104
E-Book readers. Milyet érdemes, melyek elérhetők hazánkban vagy környékén?
  • luksim
    Nagyon jó kis oldal e-book olvasó témában részletes technikai leírásokkal, képekkel, videókkal, aktualitásokkal: könyvjövő.hu
  • joebacsi
    ámen :)
  • DanielT
    Lesznek... jövő ilyenkor a fele szerintem, utána meg fillérekért mint a mobilok manapság.
  • joebacsi
    Csak legyenek olcsóbbak ezek a szarok :)
  • DanielT
    A jóslatom beteljesedni látszik...

Válság ide, válság oda, az amerikaiak ajándékozási kedve csöppet sem lohadt, legalábbis az Amazon most közzétett karácsonyi adatai alapján. Az idei év más tekintetben is mérföldkő volt: az eredetileg könyvekre specializálódott áruházban idén karácsonykor több elektronikus könyv fogyott, mint hagyományos.

És ez még csak a kezdet... nagyon-nagyon a kezdet.
  • Krezga
    Ez jó hír^^ Így már lassan lesz egy kis árverseny, és ez kell nekünk:)
  • duke nukem
    Rengeteg digitális tankönyv van már, persze egy se magyarul. Viszont angolul tudni úgyis kötelező, szal ez nem gond.
  • CamelX
    T-mobile-nál új E-book reader

Végre, valami hasonló kezdeményezésre vártam, ez már igen jónak tűnik ár-mozgás tekintetében. Bár már korábban inkább az iPhone 3gs-re adtam le a voksom, szerintem azt fogom inkább megvenni, mivel a szerződésemet is mostanában kell megújítani, eddig ez tűnik a legjobb darabnak azok közül a readerek közül amikre gondoltam. Még sok ilyet, kis konkurencia is még, azt lemegy ez 30 alá is 1 éven belül max ;)
  • Bandew
    Ez a kérdés remekül rávilágít a mai gazdaságunkra! :)
  • bakvarnyu
    Candlekeep -itt állitólag fent van vagy 5000 prc kötet csak nem sikerult bejutni, mert valami logikai feladvany kene megoldani.
  • Inquisitor
    Az e-papírt NEM véletlenül preferálják. Egyrészt sokkal kevesebbet fogyaszt, hiszen csak a frissítés kerül energiába (nem mindegy, hogy 1.5 nap akuidő vagy 10 nap!), nem kell háttérvilágítás megfelelő fényviszonyoknál, és ellentétben a TFT-vel sokkal kevésbé fárasztja a szemet. Az ár témával viszont egyetértünk.
  • Inquisitor
    Ezt most csak én nem értem? A legtöbb értelmes e-olvasó e-papírt használ, nem? Éppen azért nem értem mitől drágák, mert az e-papír állítólag olcsó, az elektronika meg sokkal butább, mint egy 5-10K-s mobiltelefoné ...
  • CamelX
    Hát ez az h 20 felett én se, de akkor ha már e-olvasó akkor legyen e-papír :D erre viszont várnunk kell sajna :(
  • Solten
    "de pl. ha elmentek otthonról hány könyvet visztek magatokkal"

Egyet. Vagy egyet sem. Bar nyaralasra vittem 3 vekonyabbat. Elfert a kocsiban...

Csomo tankonyvet rapakolni mar ertelmes gondolatnak tunik, mas teszta hogy ki fogja "digitalizalni"... Tonnanyi melo.
  • Balumann
    Én múltkor néztem, szerintem egy kicsit nagyobb kijelzős PDA-n, Iphone-n tökéletesen lehet olvasni könyveket. Lehet, hogy papírról kényelmesebb és hangulatosabb olvasni, de pl. ha elmentek otthonról hány könyvet visztek magatokkal, illetve mennyi akár rövidebb olvasnivalót, tankönyvet, stb. Egy ilyen kütyüre akár több száz-ezer könyvet is rá lehet tenni, teli lehet pakolni hasznos olvasmányokkal, akár viccekkel, és sok mindennel. Az egyetlen ami visszafogja a fejlődést az szerintem is az ára, én 20 felett biztos nem adnék ki egy könyvolvasóért. Esetleg egy többet tudó PDA-ért vagy iphoneért már igne, de annyit nem amennyiért most lehet kapni.
  • MrTressy
    Wince alatt még starcraftozni(!) is lehet vele...
  • MrTressy
    Pda-ra gondolsz?Végülis azon is lehet bár az egyszerre olvasható szöveg elég kevés
  • CamelX
    Többetektől olvastam h palmtopon elég jól lehet e-bookozni. Nem kicsik a betűk arra? Szemet nem fárasztja x oldal után?
  • MrTressy
    Én vettem egy smartq 7 masinát 40k volt postával.Ez egy arm alapú 7" érintöképernyős gép wifivel.Ubuntu-mer-wince6.0-android rendszert lehet pakolni rá,akár egymás mellé is!Tökéletes ebook olvasásra 470g a súlya valóban annyi, lemértem.

Részletes képek illetve angol nyelvü review

itt
  • CamelX
    Majd mikor nálunk lesz ilyen úgy 20 év múlva.... addig az amcsik meg majd padokhoz járó virtuális szemüveggel tanulgathatják majd a 3d molekulákat és a földgömböt (ami utóbbi rájuk is férne) :D
  • Solten
    Hm, ha visszagondolok, beultem volna csak igy lazan eloadasra, elegansan elovettem volna a kis vilagitos-almas notim es paros labbal rugtak volna kifele a terembol...
  • Solten
    Az eddig irtak alapjan (rituale, stb), olcsobb, es az olvasasahoz nem kell semmifele koltseges bizbasz. Most nem csak a sajtora gondolok, a papirrol nem lehet leterni, (ha csak pl. ki nem talalnak valami olcsobb, modernebb anyagot) gondolok pl. itt a bankszamla-kivonatokra pl, stb. amit ravesnek, az evekig ott marad, olyan olcso "adathordozo", ami evekig megorzi az informaciot (vagyis a leghosszabb ideig).
  • w77d
    naná XXXD
  • DanielT
    Mer' a gettóban éltek! :P
  • w77d
    hát nálunk a BKF-en nem így néz ki a dolog XXD Sem nővéreméknél a PÁzmányon, sem haveroméknál a BME-n XXXD
  • DanielT
    Jelenleg még sok akadálya van az elektronikus olvasás elterjedésének, illetve a kettő legfontosabb biztos megvan: drágák az eszközök és még nem tökéletesek, színesek, pihekönnyűek, stb. De ez meg fog változni.

Alig pár éve még éveket kellett várni, hogy bekössék a vezetékes telefont, aztán jöttek a luxuscikk, bőröndnyi mobilok, most meg 1 forintért vágják az emberek után az 90 grammos telefonokat.

Ahogy ezek az eszközök is átmennek ezen a fejlődésen és az újságnál sorbanállás helyett egy képernyő érintésre, féláron ott van az aktuális Story magazin meg a többi az ember kezében, már mindenkinek ez fog kelleni, ez lesz a trendi. Az időseknek nagyobb karaktermérettel könnyíthetik az olvasást, használni meg ugyanúgy lehet mint egy hagyományos könyvet, ujjal lapozva (animálva is) a könyvet, újságot.

Egy példa.

Én is szeretem, tisztelem a könyveket, de ez a "szertartás, könyv illat" rész úgy fog az ár és az azonnal használhatóság(nem kell boltba sem menni) martalékává válni, mint a pinty.

És nem fogom bánni, hogy a gyerekem nem egy 30 kilós táskával jár iskolába mint én annak idején, hanem csak egy 200 grammos "lap" lesz nála, amin elfér az első osztálytól kezdve az összes egyetemi könyv.
  • DanielT
    "Nyomtatott sajtora mindenkepp szukseg van es szukseg lesz"

Miért?
  • Solten
    Na ez se egy magyar egyetemrol screenshot... Tuti jenkik, szinte mindenki almaval bohockodik... 2009-et irunk, Magyarisztan. No akkor a nyomtatott sajtot az internet nyirja ki, nem az ebukrider?
    Nyomtatott sajtora mindenkepp szukseg van es szukseg lesz, meg ha hatterbe szorul is.
  • DanielT
    Ódehogynem... régebben havi minimum 10, de inkább 15 újságot (nem napilapot) vettek anyámék. Amióta megtanítottam őket netezni EGYETLEN darabot nem vettek.

Jó reggelt, 2009-et írunk! Hogy nézett ki egy iskolai előadó akár csak pár évvel ezelőtt?
  • w77d
    szórakozás szempontjából csak papír alapon olvasok. Egy oladlnál hoszabb szöveget nem olvasok képernyőről, inkább kinyomtatom ha kell... Hidd el, ha be is fog következni amit mondasz, azt már valószínüleg a mi gyermekeink sem fogják megérni :)
  • DanielT
    A trendeknek nehéz ellentmondani... szerinted virágzik a nyomtatott sajtó? Nőnek az eladások? Vagy az Internetes média van felfutóban világviszonylatban?

Miért nem valamelyik havilap "csevegő" rovatába írkálsz levelezőlapon? :D

Mennyit olvasol papír alapon és mennyit neten? Net előtt többet olvastál papír alapon? Észre sem veszed, mennyire megváltozott minden, annyira természetes.
  • autoszimulator
    Tele van az emberek többsége számára felesleges információval, ha sokrétű információra vágysz, akkor nagy mennyiségű napilapot kell megvenni, ami pedig drága. Ezzel szemben az interneten minden ingyen van - még ha egyszer biztosan be is érik a fizetős internetes sajtó, akkor is lesznek kibúvók, és összességében olcsóbb lesz -, könnyű megtalálni, amire szükséged van, és ami a legfontosabb, személyre szabható! Ehhez persze kell még technológiai fejlődés - valamilyen vezeték nélküli internet szinte minden sarokba, pár generáció múlva pedig teljesen természetes lesz a kütyük használata minden korosztály számára. Mai nagyszülők már aktívan TV-znek, mikróznak, stb; mi szüleink már a netet fogják bújni, mi meg kitudja mit, hát még a gyerekek.
  • w77d
    majd meglátjuk hogy fog meghalni a nyomtatott sajtó. Szerinted meg fog, szerintem meg kizárt, ez van ;)
  • DanielT
    Persze, a föld meg lapos... a fejlődés nem áll meg, te pedig nem ismered ezeket a cuccokat. TÖKÉLETESEN használhatóak és egyre jobbak, elterjedtebbek lesznek.

A nyomtatott sajtó meg fog halni úgy ahogy van, csak idő, 1-2 kihaló generáció kérdése.
  • CamelX
    Én se mondtam hogy teljesen le fogja váltani, de ha elterjedtebb lesz, óriásit fog dobni az olvasás reformálásában. És itt nem arról beszélek h ilyen olyan megszokott magazinok, újságok helyett, hanem az amúgy igen nehezen megszerezhető könyveket teszi majd elérhetővé. Már egy fél éve 10e ft-ot fizetek 3 havonta egy online könyvtárért, ami azért nem is olyan sok, de ha pl. mindazokat le is tudnám menteni 1 olvasóbarát kütyübe, akkor már meg lennék mentve és nem kéne 1 fárasztó nap után a monitoron bámulni a betűket
  • Solten
    Nem hinnem hogy a szelesebb korben elterjedt ebukridor olcsobb lenne mint xy mennyisegu papir. Akkumulator, kijelzo, egyeb elektronikai alkatresz, sot meg a kornyezetre is karosabb (elhasznalodott akku stb).
  • w77d
    egyedül a papírspórolás szól emellett, amit inkább az ipar valami más anyag segítségével fog majd megoldani a véleményem szerint. Itt egyszerűen arról van szó, hogy a kézzel fogható újság, a benne lévő reklámok, a papír illata, a borító és minden egyébb szépsége nem pótolható egy kis kütyüvel. Nekem ne mondja senki, hogy ugyanaz az élmény egy ilyen gépet nyomogatni, mint izgatottan fellapozni a kedvenc magazinod vagy újságod...
  • Solten
    "azt fogom könyvben (jó minőségű, extra papírra nyomtatott, kiváló kötésű könyvben) megvenni, amit szeretnék harminc év múlva is a polcomon látni."

Na latod, en tobbnyire csak ilyet vasarolok (probalok vasarolni), tucatsz@rokat nem ;) Bar nem kell azert hiperszuper-minosegnek lennie, egyszerubb kemenyboritas is megfelel. Ha ilyen ott figyel a polcodon, az szerintem ertek.
  • QuippeR
    egyáltalán nem scifi, a Kindle-ben van beépített 3G-s mobilinternet-kapcsolat, és tud RSS feedeket olvasni. a színes kijelző sem scifi, csak túl drága, hogy elterjedjen.

más: nem azt mondom, hogy nem lesznek a jövőben könyvek, hanem hogy megváltozik majd a szerepük. amit csak egyszer el akarok olvasni, azt nem fogom könyv-alakban megvenni, hanem letöltöm valamilyen olvasó-eszközre. azt fogom könyvben (jó minőségű, extra papírra nyomtatott, kiváló kötésű könyvben) megvenni, amit szeretnék harminc év múlva is a polcomon látni.
  • Torzonborz
    Ebben azért nem lennék olyan biztos a helyedben. Szvsz idővel a nyomtatott napi/heti sajtó is átállhat erre. Elég csak ebbe a kütyübe betenni egy wifi-t és máris meg tudja venni az ember a napi olvasni valót.
    Persze nem azt mondom hogy ez már holnap bekövetkezik sőt nálunk ez meglehetősen messze van de idővel ez lenne az ésszerűbb megoldás ( pl elég sok papirost lehet így spórolni ).