74
-
#34 A halálcsillagot is ő lőtte le...
Képet adj, vagy meg se történt! :D -
gosub #33 Szerintem nem ahogy így utána néztem. Az mintha csak egy terv lenne. Ez meg valóságban bombáz is. Nem épp egy stratégiai bombázó, inkább csak arra gondoltam, hogy kipróbálhatnák, de azt is olvastam valahol, hogy tényleg féltik, mint Hitler a Bismarckot és a Tirpitzt. -
#32 jah elfogót kellett volna írnom :)
-
#31 hajaj, nagyon benéztem :D JDAM okat hordozhat igazad van, SDB-t most láttam elősször. de látom wikin mással is kísérleteztek pl GBU val.
De nem lehet az hogy az F-22A csak vadász, és az FB-22 a vadászbombázó? -
gosub #30 mármint 250, 500, 1000 fontos bombák -
gosub #29 wiki F-22 Meg olyat is olvastam, hogy 250 500 fontos intelligens bombákat is hordozhat. Persze az igaz, hogy elsősorban a légi fölény kiharcolása a célja. De amúgy itt egy videó, hogy bombádzik egy SDB-vel F-22 bomb -
#28 "Mellesleg egy F-16-ost is lelőtt."
Meg egy B-2 -est amiről máig nagy kuss van, és a lezuhanása helyén (Szerb-Bosnyák határ Bosznia oldal) ma egy tó van. Na ez volt a nagy skalp! -
lekvároshurka #27 Elkapó vadász xD itt már sirtam a nevetéstöl :) elkapó az..... -
#26 Azért nem minden lokátor működik olyan alacsony frekvencián, hogy lássák a lopakodót. Az ilyen radarok ráadásul elég pontatlanok is. Mostanában fejlesztenek csak az oroszok/ukránok direkt lopakodó elleni radarokat számítógépes jelfeldolgozással, miegymással, ez 30 éve még nem volt ilyen.
A lopakodók a vezetési pontokat, vagy épp a távolfelderítő radarokat támadták volna, amivel gyakorlatilag megbénítják az orosz katonai vezetést, amíg az első rakétákkal megsemmisítik az atomütőerő jelentős részét. -
#25 Pár hónappal ezelőtt az Aranysasban volt róla egy cikk, valószínűleg még lejjebb vitte a frekvenciát, növelte a hullámhosszt, vagy a szűrésen alakíthatott valamit.
Egyedül ő csinálta meg, és a többi parancsnok nem vette figyelembe, amit javasolt. A főnökei is lebaltázták, pl amikor jelezte, hogy baj lehet, hogy a tartalék rakétákat nem telepítik szét, hanem a központi bunkerben hagyják.
Azt mondták, jó lesz az ott, mert a bunker megvédi őket a támadástól. Az amcsik először azt lőtték szét!
Mellesleg egy F-16-ost is lelőtt. -
#24 azért rosszba kötöttél bele :) az f 35 a vadászbombázó ha úgy tetszik. de hivatalosan az f 35 több feladatos vadászgép, az f22 egy feladatos, ha úgy tetszik elkapó vadász. -
gosub #23 Akkor a 2. pontban leírtak miatt mi értelme a marha drága lopakodásnak a ruszkik ellen? Többé kevésbé a hidegháborúban az F-117 ellenük is lett kifejlesztve. -
tobi180 #22 Minden tiszteletem Dani Zoltáné, de azért az F-117 lelövése nem egy máig ismeretlen "kütyü" eredménye:
1. Az alacsony láthatóság nem minden hullámsávon működik, alapvetően a rep. gép.ek fedélzeti radarok illetve a lérak tűzvezető radarok hullámhosszára van optimalizálva.
2. Az orosz lérak rendszerek felderítő radarjai (pl. P-10, -12, -14, -18, Nyebo) a m-es hullámhosszon működnek, ahol a lopakodó vígan látható, már csak a rezonancia elve miatt is. Igaz, ugyanakkor, hogy aktív zavarral (ugye ismerős?) elnyomhatók.
3. Dani Zoltán ósdi orosz technikája gyárilag fel volt szerelve optikai (TV) rávezetéssel (vietnami háború hozadéka)
4. A feketére festett F-117 holdfényes időben világos felhőháttér előtt repült
5. A lelövés kivizsgálása során állítólag fény derült arra, hogy francia tisztek informálták a szerb vezetést az F-117 -k repülési menetrendjéről
Ezek után én valahogy nem hiszek titokzatos, közbeiktatott szerkezetekben. Bár elismerem, nagy skalp volt. -
gosub #21 LOL! "Az F–22 Raptor amerikai gyártású nehéz vadászbombázó, a világ első ötödik generációs harci repülőgépe." Akár bombázóként is kipróbálhatták volna Afganisztánban, Irakban. Már csak a bevethetőség kedvéért, de valszeg féltik! -
#20 A Grippen az 4. generációs akkor? Milyen 4. generációs gépek vannak még használatban a legnagyobb példányszámban? -
Redpaladin #19 Ahogy nézem a videot,elégé nehezére esik neki a felszállás. -
Krisztian5 #17 Kinézetre elég hasonló az F22 Raptorhoz. -
#16 Proto gépeken kezdetben sokszor nincs semmiféle festés kezdetben. Ez nem jelenti azt, hogy nincs radarabszorbens festésre lehetőség. Ez pusztán a fejlesztés egy fázisa amit látsz. -
#15 Nálam a Szu-47 a favorit:
-
#14 Itt egy jó kis videjó!
Amiből kiderül, hogy elég szép kis repülő ez, nem olyan, mint az origami-style amcsi lopogatók.
Másrészt ilyen apróságok azért még hiányoznak róla, mint radarsugár abszorbens festés.
Persze ez nem gáz, ha az oroszok előhúzzák a tarsolyukból az olyan csodafegyvert, mint a plasma-stealth technológia, amit már vagy 10 éve ígérnek.
-
ddt500 #13 Jó ha 2020-ban elkezdik gyártani. Arra jó lesz, hogy beindítsák az F-22 gyártósorát. Másra nem. -
osztmivan #12 LOLLER ROLLER
"Amikor 1999. március végén megkezdődtek a szövetségesek légicsapásai, a Belgrád védelméért felelős 250. dandár 3. zászlóalja ugyanazzal az orosz légvédelmi rakétarendszerrel volt felszerelve, mint a többi egység. Dani Zoltán - akkor még alezredesként - felhívta felettesei figyelmét, hogy némi átalakítással megoldható lenne, hogy radarjaikon észlelhetővé váljanak az addig láthatatlannak hitt amerikai lopakodók, és más, radarvédelmi rendszerrel ellátott harci repülők. „Akkor már évek óta nem fért a fejembe, miként lehetséges, hogy egy repülőgépet nem észlel a radar. Ahogy a szakirodalmat tanulmányoztuk az egyik kollégámmal, feltűnt, hogy maguk az amerikaiak is úgy fogalmaztak az F-117-essel, vagyis a lopakodóval kapcsolatban, hogy alacsony észlelhetőségű - vagyis nem láthatatlan! Arra gondoltam, hogy akkor ez csak amolyan reklámfogás lehet" - emlékszik vissza. Az újítást azonban - amelyről ma is csak annyit árul el, hogy egyszerű, pénzbe szinte alig kerül - nem engedélyezték a felettesei. Ezért saját egységénél próbálta ki, mondván, nem akar később élete végéig azon tépelődni, bevált volna-e az elképzelése, vagy nem.
„1999. március 27-én este 8 óra után jött a parancs, hogy kapcsoljuk be a radart. Bár tudtuk, hogy vannak gépek a levegőben, semmit sem láttunk a kijelzőn. Amikor viszont beiktattuk azt a kis változtatást, amit elterveztem, hirtelen feltűnt a cél. Miután befogtuk, kiadtam a tűzparancsot: két rakétát vezettünk rá, és levettük" -
#11 Nem nem merték, nincs mi ellen. Egyfeladatos vadászgép. Milyen lehetőség lett volna bevetni 2005 decembere óta? Afganisztán és Irak felett nincs ellenséges légitevékenység. -
#10 Nem volt még rá sehol szükség. -
gosub #9 Tudtommal az F-22-t még mindig nem merték élesben igazán használni, annyira drága és titkos fejlesztések vannak rajta, hogy nem megengedhető egynek is az elvesztése. Mire eljutnak odáig hogy bevetésen is részt vegyen talán ezt a Szuhoj T-50-t is sorozatban gyártják és meglehet a radartechnika is legyűri. -
#8 Én nem a gép berepülésében látom az igazi gondot, hanem a gyártásában. A jelenlegi nem hivatalos információk alapján a Szu-34 gyártását sem tudják megoldani abban az ütemben, ahogy 2007 végén kijelentették / elvárták. Persze 201x-ig még lehet gyúrni, de 2007 vége 2 éve volt és a Szu-34 elvileg nem akkora ugrás, mint PAK-FA.
Az orosz fejlesztő kapacitás mindig az ipar előtt járt. Nagyon ütős protó gépeket gyárottak, de az istennek se akar átszivárogni ez nagyobb számban exportált gép formájába. Ami gépet eladatak azok sem tisztán orosz gépek voltak, a Szu-30MKI gépekben sokhelyen bizony nem orosz cucc "ketyeg". -
vmiki88 #7 tetszik a gép -
Sidewinder #5 Az új radart egyébként tudtommal tavaly bemutatták>bele kell szerelni,tesztelni kell. -
Sidewinder #4 Videó a tesztről:
PAK-FA,Szergej Bogdan -
Sidewinder #3 Igen ez így van. Amíg az amik F-22-őt teszteltek akkor ütött be egy kisebb probléma keleten (megszűnt az ország),szóval nem nagyon értek rá a PAK-FA ra. A 90-es években indult a Szu-47 project és a MiG-1.44. A MiG gyorsan bukott, végül a Szu-47-est sem fogadták el. De a mai napig folymatosan repül. Több dolgot is tudtak tesztelni már a Szu-47-esen ami erre a gépre kerül. De a Szu-35BM-en is.Azon például a szupercirkáló hajtóművet próbálták ki sikresen,pont Szergej Bogdan berepülőpilóta repült hangsebesség felett forszázs nélkül,és valószínű ha azzal ment a cirkálás akkor a PAK-FA val is fog,mert abból láthatólag kevesebb dolog áll ki,köszönhetően a belső fegyvertérnek is például.Az oroszok azt mondják,hogy 3 éven be akarják fejezni a tesztelést. Szerintem ez kicsit túlzottan optimista hozzáállás,de talán megvalósítható. Talán. Ezt csak arra alapozom,hogy további prototípusok is beszállnak, meg voltak olyan dolgok amiket két másik Szuhoj típuson teszteltek. De majd meglátjuk mi lesz. -
#2 Nos bármennyire jó, vagy rossz gép (lesz) az F-22-vel, vagy az F-35-tel összehasonlítva, egy biztos, hogy kb. ugyan az a kategória. Amíg az F-22-őt a Japánoknak sem adták el, addig ezt a gépet valszeg majd mindenki megveheti, akinek van rá pénze.
Igaz, hogy 20 évvel az F-22 prototipusának első repülése után végzi el a szűzfelszállását, de valszeg nem kel 15-év amíg rendszerbe áll.
A Mig-29 "szegény" ember F-16-a, a Szu-27 pedig "szegény" ember F-15-e, ez pedig valszeg "szegény" ember F-22-je lesz. -
#1 vótmá