• grobs
    #12
    Magyarországon 1993. május 15-e óta van "nyugati jellegű" szerzői jogi törvény. Előtte semmi nem szólt a másolás ellen. Újságokban nyugodtan lehetett hírdetni (hírdettek is sokan), a rádió bizonyos műsoraiban bemondták milyen hosszú lesz a lejátszott szám, hogy aki kazettára veszi az felírhassa.
    Másolásvédelem gyakorlatilag minden játokon volt. Ezt mire ideért általában már cracker-ek leszedték, és feldobtak egy introt helyette. Legtöbbször a kézikönyvből kérdezett induláskor, vagy demo jelleggel hagyott játszani kicsit, és csak a játék későbbi részén szólt be. Ha nem tudták kiszedni a védelmet, akkor mellékelték az összes választ. Az első vírusok is másolásvédelemből voltak a programon.
    Anno nem is volt olyan C64-es ismerősöm akinek előbb-utóbb ne lett volna floppy-ja. Lehetett másolni 1 meghajtóval is, csak lassabb volt, mert memoriába tett amennyit tudott, aztán csere után kiírta, majd vissza csere, és így tovább.
    A kétkazettás magnó meg nem adott ki semmilyen hangot másoláskor ha nem akartad ... és ki a fene akart volna digitális zajt hallgatni.