57
  • redrock
    #57
    vannak bátor emberek xd
  • brueni
    #56
    se te se én
  • brueni
    #55
    asszem az első kisérletek voltak folyadékosok...lehet, ezt meg én nem tudtam, mert eddig a levegős cucc volt elterjedve, mivel az rugalmasabb közeg. nyilván a folyadék anno az össznyomhatatlansága miatt került középpontba és vannak előnyös tulajdonságai, de ott több energiát kell fordítani a pumpálásra. gyakorlatilag a hidraulikus rendszerek mindig bonyolultabbak mint a pneumatikusok, meg aztán gond lehet, hogy esetleg 15 km magasban kilyukad egy ilyen ruha... hát nagy nyomású folyadék elektronikával teletömött környezetben... még ha olaj is a vivő közeg...
    meg aztán a folyadéknak a súlya is nagyobb, még azt is cipelni...egy űrutazásnál pedig minden gramm számít...
  • s0nik
    #54
    Bár ha kötözködni akarnék és időben továbbolvastam volna a wp szócikket..

    "However, the Swiss company Life Support Systems AG and the German Autoflug GmbH collaborated to design the new Libelle suit for use with the Eurofighter Typhoon aircraft, which reverts to liquid as the medium and improves on performance"

    Nyilván nem pusztán a munkaközeg tehetetlenségére alapoznak, de folyadék. Aminek a rendszeresítésén gondolkozik a USAF is, gondolom "nálunk" ojrópában már használják a légierők. A dánoknak jut belőle egész biztosan :)
  • s0nik
    #53
    brueni:
    Jogos, de ahogy a szent wp írja: "They first used water-filled bladders around the lower body and legs" - én eddig erről tudtam, az ember holtig tanul.. :)
  • Kara kán
    #52
    "nem folyadék"

    lehet van mér géles is, ki tudja...
  • brueni
    #51
    ford! még mindig 20 mp, nem pedig perc...
    xen! lesz benne ájfón dokkoló amin az ájszpész program fogja koordinálni a mozgást...
    s0nik! a g-ruhában nem folyadék, hanem sűrített levegő a szabályozó közeg!
    teddy! nem feltétlenül csak állva. felszíjazva, vagy egy kis ülésszerű valamin sokat lehet fogni. azonkívül meg valamit valamiért...
  • s0nik
    #50
    Szvsz. ennek a dolognak hagyományos értelemben vett "pályája" nincs, csak felbukdácsol, utas (életében talán utoljára) gyönyörködik a csillagos égboltban, élvezi (?) a majdnem-súlytalanságot, aztán a közeg újbóli sűrűsödése miatt a formatervezett (elöl csúcsos, hosszú és henger alakú..) kabin beáll a röppálya szerinti irányba, akármerre forgott is előtte a delikvens ficánkolása miatt. Ez nem egy holdrakéta, a hőálló kerámia helyett megteszi az a plexi orrkúp is, mondjuk az feltételezhető hogy a visszaút nem lesz túl látványos, ha nem a párásodás, a külső felület erodálódása okán..
  • xen
    #49
    azért kiváncsi lennék egy ilyen kis "űrhajónál" az emberi mozgás, márha van, mennyire befolyásolja a "kis" méretű visszatérő egysége pályáját. Mennyire lehet trimmelni a gépet, vagy egyánalán gondoltak e ilyenre. De akár még az is befolyásolhatja hogy éppen milyen testhelyzetben van a kapszulán belül(forgatja a fejét, előre, hátra hajol, márha tud), egy ekkora kis mütyűrben a legkisebb súlyközéppont eltérés is eléggé módosíthatja a pályát. Márpedig a beérkezés szögét nagyon pontosan el kell találni. A másik, hogy egy hétköznapi ember gyomra nincs ilyesfajta liftezéshez hozzászokva, szóval elég kellemetlen tud lenni, ha az ember az első percbe körbeokádja a kupolát :)
  • s0nik
    #48
    kvp:
    Ezek a problémák mondjuk ugyanúgy megvannak az űrsiklóknál is, meg még egy halom olyan helyzet adódhat és sajnos adódott is ahol élő, tudatuknál lévő emberek várták tehetetlenül a véget... Persze más kategória, nagyságrendileg más sebességek, nameg azok a repülések jóval több értelemmel bírnak mint egy ilyen űr-bungee-jumping, így az elfogadható kockázat is nagyobb - de itt egyéni döntésekről van szó, felfoghatjuk az öngyilkossági kísérlet egy jól álcázott műfajának is a dolgot :)

    Ford:
    G-suit a cucc neve, vadászpilóta-viselet - eleve szorosan rádszerelik, benne (a tested körül) folyadék van, a terheléssel arányosan "szorítja el" azokat a végtagokat ahová a vér tolulna. Biztosan nem egészséges dolog, de állítólag működik - egy törülközőnél biztosan jobb :D Arra mondjuk kíváncsi lennék hogy egy ilyenbe öltöztetett embert hogy fognak abba a csőbe betuszkolni..
  • Kara kán
    #47
    Vannak spéci nadrágok, amelyek jól leszorítják a tagokat, de bennem is felmerült már ez a kérdés.
  • NEXUS6
    #46
    Szerintem akkor is klafa.

    Én kivágatnám a plexit elöl, hogy ki tudjam dugni az ökölbe szorított jobb kezem!
    Sperman rulez!
  • Ford Prefect
    #45
    Elég elszállt ötlet, főleg az állva utazás miatt. Normál gravitáció mellett sem kis teljesítmény, hogy a vér visszakerüljön az alsó végtagból, nem véletlenül van ennyi visszeres beteg, és még egy egészséges embernél is általában a sok állástól estére megdagad valamennyire a láb. Most képzeljük el mindezt több G-s terhelés mellett. Gyak. a vért pillanatok alatt lerántaná a lábadba a gyorsulás, onnan viszont egy csepp se jönne vissza. Eközben az fejedbe ami legfelül van nem jutna egy csepp vér sem, hacsak valaki nem Chuck Norris személyesen akkor azonnal elájulna. Az a röpke 20 perc pedig bőven elegendő egy maradandó hypoxiás agykárosodás kialakulásához.

    Nem véletlenül nem terjedtek el a fekvő helyzetből irányított vadászgépek sem, bár az ötvenes években kísérleteztek ezzel...
  • Beygír Gücü
    #44
    Nem értem miért kelt ilyen biztonságérzetet az emberekben, hogy a valami amin utaznak az jó nagy. Vegyük például a Földet.. :)

    és ez milyen igaz :)
  • teddybear
    #43
    ": A g terheles a cikk szerint 20 masodpercre 3g, ami nem annyira jelentos, hogy egy atlag ember rosszul lehessen tole. Kb. ennyi eri a space ship one rendszeru urrepulok civil utasait is."

    1. Ők ezt egy gyorsulási székben fekve élik át, itt a lábadon állva kell túlélni, nem ugyanaz.
    2. Mi van üzemzavarnál? Ha nagyobb a terhelés? Belepasszíroz egy szűk tubusba.

    Ami a három G-t illeti, ez olyan, mint amikor egy 70 kilós emberre 140 kilót teszünk, és állva meg kell tartania. Nem sokan képesek rá! Arról nem is szólva ha valaki túl van a mázsán...
  • Kara kán
    #42
    Uff
    Ez a hét is jól kezdődött.
    Jövő héten máshetesek leszünk.
  • Kara kán
    #41
    gagyi
  • Manbeast
    #40
    Ez pont úgy néz ki mint az idő uraiból a mentőkapszula!
  • kvp
    #39
    Ezzel a rendszerrel tobb nagy baj van:
    -ha barmi gond van, az utas nem tud kijutni a jarmubol, sot megmozdulni sem
    -hianyzik a mentoraketa, tehat barmi gond van a hajtomuvel, akkor szinte semmit sem lehet tenni
    -nincs tartalek rendszer, meg egy ejtoernyot sem kap az utas

    Ennyi erovel akar egy urruhaba bujtatott embert is raultethetnenek egy raketa tetejere, egy sima belulrol nyithato atlatszo legterelo burkolattal es egy ejtoernyovel. A palya tetejen pedig egyszeruen leurgana a raketarol. Sokkal biztonsagosabb megoldas, mert barmi gond van, az utas csak leugrik es leszall a hatan levo ernyovel. Arrol nem beszelve, hogy az ur hatarat elerve meg is tudna mozdulni, hiszen nem lenne egy szuk csobe zarva.

    ps: A g terheles a cikk szerint 20 masodpercre 3g, ami nem annyira jelentos, hogy egy atlag ember rosszul lehessen tole. Kb. ennyi eri a space ship one rendszeru urrepulok civil utasait is.
  • brueni
    #38
    ezt a gondot egy g-ruha megoldja.
  • valv
    #37

    stain
    tegnap 15:46 | privát | válasz erre | #10
    Szerintem zsír. Kár, hogy kb. 5 perc egy ilyen utazás, és ahhoz képest nyilván brutál drága lesz. Bár a temetést biztosan ingyen állja a cég, ha valami nem jön össze menet közben.

    PONTOSÍTANÉK: A CÉG A HAMVASZTÁST ÁLLJA INGYEN :-D
  • Lollerka
    #36
    en foleg a keringesre gondoltam mert h az agyad nem kap eleg vert ekkora gyorsulasnal ha fullegesen allsz sztem az elegge sanszos
  • NEXUS6
    #35
    Igazi Szupermen fíling!

    Mocisok amúgy szerintem csak ezt választják.
  • teddybear
    #34
    Részemről ez kilőve...nem férek bele. Most mértem meg a vállszélességemet, 71 centi, úgyhogy ez nekem túl testhezálló.

    Nem tudom ezért mennyit fognak kérni, de ez az űrturizmus legfapadosabb változata. Legalábbis ami a szolgáltatások szintjét illeti.
  • NEXUS6
    #33
    Ja bocs, az más!
    Csak hétfő van, meg másnap, meg xar az idő is.
    Márpedig már a Bibliában is benne van, hogy: A hétfő bűn!
    De amúgy rendben vagyok!
  • brueni
    #32
    nem 20 perc, hanem 20 másodperc!!!
  • NEXUS6
    #31
    Buli!:D

    De azért 3-4g 20 percig az sem kicsi ám!
    De lehet, hogy csak öregszem. Bár a Vidámparkban, a T-Rexen lehúztunk a múltkor is 3-4 menetet egymás után, de az nem igazán mérhető azért ehhez.
  • astrobal
    #30
    jellemőz....hát nagyon hétfő van.

    jellemző of korsz.
  • astrobal
    #29
    pedig a bányászokra abszolút jellemőz a vékonydonga és keskeny váll :D
  • inkvisitor
    #28
    HA nem áll pályára, csak függőlegesen felmegy meg visszaesik, akkor nem nagyon lesz olyan sebessége, hogy felforrósodjon. Viszon a kép alaján az első harmadban nem nagyon van hely az ejtőernyőnek. És a normál ernyők is elég nagyot ütnek landoláskor. Hason kapni ekkora ütést...
  • KicsiNika
    #27
    Ha egy piros köpenyt is tesznek az oldalára egy nagy S betűvel....
  • St
    #26
    ez simán jó lenne április 1-i hírnek is :D
  • brueni
    #25
    120 km-ről visszafele még nincs súrlódás okozta felforrósodás? amúgy tetszik az ötlet. körülnézni vágyú űrtúrista-növendékeknek ideális lehet. ha pedig a delikvens erősen fel van szíjazva (sparco-reklám) az eszköz falára, akkor nem csak a lábak vannak terhelve.
  • Kara kán
    #24
    Annyira nem fogják túltáplálni a delikvenseket.
  • Crane
    #23
    Hányszor kell majd kitisztítani a fülkét mindenféle ürüléktől...
  • Kara kán
    #22
    A 700 m mélyen rekedt chilei bányászokat is egy 66 cm-es átmérőjű csövön akarják felhozni, úgyhogy nem szeretnék nagyon széles vállú bányász lenni most odalent.
  • xyl
    #21
    Valami biciklinyereg-féle ülés azért csak van? Vagy valami olyasmi, mint a hegymászók hevedere? Megroggyan az ember lába...
  • Lollerka
    #20
    haat en nem tom ezt h gondoltak at mert azert 6-9Gs gyorsulat labon allva kibirni nem kis teljesitmeny, ezert legtobbszor fexenek az urhajosok kiloveskor, hacsak nem vlmi popec G ruhajuk
    meg a visszateres lesz erdekes, belebnek es semmi fekezoraketaval nyitnak ejtoernyot v mi?:D
  • okosan gyerekek
    #19
  • okosan gyerekek
    #18
    A szellemileg a kor tendenciáit meghaladó szellemű embereknek nem kell 65 centiméternél nagyobb váll, mert anélkül is megvan mindenük (értsd.: mindenük.); annak kell izzadni, mint a máláslónak a méteres vállakért, aki más területeken szenved hiányt.

    65 centiméternél nagyobb vállal rendelkező személyek, emiatt általában nem olyan feladatok köröket látnak el egy társadalomban, ahonnan kellő "lendületet" vehetnének egy ilyen utazáshoz, úgyhogy emiatt kár aggódni, számításba vették a költséghatékonysági tényezőket és bocs, de sajnos a GTK-ról nem jön ki túl sok, aki az esélyegyenlőségért aggódna!