65
  • HADOPILUZER
    #65
    a témával kapcsolatban érdemes még megnézni a blogomat is
  • Magiszter
    #64
    Mint már írtam ez a HADOPI törvény megöli az internetet, ha tényleg bevezetik mindenhol. Vagy ha meg nem is öli, de a lelassítja annak fejlődését/fejlesztését.
    De az Üres DVD-k piacát fel fogja lendíteni az tuti. 1 bátor ember letölti, vagy valami belsős a HADOPI hivatalban, kiírja 6000 példányban és megy árusítani valahova. :D
  • Justis
    #63
    "Ha te nem tudod hogy a "Bögyös.Macák.DVDRip.Xvid-KUKAC.AVI - 750Mb" mit takar attől még megsértetted a törvényt a letöltésével."

    Azt nyilván te is érzed, hogy ennek az lenne a következménye, hogy az ember előbb-utóbb semmit nem tölt le a netről, amit nem ő töltött fel előzőleg oda, mert mi van, ha illegális és lekapcsolják érte a netről. N, ez télleg megölné az internetet.
  • Magiszter
    #62
    Már rég rá kellett volna jönnöd: A tudatlanság bűn. Ha te nem tudod hogy a "Bögyös.Macák.DVDRip.Xvid-KUKAC.AVI - 750Mb" mit takar attől még megsértetted a törvényt a letöltésével. Erről eszembe jutott egy kérdés:
    Ha csinálok itthon egy filmet a kertben saját HD videókamerával, amit elnevezek mondjuk Avatar 2-nek, legyen mondjuk 4,5Gb és DVD-re kiírom, majd később onnan lerippelem és azt mondom legyen: Avatar.2.DVDRip.DivX.AC3-Magiszter.avi és teszem azt ezt feltöltöm a munkahelyi fájlszerverre és itthon FTP-vel lehúzom. Akkor ha kuksizzák a forgalmam látják hogy amit tölök az biztos illegális tartalom és máris beírnak a fekete listára. Akkor utána nekem kell bizonyítanom hogy ezt én csináltam és ezért én azt teszek vele amit csak akarok? Illetve utána beperelhetem őket hogy illegálisan töltötték le tőlem az én jogvédett tartalmamat? Elvégre én nem engedtem meg nekik hogy az én szellemi javaimat megnézhessék ők.
  • Justis
    #61
    "Ha Torrent Véristván feltölti az Avatar.Xvid.CAM.HunDub.avi nevű fájlt az internetre, valószínűleg nincs rá engedélye"

    "valószínűleg"... és mielőtt letöltöm, a tv szerint köteles vagyok megbizonyosodni erről? Az nem lenne fair, hiszen nekem nincs rá eszközöm. Ha viszont erre nem kötelez, nem meszelhet el, hiszen nem bizonyítható, hogy rosszhiszemű voltam.
  • Justis
    #60
    Hogy lehet ezt a törvényt végrehajtani?

    1) Ha letölt az ember olyan jogvédett cédét mp3-ban, amleyet amúgy már megvett boltban korábban (csak mondjuk lusta vagyok begrebbelni/betömöríteni, vagy ne adj' Isten nem tudom, hogy hogyan kell, vagy nem lehet a másolásvédelem miatt), azzal nem sért törvényt, nem? A jogszabály mégis elmeszeli.

    2) Ha az ember letölt egy fájlt a neve alapján, mert érdekesnek tűnik, nem tudván, hogy illegális tartalmat rejt, akkor is elmeszelik? A bizonyítás terhe ua rajta van, de ilyen esetben hogy bizonyítható a jóhiszeműség?

    3) Hogyan kezeli a törvény a több fájlba szétszedett illegális tartalmat? Az összesnek a letöltése jogsértő, vagy a jogsértéshez elég, ha csak egy részét szedi le az ember?
  • B0nFire
    #59
    Az átlagos mozgású HD videó szaggatás nélkül jön a YouTube-ról 2 Mbites nettel! Akadozás csak olyanoknál van, mint a film trailerek, amelyekben sok gyors mozgás, sok hirtelen vágás és váltás van (+ hangeffektek garmadája ezerrel – az is sok-sok bit ám). Normál szimpla videókat – mondjuk oktatóanyagot (ezt szoktam leggyakrabban) – nyugodtan lehet nézni HD-ben 2 Mbittel is.

    8-10-12 Mbit olyan háztartásokba kell, ahol több gép csatlakozik ugyanarra a hálózatra, mondjuk routerrel, és el van osztva a sávszél. Apu HD poreszra recskázik, vízfejű Józsika a WoWot tolja, anyu meg esetleg dolgozna, ha lenne még elég sávszél. Az olyanoknál, mint nekem, aki egyedül élek, és használom az internetet, egyelőre megfelel a 2 Mbit is. Ami filmre kíváncsi vagyok, az lejön ezen is egy óra alatt torrenten. Persze az FTP az más tészta, ott eleve be van korlátozva a letöltési sebesség. Torrenten 220-250 kbps-al töltöm a filmet. Nem orrba-szájba, csak ami érdekel. Mitt'omén, havonta egyet. Csak be kell állítani normálisan a torrent klienst. No meg persze olyan szolgáltató kell, ami nem fékezi be a p2p-t.
  • Magiszter
    #58
    Aha. De pont ez benne az érdekes. Nekünk most 8 megabites a netünk. Eddig 3 volt de ugye az kevés ha megkívánok egy szaftos játékot pl. Viszont még a 2 megabit is bőven elég ahhoz hogy 2-3 ember nézegesse az oldalakat, meg a leveleket, esetleg youtube videókat. Éppen ezért ha most valaki fizet hazai viszonylatban 12 ezret egy 10 Mb-es netért hogy jöjjenek a filmek ezerrel, de megszüntetik ezt a lehetőséget, akkor váltani fog 2 megabitesre 3000 ezerért. Ez pedig a szolgáltatóknak szívás. Ismerek olyan embert akinek 30/20-as netje van és napi 80-100 gigát is fel tud tölteni torrenten. Neki pl csak ezért van ilyen netje mert gyorsan akarta javítani az arányokat itt-ott. Ha megszüntetik a torrentet tuti hogy ő is visszavált.
    Szóval tök jó ez a törvény, csak az internet szolgáltatóknak lesz rossz a bevételkiesés miatt. Viszont nem lesznek terheltek a hálózatok, nem kell majd fejleszteni őket, hogy gyorsabb legyen és lelassúl az IT fejlődés. Vissza mindenkinek az 56k-s betárcsázós netet! Ez az mikor a törvények állnak a fejlődés útjába. Hogy DJ Bubunak meg MC Konyaknak, akik gépzajt keltenek és ezt ők zenének gúnyolják, dőljön a pénz és jól éljenek...
    Remélem hogy nem lesz hosszú életű ez a dolog és a Google-Facebook-Yahoo meggyőzi az illetékeseket hogy felejtsék el ezt a hülyeséget.
  • Piel
    #57
    Minden hálózati eszköznek van egy MAC címe az IP címedtől függetlenül. A jól konfigurált szerver log fájlokba menti, ki mikor milyen IP használt. Ezért szolgáltató.
    Nem feltétlenül kell belenézni az adatforgalmadba, elegendő ha azt látják, (márpedig látják,) hogy az adatforgalmad le is fel is 10,20,30 ... GB-t. Ha figyelmeztetnek, akkor megmagyarázhatod. Ha mindenkit figyelmeztettek kétszer, mindenki kushadni fog és a szolgáltatónak lecsökken az adatforgalma. Ha valaki ezután is tolja ezerrel, akkor jön a feljelentés és a bíróság, bemutathatod a bíróságon a gépedet. megszakértőzik, hogy milyen illegális dolgokat találnak rajta, miket művelsz a géppel. Lehet magyarázkodni ...
  • Reg5
    #56
    "Egy újonan megjelenő játék (Xbox, PS3, PC) kb 16e forint."

    Konzolra igaz, PC-re nagyon nem. A drágább PC játékok 12k-val kezdenek, de egyre inkább ezek vannak kisebbségben. Többségük 7-8 ezerrel kezd de ez is lecsökken egy év alatt sokszor a felére.

    Magához a cikkhez meg annyit, hogy remélem itthon ezt nem vezetik be, különben a 120 meg 80 megás net értelmét veszti.
  • Magiszter
    #55
    Csak ebből tudod mi lesz? 95%-osan visszaesik az illegális tartalomletöltés és rá leszünk "kényszerítve" az alternatív megoldásra. Az gondolom az elején csábítóan alacsony árakkal és egyébb extrákkal (10 album után 1 film ingyenes) fog incselkedni, aztán szépen lassan visszakúsznak a magas árak ("ha ennyiért megveszik akkor 30 forinttal drágábban is meg fogják", "ha 30 forinttal drágábban is megveszik akkor 60 forinttal drágábban is meg fogják"...stb). És mivel az ember alapvetően birka ezért észre sem veszi, vagy nem foglalkozik vele. Aki meg foglalkozna az kisebbségbe szorul azzal meg a kiadók nem foglalkoznak.
    Amúgy engem igazából a magyar piac ami zavar. Mármint úgy hogy nálunk aránytalanúl magas áron adnak mindent, a fizetésekhez mérten. Pl a minimál bér én úgy tudom hogy 65e forint (3 éve még annyi volt :D ). Egy újonan megjelenő játék (Xbox, PS3, PC) kb 16e forint. Ez ha jól számolom 1/4-e a fizetésnek, ami szerintem bazisok. És szerintem egy olyan dolognak mint egy játék nem szabadna ennyibe kerülni mert ez már luxuscikknek van minősítve akkor. Kint külföldön is ennyi, illetve kicsit olcsóbb egy játék de ott 3x ennyit keresnek. Ha pedig a minimál bér 1/12-e akkor jobban is fogy mert nem megy luxusszámba. Tudom mehetek külföldre, akkor... de szóval lehet hogy a franciákra dől a lé és ennek ellenére töltik le a dolgokat náluk, de nálunk tuti hogy azért megy a letöltések 80%-a mert egyszerűen nincs pénz már a Drága Szellemi Javakra. (meg ugye könyvet is szivesebben veszek 5-6 ezerért mint egy műanyag lapot ami 1-2 év múlva magától is tönkre megy, míg a könyvet még az déunokáim is olvashatják ha szépen felteszem egy polcra.)
  • TPB
    #54
    Tom235:
    "Először is, mit gondolnak, hogy ezután mennyi net előfizetést fognak lemondani?"
    Szerintem nagyon keveset. Az emberek nemcsak illegálisan nézhetnek videót, hallgathatnak zenét, hanem legálisan is, és ahhoz is kell a szélessáv. Egyébként a netszolgáltatók bevételeit olyan nagyon nem féltem, ők éppen a zenék, videók, filmek forgalmából gazdagodtak meg, és itt az ideje, hogy ők is vállaljanak valamit.



  • TPB
    #53
    Magiszter: igen, éppen arra való ez a megoldás Franciaországban, hogy "Legyen szigorított ellenőrzés, de akkor ajánljanak valami olcsó, egyszerű és hatékony megoldást." Ott az állam úgy döntött: ad még egy esélyt a kiadóknak, tartalomszolgáltatóknak arra, hogy legyenek jó minőségű, ésszerű árú szolgáltatások. És ennek érdekében (és CSAKIS ennek érdekében) a fájlcserét megpróbálja visszaszorítani - nem börtönbüntetésekkel, hanem a fogyasztók tájékoztatásával és felszólításával.
  • rubidin
    #52
    ezek miről beszélnek egyáltalán? a torrent az full titkosítva mozog, ha betesznek a peerek és a seedek két pipát több millió embert főleg külföldi szervereken keresztül és külföldi, kamu trackerek alapján egyidejűleg megfigyelni pedig több mint lehetetlen, bármekkora orrú cionistáknak is. aki meg nagyon darázik, mert pl. hazai trackerről húz valamit az meg rákonfigol egy TOR proxy-t a socks-ra és benyalhatnak...

    Proxy configuration:

    Proxy type: SOCKS5

    Proxy address: 127.0.0.1

    Proxy port: 9050

    a TOR és a Vidalia letöltése :

    https://torproject.org

    Konfigolj fel TOR-relayt és TOR-exitet minél több helyre !... hogy így segítsd a TORt ülőket !
  • [HUN]FaTaL
    #51
    Persze hogy benne van a rendszerében. :)
  • Magiszter
    #50
    Fene véletlen rányomtam a mehetre (notebook-touchpad).

    Szumma: Legyen szigorított ellenőrzés, de akkor ajánljanak valami olcsó, egyszerű és hatékony megoldást. (én még mindig jobbnak tartanék egy kultúrális adó vagy hasonló dolgot, amit vonnak fizuból. Cserébe viszont senki nem ugat bele hogy én most mit és honnan szerzek be.)
  • Magiszter
    #49
    Nekem a kérdésem az volna hogy: Az én internet előfizetésemhez most DHCP jár. Ergó X időnként, minden bejelentkezésnél változik az IP címem. Akkor ha most letöltök valami csúnya dolgot, de az IP címem 2 perc múlva más, és megint letöltök valamit, aztán megint változik és így tovább... akkor hogy nézik hogy most a 16.34.56.49-es IP-jű felhasználó az kicsoda? Vagy a szolgáltató rendszerében benne van hogy: Gipsz Jakab - 2010.01.05 -22:32- 12.34.56.78 / Gipsz Jakab - 2010.01.05 - 22:33 - 23.45.67.89 ...stb.?
    A másik meg hogy én paranoiás fajta vagyok, tehát ha éppen torrentezek akkor is eröltetett titkosítással ki és bejövő ágon. Ergo csak akkor tudják meg hogy mi megy abban az adatfolyamban, ha feltörik. Na most ha 3 millió felhasználó torrentezik akkor melyik az a rendszer ami minden csomagot szépen feltör és kisilbizál hogy most mi a rák is van benne? A másik meg: Céges FTP szerverről nem egyszer mozgattam oda vissza 30-40-70 gigányi fájlt, jogvédett tartalmat (céges promó anyagok), hogy itthon a 4 magos csodagéppel vágjam meg, szerkesszem át, majd töltsem vissza a kész változatot. Ha megnézik a forgalmat és látják hogy én Gipsz Jakab 70 gigányi ITTDOLGOZOM Kft.-től származó anyagot abajgattam a vinyómra akkor máris küldik a drót-galambot hogy "Fejezdabba!"?
    Végszó: Oké legyen tartalomszűrés, oké legyen irreálisan nagy büntetés ha valaki nótórius visszaeső. De akkor egy DVD film legyen 300 forint, egy PC játék legyen 3000 forint, egy zenealbum legyen 1000 forint. Mert úgy hogy egy játék 12-15 ezer forintról indul, egy jobb zenecd 4-5000, és egy film is 2-3 ezernél kezdődik így egyszerűen nem veszem meg, hanem más alternatíva után nézek. Ha nem lesz más alternatíva akkor meg szimplán nem fog érdekelni. Akkor majd Pisti, Juli, Géza, Sára odaadja CD-n hogy "Pfú ezt nézd meg!". Pedig aránylag jól keresek, de inkább elmegyek abból a pénzből egy jót kajálni, veszek valami ruhát, elköltöm haverokkal itt-ott, vagy egyszerűen inkább félreteszem szűkösebb időkre.
    Apropó CD: Ha valaki most bejönne hogy mennyi illegális CD-DVD van nálam pofára esene mert egy sincs. Vannak a Céges, a Biztonsági Mentéses, meg a Gyári/Bolti CD-DVD-k. Mivel az utóbbi években ha letöltöttem valamit és megéztem/kipróbáltam azonnal ment rá a SHIFT-DELETE, illetve van erre egy külön progim (nem reklámozok.)

    Szumma: Legye
  • Throme
    #48
    "már az első tíz évben 1,7 milliárd font plusz bevételre tehet majd szert"
    Ezeket a számokat honnan veszik?? Mert hogy valós alapja nincs az tuti!
    Szerintem nagyot fognak koppanni!
    Mióta van házimozi cuccom nem is nagyon voltam moziban.

    Korlátozzanak amit akarnak, akkor sem fog észrevehetően megugrani a műsoros cd/dvd vásárlás..

    Viszont! Ezzel a lendülettel vegyék le de nagyon gyorsan a jogdíjat minden adathordozóról!! Bár az innen beszedett sarc is csökkenni fog, hogy korlátozzák az illegális tartalmakat.

    tom235: ezzel én is 1et értek! A második figyelmeztetés után (ha itt is bevezetik) rengetegen felmondják majd a netelőfizujukat és néznek vmi olcsóbb/kisebb sávszélességű megoldást.

    Feltörekvő zenészek/filmesek előtt a jövő, akik ingyenesen vagy nagyon olcsón teszik elérhetővé a produkciójukat.
  • tom235
    #47
    Több dolgot nem értek ebben az egészben.
    Először is, mit gondolnak, hogy ezután mennyi net előfizetést fognak lemondani? Nyílván senki nem azért fizet elő a 120mbites netre, hogy azon nézegesse az adóhivatal honlapját. Nyílván igencsak pórul fognak járni ezután a netszolgáltatók ellenben a szerzők és hiéna kiadóik nem fognak semmivel sem vagy csak alig jobban járni ezután, mivel aki warezol az általában nem azért teszi, mert bármikor ki tud csengetni egy egyszernézhetős hálivudi ócskaságért 6-7 ezer forintot.
    Másodszor, hogy tudják azt kideríteni egyáltalán, hogy valalaki másolt játékot, filmet vagy egyebet tölt le/fel? Több millió ember után fognak kémkedni? Ha igen miből gondolják, hogy nem lesz az első hét után valami megoldás/ kiskapu?
  • Gabe18
    #46
    Marhák ezek.
    Legalább újra beindul a feketepiac mint a kilencvenes években meg 2000 körül.Lehet menni piacokra meg kis maszekokhoz a filmért-zenéért.Akkor azért mentünk mert átlagembernek nem volt olyan internete hogy maga töltse,most majd azért mert nem merik letölteni.Igy maximum az ilyen eberek fognak jól meggazdagodni megint,akik ezeket árulják.
    Nem,majd gondolja hogy aki eddig töltött,az majd most megy tucatszám venni a DVD-ket,zenéket x-ezerért...
  • rubidin
    #45
    Az ASVA , az ACTA, meg a hadopi, és a hasonló kampósorrúak probálkoznak, mint a kutya... nem gond, lehet, de arra ne számítsanak, hogy majd beijedünk... igenis torrentezni fogunk és ha sokat pampognak , akkor mindenhol, mindig folyamatosan be fogjuk kapcsolni a titkosításokat is, és 25 fórumon publikálni fogom a szájbarágós leírását, hogy LAMMER ISTVÁN, azaz pistike is hogyan tudja megcsinálni azt nem egész 5 perc alatt...
  • rubidin
    #44
    egyéni szoc problémája , ha pénzért akarja árulni a cuccosát, akkor miért van csak annyi esze hogy felteszi az internetre ?

    ...egyrészt... másrészt itthon igenis fizetünk a jogdíjakért mivel minden adathordozóba bele van előre számítva - ami egyébként rohadt gusztustalan dolog - és én pont ezért előre megfontolt szándékkal SOHA nem veszek itthon adathordozót, vagy ha mégis, akkor elvből nem veszek zárjegyes CD-t, hanem a kínaitól a "gurigás ARITÁ-t" stb...

    van egy mondás amit mindig , a "nagy"-ok szoktak mondani:

    "A pénztártól való távozás után reklamációt NEM fogadunk el"

    Most aztán pampoghatnak, hogy így a net meg úgy, de mi letöltők, torrentezők, kalózok, gójok, emberek, stbb.. vastagon beleszarunk !
  • Exen
    #43
    TPB így már én is egyetértek a gondolataiddal, csak annyit fűznék hozzájuk, hogy talán egy épeszű megoldás serkentőbben hatna a tartalom legális megszerzésére, mint a tíltás, és sokkal kényelmesebb megoldás lenne.

    A kiadókról csak annyit, hogy jó munkát végeznek ha a saját és az előadók szemszögéből nézzük, de akkor lenne igazán jó, ha ezen az általunk áhított épeszűbb megoldást keresnék.

    S továbbra sem tetszik a jogdíjak irreálisan sok évig fenmaradó hatálya.
  • TPB
    #42
    Exen, én viszont egyetértek veled :)

    A cél az, hogy senki ne töltsön semmi illegálisat, mert megkaphatja azt teljesen elfogadható áron. Csak ez nem megy anélkül, hogy valamilyen szinten vissza ne szorítanák a fájlcserét. Ne börtönbüntetéssel, ne kézlevágással, hanem a lehető legenyhébb eszközzel (felszólítás, stb.)

    De abban maximálisan egyetértek veled, hogy ezzel párhuzamosan ki kell alakulnia az ésszerű árú, jó minőségű legális szolgáltatásoknak. Különben semmit nem ér az egész.

    Ami pedig a kiadókat illeti: ha igazad van abban, hogy az előadók a régi kiadóknál lesznek ismertek, akkor ezek a kiadók jó szolgáltatást nyújtanak az előadóknak. Nem? Ha viszont rossz szolgáltatást nyújtanak, a piac elsöpri őket.
  • 5c0rp330n
    #41
    ez valami kibaszott vicc ugye? ennyire unatkoznak ezek a faszonszopott munkanelkuli jogaszgecik?
  • Exen
    #40
    Nem értek veled egyet PTB, a cikk azt írja, hogy a figyelmeztetés után az a 95% meghátrál az illegális tartalmak letöltésétől, az nem azt jelenti, hogy nem is akarnának.

    Én sem szeretnék letölteni semmi illegálisat, ha megkaphatnám azt teljesen elfogadható áron, és nem azt látnám, hogy míg pl. egy német röhögve kifizeti, az egyébként szerintem túl magas árat, addig nekem erre esélyem sincs. Ezért mondom, hogy ideje lenne nekik is feleszmélni. Ha pedig nekik nem, akkor éppen nem a kormánynak kellene belelöknie a felhasználókat a karmaikba. Okés, az ő dolguk a rend fentartásra, de nem a rossz rendé. Én ezt gondolom.

    Egy új előadó pedig sajnos manapság nehezen lesz ismert, ha egy nem egy nagy régihez megy. Bár már van 1-2 fecske, de ők még nem csinálnak nyarat.

    A piacról meg annyit, hogy időnként abba is be kell avatkozni, és ez pontosan az országok vezetésének a dolga...
  • TPB
    #39
    A kiadók szerepe biztosan változni fog. Ugyanakkor azt hiszem, valamilyen közvetítőre mindig szükség lesz az alkotók és a fogyasztók között (túl széles a kínálat, és a közönség nagy része szereti, ha ezt szűrve kapja, ld. a tévék, rádiók sikerét). Hogy ez a jelenlegi "kiadói" réteg lesz, vagy az internetszolgáltatók erősödnek meg, esetleg új szereplők lépnek be, azt majd a piac eldönti.

    Olyannyira, hogy már most is vannak fontos új szereplők (pl. aggregátor cégek, "digitális kiadók") és senki nem kényszeríti az előadókat a régi kiadók karmába.

    Ja, és szerintem helyes a becslés, hogy az emberek 95%-a nem akar mindenáron jogsértő-ingyenes forrásokhoz fordulni, ha egyébként van jó minőségű, ésszerű árú jogszerű alternatíva. Persze marad egy szűk kör, aki mindenáron és egyfolytában "bliccelni" akar. De a többség számára nem ez a jövő.
  • Exen
    #38
    Lehet hogy csak én élek egy adott társadalmi rétegben (bár szerintem még vagyunk egy páran) és bizony a legtöbb ember inkább otthon nézi meg ingyen, mint hogy elmenjen moziba, ettől függetlenül olykor én is betérek, de ritkán, mert erre futja. Szóval a kiadák által skandált x összegek szerinte jóval ksiebbek.

    A cd, dvd stb. árába alapból be lett építve egy bizonyos összeg, ami a megvásárolt tartalmak lemásolásának áraként lett bevezetve, akkor ezt most nem kellene eltörölni?

    Elég naív az, aki elhiszi, hogy ez 95%-al visszaszorítja az illegális tartalmak eltöltését, hiszen már egy központi szerves sem feltétlen szükséges a torrentezéshez, és feltalálták már a titkosítást is, ami következtében majd max. egy bithalmazt lát a szolgáltató szűrője. A rablók mindig egy fél lépéssel a pandúrok előtt járnak. De ez csak pénz és a kis emberek szívatása...

    Egyetértek 1-2 előttem szólóval, hogy inkább egy mindkét fél számára elfogadható és értelmes megoldást. Ez a 21. század, ahol illene a kiadóknak is haladni a korral a saját szebük szűntelen tömése helyett.

    Egyébként félreértés ne essék, én is azt mondom, hogyha valakinek van egy szellemi munkája, az értékes, és szívesen megfizetem az árát, feltéve, hogy az az egyenes arányban van az értékével.

    Azzal viszont nem értek egyet, hogy ha egy szabadalom után (lehet az akár világrengető is) 5-10 évig jár pénz, míg egy zeneszám után vagy 70 évig? Ki akar a halála után is pénzt keresni? Ez irreálisan hosszú idő...
  • TPB
    #37
    Az egész HADOPI-elképzelésnek az a lényege, hogy legyenek jogszerű online zene-, film-szolgáltatások. Nincs olyan tartalomszolgáltató, aki belevágna jogszerűen addig, amíg a p2p-rel kell korlátlanul versenyeznie.

    Persze, amíg a p2p-nek nincs életképes jogszerű alternatívája, addig a HADOPI sem ér semmit. De azért Ny-Európában vannak már jogszerű szolgáltatás-kezdeményezések (pl. Spotify), amikből így talán lesz valami.

    És azért csak az lenne az ideális megoldás, ha az interneten ésszerű áron lehetne zenét, filmet fogyasztani - úgy, hogy ebből még az alkotók, előadók is részesedjenek...
  • TPB
    #36
    Bocs, nem fogtad a HADOPI törvény lényegét:
    - a fájlcserélők 95%-a (a korábbi helyzettel ellentétben!) semmilyen szankcióval nem szembesül, mert 1/2 felszólításra abbahagyja a jogsértést
    - a maradék 5%, aki ennek ellenére folytatja, internethozzáférésének korlátozásával fog szembenézni
    - és csak a legsúlyosabb esetekre marad fenn a büntetőjog, a börtönbüntetés.
  • Garrett27
    #35
    Igazad van, de ne feledd, hogy a trianoni szerződés többek között azért alakult úgy, mert a magyar fél nem lépett fel keményen ellene (ki tudja, Törökország ma hogyan nézne ki, ha Atatürk is leszerelteti a hadseregét..)

    Amúgy meg tökmindegy, hogy elmegyünk-e a moziba vagy nem. A többség sajnos úgy is elmegy, úgyis költ, úgyis megveszi a filmekeket, dvdket stb. és nem nézi, hogy milyen a minőség, csak mert a "többiek is ezt nézik, hallgatják". Ezért van miből táplálkozniuk a magukat jogvédőknek mondott asva-féle szervezeteknek.
  • rumkola
    #34
    elképesztő

    amúgy ja, milyen jó lehet már az amikor az összes haverod gyűlöl téged és a fasszopó faterodat...
  • Exen
    #33
    Ennyire szűklátókörű (csak a saját zsebembe azonnal amit lehet), begyöpösödött embereket! Bírom, hogy ennyi meg ennyi pénz kár éri a kiadókat. De könyörgöm, aki letölti mondjuk a filmjüket, az nem biztos hogy egyébként elmenne megnézni. Én sem mennék, mivel egyszerűen nincs pénzem, hogy sok filmet moziban megnézzek, sorozatokat megvegyek eredeti dvd-n.

    Hihetetlen, hogy nem jut el az agyukba, hogy talán az internet az utolsó félig még szabad terület, ahol talán jobb esetben! egy értelmes, kultúrálisan fejlett társadalom kiforrhat.

    A kiadóknak tényleg valami olcsóbb, és népszerűbb terjesztési formát kellene kitalálniuk. Azzal sokkal többre mennének.

    Az internet szerintem pedig alapvető emberi jog, elég kemény szankciókat helyeztek kilátásba azért 1-1 illegálisan letöltött tartalomhoz... jah és kíváncsi volnék én 1-1 bizonyítási eljárásra...
  • Piel
    #32
    Már megint a franciák tudják jobban! Trianonnál is igazságosztó szerepben tetszelegtek, pedig... Érdekes, hogy a bizonyítási kényszer a felhasználón van! Ha egész nap net-rádiót hallgatok, és rendszergazdaként itthon frissitgetem a céges gépeket telepítés után, (mert a vállalati internet erre nem lenne elég,) akkor most megbüntetnek? Hogy tudom bebizonyítani, hogy én nem töltöttem le semmi illegálisat? Megnézik a gépemen az összes home videómat és beperelnek szerzői jogdíj megsértéséért? Ha a szolgáltató ki akar a néppel tolni, akkor megvan rá a lehetősége. Először a nagy adatforgalmat generálókat jelenti fel, majd a kisebbeket. Mikor már csak éppen a levelezést tudjuk elintézni mert csak annyi adatforgalmat néznek el nekünk, akkor majd lehet a zsírosoknak jó pénzért sok-sok gigát le-fel töltögetni olyan csomagokkal amit más nem tud megfizetni. Tehát! Megint a sápszedés a fontos. De ha egyszer nem akarok fizetni minden vacakért, akkor nem is fogok. Nem fogok többet moziba járni, és nem fogok megvenni minden programot. Használom azokat amelyeket eddig is megvettem, és használom azokat amelyek egyébként is ingyenesek. Ami megmaradt nekik... Nos, azt inkább nem árulom el mit is csináljanak vele!
  • Narxis
    #31
    Te kevered az orvgazdasággal. A magáncélú letöltés a forrástól függetlenül jelenleg a Magyar Köztársaság területén legális. A megosztás(z.B. a torrenten keresztül le vagy feltöltött jogvédett anyag) illegális.

    Erről szóló törvények:

    -1999. évi LXXVI.
    -2001. évi CVIII.
  • Tetsuo
    #30
    Ez nem igaz.
  • [HUN]FaTaL
    #29
    De legális mivel fogalmam sincs (és nem is kell hogy legyen) hogy Vér Istvánnak van e joga terjeszteni a tartalmat. Nem terjeszthetem tovább, pont.
  • [HUN]FaTaL
    #28
    Egy embernek való elküldés nem illegális ugyanis nem minősül nyílvánosságnak.

    Ha ő is továbbküldi, az sem. Ha egyszerre több embernek küldöd az már igen.
  • Tetsuo
    #27
    Mar regota vannak ilyen oszver korlatozasok..
    Viszont a program helyesirasa, kemeny! "Hagy próbáljam" LOL
  • ziipp
    #26
    Ráadásul olyan is volt már német bíróságon, hogy hiába tudtak volna minden egyes felhasználót beazonosítani, végül nem tették meg, mert olyan sokan voltak, hogy túlságosan költséges lett volna.