316
  • Match
    Ha valami csak nyers szöveget másol, az számomra (és szerintem) előny. Baromira idegesít az office és társaiban hogy átmásolnék egy szöveget, és megtartja az eredeti formátumát, ami az én általam írt doksiba tuti hogy nem illik bele. Nincs rá szükség, pláne egy telefonon, felesleges, mitöbb, előny ha nincs ilyen idegesítő hülye funkció.

Na bazzeg olyan lettem mint egy inverz apple fan.
  • Oláh Herkules
    Na vávává :D tudod mi az alkalmazás, processz, és szál közötti különbség?
    (mert lehet hogy csak rosszul írod és az egyik fele igaz lehet, bár a másik fele semmiképpen).

"A turbo boost meg arra való, hogy automatikusan állítja be egy vagy több mag órajelét egy- vagy többszálas alkalmazásokhoz, csakhogy ezt jobb helyeken a processzek átszervezésével hatékonyabban megoldják már évtizedek óta (lásd nagygépes rendszerek, Unixok)."

A turbo boost arra való, hogy a még gyakorta előforduló EGY szálú programoknál annak a magnak az órajelét megnövelje amin az a szál fut, hiszen másik magot nem tud úgysem kihasználni. (pl a játékok nagy része). De az tök mindegy milyen os, EGY szálú programot az soha az életben nem fog több magon párhuzamosan futtatni, csak akkor ha átprogramozzák többszálúra magát a programot. Szálakat, processzeket meg még sok évvel ezelőtti os-ek is simán elrendeznek jól a magok között, a win is...

Az hogy te mit mértél osx és win alatt nem érdekel senkit, ugyanis ezer féle egyéb különbség lehet a kettő között (driverek minősége, program os-re optimalizálása, olyan programok amik egyiken futnak és terhelik a gépet méréskor, a másikon meg nem tehát te nem hitelesen teszteltél), normális "hivatalosabb" hiteles teszterek, mindenre odafigyelős tesztjein ugyanolyan gépen nincs különbség normális programoknál(tudod ati nvidia kártyákat is úgy tesztelik hogy odaírják a játék mellé hogy nv támogatásával készült-e, mert bár az a konkrét játék gyorsabb, de mégsem feltétlenül valós viszont mutat)...

A vindóz alapvetően szar, de nem a proci használatban, hanem más dolgokban.
  • Ulkesh
    "de egész weblapot meg formázott szöveget copy-paste-elni olyan hasznos, hogy érvként tüntethető fel más megoldásokkal szemben…"

Tekintve, hogy a többi rendszerből kompletten hiányzik a formázott szöveg kezelése és a valamire is használható irodai alkalmazások (az Androidos Docs to Go-tól sírni tudnék olyan szar), valóban, ott felesleges ez a funkció :D
    Tudod, aki nem csak vagizásból vesz okostelefont és már kinőtt a csengőhangok és vicces videók haveri körben történő küldözgetéséből, annak ez komolyabb hiányosság.
  • Match
    Egy videofelvétel, vagy egy flash támogatás (pl firefox+flashblock kattintásos megoldással) felesleges soha nem használt funkció, de egész weblapot meg formázott szöveget copy-paste-elni olyan hasznos, hogy érvként tüntethető fel más megoldásokkal szemben...

...öööö, ok.

(Esetleg nem emelnéd ki az akkumulátortöltöttség százalékban való kijelzésének életbevágóan fontos szerepét a teljesen fölösleges bluetooth fileküldéssel szemben? A kedvemért, légyszi...)
  • narumon
    Néhány vicces és közkeletű dolog olyan emberektől akik állítólag iphonet használtak csak rájöttek hogy szar (ehhehhh :D)

- Nincs rajta jack csatlakozó nem lehet szabvány fülest rádugni...
    (no ebből rögtön lejön, hogy még a kezében sem volt)

- A weboldalak nagyrésze flash alapú így nem lehet megnézni őket
    (természetesen nem igaz, csak a reklámok flash alapúak a tisztán flash oldalaknak meg általában van nem flash változatuk)

- Nem lehet csengőhangokat felrakni
    (Má mé ne lehetne?)

- az appstoreban minden fizetős
    (kivéve ami nem, ami amúgy free az általában itt is free, ami máshol fizetős az általában itt is)

- Nem lehet egy kézzel használni a telefont, meg nagyítás meg ilyenek
    (természetesen működik az egyklikk, duplaklikk módszer zoomin zoomoutra)

- Nem lehet egyszerre netezni meg zenét hallgatni (vagy akár MSNezni)
    (ez a kedvencem mert ez rögtön kiderül, hogy megy tehát egy "tulajnak" ilyet állítani állati vicces :D)

- Nem lehet BT-n képeket küldeni
    (gyári appal valóban nem de erre van az email, ami könnyebb gyorsabb biztonságosabb, szárazabb érzés :D, jah hogy a fogadó telefon az lack of email kliens? na ez a fail)

Biztos tudnám még sorolni, de helyette megyek iszom egy kis Naturzitronet by Gösser :)
  • narumon
    Nah murphy :)
    Szóval ISMÉT BIZONYÍTOTTAD... sorry az elírásért.
  • narumon
    "Gerygrey, nagyon jo a video, duplan szivas az iphone-t tamogatoknak. Nem csak megy rendesen a flash a htc-s keszuleken, de a forumba belinkelt videot sem tudjak iphone-rol megnezni, mivel az ugye sehol sem kell. Peldaul ide sem kell, hiszen ha latnak az igazsagot, akkor serulne a vilagrol alkotott kepuk"

Köszönjük ismét nem bizonyítottad, hogy nem is láttál még iphonet közelről. Csak azt tudnám, hogy akkor minek fikázod. (gy.k.: Természetesen látszik a belinkelt video és meg is lehet nézni)
  • narumon
    Hehhe, csak most nézem, hogy a Desire multitouch nagyítás eléggé gány :)
    Na pont ezekről beszélek. (húzza a kezét a telefon meg 2mp múlva követi)
  • narumon
    "Persze ha megjelenik a teljesen folosleges flash vagy java tamogatas az iphone-okon is, akkor minden apple hivo azt fogja mondani, hogy ez a minimum es ennek mindenkeppen ott kell lennie,"

Az a néhány ember aki ezért visít azok biztos ezt mondják, de én még nem láttam olyat, hogy valamelyik (általatok csak apple hívőnek nevezett) emberke azt mondja hogy nem kell neki az MMS az utána arra verte volna, hogy végre van MMS. Amíg nem volt addig sem hiányzott, most hogy van így meg nem használom, de elképzelhető hogy van ember aki eddig ezért nem vett most meg ezért vett.
    Nekem még mindig szimpatikusabb az apple hozzáállása (nevezetesen ha sokan nyűglődnek valamiért akkor azt előbb utóbb megcsinálják ráadásul piacvezető szinten), mint pl a Nokia hozzáállása aki pontosan tudja hogy a Symbian egy szar de még mindig erőltetni, hogy a Nokia PC Connect nevű program olyan minőségű, hogy egy jobb érzésű programozó szégyelli miatta magát, még ha nem is ő csinálta, hogy kiad egy telefont úgy hogy a reklámban flawless élményt kínál a valóságban meg háromszor kell megnyomni egy gombot, hogy történjen valami, ha megy is egyből akkor lehet malmozni, hogy a kezelhetősége a béka segge alatt van. Köszönöm szépen ha egy ilyen telefon többet tudna mint az asztali pcm akkor sem kellene, mert a legfontosabb a felhasználói minőség és abban nagyon fos a legtöbb, innentől meg érdektelen hogy vane rajta flash, stb stb.
    Ha már Nokia akkor egy régebbi N nokia volt még nem is olyan régen itthon ami elvileg tudott flasht de minek amikor netezésre csak elméletben volt jó gyakorlatilag használhatatlan volt.
  • narumon
    Agreed!
  • Ulkesh
    " Se drm, se limitaciok."

OSX alatt hol van DRM és limitációk? Még az iTunes-ból is DRM mentes zenéket vehetsz..

"En ahhoz ragaszkodok, hogy az ember azt csinalhasson a keszulekevel amit akar."

No ilyet még nem találtak fel, minden hardvernek és OS-nek vannak korlátai amik között mozoghatsz.

"Erre jo a java is, ami tenyleg szabad"

Ja szabad benne mindaz ami nem tilos, vagy nem lehetetlen.
    Ha annyira szabad, akkor miért nem férsz hozzá közvetlenül a herdverhez alóla? :D

"es erre jo ha egy telefon nem zart es nem tilthato le tavolrol ha a keszitoje cenzurazni akar."

Melyik nem teszi ezt meg?
    Az Apple legalább csak a lehetőséget tartja fent erre, de az Google már törölt úgy alkalmazást, hogy a készülékekről is eltávolította, de ilyet az Amazon is tett az e-bookjaival már.

"A pelda nem jo, az az iphone alkalmazas gyakorlatilag egy rss olvasoval potolhato, ami szinte minden telefonban van manapsag."

Ez persze nem igaz, mert az RSS olvasó csak egy rövid kivonatot ad, és ha el akarod olvasni a teljes tartalmat akkor a sima weboldalt kel megnyitnod. Sem az RSS tartalom, sem az így kapott információ nem igazán a mobilon való teljesértékű információ fogyasztására való.

"A pelda arra alkalmas csak, hogy megmutassa, miert erdemes inkabb a nyilt szabvanyokat valasztani, mint az apple fele zart kertet."

A példa csak arra alkalmas, hogy lássuk, hogy nem egészen érted miről van szó.

"Megkérdezném, hogy a pénzedet, fontos adataidat, személyes dolgaidat egy bankra bíznád, ahol őrök vigyázzák egy páncélterem trezorjában, vagy egy pályaudvar forgalmas várótermében egy székre ledobva?
    Lehet, hogy azt a gondolkodást neked is el kellene kezdeni :)"

"A bankokra ugy bizza az ember az ertekeit, mint amennyire a goldman sachs-ra bizhatta.. ..A palyaudvari szek meg addig jo amig ott all az ember mellette"

Melyiknél van nagyobb esély arra, hogy elveszted az értékeidet?

"En ugy vagyok vele, hogy jobban megbizom abban amit en csinaltam"

???
    Vaohhh.
    Elmondanád, melyik mobil rendszer készítetted te? :D :D :D :D

"mint egy olyan termekben amibe bele sem lathat az ember a nelkul, hogy szet ne hack-elne."

Elmondanád melyik mobil rendszerbe látsz bele hack nélkül?

"Androidos telefonbol meg nekem szemely szerint a fejlesztoi valtozat a kedvencem (bash-el es gcc-vel egyutt)."

Akkor használd egészséggel a G1-edet, mert a többi nem az :D

"mivel van ra desktop bongeszo es az osszes linux-os alkalmazas is megy"

Hát ha ezt egy Maemo-s N900-ra írod, akkor szó nélkül hagynám, de Androidon ez enyhén vicces kijelentésnek tűnik.

"A windows adja a bonyolultabb feluletet, a macos-ben meg nincs ilyen, ott csak a kezdo van, mert mas ugyse hasznalja."

Ja, a Terminal, meg az X Window is kizárólag a kezdőknek van…

"Na ez volt a bonyolultabb disztribucio. Viszont a fejlesztoknek szant debian nevu disztribucio pont nem ilyen. Van egy csomagkezelo, ami felsorolja az osszes elerheto alkalmazast, kategoriakra bontva, majd ami tetszik azt bejeloli az ember x-el es megnyomja az install gombot."

Ez a marketing, a valóságban azért előveszi az ember a terminalt és kell némi parancsismeret is, mert nem minden van meg a csomagkezelőben ugyebár :D

"Az appstore az apple-nel ezt csak annyival egesziti ki, hogy ott fizetni is kell, mig a debian ingyenes."

Ja, kivéve, ha ingyenes alkalmazást töltesz le, amiből szintén van kismillió az App Store-ban (kb. naponta 2-300 kerül fel olyan ami ingyenes és legalább ennyi van akciózva ingyen a fizetős alkalmazásokból is).

"Mar van ilyen, nemreg mutattak be (iphone os4). Lesz multitask, felulet es minden, a regi hardvereken is. Ez nem technikai akadaly"

Nem.
    Első generációs iPhone-ra nem lesz 4.0 és a 3G nem kapja meg a multitaskot. A hardver (főleg a memória mérete) bizony akadály.

"Ezert is kap az uj iphone tobb fizikai gombot."

Nem kap. Pont annyi lesz rajta mint a mostanin.

"Gerygrey, nagyon jo a video, duplan szivas az iphone-t tamogatoknak. Nem csak megy rendesen a flash a htc-s keszuleken, de a forumba belinkelt videot sem tudjak iphone-rol megnezni, mivel az ugye sehol sem kell"

Fail.

"Persze ha megjelenik a teljesen folosleges flash vagy java tamogatas az iphone-okon is, akkor minden apple hivo azt fogja mondani"

hogy hol lehet kikapcsolni ezt a szart.

"Igy volt ez eloszor videofelvetellel"

Amit azóta sem használok :D

"aztan a vagolappal"

Amit bárki használhatott már évek óta (Clippy).

"a multitask-al is."

Amit szintén bárki használhat (Backgrounder).

"Az, hogy az elmult 5 evben ezeket mar minden normalis telefon tudta, meg a kozepkategoriasok is, igazabol nem zavarja oket."

Az ne zavarjon, hogy az iPhone copy/paste-ja picit jobban működik és többrétűbb, mint a konkures megoldások (illetve már nem, mert a Google okosan lemásolta a 2.1-es Androidban, bár egy egész weboldalt, vagy formázott szöveget az sem tud rendesen másolni, míg az iPhone igen). Illetve valamiért az a hiányolt multitask úgy tűnik mégsem olyan fontos, lásd WP7.
  • Ulkesh
    "Nem nevezném idióta dolognak, hogy egy érintéssel ki-be tudom kapcsolni a wifit és a bluetooth-ot"

SBSettingsel ezt egyszerűbb iPhone-on.

"látom az új e-mailjeimet, és tárcsázhatom a leggyakrabban hívott kontaktokat."

Azzal az erővel ahogy odascrollozol már el is indítottad az alkalmazást, semmivel sem vagy előrébb, csak felesleges csicsa.

"a négy hardveres gomb nekem nagyon kézreálló és hasznos dolog"

Engem rohadtul zavar, hogy a programokból kispórolják a vezérlést és mindenhez le kell nyúlni a gombokhoz, félkezes használatnál rohadtul kellemetlen és folyton attól fosik az ember, hogy kicsúszik a kezéből a készülék.

"Nekem nem kell 16 gigás class6 SDHC…"

Ez egyéni preferencia és nem is vitatom, de akkor az árát ne hasonlítsd olyanhoz, amiben eleve van 16 GB és a Class6-nál gyorsabb flash.

"míg ha 3GS-t vettem volna, akkor fölöslegesen megfizettettek volna velem egy rakás fölösleges gigabyte-ot."

Nem, mivel a 3GS-re vannak alkalmazások amikkel azt a területet meg lehet tölteni, ellenben a Desire-vel :D

"A múltkor még azt írtad, hogy 2 nap után eladtad, így a szavahihetőséged erősen kérdőjelessé vált számomra :)"

Nem mondtam semmi olyat ami nem igaz. Első körben annyira felbosszantott, hogy felraktam a Mobilaréna apróhirdetési részére és még aznap lecsaptak rá és elvitték. Egy héttel később meg vettem még egyet, mert amikor az elsőt vettem, akkor több helyen érdeklődtem, de nem mindenhonnan jött visszajelzés, viszont utólag kaptam egy olyan ajánlatot, amiért megérte venni még egyet (gondolom 90-ért te sem mondtál volna nemet rá, még akkor sem, ha különösebben nem vagy ráizgulva, de alapjában érdekel a rendszere ;)).
  • kvp
    ""Regen az apple is ilyen volt, legalabbis a macos9-ig a barki, barmit, barhogy elv ervenyesult. "
    Pontosabban, addig ez nem érvényesült, mert a MacOS9-ig eléggé zárt és limitált volt a rendszer. Te valahogy inverzben élsz látom :D"

Van classic macos-es gepem. Semmilyen zartsag nincs benne, egy teljesen atlagos win3.1-es szinvonalu rendszer. Se drm, se limitaciok. Amit tud azt tudja es barmelyik program vagy felhasznalo megtehet barmit. Oke, hogy limitalt, mivel os, tehat csak a keretet biztositja a tobbi programnak. Ezt valamiert mindenki elfeljetette. Egyebkent sd videot vagni nagyon jol lehetett vele, es erre mai is kepes lenne ha nem egy szekrenyben porosodna.

""A net nepszerusegenek oka pont abban van, hogy szabad"
    Gondolom sokan ezért ragaszkodnának egy zárt rendszerhez (flash) és nem a nyílt szabványokat támogatnák, mint az Apple. Értem én."

En ahhoz ragaszkodok, hogy az ember azt csinalhasson a keszulekevel amit akar. Erre jo a java is, ami tenyleg szabad (es meg open source is) es erre jo ha egy telefon nem zart es nem tilthato le tavolrol ha a keszitoje cenzurazni akar.

"Az apple jelenlegi celja nem titkolt modon az, hogy a sima weboldalakat is fizetos app rendszeru feluleten kinalja"
    Gondolom ezért olyan népszerűek iPhone-on az ingyenes tartalmat kínáló megoldások. Hogy te milyen okos vagy :D Az fel sem merül benned, hogy egy mobil méretű eszköz képernyőjén az információt nem egészen olyan formában a legkényelmesebb fogyasztani, mint egy 20"-os monitoron nézve? Hogy nem véletlenül készülnek adott oldalaknak mobil változatai, illetve egy alkalmazáson belül kényelmesen olvasható megoldásai is? No és ezek legtöbbször ingyenesek?"

A pelda nem jo, az az iphone alkalmazas gyakorlatilag egy rss olvasoval potolhato, ami szinte minden telefonban van manapsag. Es szabvanyos, es nem igenyel semmilyen fejlesztest egyik feltol sem, viszont szinte minden hiroldal tamogatja. A pelda arra alkalmas csak, hogy megmutassa, miert erdemes inkabb a nyilt szabvanyokat valasztani, mint az apple fele zart kertet.

"Megkérdezném, hogy a pénzedet, fontos adataidat, személyes dolgaidat egy bankra bíznád, ahol őrök vigyázzák egy páncélterem trezorjában, vagy egy pályaudvar forgalmas várótermében egy székre ledobva?
    Lehet, hogy azt a gondolkodást neked is el kellene kezdeni :)"

A bankokra ugy bizza az ember az ertekeit, mint amennyire a goldman sachs-ra bizhatta, aki kepes volt a sajat befektetoinek veszteseges reszvenyeket ajanlani, hogy utanna azok esesere jatszhasson. Igen, ezekben a bankokban tenyleg meg lehet bizni. Ilyen az osszes nagyvallalat is. A palyaudvari szek meg addig jo amig ott all az ember mellette, ami egy telefon eseten eleg valoszinu, mivel az ember zsebeben van. En ugy vagyok vele, hogy jobban megbizom abban amit en csinaltam, mint egy olyan termekben amibe bele sem lathat az ember a nelkul, hogy szet ne hack-elne. (igen van sajat tervezesu pc-m, sajat keszitesu nyomtatott aramkorokkel es meglepo modon mukodik is) Androidos telefonbol meg nekem szemely szerint a fejlesztoi valtozat a kedvencem (bash-el es gcc-vel egyutt). Video kimenettel mar szerintem hasznalhato lenne desktop replacement rendszerkent is, sot egy nagyobb kulso dokkolo kijelzovel tablet-kent is. (mivel van ra desktop bongeszo es az osszes linux-os alkalmazas is megy)

"En pont forditva latom mint te. Szerintem minden os-nek a bejelentkezeskor jo lenne ha lehetne valasztani egy beginner es egy advance ful kozul."

Igen, de ez az amigaos es a c64-es geos alatt volt meg utoljara. Mostanaban linux alatt inkabb kulon disztribucioba teszik az eltero verziokat. A windows adja a bonyolultabb feluletet, a macos-ben meg nincs ilyen, ott csak a kezdo van, mert mas ugyse hasznalja.

"Mert hosszu evek alatt hozzaszoktam a wondows filozofiahoz. Es amikor az egyik baratom megmutatdta hogy milyen szuper a linux akkor megremultem, mert az egyszeru install gomb helyett nekem forditgati, meg mittudomen mit kellett csinalni egy program feltelepiteseko."

Na ez volt a bonyolultabb disztribucio. Viszont a fejlesztoknek szant debian nevu disztribucio pont nem ilyen. Van egy csomagkezelo, ami felsorolja az osszes elerheto alkalmazast, kategoriakra bontva, majd ami tetszik azt bejeloli az ember x-el es megnyomja az install gombot. Ekkor ha normal halozati telepitesu volt a rendszer akkor letolti es felrakja az osszes programot es minden hozzajuk szukseges egyebb cuccot, es kategorizaltan berakja ikonokkal egyutt a programok menube. Az appstore az apple-nel ezt csak annyival egesziti ki, hogy ott fizetni is kell, mig a debian ingyenes. (es ha valaki akarja le lehet tolteni mindent par tucat dvd-re, hogy ne kelljen a net a telepiteshez)

"Egy elso felhasznalonak az iPhone os-et sokkal egyszerubb hasznalni. Talan meg az osx-et is."

Igen, egy -mint mondtam kimondottan fejlesztoknek keszult- debian is pont ilyen, csak persze ott a fejlesztok nem korlatoztak le a felhasznalot (mert az is ert hozza), tehat ha akar akkor barmikor belepiszkalhat barmibe es joreszt erre grafikus feluletet is adtak. Macos alatt ezek a dolgok el vannak dugva parncssorba, csak a legtobb felhasznalo azt soha nem latja, ami linux alatt is viszonylag konnyen megoldhato, ha valaki nem akarja piszkalni a gepet. Pl. en a munkahelyemen harom gepen is linux-ot hasznalok, egyet fejlesztesre, egyet a ceges levelezesre es adminisztraciora es egyet az internethez. Az internetes es a ceges gepen soha sincs szuksegem a grafikus felulet ala menni, gyakorlatilag csak desktop unix-kent hasznalom, bongeszovel, levelezoprogrammal es neha egy media lejatszoval. Az usb-s pendrive is ugyanugy mukodik mint a regi macos-eken vagy amigaos alatt a kulso meghajto, nem kell vele vacakolni. De azert az apple volt az egyetlen ceg, aki tobb evtizedig hasznalt egy gombos egeret, amikor mar a xerox alto-nak is 3 gombos egere volt 1973-ban!

"Ok hogy korlatozott, de ha megkapod a kedved akkor szivesen at alsz linux, windows vagy egy masik os-re. Amugy nekem jobban tetszik ha csak egy app megy ahelyett, hogy egy felulet ezerrel leterhelve egy mobil eszkozon. Ha a kesobb jobb tejesitmenyu lesz a vas akkor biztos hogy majd lesz valami jo update."

Mar van ilyen, nemreg mutattak be (iphone os4). Lesz multitask, felulet es minden, a regi hardvereken is. Ez nem technikai akadaly, mert az ipod funkcio most is multitask-ban fut, kozos felulettel, csak a fejesztok egy reszenek van letiltva, de valojaban ott van az egesz mar most is benne, csak az apple-osok nem engedik azt hasznalni. Nyar kozepetol meg igen, es a miertre igazabol semmi valasz, csak a piaci nyomas miatt kell valamit csinalniuk. Ezert is kap az uj iphone tobb fizikai gombot. Mert azokra ugyebar semmi szukseg.

Gerygrey, nagyon jo a video, duplan szivas az iphone-t tamogatoknak. Nem csak megy rendesen a flash a htc-s keszuleken, de a forumba belinkelt videot sem tudjak iphone-rol megnezni, mivel az ugye sehol sem kell. Peldaul ide sem kell, hiszen ha latnak az igazsagot, akkor serulne a vilagrol alkotott kepuk.

Persze ha megjelenik a teljesen folosleges flash vagy java tamogatas az iphone-okon is, akkor minden apple hivo azt fogja mondani, hogy ez a minimum es ennek mindenkeppen ott kell lennie, hogy telefonnak hivhassak a keszuleket. Igy volt ez eloszor videofelvetellel, aztan a vagolappal es igy lesz a 3g-s chat kameraval es a multitask-al is. Az, hogy az elmult 5 evben ezeket mar minden normalis telefon tudta, meg a kozepkategoriasok is, igazabol nem zavarja oket. Vicces, csak azert aggaszto, mert sok apple hivovel (azert az osszes felhasznalo nem az) beszelve, ilyeszto vilagkepuk van. (irl, azaz nem forumos emberekrol beszelek) Gyakorlatilag a multikulturalis kozmopolita konzumerizmus tipikus peldai, amit itthon a politologusok birka fogyasztonak szoktak hivni. Ez is egy lehetseges ertekrend, de nekem valahogy nagyon nem jon be.
  • Gerygrey
    Mármint lehet idióta widgetekkel telerakni a képernyőt, ez nem igazán előny.

Nem nevezném idióta dolognak, hogy egy érintéssel ki-be tudom kapcsolni a wifit és a bluetooth-ot, látom az új e-mailjeimet, és tárcsázhatom a leggyakrabban hívott kontaktokat. És a widgetek csak egy dolog, de a négy hardveres gomb nekem nagyon kézreálló és hasznos dolog, szar lenne ha csak a ház lenne meg belőlük.

Most is 129.900 Ft + 30 eFt (16 GB Class6 SDHC), így 20 rugóval olcsóbb, mint a 3GS

Nekem nem kell 16 gigás class6 SDHC, teljesen elég mobilra 8 giga tárhely (3GS-ből miért nincs ekkora?) és a class4 10MB/s írás-olvasási sebessége is tökéletesen megfelel. Van egy class4 8 gigás micro SDHC kártyám, meg adtak a Desire-höz egy 4 gigásat, így nem kellett erre költenem, míg ha 3GS-t vettem volna, akkor fölöslegesen megfizettettek volna velem egy rakás fölösleges gigabyte-ot.

megnyugtatlak, hogy 1 hete én is használok Desire-t,

A múltkor még azt írtad, hogy 2 nap után eladtad, így a szavahihetőséged erősen kérdőjelessé vált számomra :)
  • Ulkesh
    "HTC Desire. Két napja vagyok boldog tulajdonosa a HTC új androidos csúcskészülékének, amely nagyságrendekkel jobban kezelhető és személyreszabhatóbb a Sense UI mint az iPhone"

Mármint lehet idióta widgetekkel telerakni a képernyőt, ez nem igazán előny. A kezelhetőséget meg hagyjuk, mert a gyorsabb hardver ellenére lassabb, akadozósabb a felület, a menü meg jóval kuszább. A kemény 140 MB-nyi tárterületről nem is beszélve, ami összesen adott arra, hogy alkalmazásokat telepíts. IPhone-on egyetlen játék nagyobb, mint a Desire teljes szabad programterülete.

"egy hajszálnyival a böngészője is gyorsabb"

Tekintve, hogy majd kétszer gyorsabb processzor dolgozik benne ez hajszál igencsak szánalmas.

"ráadásul lényegesen olcsóbb gyárilag hálózatfüggetlen készülékként."

Most már, pár napja nem volt sokkal olcsóbb.
    Most is 129.900 Ft + 30 eFt (16 GB Class6 SDHC), így 20 rugóval olcsóbb, mint a 3GS, de pár napja még 149.900 Ft volt a hivatalos ára. Az más kérdés, hogy sok embernek a rengeteg plusz alkalmazás amit iPhone-ra megkap, míg Androidra nem, megéri azt a 20 rugót.

Nyugodtan cáfolhatsz ha gondolod, de megnyugtatlak, hogy 1 hete én is használok Desire-t, szóval első kézből tapasztalom, hogy mire képes és mire nem.
  • narumon
    "HTC Desire. Két napja vagyok boldog tulajdonosa a HTC új androidos csúcskészülékének, amely nagyságrendekkel jobban kezelhető és személyreszabhatóbb a Sense UI mint az iPhone, egy hajszálnyival a böngészője is gyorsabb, ráadásul lényegesen olcsóbb gyárilag hálózatfüggetlen készülékként. Csak szegény Desire tizedannyi sajtófelületet nem kap, mint az ájfón..."

A HTC Desire az most jelent meg tehát egy zsírúj telefont hasonlítunk most egy bőven 1 éves iphonehoz (ha a 3GS-t nézzük), majd a most nyáron kijövő új iphone-al hasonlítsuk össze. Szerintem egyébként HTC-nek elég jó a reklámja én pl többet találkozok vele mint iphoneal (persze ha belevesszük, hogy hány iphone fikázó forum van akkor már nem :D). Mondjuk én pl most cseréltem a 3G-t 3GS-re (lejárt az előző hűség igy végül is majdnem ingyen volt), ezzel megint el leszek 2 évet, majd akkor megnézem mire lehet cserélni.

"Amúgy kit érdekel az enkilencvenöt? A Nokia egy teljesen középszerű gyártó, annál tényleg jobb az iPhone."

Na látod látod! Ezért érdekes ez a kérdés, mert amikor az N95 megjelent akkor ugyanitt SG-n emberek hada magyarázta, hogy az mennyivel királyabb. Ezért érdekes ha már a fikázók is írnak típust mert hirtelen már ők sem értenek egyet.
    Egy dolgot felejt el ugyanis mindenki (tisztelet a kivételnek), olyan, hogy tökéletes telefon (vagy tökéletes termék) NINCS. Olyan van ami nekem a legjobban megfelel, és ez szerintem mindenkinek más és más, ezért oktalan az egész vita meg fika; aki csak telefonálni akar annak jó egy 10e forintos telefon is, aki saját programját akarja futtatni a telón (megjegyzen iphoneon is lehet jailbreak után), az ne vegyen iphonet, aki bluetoothal irányítja a buditetőt is, és minden pillanatban BT-n keresztül oszt meg képeket zenéket, az megint ne vegyen iphonet, de ezek miatt ez még nem lesz szar telefon, más egyéb dolgokban (ami esetleg nekem fontosabb mint a felsoroltak) fényéveket ver amazokra a telefonokra.
    Nem hiszem, hogy bárkinek is meg kéne magyaráznia, hogy kinek mi a jó, és én csak ezért szállok be minden esetben ezekbe a vitákba. Aki kijelenti hogy az iphone szar (sajnos sokan úgy, hogy a beírásukból kiderül, hogy nem használtak még), az gyakorlatilag megpróbálja kivetíteni a saját preferenciáját, amivel még nincs is gond, de amikor azt gondolja, hogy az az egyetlen üdvözítő út, na azzal van gond. Ebből voltak szép kis keresztes hadjáratok, és még most is ebből van a legtöbb gond a világon. Ezen kellene változtatni még akkor is ha most csak egy telefonról van szó.
  • narumon
    "Ahogy elkezd rá mindenki fejleszteni lesz egy csomó elérhető app és egyik sem fog normálisan működni"

vagy winmo telefon. Egyszer volt olyanom, komolyan mondom soha többet. Kb mint egy asztali oprendszer. x program után már lassú szar, ráadásul felraktál egy bugos progit az egész gépet leölte. Ebből lett elegem, ez iphonenál egyszerűen NEM fordulhat elő. Akinek a szopás kell használja azt én nem mondom, hogy nem, de én winmos telefont nem akarok többet látni a közelemben. (bár az Ms is rájött hogy ez igy szarfos és most új alapokra helyezi a dolog, kiváncsi leszek mi sül ki belőle)
  • narumon
    "Hát rohadtul nem. Kábé hasonló színvonalú és kreativitású játékokat SE láttam még exében, mint flashban. valahogy az összes olyan játék-fejlesztő, akiben van egy kis kreativitás az flashban írja a játékát."

Huhh ez nálam pont fordítva van, én még nem láttam normális ingyenes flash játékot...
  • narumon
    Ezt most nem is minősítem az egész hozzászólásod az elejétől a végéig egy jó nagy FAIL! (please mielőtt hülyeségeket írsz legalább nézz utána)
  • Gerygrey
    No komment:

• Gerygrey
    felbukkannak a nagy apple fikázó arcok akik mindig csak a fikáig jutnak SOHA SENKI nem tudott még egy másik telefon alternativát mondani

HTC Desire. Két napja vagyok boldog tulajdonosa a HTC új androidos csúcskészülékének, amely nagyságrendekkel jobban kezelhető és személyreszabhatóbb a Sense UI mint az iPhone, egy hajszálnyival a böngészője is gyorsabb, ráadásul lényegesen olcsóbb gyárilag hálózatfüggetlen készülékként. Csak szegény Desire tizedannyi sajtófelületet nem kap, mint az ájfón...

Amúgy kit érdekel az enkilencvenöt? A Nokia egy teljesen középszerű gyártó, annál tényleg jobb az iPhone.
  • narumon
    "Nalam a non plus ultra, hogy eleinte kepesek voltak letiltani a normal mp3 fajlok, meg az itunesbol megvett zeneknek is, a beallithatosagat csengohangnak. Embereknel az ilyenekre szoktak mondani, hogy ket forintert a kecsket is..."

Ez szerintem most is igy van,
    de csak azért mert mp4 a csengőhang. Igazán kemény korlátozás....

(Ismét egy hozzászóló aki nem látott nem használt iphonet csak mondja a saját baromságát....)
  • narumon
    "Nem lelkesedem a flash-es oldakert (kiveve a jatekokat, arra jo), viszont ha ma a weben rengeteg tartalom van flash-ben es ezt egy keszulek csak azert nem jatsza le, mert a keszito cegnek nem szimpatikus a dolog, akkor ezt enyhen szolva is szemet magatartasnak tartom."

Én mégegyszer leírom mert sok embernek nehéz egy kicsit a felfogása.
    Naponta használom az iphonet, netre is megyek vele, soha nem találkoztam még olyan oldallal ami nem jött volna be! Lehet itt dobálni a régi mac szimuláló oldalt meg mittoménmit, de még egy olyan oldalt nem mondtatok ahol ez tényleg gáz lenne, mert nézzük a tényeket:

1, Flash játék oldalak - eszembe sem jut ilyenre felmenni (egyébként itthon sem mert egy értelmes ingyenes flash gamét sem láttam még de ez mondjuk az én gondom és nem másé), mert ha játszani akarok egy kicsit akkor elinditom a játékot a telefonomról. Olyan mennyiségű és minőséű játék van iphonera, hogy egyszerűen eszébe sem jut az embernek, hogy abban a 10 percben mig játszani van ideje valami flashel szarakodjon!

2, Volt a múltkori threadnál is feldobva egy csomó flash alapú oldal, amit végigpróbálgattam és MINDEGYIK hibátlanul használható volt iphone alatt, volt olyan szarráflashelt oldal ami egyszerűen automatikusan a mobilváltozatot hozta be, szóval azért szétnézve a világban úgy látszik, hogy más igenis felkészült arra, hogy telefonról (régiről és modernről egyaránt) elérhető legyen az oldala.

3, Minden ilyen hozzászólásban felbukkannak a nagy apple fikázó arcok akik mindig csak a fikáig jutnak SOHA SENKI nem tudott még egy másik telefon alternativát mondani (gyorsan kiderül hogy az sem tud mindent, sőőőt). Jöttök / jönnek a 30e forintos telefon is tudja szöveggel, de a valóság az, hogy a sok itt forumon istenített telefon a külföldi tesztekben bizony bizony alulmarad az iphoneal szemben (mert általában mindig ez az etalon amihez hasonlítanak), olyan egyszerű dolgokban mint sebesség, felhasználhatóság, az érintőképernyők fossága miatt;

Tökéletes példa erre ez a video (egy időben mindenki azzal jött, hogy az N95 majd jól lemossa kevesebb pénzért több minden blabla bla):

N95 a valóság
  • Ulkesh
    Nekem nem, de ha gondolod segítek megkeresni a tiedet ;)
  • narumon
    Én nem értelek téged sem meg a legtöbb itt hozzászólót. Olyan oldalakat dobáltok fel, meg olyan teszteket nyomattok mintha az iphone lenne az egyetlen eszköz a lakásban.
    Én eddig tökéletesen tudtam rajta mindenféle webbel kapcsolatos dolgot intézni, és teljesen jól jön amikor nincs nálam más. Basszus de azért nem ezen internetezek nonstop!!!
    Nem tudom ki hogy van vele de nekem a munkahelyen van számítógépem (az előtt dolgozom) van egy netbookom ami mindig nálam van mert sokszor megyek ügyfelekhez és azon is dolgozom. Otthon van számítógépem megint csak, és ez az iphone felhasználók 99,9%-nak így van. Tehát nem az atyaúristent is azon akarja intézni.

Amit most nyomtok vitában az kb olyan, hogy felsorolhatnám, hogy itthon min nincs még flash pl. Szar Xbox360 mert nincs rajta flash és nem fut rajta mancika flashben írt játéka, szar a tévém is mert nem megy rajta a két pixelt jobbra tolok majd balra flash játék.... dobom is ki mindet.
  • slickboy
    Mondd öregem, mit röhögsz? :D Neked is elgurult a gyógyszer?:D:D:D
  • Ulkesh
    Ismét egy értelmes hozzászólást olvashattunk :D :D
  • Justil
    na megjött a hegyi troll baze :(
  • vlahol
    En pont forditva latom mint te. Szerintem minden os-nek a bejelentkezeskor jo lenne ha lehetne valasztani egy beginner es egy advance ful kozul.

Mert hosszu evek alatt hozzaszoktam a wondows filozofiahoz. Es amikor az egyik baratom megmutatdta hogy milyen szuper a linux akkor megremultem, mert az egyszeru install gomb helyett nekem forditgati, meg mittudomen mit kellett csinalni egy program feltelepiteseko.

Egy elso felhasznalonak az iPhone os-et sokkal egyszerubb hasznalni. Talan meg az osx-et is.

Ok hogy korlatozott, de ha megkapod a kedved akkor szivesen at alsz linux, windows vagy egy masik os-re.
    Amugy nekem jobban tetszik ha csak egy app megy ahelyett, hogy egy felulet ezerrel leterhelve egy mobil eszkozon.
    Ha a kesobb jobb tejesitmenyu lesz a vas akkor biztos hogy majd lesz valami jo update.
  • Ulkesh
    "A pc-k es ezen belul a regebbi microsoft termekek fo elonye es piacvezeto poziciojuk oka az volt, hogy a megvasarlas utan mindenki azt csinalt veluk amit akart, fuggetlenul a gyarto vagy az adott allam celjaitol. "

Mert egy Apple termék mellett rendőr áll és nem tehetsz vele azt amit akarsz :D Jajjjjjj

A PC azért terjedt el, mert az IBM nem látott benne sok fantáziát és megnyitotta a platformot, ezért boldog-boldogtalan gyárthatta azt. Semmi köze a felhasználókhoz, ez konkrétan a gyártói oldalról szólt.

"Regen az apple is ilyen volt, legalabbis a macos9-ig a barki, barmit, barhogy elv ervenyesult. "

Pontosabban, addig ez nem érvényesült, mert a MacOS9-ig eléggé zárt és limitált volt a rendszer. Te valahogy inverzben élsz látom :D

"Aztan elokerult Jobs es kitalalta, hogy olyan embereknek fogja arusitani a termeket, akik elvarjak, hogy helyettuk gondolkozzanak, amit o mindig is szeretett csinalni. "

És működött. AZ emberek 99%-a ugyanis nem informatikus és valójában tényleg a szabadságot kedveli. Nem tűri, hogy rákényszerítsenek olyat, amit nem akar (pl. megtanulni egy új szakmát azért, hogy elolvassa a leveleit :) ).
    Jobs visszatérte után az Apple a csőd széléről került vissza az élvonalba (per pillanat a világ 3. legértékesebb vállalata, megelőzve még a Microsoft-ot is /tegnapi hír/).

"A net nepszerusegenek oka pont abban van, hogy szabad"

Gondolom sokan ezért ragaszkodnának egy zárt rendszerhez (flash) és nem a nyílt szabványokat támogatnák, mint az Apple. Értem én.

"Az apple jelenlegi celja nem titkolt modon az, hogy a sima weboldalakat is fizetos app rendszeru feluleten kinalja"

Gondolom ezért olyan népszerűek iPhone-on az ingyenes tartalmat kínáló megoldások…. Hogy te milyen okos vagy :D
    Az fel sem merül benned, hogy egy mobil méretű eszköz képernyőjén az információt nem egészen olyan formában a legkényelmesebb fogyasztani, mint egy 20"-os monitoron nézve? Hogy nem véletlenül készülnek adott oldalaknak mobil változatai, illetve egy alkalmazáson belül kényelmesen olvasható megoldásai is? No és ezek legtöbbször ingyenesek? Pl.: http://itunes.apple.com/us/app/fn-hu/id340203293?mt=8 http://itunes.apple.com/us/app/olcsobbat/id358507961?mt=8 http://itunes.apple.com/us/app/engadget/id347839246?mt=8 http://itunes.apple.com/us/app/nytimes/id284862083?mt=8

"de jelen esetben joval nagyobb felhasznaloi bazisrol van szo es a legtobb iphone tulajdonos azok kozzul kerul ki, akik az apple nelkul soha nem rendelkeztek volna online hozzaferessel, mert bonyolultabb vagy szabadabb termekek haszalatat nem tudtak vagy nem akartak volna elsajatitani."

Az iPhone előtt is volt böngésző a készülékekben és létezett mobil internet is. Valamiért mégis a mai napig az iPhone a vezető a mobiltelefonos internethasználatban. Egész egyszerűen azért, mert még flash nélkül is a legjobban használható megoldást adják az emberek kezébe, amit valóban lehet netezésre használni.

"Van olyan embertipus akinek a diktatura jobban bejon mint a szabadsag, a rajongas jobban bejon mint a gondolkodas."

Van igazság abban amit az Apple-ről írsz, hogy profitorientáltak és ez is az ellenőrzés és zártság oka. Végül is egy nagyvállalat milyen legyen, ha nem profitorientált? DE a zártság a felhasználó érdeke is, ha eltekintünk a néha valóban értelmetlen cenzúrától, akkor az ellenőrzött, letesztelt programok a felhasználók biztonságát szolgálják. Nyugodtan letölthetsz akár több száz alkalmazást is a készülékedre, attól az nem fog lassulni, akadozni, az alkalmazások nem fognak összeakadni, nem fognak emelt díjas számokat hívni és SMS-eket küldeni stb.
    Megkérdezném, hogy a pénzedet, fontos adataidat, személyes dolgaidat egy bankra bíznád, ahol őrök vigyázzák egy páncélterem trezorjában, vagy egy pályaudvar forgalmas várótermében egy székre ledobva?
    Lehet, hogy azt a gondolkodást neked is el kellene kezdeni :)
  • Sir Ny
  • Ulkesh
    "Hát igen. Ez már valós probléma. Hogy fogok én az ipaden online bútortervezni meg lakberendezni?"

Valahogy így: http://itunes.apple.com/us/app/home-3d/id350292679?mt=8 :D
  • Ulkesh
    "Az elterjedseg miadt a filmes szolgaltatok nem akarnak csak ugy eldobni egy 50 millios kozonseget es elkezdik atkonvertalni a filmeiket ikutyuk altal nezheto formatumba.
    A desktop, laptop es mas gepeknek meg ugysem szamit mivel lejatszak eztis azt is. Ezert azt feltetelezem hogy a videok hosszutavon(ha az ikutyuk sikeresek lesznek) elhadjak a flash-t."

Ha el nem is hagyják, de megoldják a mobil platformon való nézhetőséget. Az összes nagyobb videómegosztó már rendelkezik iPhone-al is kompatibilis felülettel és formátummal.

Lehet védeni a flasht az elterjedtsége miatt, de egy mobil eszközön jelenleg nincs sok keresnivalója. Lehet példálózni az Androiddal, hogy ott van, mert valóban van. Csak éppen ilyenkor azt hallgatják el a példát emlegetők, hogy pl. egy 1 GHz-es Snapdragonnal szerelt készüléken egy flashes oldal jó 4-5 fps-el diavetít (pl. honfoglaló). Ezzel az erővel meg akár ne is legyen, hisz minek, ha nem használható?
  • Ulkesh
    "Az apple fanboyokról meg annyit, hogy itt az egyik képviselőjük megmagyarázta nekem hogy hülye vagyok, mert bizony a windows (7-sem), nem tudja a cpu magok között szétosztani a folyamatokat (tehát van 50 folyamat és mind az 1. magon megy szerinte), CSAK olyan folyamat mehet 2. magon ami többszálúan van megírva, és a program kezeli mert a vindóz ugye nem tudja :D
    És emellett még azt is elmondta hogy az osx olyan fejlett, hogy 1 szálú programot egyszerre több magon tudja futtatni (tehát hogy többszálúsítja) :)
    És az i7-es procikban lévő turbo boostot azért találták ki intelék, mert a vindóz ugye csak 1 magot tud terhelni."

Ismét ezen a baromságon lovagolsz úgy, hogy fingod nincs arról, hogy mit mondtam.
    No akkor még egyszer, adott egy alkalmazás ami több processzt futtat, a Windows az összes proceszt mivel egy alkalmazáshoz tartoznak jó eséllyel egy magra terheli rá, ha több programot futtatsz akkor azokat igen, el tudja osztani, de akkor sem tökéletesen egyenlíti ki a magok között a teljesítményt. Ezért fordulhat elő az a vicces dolog, hogy ugyanaz az alkalmazás akár 20-30%-al lassabban számol Windows 7-en, mint OSX-en. Lehet, hogy szerinted hülye vagyok, mert ez a véleményem, de amíg az általam használt alkalmazások amik több magot is tudnak használni OSX-en gyorsabban dolgoznak ugyanazon a hardveren, addig poénkodhatsz, velem nyugodtan, attól még egy hibásan működő konstrukciót védelmezel.

A turbo boost meg arra való, hogy automatikusan állítja be egy vagy több mag órajelét egy- vagy többszálas alkalmazásokhoz, csakhogy ezt jobb helyeken a processzek átszervezésével hatékonyabban megoldják már évtizedek óta (lásd nagygépes rendszerek, Unixok).
  • dirty dogg
    pont azért működnek jól az apple termékek mert nem kontárkodik bele mindenki. Ahogy elkezd rá mindenki fejleszteni lesz egy csomó elérhető app és egyik sem fog normálisan működni....lásd linux :(
  • Sir Ny
    Hallottál már arról a böngészőről, hogy Internet Explorer?

Nem tudom, hogy hogy lehet elérni apple app-okat iphone-n, de ha nekem egy divattervező honlap azt írná, hogy lépjek ki a böngészőből, keressem meg a 1321423 sorszámú appsot, és ott nézegetni a termékpalettát...
    Ez az egész max akkor életképes, ha app-okat is be lehet ágyazni weboldalakba. Azt meg, hogy a cuclimcc flashben, vagy aple app-ban jelenjen meg, azt egy javasript elágazás már el tudja dönteni.
  • Sir Ny
    Hát igen. Ez már valós probléma. Hogy fogok én az ipaden online bútortervezni meg lakberendezni? (megjegyzem a 3d köszöni szépen, nem igényli a flash-t, jól el van akár javascripttel is)
  • Sir Ny
    Hát rohadtul nem. Kábé hasonló színvonalú és kreativitású játékokat SE láttam még exében, mint flashban. valahogy az összes olyan játék-fejlesztő, akiben van egy kis kreativitás az flashban írja a játékát.
  • kvp
    "es most az iPhone 4.0 OS-sel behozza a 3. dolgot a reklamokat is. szoval akkor most mitol esel el?"

En nem neveznem olyan jo dolognak, vagy uj feature-nek, hogy reklamokat akar egy ceg az emberek nyakara nyomni. Viszont attol esik el egy atlag iphone user, hogy azt csinaljon a keszulekkel amit akar. Nem szeretem annyira a flash-t, de mukodik es hasznalom. Nem lelkesedem annyira a java-ert, de neha nagyon jol tud jonni, ezert ha kell fejlesztek is benne. Mindezek mellett meg az oskori t20-as ericsson telefonomon is futott sajat, c-ben irt kodom. (nem terjesztettem, nem toltotten fel a netre egy appstore-ba, csak sajat hasznalatra keszult) Erre itt a telefonok uj generacioja, amit semmilyen modon nem lehet modositani es mindig azt csinalja amit a gyarto megadott es tobbnyire nem azt amit en szeretnek.

A pc-k es ezen belul a regebbi microsoft termekek fo elonye es piacvezeto poziciojuk oka az volt, hogy a megvasarlas utan mindenki azt csinalt veluk amit akart, fuggetlenul a gyarto vagy az adott allam celjaitol. Ezt hivjak szabadsagnak. Regen az apple is ilyen volt, legalabbis a macos9-ig a barki, barmit, barhogy elv ervenyesult. Aztan elokerult Jobs es kitalalta, hogy olyan embereknek fogja arusitani a termeket, akik elvarjak, hogy helyettuk gondolkozzanak, amit o mindig is szeretett csinalni. A jo marketing kampannyal elertek azt, hogy a ceg termekei nepszeruek lettek, a jozan logika ellenere, azaz inkabb azert mert pont ennek a hianyara epitettek a kampanyt. Ezek utan a ceg fogja magat es olyan dolgokat is cenzuraz amihez cegkent semmi koze es ha nem tudja cenzurazni, akkor inkabb letiltja. Mindezek utan a maradekert annyi penzt ker amennyit csak bir, azokert a funkciokert amiket meg eppen valamennyire meghagyott. Ha rajtuk mulna csak a fizet gomb lenne a kepernyo kozepen egyetlen funkciokent.

A net nepszerusegenek oka pont abban van, hogy szabad, tehat par egyszeru feluleten keresztul elerheto minden adat, lehetoleg 1 darab alkalmazason keresztul. Ehhez kepest az apple kitalalta, hogy mindenhez irnak egy application-t, azaz alkalmazast, tovabba megprobaljak ebbe az iranyba terelni a fejleszoket is. Jelenleg egy multimedias weboldal csak akkor hasznalhato ha van hozza applet, mert se java, se flash tamogatas nincs a rendszerukben. Az apple jelenlegi celja nem titkolt modon az, hogy a sima weboldalakat is fizetos app rendszeru feluleten kinalja, tehat az embereknek elo kelljen fizetniuk a weboldalakra is, mielott elolvashatnak oket. Ez a hozzaallas penzugyi alapon korlatozza az informaciohoz valo hozzaferest es lehetove teszi a cenzurat. Persze az apple felhasznalok jo reszenek ez jo, hiszen penzuk van, a cenzura nem zavarja oket es egyebkent sem akarnak olyan dolgokrol tudni amit nem tesznek elejuk. Ez is egy stategia, de en nem tartom tul jo otletnek.

"Jatekok teren meg egy uj platform mint amikor annak idejen bejott a ps3. Ott is mindenki sirt hogy mas es meg kell tanulni, dehat ez van."

Bar csak az lenne, mert ahogy mindenki (a processzorgyartot is beleertve) kihatralt a ps3 mogul, ugy tunne el az iphone platform is, de jelen esetben joval nagyobb felhasznaloi bazisrol van szo es a legtobb iphone tulajdonos azok kozzul kerul ki, akik az apple nelkul soha nem rendelkeztek volna online hozzaferessel, mert bonyolultabb vagy szabadabb termekek haszalatat nem tudtak vagy nem akartak volna elsajatitani. Van olyan embertipus akinek a diktatura jobban bejon mint a szabadsag, a rajongas jobban bejon mint a gondolkodas. Nekik tokeletes az apple szep uj vilaga.
  • Oláh Herkules
    Nem jó ellenpélda, minden egyes fade in-nél 20% procihasználatra ugrik, sima képváltásnál is. Ez sem hatékony, 1 kép megjelenítése flashen kívül még 10 %-ot sem igényel, úgy hogy az a kép jóval nagyobb méretű is.