2091
Bioshock: Infinite

10804749371363831955.jpg
  • vrtg
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Elizabeth biztos, hogy "mindentudó" lett a végén, ő maga is mondja, hogy látja mi van minden ajtó (világ) mögött. Azzal, hogy a milliárdnyi párhuzamos teret egyszerre látja minden időben együtt jár az is, hogy tudja Booker az apja, így ezen sem lepődik meg. De az is lehet, hogy a különböző helyszínekkel amiket megmutat a végén azt akarja, hogy Booker maga jöjjön rá az igazságra, ezért nem "lövi le"a poént. Mielőtt lenyomnák a víz alá, rádöbbenve, hogy valójában ő volt a próféta, ő maga mondja, hogy "I am both."

Akárhogy is legyen, ha az egész csak Booker fejében történik, Comstockot akkor sem tudja megölni, mert nem az elméje szülte, hanem valóban létezett egy másik (sok millió) világban. Ha az egész vízbefojtós rész valójában meg sem történt, csak szimbolikus, aminek lényege, hogy megszabadul a bűneitől, azzal nem állítja helyre a téridőt, amit Comstock cseszett szét Lutecékkel.

Erre az egyetlen lehetőség, ha a téridő egy adott pontját, azt az elágazást fixálják, ahol Comstock megszületett. Ez volt az a pont ahonnan végtelen mennyiségben jöttek létre a világok amelyekben Booker vagy Próféta lett és végül New York elpusztult vagy a lánya megmentéséért indult és vagy elbukott vagy sikerült neki. Ez egy végtelen kör volt, amelyet meg kellett törni egyrészt mert Booker nem akart hogy a lánya szenvedjen, másrészt mert az egész téridő-kontinuum kezdett eléggé instabillá válni. Gondoljunk csak bele, az egyik világban Comstock először Lutece segítségével nyitott teart, ám az ez egyetlen tear később sok másik tear megnyitásához vezetett. Ezeket látjuk mi is a játékban, pl. Chen-Li, a rendőrőrs stb., de az egyik kinetoscopeban is szó van arról, ahogy az emberek elkezdik észrevenni az egyre több törést. A Chen-Lis résznél különösen látszott, hogy a téridővel valami gebasz történt, mikor egyszerre volt élő és halott. (túl közel volt a tearhez mikor Bookerék átmentek).

Ezek eredményeképpen lyukak jöttek létre a téridő szövetén. Na most, ha ez történt egyetlen dimenzióból származó Booker és Elizabethhel, akkor képzeljük el akkor, hogy mi történik végtelen világ esetén ->végtelen Elizabeth -> végtelen sok tear -> univerzum = fucked up. Booker persze ezt nem fogja fel, őt csak az érdekli, hogy a lánya ne szenvedjen de Lutecék tudták, ezért is segítettek neki (na meg persze bosszúból is).

Számomra ezért nem szimpatikus ez a „vezekelnem kell, minden csak a fejemben történik” befejezés, túl sok minden szól ellene. Ugyanakkor az időutazással is van probléma. Ha van időutazás a végén -> lásd előző kommentem. Ha viszont nincs, akkor az Elizabetheknek a végén nem szabadna eltűnniük, mert a múltat nem változtattuk meg, ergo a jövőre sincs hatással (más létező világokban sem).

Más: Amikor Rapturebe kerülünk és Songbird megfullad, csekkoljátok mi van az üvegen túl, a szemben lévő folyosón pont ott ahol Elizabeth állt. :)
  • Evoluti0N
    Teljesen meglepődtem.
    Amikor megláttam a babát és rájöttem, hogy Elisabeth az, akkor az egy hatalmas wtf pillanat volt. Arra számítottam igazából még a játék eleje felé, hogy valami románc alakul ki köztük. A végét meg úgy képzeltem el, hogy eldönthetjük, odaadjuk a megbízónknak Elisabethet, vagy elmegyünk vele Párizsba. Márcsak azért is, mert ugye az első két Bioshock játékban is volt döntés a végén. Azonban az úgy túl klisés és faék egyszerűségű lett volna és az eredeti befejezés sokkal jobb lett. :)
  • Seth
    Nekem bogarat ültetett a fülembe egy gamefaqs-on még jóval a játék megjelenése előtt olvasott fan-történet mint lehetőség.Gondoltam, hogy ejj de jó is lenne, ha ez lenne
    A srác/csaj kb telibetalálta az egész sztorit :)
  • Dark Energy
    Elizabeth nagy változáson megy keresztül, a siphon pusztulása után, egyszer sem hibáztatja Booker-t, nem vonja felelősségre, olyan mintha csak egy kísérő lenne Booker utazásában, minden döntés Bookeré, Elizabeth csak "asszisztál" és rákérdez, biztos ezt akarod? Mikor kiderül a köztük lévő kapocs, azt sem reagálja le, pedig az addig megismert Elizabethnek biztos lenne egy-két szava. Ez erősítheti azt a teóriát, hogy csak Booker fejében játszódik le, de az is lehet, hogy ott Elizabeth nyilván mindentudó és mindenlátó és vezetni próbálja Booker-t, ráébreszteni a tetteire és azok következményeire. A szép az, hogy ott Booker már nem a saját hanem Elizabeth érdekeit, vágyait tartja szem előtt, hogy csak egy ajtó legyen, ami Párizsba vezet és ha ehhez az kell, hogy az összes Comstockot megöljük, ám legyen.
    Egyébként sejtettétek, hogy apja-lánya kapcsolat van köztük vagy abszolúte meglepi volt?
  • vrtg
    A vége szerintem

nem szimbolizmus volt, hanem időutazás, még pedig több okból:

1. Elizabeth a játék során végig „gyenge”, nem teljesen ura a képességének, de még így is képes betekinteni, ill. kapukat nyitni más világokba. A torony megsemmisülésével egyértelműen felszabadul, erősebb lesz. Semmi értelme nem lenne annak, ha továbbra is csak teareket tudna nyitni más világokba. Sokkal valószínűbb, hogy teljes téridő manipulációra lett (újra) képes. Az időutazás és a párhuzamos dimenziók létezése egyébként is eléggé összefonódik, ha visszautazok az időben és megváltoztatok valamit az eredményezheti egy új világ létrejöttét.

2. Az idős Elizabeth New Yorkban szintén időutazás. Booker 122-szer már elbukott, és ezúttal is elbukott volna. Ezért adja át Bookernek az idős E. a cages papírt, hogy ezt megakadályozza, de ez az információ (a papír) a jelenben, amiből Booker jött még nem létezhet, ugyanis az idősebb Elizabeth elmondja, hogy Songbird minden világban elkapja/megöli a fiatal Elizabethet. Ha pedig a madár minden világban megöli Elizabethet az egyetlen segítség a jövőbeli információ lehet, amivel Songbirdot maguk mellé állítják.

3. Az egyik voxophoneban Comstock arról beszél, hogy egy angyal meglátogatta őt és azt mondta neki, hogy Columbia csak akkor nem pusztul el, ha az ő utódja követi a „trónon”. Az angyal valószínűleg az egyik „agymosott” idős Elizabeth volt, aki visszament az időben és beszélt Comstockhoz, ezzel bebiztosítva saját jövőbeli helyét. Nem véletlen, hogy Comstock Elizabethet angyalként ábrázolta a szobrok, illetve a torony kapcsán is.

4. Booker a világítótoronynál javasolja Elizabethnek, hogy menjenek vissza az időben és öljék meg Comstockot mielőtt megszületne, mire a csaj megkérdezi, hogy biztos ezt akarja-e. Utána pedig ahogy belépnek az ajtón már a vízbefojtós jelenet jön. Ez egyrészt arra utal, hogy Elizabeth elfogadta Booker javaslatát, másrészt mivel nem ellenkezett, azt is jelenti, hogy valóban képes volt az időben utazni.

Az egész időutazás valóban megkavarja a végét, hiszen látszólag egy időparadoxon jön létre:
    Ha Elizabeth minden Bookert megfojt a végén egyértelmű a paradoxon: a lány sosem született meg így nincs aki megfojtsa Bookert. Ha azonban visszament az időben és csak Comstockot ölte meg, az az Elizabeth akit a játékban látunk sosem létezett (az összes el is tűnik egyenként), mivel Columbia sem jön létre. Ebben az esetben viszont nincs aki megölje Comstockot.

A feloldás csak az lehet és szerintem Levinék is ezt akarták, csak nem gondolták át teljesen, hogy Elizabeth visszament az időben, megölte Comstockot, ez egy új párhuzamos világ születéséhez vezetett amelyben sem Elizabeth, sem Comstock nem létezik már. A probléma ezzel az, hogy az eredeti univerzumban mindkettő létezik (ha Comstock létezik akkor Elizabeth is és fordítva), illetve ha végtelen sok világ van, akkor ezzel a megoldással egy idő után végtelen sok új párhuzamos világ keletkezne, amivel mindent elérünk, csak azt nem amit a játék vége szeretne, hogy egy világ maradjon amiben csak Booker és Anna létezik Comstock nélkül. Igazából a jó befejezés az lett volna szerintem, ha Elizabeth nem tudja vízbefojtani Bookert, mert történik valami, ami ebben megakadályozná, így a kör tovább folytatódik -> A múltat nem tudod megakadályozni, ugyanis korábban sem tetted meg. (lásd pl. 12 majom, primer viszonylag jól csinálta). Persze lehet magyarázni azzal is, hogy ez csak látomás meg vízió a végén, de ha tényleg ez volt az eredeti szándék, akkor szerintem ez egy nagyon olcsó húzás a készítők részéről.

Nem mondom, hogy amit leírtam az úgy van, de számomra így logikus. Pont az a legjobb az egészben, hogy mindenki a saját maga szájíze szerint értelmezheti amit látott, nem pedig egy félreértelmezhetetlen „megmentjük a világot, a hős győzedelmeskedik” befejezést kaptunk. Persze értem én, hogy a legtöbb ember azt szereti, ha mindent megmagyaráz nekik a játék, nehogy kicsit is gondolkodni/agyalni kelljen mert az fájdalmas. Ezért is fröcsögnek sokan a vége miatt, pedig annak ellenére, hogy vannak átgondolatlan részek (melyik időutazós, párhuzamos világos műben nincsenek?) az utóbbi évek egyik legeredetibb játéksztoriját hozták össze Levinék, és akár tetszett a vége, akár nem, ez már önmagában garantálja, hogy még sokáig beszélni fognak erről a játékról.

• HeadHunter86
    Emlékeztek még a régi bemutatóra a játékból, amikor egy ló fekszik az utcán. Nekem feltűnt, hogy nincs a játékban, de most nézem és úgy látom az egyik DLC-ben lesz benne: Link
  • HeadHunter86
    Nagyon jó kis teszt :DDDD LINK
  • Dark Energy
    Számomra mindenki véleménye abszolút elfogadott és támogatott.
    Semmi nem változtathat azon, hogy gyönyörű a történet az elejétől a végéig.
    A befejezést mindenki maga értelmezi, van hogy ezek az értelmezések nem passzolnak, van hogy igen, ettől vagyunk különbözően vagy épp hasonlóan gondolkodók, ettől vagyunk emberek.
    Milyen unalmas lenne a világ, ha mindenki ugyanazt gondolná és mindent ugyanúgy értelmezne.
  • Fpocok
    Te hülye vagy, nem érted??? SZIMBOLIKA... ha nincs magyarázat, akkor jön, hogy szimbolika.
  • NandorHUN
    Itt elég jól össze van szedve minden a storyról;
    http://milanj.tumblr.com/post/46655620378/opinion-why-bioshock-infinites-ending-is-perfect#_=_
  • MerlinW

Semmilyen bosszúról nincs itt szó. Pont hogy jót akar neki, fel akarja szabadítani Booker-t, aki hagyja is, önszántából engedi a lánynak a feloldozását. Pont ez a lényeg, eddig elutasította a dolgot, ezért nem szabadult fel a bűnei alól. Liz pedig duplán jól ját, hiszen ezzel nem csak Booker-nek segít, hanem fogvatarójától, Booker sötét énjétől, Comstock-tól is megszabadítja a világo(ka)t.
  • NandorHUN
    Maradjunk annyiban, hogy a vége több féle képpen is felfogható, én maradok a saját verziómnál. Ez a "Booker fejében történik dolog" nekem fura, de ki hogy értelmezi, spec más forumokon se így látják a végét,
    Elisabeth csak bosszuból nem ölné meg Bookert, füleg hogy spec. ő ugy döntött h nem tér meg.
    . ;)
  • MerlinW

Az egész játék alapja a szimbolisztika. Az eltűnő lányok egy-egy világot szimbolizálnak és azok eltűnését. Az egész dimenziós dolog Booker fejében történik, mint vezeklés és a végén mikor megbocsájt magának (hagyja vízbe fojtani magát), csak a valóság marad. A valóságot szimbolizálja a megmaradt lány. Miután elérnek a forráshoz (Rapture) már nincs semmilyen variálás a dimenziók között, az a rész felfogható úgy, mint egy vezeklő elme ami ezer felé keresi a válaszokat, "mi lett volna ha".
  • NandorHUN
    Akkor viszont a végének nincs túl sok értelme, mivel ha megölik a végén a fiatal Prófétát, akkor miért tünnek el hirtelen az Elisabeth-ek? ;) Ha nem lenne időutazás, akkor miután megölik az Elisabehekkel már történt ami megtörtént a saját világukban a saját multjukban, tehát nem tünnének el, és így csak annak a világnak a sorsát tudják megváltoztatni amiben éppen kinyírják a Prófétát.
  • MerlinW

Távoli dimenzió vagy olyan dimenzió, amiben korábban született meg Liz, de inkább az előbbi.
    Az elmélet szerint minél távolabbi a dimenzió annál nagyobb az időelcsúszás a helyzetihez képest.
  • NandorHUN
    Akkor az hogy van, hogy Booker találkozik az idős Elisabeth-tel NY-ban? ;)
  • Fpocok
    Párhuzamos világokban lehet máshogy telik az idő...

Kurvára megkeverték... szerencsére van egy ilyen, amivel ki tudnak bújni... Szerencséjükre.
  • MerlinW

Ezekszerint nem vagy tisztában a párhuzamos dimenziók fogalmával. Az elmélet szerint végtelen számú dimenzióban zajlik ugyanaz az élet, csak eltérésekkel amelyek itt-ott másmerre terelték a dolgokat. Tehát az egyik dimenzióban él valaki, míg a másikban elütötte a villamos, az egyikben nem volt sötét középkor, ezért ott már az 1600-as években űrhajókat gyártottak, stb.

Egyébként pedig miért ne lehetne ott a Rapture? Nem pusztult el, 60 évvel később is ott van. Abban a dimenzióban lehet, hogy nem fajultak el a dolgok és nem történt meg ami a Bio1-ben megtörtént.

Lényeg, hogy itt különböző világokról van szó, más más történelemel, eseményekkel, eredményekkel.
  • Dark Energy
    Csak megjegyezést írtam egy kommentre.

Bocs ha úgy hangzott, hogy azt jelentettem ki, hogy időutazás van a játékban.
    Nincs konkrét időutazás, így most jó?
    Egyébként meg a Rapture cameo mi volt ha az 1950-es években játszódik, ez meg 1912-ben. Plusz a repedéseken át hallott általunk ismert, ő általuk nem ismert zenék? Nem mentek át csak ajtót nyitottak rá de így nemcsak párhuzamos térbe hanem más idősíkba is.
  • MerlinW
    Akkor miért írsz időparadoxonról?:) Mert az ebben a játékban nincs:)
  • MerlinW
    Nagyon jó review:

• Dark Energy
    Én nem mondtam, hogy időutazás van.
  • MerlinW
    Értsd mááár meg, hogy nincs időutazás a játékban:) Paradoxon sincs ezáltal:)
  • Dark Energy
    No igen, a jóöreg time-paradox, szeretjük.
    Engem legelőször totálisan akkor kavartak meg, amikor a Hall of Heroesban, amikor Slate-hez megyünk a Shock Jockey-ért van egy timeline Comstockról. Ha Comstock egy öreg bácsi és 1912-t írunk, hogy fenébe születhetett 1970-es években? Ott álltam és filóztam, hogy mi van? Aztán később erre a gyors öregedésére és pl. hogy miért nem lehet gyereke, kaptunk választ.
    Booker igen fiatal apuka kellett, hogy legyen, mikor lemondott Anna-ról. A Vox Populi-os plakátokon igen fiatalosan néz ki.
    Azon is filóztam, hogy vajon volt-e Comstok és Rosalind Lutece között valami, mármint vajon volt-e alapja Lady Comstock gyanújának?
  • MerlinW
    Ebben a játékban nincs időutazás. Párhuzamos dimenziók vannak, ami nem ugyanaz. Ha valamit csinálsz az egyik dimenzióban, annak nincs hatása másikra.
  • NandorHUN
    Mondjuk engem az időutazgatás mindig zavart, nem csak itt, mivel általában mindig elrontják valahol és időutazással a döntéseknek sincsen már igazán súlya, mivel mindig vissza lehet menni kijavítani. Pl. itt azzal a paradoxxal van bajom, hogy ha a végén Anna megöli a Prófétát, akkor ő se jöhetett létre, vagyis akkor nem tudja megölni a prófétát mert így ő már hamarabb megszűnik létezni, ugyanis Elisabeth létezése feltételez a Próféta létezését is. Ilyenek miatt nem szeretem az időutazós baromságokat pl.
  • Pares
  • NandorHUN
    Erre épül az egész, az utolsó félórában lesz majd a "csattanó" , ott lesz összekötve minden és ott derül ki, hogy ki vagy pontosan, ki Elisabeth, stb... minden.
  • Dark Energy
    Hmm, szevasztok!

Én azok táborát erősíteném, akik teljesen elégedettek a lezárással. Ez így volt a tökéletes. Annyira beleszerelmesedtem a játékba, hogy most fogok negyedszerre nekifogni, immár 1999 mode-ban.

[spoiler] Először én sem értettem kristálytisztán, hogy mi is van de érdemes újra nekikezdeni, mert akkor áll igazán össze a kép.
    Engem is megzavart, hogy a repedéseken át másik párhuzamokba mentünk, a végén meg ott a sok párhuzamos világ de tök mindegy melyikben mi van, mi történt, hogy történt, mert mindegyiknek csupán egy közös eredete van, ahol minden kezdődött. Nekem nem is az volt a wtf, hogy milyen kapcsolat van Elizabeth és a főhős között (ez azért sejthető és kitalálható volt), hanem hogy milyen kapcsolat van Booker és Comstock között. Hogy egy döntésed "A" világban mit befolyások/okoz "B" világban és így tovább a "ZS" világig és azontúl...miközben csak egy döntés/választás az egész. Ááá, egyszerűen zseniális az egész![spoiler]
  • HeadHunter86
    Megtaláltam az eredetit :)
  • Pares
    Ezt örömmel hallom! :)
  • MerlinW
    A végére minden ki fog derülni:)
  • vrtg

Rosalind szerint is az ujja miatt van, de erről beszél is az egyik voxophoneban:

"What makes the girl different? I suspect it has less to do with what she is, and rather more with what she is not. A small part of her remains where she came. It would seem the universe does not like its peas mixed with its porridge."
  • DarkSector
    Ja nemúgy. :D
    Arra értettem hogy a fejlesztők játékát vedd meg és ennyi. :)
  • Pares
    Hát a pénzzel nem bánnak éppen spórolósan, szanaszét mindenhol szétszórva...
  • DarkSector
    Hogy miért?
    Pénzért.
  • Pares
    Így eddig a történetből minden teljesen világos, hogy mit kell csinálnom, meg ez az egész patriotizmus/rasszizmus/hazafias téma is átjön, csak a miértek vannak. Mondjuk igaz, hogy nagyon messzire nem jutottam még, remélem idővel kitisztulnak a dolgok. Csak számomra kicsit zavaró, hogy az elejétől úgy megyek előre, hogy jóformán azt se tudom, mi van, vagy hol vagyok, hogy ez most a valóság, vagy álom, vagy mifene.
  • preziosi
    szerintem meg azért tudott, mert miután rosalind lutace felfedezi ezeket a párhuzamos valóságokat, elkezdenek kísérletezni azzal, hogy elizabeth képes legyen ezeket megnyitni. ez szinte túl jól is sikerül, ezért építik meg a syphont, hogy az korlátozza a képességet és egyben bezárva tartsa elizabethet. lehet én értettem rosszul, de szerintem nincs köze ahhoz, hogy melyik része az ujjának melyik dimenzióban maradt.
  • Evin
    Én úgy hallottam (majd ha játszottam, tudni is fogom), hogy nem kapcsolódik az előző részekhez, történetileg.
    De ha a készítők történetvezetésének és csavarjainak átlátására gondolsz, akkor igen, talán alapozásként jó lett volna játszanod a korábbi játékokkal.
  • Pares
    Látva a nagyon pozitív kritikákat, adtam a játéknak egy esélyt. Kb. 3-4 órát játszottam vele egyhuzamban, most arra a léghajóra kell felszálni, ami állítólag Párizsba visz, de valahogy nem vágom az egészet, ami itt folyik?! Nem tartom magam értetlennek, angolul is jól tudok, nem azzal van a gond, csak olyan az egész, mintha egy mesebeli babaházban lövöldöznék, azt se értem, kinek tartozok, miért, és ki a fene ez a csaj... Tud valami dimenzió kapukat nyitni, meg én nem is tudom. Eddig a játékot egy (na jó három) szóval tudnám jellemezni: W.T.F. Olyan fura az egész.

ui.: Lehet az a baj, hogy sem a System, és egyik Bioshockal sem játszottam?