a cikk is megjegyzi a végén, hogy a 266 ragozott szóalaknak csupán a negyedét öleli fel. Ezek szerint nem is beszéltem akkora marhaságot lejjebb, amikor hasraütve azt mondtam, hogy egy szónak minimum 30 féle ragozott alakja van. Mint látható, igencsak alábecsültem az édes anyanyelvünket.
Azért az angolt beprogramozni egy "társalkodórobotba" mégiscsak könnyebb valamivel. Ez volt a kiindulópontom. -
#17 Alapvetően: Többre vagy képes, mint gondolnád. -
#16 Amit írsz, nagyjából helytálló, de arról megfeledkezel, hogy folyamatos a fejlesztés ezen a téren is.
Az angol is ragoz amúgy, csak nem olyan bonyolultan, mint a magyar. Ennek ellenére van már magyar szótőkereső és magyar ragozó program is. -
#15 Ahhoz képest, hogy szerinted baromságot írtam, úgy látszik nagyvonalakban egyetértesz vele. A Word példád ott vérzik el, hogy ha "kapa" helyett "papát", a "most" helyett "mos"-t írsz, a helyesírás ellenőrző modul lazán átsiklik fölötte, hiszen a szó helyes, a mondatot meg nem értelmezi. Még ha néha hajlamos is úgy tenni, mintha értené.
Azért egy hangyányival könnyebb azt a nyelvet megtanítani egy robotnak, ahol gyakorlatilag nem ragoznak semmit. Van néhány száz rendhagyó ige, amit bepötyögnek. A hangzókövetésre valóban vannak szabályok, de ott is ott van a rengeteg kivétel, ahogy említettem. És az csak egy része a nyelvnek. Mi van a szótő-kereséssel? A "megszámlálhatatlan" szóból kitalálja, hogy a fő szó benne a "számol"? Miért nem "számlál"? Merthogy mi nem csak egyszerűen ragozzuk a szót, de a ragokat halmozzuk, és ahogy egyre több ragot ragasztunk hozzá, úgy változik az előtte lévő rag hangalakja is. Plusz az igekötők és a jelzők. A "vödör" szót tárgyesetbe úgy teszi, hogy "vödört", mert van rá szabály, a "motor" szót pedig úgy, hogy "motrot", mert arra is van szabály. Az egyik miért így van, és a másik miért úgy? Úgy teszel, mintha nem ismernéd a saját anyanyelvedet!
Ha hiszed, ha nem, ismerem az Ankit. Használtam kábé egy fél évig és meguntam. Vannak jobb módszerek is, ha már nyelvet tanul az ember, de ez személye válogatja, kinek mi jön be. De mindentől függetlenül hogy jön az Anki a cikkhez és a társalkodó robothoz? Azokról a problémákról amelyeket lentebb vázoltam, azokról mi a véleményed? Szerinted van értelme? A cikket kéne kommentálni, nem az én kommentemet, főleg, ha szerinted baromság és újra baromság.
Nem muszáj válaszolni. Minden további válaszodat egyszerű flémelésnek veszem és ignorálom. -
okosan gyerekek #14 Nem kevés baromságot hordtál össze barátom. Azt leszámítva, hogy egy a nyelvészetben használt szakszót bedobtál, a T9-es összefüggésed elég meredek. Úgy áll a dolog, hogy jelenleg a T9-ben szimplán van egy txt fájl, tele szavakkal, amik egymáshoz képest prioritást élvezhetnek a tulajdonos (nem felhasználó) és az előreprogramozottságának megfelelően. Ez működik az angolnál, az nem olyan, mint a magyar, vagy a legszélsőségesebb példa az eszkimó. Emiatt ugye már csak egy többesszámú alak is új szót képez, és egy hatákony T9 bázis simán rúghat 200.000-re is. Ami miatt már működésképtelen lenne ez a rendszer.
Viszont annyival a dolog fölé lehetne emelkedni, hogy meghatároznák a szavak szófaját, ami pedig előre vetítené helyből a lehetséges ragok tárházát. A képzők esetében pedig azt, hogy a képző nyomán milyen szófajúvá válik egy adott szó, majd annak megfelelően megint csak bizonyos ragok, toldalékok kerülhetnek a szó után. Nálunk még van annyi csavar - akárcsak az olaszban - vannak a nyelv zenéjét javító hangzó követések, amiket szintén lehetne programozni, hiszen egész pontos szabályunk van például a mély-, a magas- és a vegyeshangrendű szavaink toldalékolására, ragozására. Valószínűleg hasonló elven működik a Microsoft Word, a T9 sajnos nem. Az összes létező magyar szó, meg lassítaná az alkalmazás adatbázis keresését, úgy meg nem lehetne vele rendes tempóval írni.
Aztán az is egy baromság, amit leírtál az alapfokról, minthogy az csak egy közhiedelem. Én úgy kezdtem el olaszul tanulni, hogy abszolút a nulláról elindultam, és minden megtanult szót egy flash card alapelven működő programba vezettem fel, az Ankiba. Jelenleg a szókincsem 1100 szóra terjed ki. Egy A2-es második szintű alapfokú nyelvvizsgát nem tudtam akadálymentesen venni, ha az alapfok alatt nem a közmegegyezésen alapuló jelentését érted, akkor rendben van, ha igen, akkor távol vagy a valóságtól. Ahhoz legalább 2000 szó kell. középfokhoz kell olyan 6000, a közhiedelmi 1500-hoz képest. Ugyanis a Rigót leszámítva már egyetlen nyelvvizsga központba sem lehet szótárat vinni. -
Szefmester #13 hát ecsém.. tippre ezért kapsz eg yfincsi kis warn-t :) -
eaposztrof #12 természetesen millió ilyen léteik, a windows 7 alapértelmezettje már többet tud mint ez, és tökéletesen működik a szerencsétlen magyar-angollal is, de nem ez a lényeg!
az tény h a cikk fogyatékossága, mivel nem hangsúlyozza eléggé, de a lényeget nem értitek: nyílt forráskódú program.
ha nem tudod h ez mit jelent: http://www.fsf.hu/index.php/ -
Kisgaji1993 #11 Szeretnél pénzt keresni, de nem szeretsz állásinterjúkra járni? Szeretnél szabad lenni, de szükséged van egy jó és stabil jövedelemre? Szeretnél otthon maradni úgy, hogy ez ne jelentsen jövedelem kiesést? Tanulsz vagy kismama vagy és jól jönne egy kis pénz? Akkor neked erre a munkára van szükséged. Nincs szükséged semmi kezdeti tőkére. Napi 3-4 óra munkával hetente kereshetsz 75-1000$-t, ha több szabadidőd van, akár többet is. Mire van szükséged? Internet elérésre, számítógépre, minimális számítógépes ismeretre…, a többi már csak azon múlik, mennyire gondolod komolyan. Nem MLM! Bővebb információért küldj egy e-mailt a következő címre: [email protected]! Tárgy: Pénzkeresés a neten 1. -
MsUser #10 Szóval kb. 10.-év betanítási idő, és szimulált élethelyzettel már gyerekszintre lehet programozni a beszélni képes intelligens robotot.
A hardver egy pár exabájt adatot kezelni képes PC.-vel és pár új 64magos CPU-val szerelt vezérléssel már működni is fog, na meg jó pár algoritmussal ami képes szimulálni és értelmezni az emberi hangulatokat.
Mondjuk 500 szó a ragozásaival "500 az 5-en" és nyelvtani buktatóival, egy "gyerek szinten" intelligens robotért, HAJRÁ megéri!
Hogy reggel érdeklődjön az egészségünk iránt.
Beszélni már tud, jöhet a járni, mozogni, és valami csoda folytán nem 6 ajtós szekrény méretűre zsugorítás, hogy ki is nézzen valahogy, ebből már MARS telepeseket lehet kilőni az űrbe. -
#9 [/b] -
#8 1000 szó! Na, ne mondják, mert rögtön el is hiszem! Egyszerűen hihetetlen, hogy mennyire nem tudnak elszakadni a saját kis angoljuktól. 1000 szóval már alapfokon el lehet diskurálni angolul[b]. És mi van az agglutináló nyelvekkel, mint a miénk, amelyik ragoz? Több mint egy évtizede feltalálták a "tanítható" helyesírás-ellenőrzőt, de ha 10 éve használod, akkor is tudsz olyan szót leírni, amit még nem ismer, mert az összes ragozott alakját fel kellene vetetni az adatbázisba. Ezért nem tudod a telefonod T9-es szótárát sem jó hatásfokkal tanítani.
Azt mondják, egy átlagembernek nem nagy a szókincse, mindössze 5000-6000 szó. Angolul esetleg. Mivel a mi nyelvünkben minden szónak a ragozott alakját is meg kell tanulni, mert nem egységes, az esetek többségében rendhagyó (ha a tű tárgyesete a tűt, akkor a tó tárgyesete miért nem a tót, és még sorolhatnánk napestig a kivételeket), amelyeket egytől-egyig meg kell tanulni. Ha így számítjuk a szókincset, az angol 1-2000-et nyugodtan megszorozhatjuk legalább 30-cal, annyi változata van egy szónak. (Ez most hasraütéses kalkuláció volt; nem szükséges utána számolni)
A másik dolog. Mikor fog a robot [b]magától beszélgetést kezdeményezni? Nem a beleprogramozott kötelező udvariassági körökre gondolok: "Ó, jó reggelt, Mrs Stevens, jól aludt az éjjel?" — mert ez még nem intelligencia, mivel a robotot kurvára nem érdekli, hogy hogy aludtál, hogy érzed magad, mi történt a munkahelyeden, mi van a magánéleteddel...; ha be van programozva, megkérdi. Ha nincs, nem fogja. Ha leülök vele tévézni, akkor utána el fogunk tudni diskurálni a látott filmről, vagy hallgatni fog, mint a csuka, mert nincs rá beprogramozva.
Parasztvakítás a köbön! Sok angol nyelvű. -
kvp #7 "Amúgy meg szerintem ha már ilyen nagy lett a robot láz kéne alkotni egy robot "nyelvet" amivel a robotok egymás között kommunikálnak és így hatékonyabban tudnak együtt dolgozni."
Na ebbol mar van par tucat. Szinte minden gyartonak van sajat megoldasa es van par szabvanyositott is, amit igazabol senki sem hasznal. A gond az, hogy a legtobb robot tul buta ahhoz, hogy legyen mas robotok altal eretelmezheto mondanivaloja. Jelenleg a legtobb kommunikaciora kepes robot a lego valamelyik dialektusat hasznalja, mivel ugy nez ki, hogy ez a legelterjedtebb platform. A hivatalos ipari valtozatok kozzul pedig az upnp az amit a legtobb gyarto tamogat, ez egy webes interface felulet, amit gyakorlatilag egy xml rpc valtozatot hasznal, tehat a szabadon bovitheto. (igy tud pl. egy kenyerpirito idojarasjelentest lekerni, vagy egy fenymasolo festeket rendelni maganak)
Egyebkent a hetkoznapi felhasznalasra a megoldas nem feltetlen az elo beszed megertese lenne. Az emberi szavakat ertelmezo, de objektumorientalt parancs formatumot hasznalo megoldasok mar eleg pontosak a mindennapi felhasznalasra. Ekkor gyakorlatilag objektum-menu-almenu-parancs-parameterek formatumban kell beszelni a gephez, de cserebe tenyleg megerti es tenyleg azt teszi amit kerunk. A megoldas hatranya, hogy szinte csak joda tudna hosszu tavon igy beszelni, idegbaj nelkul. -
#6 igen ebben van igazság, hogy nem kell intelligens robotokat csinálni, elég ha csak 1-2 dologhoz értenek.
Amúgy meg szerintem ha már ilyen nagy lett a robot láz kéne alkotni egy robot "nyelvet" amivel a robotok egymás között kommunikálnak és így hatékonyabban tudnak együtt dolgozni.
btw messze még az az idő mikor egy emberi intelligenciával vetekedő robot kerül ki a gyártósorról :D -
#5 Érdekesnek találom ezt a trendet, hogy az otthoni robotokat nem próbálják egy sakkmestert megszégyenítő intelligenciával felruházni, hanem ahogy a robotporszívók csótányszintű tájékozódóképességénél is, 1-2 spec okossággal látják csak el őket.
Nem kell Kitt-et bevinni a lakásba valszeg ahhoz, hogy használható autonóm szerkezeteket alkossunk.
-
#4 A beszédfelismerés teteje jelenleg szvsz a Dragon Naturallyspeaking. Azzal még az én akcentusommal is működik, hogy gyorsabban lehet neki diktálni a gépelési sebességnél.
Kíváncsi vagyok, hogyan teljesít ahhoz képest. -
#3 Hogy megtanuljanak rendesen beszélni.
Az alábbi képen látható hogyan jelöli be a barátait myvip-en egy beszédfogyatékossággal rendelkező fiatalember:
-
#1 Nem rossz. Valami hasonló engem is érdekel.