A warez rövid története - a kezdetek

← ElőzőOldal 2 / 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Még most is van több, mint huszonpár régi gépem 😊 Köztük amivel kezdtem, C+4 is. Szép idõk voltak...
DSDD – Double Sided, Double Density
Ma meg már a mobilomon is elfut egy C64 emulator. <#dumcsi>
Kapcsos papírtartó lyukasztójával kétoldalasítani a lemezeket.
Aztán TAK-TAK-TAK-TAK, fordít mindkét driveban, TAK-TAK-TAK...
Hm, elsõ gépem egy ZX81 volt :-D
1 KB memória, amihez vettünk memóriabõvítõt, így már 16K-s lett.
Hangja az nem volt, fekete-fehér színeket tudott össz-vissz, a felbontása pedig 16*24 volt. :-D
Ehhez is lehetett szerezni egy csomó játékot, sõt, már volt olyan, amire tettek másolásvédelmet (persze, ha sikerült a kazettát átmásolni, akkor onnantól már ez nem volt érdekes). De abban az idõben még újságok is lehoztak programokat, amiket éjszakába nyúlóan, vagy akár napkon át lehetett bemásolni a gépbe kézzel. Volt egy hangulata :-)
Glutamin
Nekem C-16-om volt. Sajnálom, hogy fater annak idején nem c64-et vett inkább (gondolom volt elég jelentõs árkülönbség). Annak idején el is kezdtem foglalkozni a sprite-ok programozásával is. Egész jó dolgokat lehetett kihozni belõle.

Soyo 4saw2 | AMD 486DX5-133 | 64MB EDO | Tseng ET6100 2.25MB | Crystal ESS 1696 | 14" Samsung CRT

Dragonlance-s rpg-kben (Champions of Krynn, stb) is volt ilyesmi húzás. Bemész a kocsmába, meghallgatod a csapos sztorijait, és õ elmondja a journal entry #46-ot (kézikönyvben megtalálható) 😊.
De az általad említett szókeresõt is aktívan alkalmazta pl. Rátkai István, (Új vadnyugat, Bosszú, stb). Emlékszem Új vadnyugat II-be még egy társkeresõ hirdetést is rakott bele magáról 😊
LeventeV
a Prince of Persianak milyen szep "masolasvedelme" volt. a 3. palyan A-tol Z-ig voltak betuk es alul kiirta, hogy a kezikonyv hanyadik oldalanak hanyadik soranak hanyadik betujet kell megidd es 2 probalkozasod volt.

--PC--PS3 Slim - PSN:LEVi-o_0

Jó lenne, ha a cikkben szerepelne Pigmy, aki átkonvertálta a C64-es játékokat C16-ra és Plus4-re, amikre ezek ki sem jöttek hivatalosan
Olyan volt ez, mintha valaki most a PS3-as játékokat átírná otthon PC-re, s a neten terjesztené ingyen.

\"- Helyben vagyunk, Ádáz. - Helyben vagyunk, Góré.\"

patchaou
Nekem a C64 kimaradt. Videoton után egy Amiga 500 lett. + volt belõle az egész városban 😊 A C64-et nyúzó haverok meg csak bámulták a játékok grafikáját 😄

tú tú tú túú tutú túú tutúú túú tú tú túú tutúú tú tutúú tu túúú tú tutu tututu tutúúú tu tu tututu tutúúú tú tutu tú tutúúú

Én csak 486-ossal kezdtem a warezolást, úgyhogy nem tudok hozzászólni... <#idiota>

https://twitter.com/foodlfg

Programküldõ Szolgálat, és emlékszem, a 576kbyte-nál is megvolt a megfelelõje a warez-szóró cégnek 😊
Nekünk egyébként az egész warezoládiból, 10 évesen, 0 angol tudással annyi jött le, hogy a fairlight mennyi programot csinál. Ez van 😊
Magyarországon 1993. május 15-e óta van "nyugati jellegû" szerzõi jogi törvény. Elõtte semmi nem szólt a másolás ellen. Újságokban nyugodtan lehetett hírdetni (hírdettek is sokan), a rádió bizonyos mûsoraiban bemondták milyen hosszú lesz a lejátszott szám, hogy aki kazettára veszi az felírhassa.
Másolásvédelem gyakorlatilag minden játokon volt. Ezt mire ideért általában már cracker-ek leszedték, és feldobtak egy introt helyette. Legtöbbször a kézikönyvbõl kérdezett induláskor, vagy demo jelleggel hagyott játszani kicsit, és csak a játék késõbbi részén szólt be. Ha nem tudták kiszedni a védelmet, akkor mellékelték az összes választ. Az elsõ vírusok is másolásvédelembõl voltak a programon.
Anno nem is volt olyan C64-es ismerõsöm akinek elõbb-utóbb ne lett volna floppy-ja. Lehetett másolni 1 meghajtóval is, csak lassabb volt, mert memoriába tett amennyit tudott, aztán csere után kiírta, majd vissza csere, és így tovább.
A kétkazettás magnó meg nem adott ki semmilyen hangot másoláskor ha nem akartad ... és ki a fene akart volna digitális zajt hallgatni.
NEXUS6
Amúgy anno még a rádióban is leadtak programokat, amiket onnan lehetett felvenni!

Nekem az elsõ gépem talán valami feketedobozos szörnyûség volt valami 1-2 évtizedes Atari játékgép koppintása. Akkor már érezni lehetett, hogy a kínaiak készülnek valamire.😊
Az elsõ komolyabb gépem, meg egy használt Amiga 500-as volt. Amióta '85 tájékán bemutatták a gépet mindig arról álmodoztam, hogy nekem ilyenem lesz. Addig a haverok C<64-ét gyûrtem, Raid over Moscow, Pitstop, Scarabeus, stb.
Rengeteg fiatal dolgozott a '90-es évek elején programmásoló kisiparosként. Nem igényelt nagy beruházást, igazából semmi nem tiltotta, internet meg nem volt.

Nekem az Elite sorozat a Frontierrel kezdõdött, 1 galaxis 1 darab floppyn, 100 000 000 000 csillaggal, csillagonként átlag 5 bolygóval. A mai napig utolérhetetlen!

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Emlékszik még valaki a Scarabeus-ra és a szöveges kalandjátékok "királyára" az Idõrégész-re ?
Hehe, jó kis Who dares wins, Barbarians, Pirates!

Viszont az igazi élményt nekem a jó kis magyar Newcomer és A Gálya hozta el. Azok voltak ám a jó progik. Ez a kettõ volt meg egyedül eredetiben 😊
Pláne, amikor bejött a párhuzamos illesztõ 1541-hez és azzal pár másodberc alatt át lehetett nyomni egy floppy tartalmát a Burst Nibbler-rel (ami már a másolásvádelemnek számított half track-eket is másolta 😊
Teppik Amon
Bizony hogy volt C64-hez is floppy. Mekkora Copy party-kat tartottunk annak idején 😊 2 floppy kellett hozzá, egyik olvasott, a másik írt. Maverick meg..nem is tudom mi volt a másik jó kis másoló program 😄

Tényleg szép idõk voltak.

Teppik Amon, Dzsel-völgy, Piramisok

Némi várakozással kattintottam a címre, remélve, hogy valami érdekes anyag került fel végre, de csalódnom kellett. A cikk enyhén szólva is pontatlan és hiányos.

Egyrészt ha jól rémlik, a rendszerváltásig nem is nagyon lehetett értelmezni a "warez" fogalmát, hiszen nem is ütközött törvénybe (vagy legalábbis a nyugati szoftvercégek nem tudták a jogaikat érvényesíteni) -- még emlékszem, amikor a CoV két oldalas cikkben hívta fel a változásokra (és mindenki kedvenc BSA-jára) a figyelmet. 😊

Aztán floppy a C64-hez is volt, én pl. csak az unokatestvéremnél (Spektrumhoz) láttam magnót. De természetesen cartridge-ok is voltak, a Last Ninja II pl. eredetileg ezen jött ki, merthogy az elvileg feltörhetetlen. Ennyit arról, hogy a kiadók nem próbálkoztak. Az ígéretrõl meg annyit, hogy itthon mindenkinek már lemezen volt meg. 😄

Konzolom nem volt, de hogy itt hogy ment a warez -- legalábbis nyugaton --, az kiderül egyes AVGN videókból, érdemes nézni õket!
Azt hittem, kicsit részletesebb összefoglalás lesz, de aztán rájöttem, hogy a 'fõtéma' nem igazán érdemelne több szót (csak a 'régi' idõk felidézése miatt éreztem hiányosságot).

Egyébként én C+/4-essel küzdöttem (és ismerõsi körömben is voltak bõven C-16, C-116 tulajok; vagyis nem csak a C-64 élt akkoriban - külön jelzem ezt a szavazás kiírása felé is); és az egyik magyar játékszerzõtõl/játékírótól/játékátírótól (Csory - nem tudom, mond-e valakinek valamit a neve) szereztem be játékokat. Fõleg azokat, amiket Õ készített, vagy írt át másik platformról C+/4-re; de ami megvolt nála, azt is ideadta (teljesen ingyen, hiszen akkor még a játékkészítõk sem pénzért dolgoztak, hanem inkább megbecsülésért, (el)ismertségért).

Egyébként a gépem is megvan még, a hozzá való egyéb kiegészítõkkel is (1551-es meghajtó, gyári magnó, lemezek, kazetták, és a mikrokapcsolós joyok is 😊 ).
Hozzá teszem: Az F-19 Stealth Fightert sosem sikerült feltörni, átmásolni, így csak haverom eredeti lemezével tudtam tolni. Ha valakinek esetleg megvan, szívesen alkudnék rá😉!!! Esetleg mikrokapcsolós joystick van valakinek?😄
Életem legnagyobb C-64 klasszikusai: Scenario, Street Rod, Newcomer, F-19 Stealth Fighter, Strike Fleet, Midnight Resistance, King's Bounty, Gazza II, Pit Stop, Barbarian, North & South, Gunship, Pirates!, Defender of the Crown, Interkarate... Na ezek adták az igazi játékélményt!!!<#violent><#email><#boxer><#conf><#falbav><#gun><#guluszem1>
Nekem is sok emlékem van, de a legélesebb az, hogy hogyan égett a kék kezdõképernyõ bele a tévé képcsövébe és attól kezdve mindig láttuk halványan a háttérben a feliratokat és a keretet:-) Meg a magnófejállítás az apám kis csavarhúzójával, keresni a szünetjelet, visszatekerni a kazettákat... Apám, összesen 2 eredeti kazim volt: a T2 Judgement Day és a Turrican 2.
Regi szep idok😄 Nehany "szakkifejezes" ebbol a korbol: Load error,peek,poke,turbo program😄
Mindazonaltal az akkori programoknak volt egyfajta -szamomra ma mar ritkan fellelheto- feelingje...(az Elite akkor is,ma is a "minden idok legjobbja" cim nyertese...felelmetes,hogy 1 olyan komplexitasu program kazettas volt c64-en...(8 galaxis,galaxisonkent 256 bolygo....bar ma mar jobban ertem es tudom a mikentjet,de akkor is lenyugoz az egesz)
← ElőzőOldal 2 / 2