316
  • vlahol
    Jatekok teren meg egy uj platform mint amikor annak idejen bejott a ps3.
    Ott is mindenki sirt hogy mas es meg kell tanulni, dehat ez van.
  • vlahol
    Szerintem nem fogjak megduplazni a netet!
    Az en szereny velemenyem az az hogy az ikutyuk nagyon elterjedtek es megjobban terjeddni fognak mert az egyszeru hetkoznapi ember konyenn hasznalhatja es az eleg neki.

Az elterjedseg miadt a filmes szolgaltatok nem akarnak csak ugy eldobni egy 50 millios kozonseget es elkezdik atkonvertalni a filmeiket ikutyuk altal nezheto formatumba.
    A desktop, laptop es mas gepeknek meg ugysem szamit mivel lejatszak eztis azt is. Ezert azt feltetelezem hogy a videok hosszutavon(ha az ikutyuk sikeresek lesznek) elhadjak a flash-t.
  • passatgt
    ezt akkor is meglehetett volna már csinálni js-el, az már más kérdés, hogy nem csinálta senki:)
    viszont tök jó az oldal, szép letisztult, ahhoz képest, hogy 6 éves
  • Komolytalan
    Vagyis szerinted meg fogják duplázni a netet az ikütyük miatt? Hihető...
  • vlahol
    Ebben igazad van ez tenyleg informacio!

De ha megnezed hogy ezek a site-ok(divat boltok, Zara, Doice & Gabbana, Ralph Lauren, Next, Nike ...) megirjak ezeket ingyenes app-ban akkor csak nekem megint csak nincs szuksegem flash-re.

Ertem en hogy vannak ilyenek es ezek desktopon tok jok! De ha nekem irnak egy olyat ami a mobil eszkozomnek jobban fekszik akkor en sokkal boldogabb vagyok.

PL a facebook elerheto a mobil safaribol is , de szivesebben hasznalom az app-ot mert sokkal jobban fekszik a hasznalata.
  • Komolytalan
    2004-es site... Akkor mit csináltak még szerinted js-el? Max alertet.
  • passatgt
    ez mondjuk pont rossz példa, mert ami itt van, azt mind meglehet oldani sima html/css/js kombóval, semmi extra, ennél vannak sokkal jobb flash oldalak
  • Komolytalan
    Íme egy ellenpélda . Pedig ez még flash 7-ben készült ha jól emlékszem, és most már 10-es verziónál tartunk (vagyis sokkal több lehetőség, amivel még gyorsabbra meg lehetne írni).
  • Komolytalan
    Én is programoztam 286-on pascalban, sőt még XTn is. Sőt, hogy leesen az állad: akkoriban írtam egy haverral pascal alá olyan dinamikusan betölthető "libraryt", amelyik kb 1000x gyorsabban rajzolt vonalat, mint a pascalé. A megoldás egyszerű volt: agyonoptimalizált assembly program, szemben a pascaléval, ami egy általános, pixel rajzolót hívogató egyenes rajzoló volt (ezért tudott pl szaggatott vonalat rajzolni).
    Namost a flash meg a 286-os pascal egyenesrajzoló között is kb ez a különbség. A pascalé nem tudott:
    - alpha
    - antialias
    - tört vonalvastagság (bár szerintem egészet sem tudott)
    - tört koordináták
    - gyakorlatilag végtelen mélységben egymásba ágyazott hierarchikus koordináta rendszer, transzformációkkal (scale+rotate)
    De ettől függetlenül 2 vonal mozgása nem terhelhet le nálad 1 magot 1-2%-nál jobban. Szerintem tölts le egy avastot, és tolj el egy boot idejű scant.
  • Justil
    ez elég konkrét volt!
  • Komolytalan
    Nézd már meg egy autógyár oldalát. 360 fokos nézet, színválasztó, bemutató videok - ezek azok, amiket meg lehet másban csinálni, mint flashben. Html5 még nem terjedt el annyira, hogy abba rakják a videot. De ha meg már flash, van az oldalon, akkor megcsinálják abban a galériát, konfigurátort, tököm tudja még mit. Ez persze egyik sem információ, á, dehogy - hiszen Jobs bácsi megmondta. Egy igazi i-man nem autózik egyébként sem, hisz mindent elintéz a kütyüjéről.
    Nézz meg mondjuk egy divattal foglalkozó siteot. Nagyrészt full flash. Nem baj, majd megnézzük Jobs bácsin milyen gúnya van, és olyat veszünk mi is (csajok szépen fognak kinézni).
    Nézz már meg bármi webes tervező szoftvert (alaprajz készítő, bútor tervező, stb). Full flash az összes. Na erre már nem is tudom mi a tökömet talál ki Jobs bácsi, de majd jövő héten megkérdezzük tőle a heti agytágításon.
  • Oláh Herkules
    Nemnem... lassú a flash, mindig (ellenpéldát nem láttam soha), ÉS unalmas sablonos játékokat készítenek vele. Tehát ha video nem flasht használ (youtube), mehet is az uninstall a flashre, mert a gagyi játékokon, és a videozáson kívül csak reklámra használják ami pedig kell a...
  • Oláh Herkules
    "Egy jól megírt flash ha nem történik semmi se a képernyőn, nem fogyaszt semmi procit még 30FPSen sem (max 1%-ot)."

Amikor változik valami akkor sem kéne annyit fogyasztania, ha egyszer fps korlátos, és 2 vonal mozog rajta ami még 286-oson pascalban megírva is állat sebességgel ment... de mégis jól leterhel 1 magot, bármilyen egyszerű a mozgás.

Az apple fanboyokról meg annyit, hogy itt az egyik képviselőjük megmagyarázta nekem hogy hülye vagyok, mert bizony a windows (7-sem), nem tudja a cpu magok között szétosztani a folyamatokat (tehát van 50 folyamat és mind az 1. magon megy szerinte), CSAK olyan folyamat mehet 2. magon ami többszálúan van megírva, és a program kezeli mert a vindóz ugye nem tudja :D
    És emellett még azt is elmondta hogy az osx olyan fejlett, hogy 1 szálú programot egyszerre több magon tudja futtatni (tehát hogy többszálúsítja) :)
    És az i7-es procikban lévő turbo boostot azért találták ki intelék, mert a vindóz ugye csak 1 magot tud terhelni.
    És mikor beraktam neki egy képet a feladatkezelőről, hogy 2db 1 magos programot külön külön magokra terel a win azt mondta hogy : "Csalás!"
  • Sir Ny
    Hát igen, lassú a fless, ÉS EZÉRT unalmasak a rá írt játékok. Értem én. Ha a játékok lassú és optimalizálhatatlan kódon íródtak, akkor nem szaggatnak, hanem unalmasak. Ez kábé akkora érv, mint a Jobs-Hitler párhuzam.
  • FtranX
    Szerintem a lenyeg nem az, hogy milyen dolgok hianyoznak az Apple termekekbol, hanem hogy miert.
    Szinte minden hianyossag (pl. Flash, USB, multitask, bluetooth fajlkuldes, 3rd party progik futtathatosaganak hianya, iTunes-ra kenyszerites, appstore szabalyok), ami felrohato az Apple-nek a felhasznalokat bezarni es vegsokig megfejni akaro uzletpolitikanak es a ceg gonoszsaganak a bizonyiteka.

Nalam a non plus ultra, hogy eleinte kepesek voltak letiltani a normal mp3 fajlok, meg az itunesbol megvett zeneknek is, a beallithatosagat csengohangnak. Embereknel az ilyenekre szoktak mondani, hogy ket forintert a kecsket is...

Indokkent hivatkozhatnak a felhasznaloi elmenyre es a celkozonsegre, de amig nincs egy kapcsolo az iphone-on es az ipaden, amivel megkerulhetoek a szoftveres korlatozasok, addig ezek az ervek nevetsegesek.
  • Oláh Herkules
    nem tűnt fel, hogy én nem is konkrétan flashről nyomtam a képet? :D csak egy példa volt, milyen amikor az a bizonyos 50% figyel... bárminél...
    amúgy nekem is volt azon az oldalon 20%-os prociterhelés :D csak többségben 40 és 50% volt :)
  • cateran
    Hehh,milyen igaz es milyen szomoru...de teljesen egyetertek a kommenteddel..
  • vlahol
    Most miert kapsz meg kevesebb informaciot?
    A legtobb weboldal hasznal flash-et. De ezek legtobbnyire reklamok, jatekok, filmek.
    Milyen informaciotol veszel el?

Az Apple azert hogy sok optimalizalatlan flash jatektol megvedje magat. Beterelte ezeket a fejlesztoket az app store-ba. Ezzel ket dolgot ert el.
    1. az app-ok optimalizaltan futnak el ami a felhasznalo szemszogebol egy nagyon jo dolog! Nem akad, faagyle olyan gyakra, nem emeszti fel az eroforrasokat.
    2. mint ceg neki penzt kell ebbol csinalnia. igy az ingyenes app-ok mellett megjelentek a fizetosek is.

De nem muszaj fizetos app-ot venned!!!!!!! Ingyenesbol is van legalabb 30000.

es most az iPhone 4.0 OS-sel behozza a 3. dolgot a reklamokat is.
    szoval akkor most mitol esel el?
  • vlahol
    A Netflix, Hulu mind kezdik tamogatni az alternativat. Mert igy tobb felhasznalohoz jutnak iPhone/iPad touch/ iPad.

http://www.pcworld.com/article/190597/netflix_on_the_iphone_its_time.html
  • kvp
    ""lehet hőbörögni a fless ellen, de sajnos máig nem született olyan egységes és multiplatform programnyelv széles-e világban mint a fless"
    ööö... java?"

Na mi az a masik nyelv amit ugyancsak nem tamogat az iphone/ipod touch/ipad? Igen a javat sem. Ehhez kepest a google-os fejlesztok eleve java-ban irtak a sajat verziojukhoz a gui-t.

Nem lelkesedem a flash-es oldakert (kiveve a jatekokat, arra jo), viszont ha ma a weben rengeteg tartalom van flash-ben es ezt egy keszulek csak azert nem jatsza le, mert a keszito cegnek nem szimpatikus a dolog, akkor ezt enyhen szolva is szemet magatartasnak tartom. Egy rendes informatikai ceg ceg idealis esetben megprobal mindent megtenni azert hogy az emberek a penzukert cserebe minel tobb informaciohoz jussanak es minel tobb lehetoseguk legyen, es nem azt probalja folyton bemagyarazni, hogy ugy jo ahogy ok gondoljak es a vilag tobbi reszevel ne foglalkozzunk. Az, hogy az apple-nek nagyon sikeres a marketingje es a legtobb vasarlojuk elhisz nekik mindent meg nem menti fel oket az alol, hogy cenzuraznak es barmifele ok nelkul korlatozzak a vasarlok lehetosegeit. Szemely szerint en ezt nem tudom elfogadni az apple eseteben sem.

"Mostani ipad hiszteria soran legalabb nyilvanvalova valt szamomra hogy az apple fanboy a legremenytelenebb eset."
    ...
    "akkor az instant a lényegtelenből a legfontosabb és egyúttal legjobban implementált funkcióvá is válik"

Igen, ez a gondolkodas volt jellemzo anno a kommunizmus tamogatoira. Ezt valaki anno ugy irta le, hogy kepesek valamit, majd par perc mulva annak az ellenkezojet is teljesen igaznak elfogadni, ha azt mondjak nekik. Ez egy intelligenciaszinttol fuggetlen tudatalatti befolyasolhatosagot jelent, ami viccesen 'duplagondol' neven neveznek. Az apple marketingje az utobbi idoben rendszeresen hasznalja ezt a trukkot es a rajongoknak fel sem tunik.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Duplagondol
  • Komolytalan
    Én cseréltem már le html alapú oldalt full flashre, és a látogatottsági stat nem azt mutatta, hogy ne mentek volna be az userek az új oldalra. Direkt kértek olyan statot, hogy ki tölti le az első oldal html részét (tehát ha a flasht be se tölti, akkor is számlál), és kinél töltődik be az oldal, illetve ki jut el legalább az egyik aloldalra (kattint egyet a menün). Ha az elsőt vesszük 100%-nak, akkor a másik kettő is 90% fölött volt. Plusz mérni kellett az eltöltött időt, és megtekintett aloldalak számát, és bár időt nem lehetett összevetni a régi webalizer statokkal, a kattintás számban elég csúnyán meg lett verve a html verzió.
    Szóval az a kérdés, hogy kinek mire van igénye. Ha arra, hogy mindenki lássa az oldalt, és letöltődjön kb 1 sec alatt, akkor notepad, megír egy kép nélküli htmlt lehetőleg kevés szöveggel, és kész. Ha meg arra, hogy a látogatók időt is töltsenek rajta, akkor kell neki valami igényes kinézetet adni, mert ma már elvárják a látogatók, hogy ha van 10-20-100mbites netjük, akkor ne html névjegykártyákat nézegessenek.
  • Solten

En azert jol elszorakozok veluk... :D Mostani ipad hiszteria soran legalabb nyilvanvalova valt szamomra hogy az apple fanboy a legremenytelenebb eset... :)

"Saját magukat teszik teljesen hiteltelenné, hisz amikor végül 1-2 évvel később valami frissítés(/új eszköz) során megkapja az adott termék a kérdéses funkciót addig hiányzó funkciót, akkor az instant a lényegtelenből a legfontosabb és egyúttal legjobban implementált funkcióvá is válik. :D"

Igen ezt pl. alatamasztja az iPhone OS 4.0-val debutalo un. "multitasking"...
  • Komolytalan
    A flash játékokhoz hasonlítása nagyon találó, mert a PCs játékok, és a flash is annyi framet renderel másodpercenként, amennyit csak bír. Persze van/lehet egy felső limit (vsync), amit a PCs játékok gyakran nem érnek el, így 100%-ra terhelik a procit. Azonban flashnél ez az érték alapban 12FPS, de inkább 15-20-25-30 FPS-t szoktak használni a fejlesztők. Ez azért könnyen elérhető. Egy jól megírt flash ha nem történik semmi se a képernyőn, nem fogyaszt semmi procit még 30FPSen sem (max 1%-ot). Ez azért van, mert ami nem változik, azt nem rajzolja újra - ha semmi se változik, semmit se rajzol újra. A háttér scriptjei meg közel java sebességgel futnak.
  • Yv@n
    Tulajdonképp miről megy a vita?
    Egy apple fanboy-t nem fogtok meggyőzni semmiről, mert a hozzáállásuk röviden annyi, hogy ha valami nincs egy apple terméken, akkor arra nincs szükség. Ha nincs flash, akkor az senkinek nem kell. Nem számít,hogy hány milliárd weboldal tartalmaz flash-t. Nem kell és kész. A bankod beléptető oldala flash-es? Nembaj, bankot kell váltani! :D Apple kompatibilis bankod legyen. Flash nem kell, ez a lényeg. Ha kéne, akkor sem kell, mert csak. Youtube videokra lesz natív kliens. Az, hogy a másik ezer videomegosztó oldalra nem lesz? Nem érdekes! Youtube-ról nézz csak videot, hisz ahhoz nem kell majd flash.

Saját magukat teszik teljesen hiteltelenné, hisz amikor végül 1-2 évvel később valami frissítés(/új eszköz) során megkapja az adott termék a kérdéses funkciót addig hiányzó funkciót, akkor az instant a lényegtelenből a legfontosabb és egyúttal legjobban implementált funkcióvá is válik. :D

Ilyen komolytalan arcokkal nem érdemes vitatkozni. Beégetni sem lehet őket, hisz olyan profi módon járatják le önmagukat, ahogy arra senki más nem képes. :D
  • Komolytalan
    Html5 nem programozási nyelv. JS interpreter, olyan rajzolási képességekkel, amitől a flash 5 évvel ezelőtt is többet tudott. Flash és JAVA tárgykódú fordító, VMben futnak, de a JAVA általános fejlesző eszköz, a flash meg csak grafikus fejlesző eszköz. Szóval igen, ezek aztán tényleg egymás alternatívái. Kb mint a szekér, az autó, meg az utasszállító repülőgép.
  • Justil
    a java és a flash egyszerűen nem ugyanaz a kategória. a javafx esetleg az, ami vetélytársa lehetne a flashnek, de labdába sem rúghat, mert 1 kaki :)
  • Komolytalan
    Elmondom én neked JAVAval mi a baj:
    1. Messze nincs fenn annyi embernek, mint a flash
    2. Pontosan 4x annyiba kerül rajta a webes fejlesztés, mint flashben. Persze lehet benne mosógépet is programozni - mint minden általános fejlesztő eszközben - de egyszerűen túl általános ahhoz, hogy a flash mellett labdába rúgjon. Nincsenek beépített eszközei a grafikusoknak, animátoroknak, hogy csak egy olyan hátrányát említsem, ami rögtön megdobja a fejlesztés költségét.
  • Justil
    "olyan oldalra, meg ahol a menü flash, én nem megyek ( de általában senki se )"

általában senki se? :)))
    jó durván el vagy te tévedve barátom...a userek 99%-a azt sem tudja, hogy mi az a flash. őket rohadtul nem fogja érdekelni, hogy "miből" van a menü...
  • Solten
    Hm, inkabb belinkelem en is, akkor talan ertheto lesz; Szoval a mumus flash oldal:

• Oláh Herkules
    és ha írtak rá játékot? Max 1 perc és unalmassá válnak :D
  • Oláh Herkules
    igen, jól látod. Bizony 2x 20 az 40, és 2x 40 az 80 :)
    bár nemtudom hogy jön ez ide, elhiszem hogy tudsz szorozni.
    a lényeg
    vér 1 magos program (mint a fless), mint látható 1 mag fullra terhelt, másik kevésbé, és lám a windóz az egész procira 58%-os terheltséget ír. Ami kb azt jelenti hogy 1 mag 100% terhelés, második mag meg 8%...

Meglepő módon pedig ha egy 4 magos procinak 1 magját valami 100%-ra terhel, az az egész cpu-ra vetítve rendkívül meglepő módon 25%-os terhelést jelent...

A flash egyébként olyan mint sok játék. Annyi cpu erőforrást használ (persze csak 1 magot), amennyi van. Ha nem terheli semmi azt a magot akkor 100%-ot, ha valami már terheli 10%-ra akkor csak 90%-ot, a maradékot.
  • Sir Ny
    "Miért isteníti mindenki a flasht?"

Mert írtak rá egy rahedli játékot.

"Szeretném, ha már végre eltűnne, vagy legalább mérséklődne a használata játékokra."

Máshol nem is nagyon találsz flasht. A reklámokat le lehet tiltani, olyan oldalra, meg ahol a menü flash, én nem megyek ( de általában senki se ).
  • Solten
    Ooo.. mindket magot 20 es 40 kozott terheli kb akkor az 40 es 80 osszesen?? :DD
  • Oláh Herkules
    Igen a windóz ha 2 magnál azt írja 50% az azt jelenti hogy 1 mag 100% másik 0...
    kapcsold ki a prociterhelő programokat hogy még maradjon a flashnek szabad proci idő, úgy kihasználja és meglesz az az 50% :D
  • Utokverek
    Miért isteníti mindenki a flasht?

Soha nem tartottam egy jó nyelvnek, sem programozás, sem erőforrás-kihasználás terén, miközben vannak alternatívái, pl java vagy html5+js.

Szeretném, ha már végre eltűnne, vagy legalább mérséklődne a használata játékokra.

Banki beléptetőnek használni meg NC....
  • Solten
    100? A notim CPU-jat 20-40% kozott terheli...
  • Sir Ny
    "lehet hőbörögni a fless ellen, de sajnos máig nem született olyan egységes és multiplatform programnyelv széles-e világban mint a fless"

ööö... java?
  • Katlan
    Mindenesetre engem zavar a dolog, mert mind a két céget nagyra tartom!

Az Apple gépek nagyon jók, Steve Jobsnak pedig nem egyszerű karizmája van. Tetszik az OSX dizájnja és tudása is. Az Adobe is jó munkát végzett, a Photoshoppal és a Macromedia felvásárlásával is jó üzletet csinált.

Külön-külön mind a két cég nagyszerű dolgokat vitt véghez, és bár vannak hibák itt is és ott is, de elhanyagolhatóak a jó dolgokhoz képest. Lehet hogy fagyogat és bugzik a Flash a Macintoshon (nem tudom, nem teszteltem) de azért olyan rossz nem lehet, mint amilyennek Steve Jobs beállítja, mint ahogy az Apple termékek sem olyan rosszak, mint ahogy azt itt láthatjuk.

Az Adobe-nak -valószínűleg- csupán néhány hibajavítást kell majd kiadni az Apple verziókhoz, Steve Jobsnak pedig erősen el kellene kezdenie gondolkodni, hogy a engedélyezzenek, legalább valami Flash Lite verziót elfutni az iPhone-okon, de főleg az iPad-en !
  • Katlan
    láttam én már 4 magos gépet is lehalni a super mario miatt, mert "hozzáértő" , "diplomás", "okostojás" volt a gazdája...
    a másik véglet is ritka, mikor pentium-1-es gépen, 48 mega rammal és 166 Mhz-en, az XP hivatalos gépigénye alatt is elfut az alább közölt weblap, de hidd el drága barátom, az átlaglúzerek P2-es , összetrójaizott, és összeVÍRUSirtOZOTT gépén is elfut, nem véletlenül lett ott feltüntetve a gépigény... ugyhogy neked drága barátom, még sokat kell tanulnod, hogy felfejlődjél az átlaglúzer szintre...
  • Oláh Herkules
    ahhoz képest ez is lazán 100%-ra terhel 1 2,3 ghz magot, mint a többi flash oldal...