19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• BreakDown89
    Lehet benne valami, de hogy mondhatja valaki 1000% bizonyossággal, hogy ez biztos a szín tiszta igazság. Érted? Lát egy jól leírt marhaságot, amit aztán három másik oldalon is megtalál (igazolja magát vele), és belöki ide hogy "nesztek, de csak aki megmeri nézni mert ez tutira így lesz". Engem ez dühít fel jobban, nem az hogy nem lett tökéletes az epizód.
  • suba53
    Szerintem ezek a tuti szivárogtatások is a stratégia része. Elterelni az emberek figyelmét mindenféle más irányba, hogy az igazi nagyot szóljon.
    Sajnos most már, hogy ennyire szivárog minden, csak az álhírekkel, fake szivárgásokkal lehet elfedni a lényeget.
  • BreakDown89
    Nekem tetszett a rész. Tömény volt, izgalmas, kellően drámai. Nekem valahogy egyértelmű volt, hogy mindent vagy semmit alapon lezárják az ÉK sztorit ennél a csatánál. Azt meg nagyon jól tudjátok, hogy sokszor a fordulatok/jelenetek miatt nem 100%-osan életszagú taktikákat/stratégiákat raknak bele a csatákba (a látvány filmek/sorozatok már csak ilyenek). Kicsit azt érzem, hogy a készítők talán túltolták a hypevonatot és valami mégnagyobb durranást várt mindenki. Pedig ha tetszik ha nem, ez volt a nyolc évad alatt a leglátványosabb rész.

UI: semmi személyeskedés, de Ainz csodálatos teóriái meg a tuti forrásait innentől szerintem figyelmen kívül lehet hagyni. Már aki eddig nem tette.
  • M2 #16793
    Jobban jártam volna, ha megvárom az indiai verziót, mert ennél sokkal életszerűbb, ha a jelenetek közt táncra perdülnek a szereplők! :-)
  • molnibalage83
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    A legszomorúbb, hogy semmit sem tudtunk meg róluk. Hogy miért. Mert csak.
  • molnibalage83
    A spoilerben csak a minőségről.
    Fogalmam sincs mit gondoljak.
  • Jim Morrison
    na, nem olvasok vissza 80 hsz t :D

ennek nagyon orulok, jobb resz lett mimt vartam. es ez a szal ezzel le is tudva hal isten. csak ne cersei nyerjen a vegen :D

na most hogy kicsit pihentem rá. Gondolom azt mondom el amit az előttem lévők is... ^^

Annak ellenére, hogy Bran pl lószart nem csinált, sam is érdekesen élt túl dolgokat, meg pár szereplő, ahhoz képest szerintem mondhatjuk, hogy korrektül összerakták a részt. Ha tényleg mindenre kiterjedő csata lett volna, még mindig a tv előtt ülnék és nézném... :)

nem sok minden történt (ahogy azt sejteni lehetett), de legalább csak 1 epizód ment el vele.. :)

Utoljára szerkesztette: Jim Morrison, 2019.04.29. 19:40:50
  • Renegade
  • davidka003
    Összességében nem volt annyira rossz. Érződött a kilátástalanság. Éjkirály azért mondhatott volna pár szót. Plusz remélem elmondják majd Aria hogy tudott odajutni és megölni őt.
  • lonvard
    Az hogy fantasy, nem indokolja, hogy ostoba is legyen a történet. Ahogy ezt a védősereget vezették, az alapján eljutottam odáig, hogy megérdemlik a vereséget. Volt egy pont, amikor azt gondoltam az a sztori, hogy itt egy orbitális vereség van, és majd délen kell megállítani valahogy a zombereket. És arra gondoltam, hogy ezt aztán megérdemelték.

Mert ha tökéletesen vezetik ezt a sereget, ha mindent ésszerűen csinálnak, akkor is eljuthattak volna a végkifejletig, amiben a zomberek tönkreverik őket, mert úgy se lett volna esélyük. De akkor az lett volna bennem, hogy mindent megtettek, és hogy ez egy elkerülhetetlen vereség, mert fel kellett vállalni a csatát, és mivel minden lépésük indokolható volt, egy szavam nincs. De hát itt aztán minden volt. Eleve hogy falon kívül vették fel a harcot, hogy a lovasságukat bezavarták, hogy full vezetés nélkül maradt a sereg, mert a két vezér az sárkányra ült és lelécelt. Ebből a szempontból csak a vége tetszett, mikor már minden szétesett, és egyénileg küzdöttek az életükért.

Összességében nagy hatással volt rám az epizód, de az nem a csatajelenet miatt volt, hanem inkább annak ellenére. Vannak olyan részei, pl. mikor Jorah meg Daenerys küzdenek, meg Arya jelenetei, amiket zabáltam. Meg nem vagyok egy szereplőölő-mániákus, de 3 epizóddal a vége előtt lehetett volna sokkal nagyobb dráma, amiben legyilkolják a fél gárdát.

Utoljára szerkesztette: lonvard, 2019.04.29. 17:23:41
  • M2 #16786

A csatát úgy indították, hogy a könnyűlovasságot szemből, ék alakban nekivezették az ellenségnek. Közben a sárkányokat arra használták, hogy egy szép helyre repítse őket, ahonnan jó a kilátás. Onnan végig is mozizták az egészet, majd a királylány bedurcult.

Tették ezt azok, akik közt ott van a teljes világ top 10 legtöbbet megélt, legtöbbet harcolt és legeredményesebb stratégája, agya.
    Nem is értem, hogy miért nem tetszett!
  • tigeroo
    jézusom mi ez a sok forgatókönyvíró itt... szerintem kvajó rész volt.
  • Gerin
    Sima árok rendszer is kéne legyen egy ekkora várnál. Víz nélkül is lehet. Nem tudnának aláásni és meglazítani a várat.
    De ez egy Fantasy tehát mind1 :P
  • Gerin
    Részben igazad van, hemzseg a hadviselés ismeretének hiányától, de ez azért van mert ez egy Nyugat európai társadalom alkotta hadfelépítés, soha nem védekeztek a történelemben úgy mint mi, a lengyelek, görögök stb. A 100 éves háború is tele van lovas rohammal és közepes méretű csatákkal. A skótok is az üss és fuss taktikát ismerték inkább..

Eleve nincs nehézlovasság a történetben, a (dotraki az könnyű vadlovas) nem használnak számszeríjat pedig ismerik, nincs belső vár pedig a várak legfontosabb része, nincs vizes árok, nem ismerik a szurkot, olajat, és a köveket a védelemnél. A bástyák logikátlan helyen vannak, nincs elő kapu, a kapu előtti erődített terület nincs! Nincs felvonórács, az egész várat sík földre építették tehát borzalom. Ezét esett el gyorsan. Nézd meg a csókakői várat na a vár ott kezdődik,,,
  • Shiwo

annyira északon ? az év felében be lenne fagyva.. ha közeleg a tél, meg pláne..
  • Darthmushroom
    Rendezők: "kb. 3 éve tudjuk h Arya lesz aki megöli a NK-t"
  • Gerin
    Farkas az, gondolom hamar eliszkolt (egy varkas 80 km/h sebességgel képes futni) mikor elkezdek darálni az perzsa lovasságot. :P
    De azért néhány dotraki lefutott néhány lovat is. Amúgy 10.000 embert hamar legyalultak lóról,,, ez fura pedig könnyen visszafordulhattak volna.

Érdekes vár az olyan, ahol nincsen körülötte vizesárok meg felvonóhíd....lol Több lovag marad életben akkor...
  • M2 #16779

"Bár én 2 árkot ásattam volna..."

A film szembemegy minden csatatéri stratégiával, taktikával és logikával. Ilyen szempontból meg aztán tényleg csak hibák vannak benne, semmit nem valósítottak meg jól. Biztos azért,mert a fantasy világában a zseni stratégák az utolsó nagy csatára elfelejtenek minden tudást.
  • mike01010101
    Én nagy nehezen elfogadtam - más lehetőségem nem volt - hogy a mozi, a film elment a nagyon fiatalok irányában, ezért fordultam a sorozatok felé kb. 10 éve és a Trónok harca volt az egyik legjobb dolog ami a tv műfajjal történhetett, arra meg senki nem számított, hogy George RR Martin abbahagyja a könyvet és a végén két amerikai producernek kell befejezni ezt az epikus regény sorozatot a tv képernyőjén. Még mindig jobb ez a sorozat mint bármi, de én már érzem egy ideje G.R.R. Martin hiányát.
  • M2 #16777

Majd pont egy kutyát fognak megölni, mi!? EGY KUTYÁT!? Örülök most már én is a Disney iránynak, megmenekült Buksiiii! Decukiiiii!
  • Darthmushroom
    tényleg ott van. Danny és Sam mögött látszik félig (0:18nál) ahol égetni akarják a holtakat, gondolom közbe valami búcsúzás is lesz azért van tömeg
  • mindero
    Vagy nem láttad :D
  • M2 #16774
    "De miért ne mehetne el Disney irányba?! "

Mert ez a Game of Thrones, és nem a Disney Avengers. Mert ha ilyen fosul indult volna a könyv/széria, el se kezdem nézni, azért.
  • Gerin
    De jó!, Huh....én nem figyeltem köszi....
  • Shiwo

Szellem sorsa..
    [spoiler]
    a 4. rész előzetesében elvileg egy pillanatra látszik a Deres előtt álló "tömegben", de csak pár képkocka az egész..

szóval nem csak Jorah élte túl a lovasrohamot.. és a jelek szerint a blöki nem csak azt..

(legalábbis neten ezt írják, most teló nem a legoptimálisabb az ellenőrzésére, hogy igaz-e..)

[/spoiler]
  • Kewell
    nah jó ez faszság amit leírtál itt, ennyi erővel én meg megkérdezem miért kellett elmennie Disney irányba? Miért pont annak a rétegnek kellett kedvezni akiknek ez a sablonos szar is jó ami egy 5 éves gyerek fantáziájánál is gyengébb? Azért mert fantasy és zombik meg sárlányok vannak benne nem indokolt elmenni a totális értelmetlen Marvel féle totális elbaszott logikátlan gyerekmese felé
    Utoljára szerkesztette: Kewell, 2019.04.29. 15:52:24
  • Gerin
    Kb... azok haltak meg akiket felsoroltam. A védelem ilyen tömeg ellen lehetetlennek látszott mikor már a falat támadták.
    A makulátlanok előtt le a sisakkal, szinte mindent ők csináltak. Kitartottak, ők kezelték a katapultokat, fedezték a visszavonulást stb.

Bár én 2 árkot ásattam volna és a kettő közé raktam volna a katapultokat és az onagereket, hogy tudják sokáig használni őket. A völgy lovagoktól szégyen gyalázat, hogy kis harc után már vissza spuriztak a várba. Bár nem értettem, hogy a ló alóluk hová lett. A dotrakiak rohama teljesen felesleges volt. Látszik, hogy egy neveletlen bugyuta de bátor idióták voltak RIP. A nap hőse viszont Arya Stark a sárkányok, és persze SZELLEM :(
  • Palinko
    Elmehet, de hát miért nem szedünk a somlói galuskára, marhapörköltet, meg miért nem fejeződik be egy metálszám gyerek altató dalként ezzel az erővel? Mert mindkettő jó külön, külön, megvan a szerepe a teremtésben, de egyszerűen összekeverve moslék. Itt is ez a baj és sokan már megláttuk a 2. évadnál, de akkor azért még csak az volt a baj, hogy távolodik a könyvtől. Szerintem az első évad az iskolapéldája hogyan kell egy jó könyvet jól vászonra vinni, kivéve, hogy költségvetési okból 1 csatát kispóroltak de hát ez abszolút megérthető. Meg utána is azért voltak erős évadok és sok-sok nagyon erős pillanat még ha nem is követték a könyvet. Ahol most tartunk az az a pillanat hogy nagy népszerűség, sok pénz, nagy nyomás és valami nagyot kéne húznunk srácok ami megfelel a kis millió szempontnak és jön az elkerülhetetlen hibázás. Persze ettől még van 3 nagyon hosszú rész ami után valószínűleg úgy érezzük majd hogy oké jó volt ez mégis csak így ahogy volt, de most így az évad közepén én abszolút megértem a csalódottakat és értetlenkedőket.
  • Gerin
    Na sok mindenben igazam volt, a lovasságot kár volt még bevetni, várhattak volna még jó messze délen majd mikor a várat ostromolják akkor hátba billenteni őket. Így viszont lemészárolták őket a francba.
    Mondtam hogy most rendezik le az Északi szálat ez is bejött. Félig látnok vagyok lol. Nagyon tetszett a rész. Szinte a sereg egésze meghalt a győzelemért
  • mike01010101
    Én pl. pont azért szeretem ezt a sorozatot - és gondolom rajtam kívül sokan a 35+ korosztályból - mert más mint a disney vagy általában az amerikai filmek/sorozatok, képregény feldolgozások amikből sajnos már kinőttem. Most, a végére - hogy már nem a regény alapján megy - megváltozott az iránya.
    mikor pont abban a másodpercen hal meg az éjkirály mikor Jon már feladja, odaáll és pont lenyomná a sárkány az mesefilm forgatókönyvbe illő tanítani való fordulat.
  • molnibalage83
    Az.
  • Kongy
    De miért ne mehetne el Disney irányba?! Vagy akármilyen irányba. Olyan irányba megy, ahogy a készítők tervezik, és biztos lesz egy tucat ember akinek bejön, meg egy másik tucat akinek meg nem. Mindenkinek képtelenség eleget tenni, lehetetlen. Mert aztán jönnek a hozzátok hasonló mindenbe belekötő okoskodó geekek és a nándorfehérvári meg a mohácsi csatához hasonlítjátok a Trónok harca ZOMBIsereg ellen folytatott csatáját... :D Már leírva is vicc.
  • mike01010101
    Egyetértek. Ez tényleg elment hollywood/disney irányba. Már a 7. évad utolsó elötti rész, mikor elmennek a másért is kicsit Hét mesterlövész volt.
  • mindero
    Igen ez örök vita. Attól még hogy valami kitalált környezetben játszódik lehet logikus. Legalábbis a saját rendszerében. A könyvekben minden logikusan volt eddig felépítve, pont ettől volt jó.
  • molnibalage83
    Ameddig spoilere rakod addig nem. Sajnos már két volt "kedves" ember, akik csesztek használni a tag-et. Azonnal töröltem a kommentjeiket.
  • M2 #16761
    Történetvezetésben. GY.K.
  • mike01010101
    Remélem csak olyanok vannak itt akik már megnézték, nem akarom elrontani senki szórakozását.
    és kiváncsi vagyok csak én vagyok fanyalgó, de valahogy nem tetszett annyira a mai rész. Persze ezt Trónok harca mércével nézve mondom. Jó volt, látványos meg minden, de én nem ezt vártam. Nem igazán tudom mit vártam, de azt hogy szinte minden főszereplő túléli azt nem.
  • Kongy
    Közel állt a valósághoz? Na ne. Már az első részben jöttek a holtak, sosem állt közel ez a fantasy a valósághoz.
  • tigeroo
    Igen, a harcosok általában 19x szoktak meghalni :).... ember!
  • mindero
    Mondjuk én azt vártam hogy a fele szereplőgárda elhullik és a mások győznek első körben. Utána 2. összecsapásra meg valami mágikus trükkel legyőzik őket. Úh engem nem "szoptak fel". :) Pont ettől is lett volna jó az előző rész. Utoljára együtt. De azoknak lett igaza akik az időhúzást látták csak benne. Ha belegondoltok Cerseinek már az előző éved végén el kellett volna buknia mikor égikert és dorn összefogott. Most meg Ő (a pszihopata, megkeseredett, szadista) lett a főgenya, aki sem nem olyan kegyetlen mint Joffrey sem nem olyan okos mint Tywinn. Nincs is semmi jogos trónigénye, nincs -legalábbis elvben - serege (szerintem technikailag Jamié a Lannister sereg, hisz ő a rangidős családfő, Cersei csak régenskirályné volt amíg a gyereke élt.) és utálja mindenki. Arra is kíváncsi lennék a NK honnan tudta h nem fog rajta a sárkánytűz. Olyan sok sárkánnyal nem találkozhatott... Könyvben teljesen máshogy lesz, csak azt sose fogjuk már megtudni.