A warez rövid története - a kezdetek
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Nekem az elsõ gépem egy cerka 667 MHz 192 MB ram társaságában Win 98 megspékelve 1998-ban.
Az elsõ játék amin játszottam a Vietnam Back Ops FPS volt. Király játék volt, ketten nyomtuk a haverral, egy pályát én egy pályát õ. Még mindig a fülemben van ahogy a játékban a vietnamiak ahogy mondták olyan vérfagyasztóan: kamenduta akanda (fogalmam sincs mit jelent). Persze ez már full 3D grafika volt, persze a kor színvonalának megfelelõ minõségben.
Na a fél oldal írkálása után, ki tudja megmondani mi a játék neve, honnan lehet esetleg leszedni, ill. jóval ez után, de már így is nagyon régen, mintha kiadtak volna belõle már egy full 3d-s változatot is. Annak esetleg a neve és letölthetõsége kellene.
thx!
És persze az elsõ az 1000-es volt, még '85-ben.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Faternál szerintem még mindig megvannak valahol ...
Bár az Amiga 2000 ('86) sokkal hamarabb volt, mit az 1200 ('92) ...
Primo szintén kimaradt az ha jól emlékszem Videoton fejlesztés volt! Érdekessége, hogy az a nagy böszme primo floppy mûködött C64el is csak parancssorból kellett cseszegetni :)
Az idõrégészt egy esztergomi programozó írta a nevét és a címét belerejtette a játékba egy szoba kandallójába kellett bemászni és ott volt található. Hetedikes v. nyolcadikos voltam amikor addig nyúztam a fatert, hogy programozó akarok lenni, hogy a végén megkerestük a pasit, hogy hol lehet ilyet tanulni... :) És eltelt pár év JATE Progmat lett a vége :)
+1* KÖSZÖNÖM AZ ÚRIEMBERNEK!
Giana sisters, Last Ninja, Magic Carpet, Silk Worm, ABC Turbo III.
286/20Mhz; 1Mb; WD Paradise 512Kb; 40Mb; Mono VGA; ...Wolfeinsten 3D priman fut rajta 1.2 rendszerfloppyrol :>
Egyes. Leülhetsz.
(Vagy nem is kéne folytatni, vagy újból kéne kezdeni.)
last ninja mekkora király volt, meg a load runner
aztán c64-es kedvencek: bruce lee, raid over moscow, green beret 1984-tõl
utána 1988-tól pc, 4.77 mhz, 6 mhz turbo mód :)
amúgy a cikk sok csacskaságot tartalmaz
ha finoman mondom
Van hozzá 3 Joy, ebbõl 2 kontakthibás. :D
Meg lemezen mindenféle akkori sláger-játék, meg zenélõ+egyéb programok.
Kazettán van pár eredeti játék szintén, szerencsére a magnó is viszonylag jól szuperál.
Csak kazin olyan igénytelen játékaim vannak, hogy sosincs velük kedvem szórakozni. :D
Ejj, még az elsõ demo rendezvények nevei gyakran copy party-ra végzõdtek. :)
It\'s a definitive role-playing experience, and the only reason it can\'t be called the best game in its class is because in a sense there\'s nothing available that compares to it. /Baldur\'s Gate 2/
<#nyes>#nyes>
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
<#nyes>#nyes>
<#hehe>#hehe>
Mindíg tanul valamit az ember!
PRESS PLAY ON TAPE
utána jött a cartridge ami meggyorsított sokmindent dejó volt...
Háború a nemzet ellen: http://docler.hu/video/160355 - http://docler.hu/video/160384 - http://docler.hu/video/160291 - http://docler.hu/video/160315
Minden lehetseges. Csak ami lehetetlen tart tavabb.
A játék "importálás" egyik módja az volt, hogy az 5.25"-ös floppy-t oldalt óvatosan végig felvágtam, így bele lehetett tenni 10-15 adathordozó korongot is. Ezt bele egy normál borítékba, a bélyeget (50-100 Ft-os, elég drága bélyegek voltak) nem rányálaztam, hanem vízzel oldható ragasztóval ragasztottam fel és ezután a képes felét is vékonyan bekentem ezzel a ragasztóval, hogy a pecsétet is le lehessen róla áztatni. Így ment ki az üres lemez a németországi kontaktnak, aki óvatosan felnyitotta a borítékot, teleírta a lemezeket friss warezzal, majd visszazárta és a borítékon a saját címét teljesen átírkálta, míg egy felismerhetetlen zagyvaság nem lett belõle (E betûbõl B, 3-asból 8-as, ilyesmik) és bedobta a postaládába. A német posta feldolgozta, majd címzett ismeretlen jelzéssel visszaküldte nekem. A pecsétet a bélyegrõl és a bélyeget a borítékról vízzel leáztattam és mehetett elõlrõl az egész.
A játékokat meg copy partykon jól elterjesztettem.
Steam:chase_2021|Origin:CHS2021|Uplay:chase2017 i7-9700K@4900|GTX970oc|ASUSTUFZ390-PLUSGAMING|16GBDDR4-2400|Win10x64|pirosegérpad
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
En pl valamikor `85 kornyeken kaptam 1et,apam kamionos ismerose hozta az akkor kb "megkozelithetetlen" Ausztriabol...volt hozza 1 joystick,1 magno oszt joccakat:D (kesobb be lett szervalva par tucat masik joystick es 1 Final Cartridge 3-as)
A mai warez "vilagkep" es szamitogephasznalat,szamitastechnika koszonoviszonyban sincs az akkorival, igy osszehasonlitani sem lehet...(mehe..Copy party a la Pecsa:D)
LZ forever
LZ forever
Hmm, ha már LSI 1001/5, eszerint volt törve:
"... Szerencsére a közkeréken forgó változatból ezt a piszkot jóérzésû crackerek már eltávolították." :) (lásd itt)
az adatlapod alapján a 18-25 korcsoportba tartozol. akkor születtél legkorábban, amikor a mikrogépek aranykorukat élték, amikor már erõsen bealkonyult is ovodista voltál.
ez nem korod ellen irányul, de valójában mennyi belelátásod lehet így a korszakba?
No good deed goes unpunished, outlander. - Azura
...egészen addig, amíg pont covboy megalomániája el nem vette a kedvemet tõlük. azért persze megvan az összes szám a mai napig.
mert magyarok?
a bizonyos magyar mentalitás, ugye...
honnan indultál, lsi
Masolasvedelmek termeszetesen voltak (a carckercsapatok ezeket szedtek ki,illetve csinaltak a + verziokat,ahol a +ok szama attol fuggott,hogy mennyi trainer volt benne (plusz elet,orokelet,orok energia,vegtelen ido,stb)altalaban valoban a gyari kezikonyv x. oldalanak y sorabol a z szot kerte,de ezek voltak a legprimitivebbek:)
Akkoriban 1-1 gyari jatekohoz jart kezikonyv,poszter,reklamanyag,feedback levelezolap,csili-vili tok:)
Ratkai "atkai" voltak meg a nagy kedvenceim (Ratkai Istvan szoveges kalandjatekai)meg persze a CoV,CoVboyjal es az o levelezesi rovataval az elen (nem is beszelve Kis Getto rajzairol:D)
Egyébként a 80-as évek közepén, a kommunizmusban nehéz lett volna megértetni az emberekkel a warez vagy szoftverlicenc fogalmát, amikor gyakorlatilag magántulajdon sem létezett. Azt állították: a magántulajdon lopás. Épp ezért ezekben az években (és a megelõzõ évtizedekben) a rendes magyar ember ugyanúgy hazahordta a TSZ-bõl az aprójószágot, kismalacot, tápot, mint a szerszámgépgyárból a szerszámot, és akár a gépeket is darabonként. Hiszen, ha minden közös, akkor az enyém is, tehát hazahordom. Aztán jött a rendszerváltás, és maradt egy rakás kifosztott munkahely, ahol semmi nem volt, mert otthon maszekolt mindenki az elorzott gépekkel, jószágokkal.
Miért pont a szoftver lett volna kivétel? Fel sem merült senkiben, hogy nem lehet szabadon másolni. Hát akkor mire van? Mire van, ha nem arra, hogy játsszanak vele az emberek, és közvetve el lehessen vele adni a hardvert, mert azt nem lehet másolni. Megjegyzem, a tendencia még ma is ugyanez. Kissé pofátlan dolognak tartom, hogy csak azért dobnak a piacra egy új játékot (amit aztán nem bánnak, ha sokan másolnak vagy letöltenek), mert ezzel el tudják majd adni a jobb teljesítményû procit, több ramot, nagyobb vinyót, új videokártyát, nagyobb felbontású monitort et cetera.
A szenvedés az az, amitõl az ember jobbá válik. Csak túl kell élni.
Hagyományosknál ha a fémlap tört el, hosszában kettétört borotvapengével lehetett helyettesíteni.
Persze legtöbbször a mûanyag pöcök tört le, és nem volt az a ragasztó, ami újra olyan erõsen megfogta volna...
nem akadt szó a jugó törõcsapatokról, pigmyrõl (jól emlékszem? c64 játékokat írt át plus4-re), a kazettásokról (3-400ft/kazi), pecsa-s másolópartikról...
olyan a cikk mintha tesóm írta volna, kiskrapekként látta mi folyik, valami halvány emlékfoszlány van róla, de sok fogalma és ismerete nincs.
másolásvédelem ugyanis igenis volt, kultúrember pedig nem kétkazettással másolt, hanem másolóprogrammal - így a másolással járó fokozatos hangminõség-romlást és adatvesztést el lehetett kerülni.
nekem volt pár eredetei kazettám, de itthon a választék szegényes volt és azt vettél amit lehetett (sok éves budget címeket) drágán. amiket kilfelden kaparintottam meg, azok nagy része is mellé volt, kivéve a saboteur 2-t és a how to be a complete bastard-ot.
akkor már:
kedvenc speccy címek - tir na nog trilógia, finders keepers trilógia, chaos, bards tale, renegade játékok - de rengeteget szórakoztam a klasszikus jetpack-kel, vagy atomic bomberman-nel is - multimóka itt barbarian és chaos
kedvenc c64 - pirates!, laser squad, sim city, ssi rpg-k (krynn sorozat, secret blades, azure bonds), de ott is ott volt az ace2 vagy a blöblöblö soccer, amit lehetett jól egymás ellen tolni a laser squad mellett
korábbiakhoz pedig:
f19 szerintem volt tört c64re. 2 lemezoldal, ha jól rémlik.
van pár quickshot2+-om, az mikrokapcsolós - c64-et eladtuk, abból lett soundblaster 16 annak idején a pc-hez, de a spectrum+-om a mai napig megvan és már meg is marad. 400ft-ért javították kispesten, ha bedöglött a mikrokapcsoló (és mindig bedöglött). aztán rájöttem, hogy az igazi strapabíró okosság az öreg qs1, bár ravasz nincs rajta, csak fölsõ gomb.
Legalább egy 4-5 oldalas olvasmányt vártam, helyette kaptam egy oldalnyi izét... Szerzõ bácsi kicsit kapcsoljon rá a második részben pls
ThX
The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.