Az LHC Atlas detektora megkezdte a versengést
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Egyébként a mondanivalóddal teljesen egyet tudok érteni, csak nem az én gondolatomra való reagálás, mert én nem azt mondtam - amibõl kiinultál - hogy "jaj istenem haldoklik a tudomány".
„[…] – a tiszta lelkiismeret zálogára a tudományban!” IV. ∮Bdl ≡ μ∑\'I+μεd/dt∫EdA » rotH ≡ J+∂D/∂t
Igen de akkor a fizikai világról sem tudunk semmilyen megállapítást tenni, csak a matematikai modell világról.
Ĥ|Ψ>≈iħ∂|Ψ>/∂t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!
Ĥ|Ψ>≈iħ∂|Ψ>/∂t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!
Hagyjuk már az ilyet, de most komolyan ennek mi értelme? A tudomány célja a világ megismerése. Attól még h csak eszközök segítségével kerülünk közelebb, és nem tudjuk teljesen elképzelni, csak példákkal attól még közelebb kerültünk az igazsághoz és ez a lényeg.
Egyébként is ez mindig is így volt amióta létezik tudomány, csak neked a rég felfedezett dolgok már triviálisak. Például 19.században amikor felfedezték a vezeték nélküli jeltovábbítást, ez annyira elképzelhetetlen dolog volt, mint most a speciális relativitáselmélet. Ha nem hiszed, járj utána. Hidd el, ha minden hétköznapi ember megtehetné, h fény-közeli sebességgel utazhatna, teljesen triviális dolog lenne számára és meg tudná érteni az idõ függését a sebességtõl.
Amit te leírtál azok érvek (bár jó érvek) a világegyetem anyagban és térben való végességére. Einstein óta azonban tudjuk, hogy térIDÕrõl kell beszélni, ha helyesen akarunk az univerzumra tekinteni, mármost:
a "végtelenség" az az idõbeni "végtelenséget" is magában foglalja...
Arra mi a bizonyíték, hogy idõben is véges?<#papakacsint>#papakacsint><#awink>#awink><#wink>#wink><#hehe>#hehe>
iSS!
1. Olbers paradoxon
Egyrészt az energiamegmaradás elve itt is érvényesül, és végtelen számú - végtelen ideje sugárzó - csillag energiája minden irányba egy bivalyerõs egyenletes sugárzást eredményezne - amit nem tapasztalunk egyetlen tartományban sem.
2. Galaxisok vöröseltolódása
3. Az elemek aránya, és térbeli eloszlása a Világegyetemben
4. A csillagok, égitestek kora
5. Mikrohullámú háttérsugárzás
6. Világegyetem térben homogén, és izotrop
... és még rengetett közvetett bizonyíték.
A paradoxon feloldható kellõen ritka megfelelõ szerkezetû világegyetemmel.
Ez kb olyan mint egy megfelelõ végtelen tagú összeg, ami eredménye véges.
pl.: 1 + 1/2 + 1/4 + 1/16 + ... = 2
Hiába áll végtelen számú elembõl a végeredmény véges.
Szóval a Olbers-paradoxon önmagában nem bizonyítja a világ végességét.
Az viszont érdekelne hogy az õsrobbanás elmélete összeegyeztethetõ-e a végtelen világegyetemmel.
De mondjuk ott az Olbers-paradoxon.
iSS!
Már régen eljutottunk oda. Éppen erre vannak a számítógépek. Tudom nem erre gondoltál.
Valamikor olvastam róla, hogy van egy holografikus univerzum elmélet is, ami szerint minden pont tartalmazza a teljes rendszerre vonatkozó információt így akkora információ menyiségrõl van, kis és nagy méretek felé elindulva is, ami felfoghatatlan,és lehetetlenné teszi a teljes megértést.
anyag=energia=információ
Hogy mi jelenti az emberi korlátot? Az ember tanul, és olyan dolgokat tud magában realizálni, amit érzékszervével megismer. Ha lenne mágneses érzékszervünk, bizonyára az elekromágneses hullámokat is jobban tudnánk abszolválni. Az, hogy olyan pici dolgokról van szó, amit az ember nem lát, nem tapasztal, nem tud mihez viszonyítani, sõt, a tapasztalatnak is ellentmond, csak hosszas tanulással érthetõ meg. De lesz egy pillanat, ami után nem marad más, csak a matematikai formalizmus.
„[…] – a tiszta lelkiismeret zálogára a tudományban!” IV. ∮Bdl ≡ μ∑\'I+μεd/dt∫EdA » rotH ≡ J+∂D/∂t
Na azért!<#eplus2>#eplus2>
Egyébként kissé filozófiai megközelítés a részecskékkel kapcsolatban, de a valaminek éppen az a lényege, hogy bármeddig is osztjuk kapunk valamit és ez ugyanúgy igaz a galaxisra, mint egy Higgs-bozonra (bár ezt még meg se találták)
iSS!
Az elõzõ cikkben közölt kiborg technika ezt is orvoslná... 😊
\"Az emberi faj legnagyobb hiányossága: képtelenek vagyunk felfogni az exponenciális függvényt.\" Albert A. Bartlett
Ez csak egy mondat amit szinte mindenre lehet mondani.
"Angol tudósok, terroristák keze, zsidó lobby." Ahogy ezeket is.
Nem a méret vagy energia határozza meg hogy milyen könnyen lehet õket érzékelni, hanem hogy kölcsönhatásba lép-e a detektorral. Egy neutrínót energiájától függetlenül szinte érzékelhetetlen.
W-bozon bomlásából keketkezik, a W-bozon pedig a Higgs-bozonból 😊
Más:
1. A Standard Modell által leírt, megjósolt részecskéket fedeztek fel eddig, ez nektek hol tûnik cáfolatnak?
2. Mindenre létezik egy egyszerû, ámde hibás válasz.
3. A húrelméet mellet elég sokan vannak még versenyben:
* Húrelmélet/Szuperhúrelmélet/M-elmélet
* Szupergravitáció
* AdS/CFT
* Wheeler-deWitt egyenlet
* Hurok kvantumgravitáció
* Euklideszi kvantumgravitáció
* Nemkommutatív geometriák
* Twistor elmélet
* Diszkrét Lorentzi kvantumgravitáció
* Akusztikus metrika és hasonló elméletek
* Folyamatfizika
* Calogero feltétel
Ezeknek az elméleteknek a célja a természetben fellelhetõ alapvetõ kölcsönhatások közül hármat leíró kvantummechanika és a negyedik kölcsönhatást, a gravitációt leíró általános relativitáselmélet egyesítése. Van egy közös pontjuk, bizonyítási eljárásban vannak, de még nincsenek bizonyítva. Egyébként a húrelmélet javított változatával is sok probléma van, nem valószínû hogy az lesz a befutó...
,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI
(abból kiindulva ha a W bozont érzékelik, nagyobb mint a Higgs bozon)
off: szerintem a részecskék a végtelenig bonthatók a Higgs bozon is csak egy méterkõ...
Szerintem, de lehet rosszul értelmezem a cikket..
iSS!
púúúúú
De hogy a cikkhez is hozzászóljak: Csak így tovább! Hajrá tudomány.
Teppik Amon, Dzsel-völgy, Piramisok
,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI
\"Az emberi faj legnagyobb hiányossága: képtelenek vagyunk felfogni az exponenciális függvényt.\" Albert A. Bartlett