204
-
kukacos #124 Nem, miért? Állított ilyet valaki? -
babajaga #123 "fotonok teljes spektrumát képes elnyelni és visszaverni a szabadon kóválygó elektronok"
Elnyelni meg visszaverni neked ugyanaz? -
babajaga #122 Kivétel nélkül minden fém koromfekete. Igaz ez? -
babajaga #121 A hidrogénnek -239 fok a kritikus hőmérséklete.Ha valamelyik gáz túllépi a kritikus hőmérsékletet mi is történik akkor? -
kukacos #120 Szinte az összes fém szürke színű, mert a fotonok teljes spektrumát képes elnyelni és visszaverni a szabadon kóválygó elektronok. Az arany/réz esetében ugyanez okozza a csillogást, viszont a sárga szín dominanciája speciális eset, történetesen egy relativisztikus hatást látunk működni az elektronpályákon:
http://math.ucr.edu/home/baez/physics/Relativity/SR/gold_color.html
Az égésszag a tudatlanságod következménye, vagy csak elkapott az inkvizíció? -
babajaga #119 "Nagy nyomáson a gáz először cseppfolyóssá, majd miután mégjobban összenyomódik, "fémessé" válik."
Hallottál olyanról hogy kritikus hőmérséklet? Mi is történik a gázokkal ha egyre jobban összenyomják? Lehül talán?
-
kukacos #118 A Szaturnusznál ezirányból több esély van, a sugárzási öveit lenyeli a gyűrűje.
http://en.wikipedia.org/wiki/Magnetosphere_of_Saturn#Radiation_belts
A Jupiter holdjainak mélyén is lehet valami, mert ott véd a bolygó sok kilométeres jégpáncélja. 2020 körül akarnak is egy szondát, ami lefúrna (pontosabban leolvadna) az aljáig:
http://en.wikipedia.org/wiki/Europa_Jupiter_System_Mission
-
babajaga #117 "pl. a szürke, csillogó szín a szabad elektronok következménye"
És a sárga csillogó szín meg az arany következménye, az ezüstös csillogó szín meg az ezüst következménye. Az alaptalan feltételezés meg a hülyeség következménye. -
Szocsi88 #116 Sajnos igen. Mint ahogy nem létezik gazdag szegény nélkül, szép csúnya nélkül, okos buta nélkül, boldog boldogtalan nélkül stb. Hogy ez a fizikai létünk törvényszerűsége-e, mely megtalálható minden szinten növényektől, állatokon át az emberekig, ezt nem tudom. Úgy gondolom ha sikerül nekünk azt elérni, hogy ez eltűnjön; talán a létezés egy magasabb szintjére lépünk. De ez csak filozofálgatás egy késői órában.
Azért örülök hogy van más is aki nem szereti az "Erősebb kutya ba**ik elvet". De a világ tényleg így működik, ez pedig tény.
-
kukacos #115 De ebből nagyjából minden következik, amiért a fémet fémnek gondoljuk... pl. a szürke, csillogó szín a szabad elektronok következménye. -
Epikurosz #114 Ezt mond a globintnek ("Úgy gondolom, ha valahol, hát a Szaturnusz és a Jupiter környékén érdemes élet után kutatni.") -
highpoint #113 A belegyaloglás fel is pezsdítette a topikot
És köszönöm a választ! Ilyesmire gondoltam. Szóval akkor "csak" az elektronvezetési képességére utal. -
kukacos #112 Én is a Iapetusról szóltam először, csak aztán véletlen belegyalogoltam az óvodások homokvárába...
A fémes az elektronvezetési tulajdonságára vonatkozik. Ezért van a Jupiternek olyan rohadt erős mágneses tere, hogy ember még csak a közelébe se mehet a csapdába ejtett sugárzás miatt. A nagyobb holdjai közül talán egyedül a Callisto-ra tudunk majd egyszer valamikor leszállni. Beljebb még az űrszondáknak is speciális védelem kell. -
highpoint #111 Epikurosznak is írtam, hogy ez esetben nem "szilárd", hanem folyékony fémes állapotról van szó. -
Epikurosz #110 Ja, és a politikusokat meg a nép választja.
A karácsonyfát pedig az angyalnéni hozza. -
Epikurosz #109 "Nagy nyomáson a gáz először cseppfolyóssá, majd miután mégjobban összenyomódik, "fémessé" válik."
A cseppfolyósság után nem hiszem, hogy egy másik, higanyszerű cseppfolyósság jön. Vagy mégis?
Szerintem kristályszerű állapotot vesz fel, mint a szilárd fémek. Vagy mégsem? -
kukacos #108 Szerintem meg épp nekünk jó, mi csináltuk. A mai életszínvonal-különbség a régiók között ennek a következménye. Csak épp mostanra jutottunk oda, hogy tovább már fenntarthatatlan.
A többség egyébként azt felejti el, hogy ha egy gazdasági rendszer problémás, akkor elsősorban a szabályrendszer a rossz. Magyarán a hibák a politikusok bűnei, a gazdaság szereplői csak azt csinálják, amit a rendszer lehetővé tesz. A spekuláns azt játssza, amit a játékszabályok engednek, ezt várják tőle, ez a dolga. A játékszabályokat viszont a politikusok hozzák. -
#107 Van ugye a vízgőz, meg a "fémes" jég....
Sántító hasonlat, de talán segítség.
Nagy nyomáson a gáz először cseppfolyóssá, majd miután mégjobban összenyomódik, "fémessé" válik.
Amúgy nem valószínű, hogy itt a földön tudunk a közeljövőben fémes hidrogént előállítani. -
highpoint #106 Nem, az óriásbolygók esetében folyákony fémes állapotról van szó. (Mint a higany, olyannak tudom elképzelni. Csak kicsit melegebb ) -
Epikurosz #105 Persze, az elektronok nem száguldoznak csak úgy a fématommagok körül. Nem ám. -
highpoint #104 Nna, máris válaszoltam magamnak. -
Epikurosz #103 Pontosan azt takarja, amit a fémes szerkezet.
Lásd: Fém(ek) - Wikipédia szócikk.
Annyit segítek, hogy szilárd halmazállapot. :-)
(Ja, és 5 halmazállapot van, ha nem tudnád. Az öt őselem - ez mond valamit?) -
highpoint #102 Jut eszembe: meg tudja valaki mondani, milyen tulajdonságú a fémes hidrogén (és hélium), amit az óriásbolygók belsejében sejtenek? (Tudom, fémes! De az pontosan mit takar?) -
highpoint #101 Nem is értem, hogyan volt merszed a Szaturnuszról írni egy Szaturnuszról szóló cikk topikjába... -
#100 Na, mint valami párt agitátori munkásgyűlés hanganyagának az írásos rögzítése.
Nem is tudom, a cikkhez ezek után "illik" -e hozzászólnom.....?
Na, de azért bátorkodom.
A Szatúrnusz rengeteg dologban lenyűgöző a számomra.
Például lenyűgöző a gázbolygók összetétele, a Szaturnusz gyűrűje pedig káprázatos remekmű!
Úgy gondolom, ha valahol, hát a Szaturnusz és a Jupiter környékén érdemes élet után kutatni. Ez a most ismertetett szellemgyűrű pedig valóságos kis naprendszert szimulál, mint egy kuiper övezetet alkotva a Szaturnusz körül.
Szerintem csodálatos! -
Epikurosz #99 Én jelentkeztem a Lyonessbe. :-)
kukacos, ne kekeckedj annyit.
Nincs olyan rendszer, amit ne lehetne javítani. Csak elhatározás kérdése. A jelenlegi nyugati gazdasági és politikai rendszer - nem csak a pénzügyről beszélek! - olyan, amely felfalja a saját gyermekeit.
Lehet, hogy Kínának, Indiának, Izraelnek, az araboknak, meg a többieknek jó, de nekünk, európaiaknak és észak-amerikaiaknak nem jó. Tönkretesz, kinyír. Amikor a választók többségében ez tudatosul, akkor el fogják zavarni azt a politikai elitet, amelyik idejuttatott, és az új elit olyan törvényeket hoz, amely ellehetetleníti azt a gazdasági elitet, amely a problémák gyökere. Persze, ez nem ma lesz, sok fejbevágás van még odáig.
-
highpoint #98 Nnna, annak sem értem az üzleti modelljét. Igaz, nem is vettem a fáradságot, hogy beleássam magam. Gondolom, náluk is a csúcson levők járnak jól, akik elkezdték -
highpoint #97 Ez is egy film a Szaturnuszról, de ennek jobb a zenéje -
coolbboy83 #96 Ja.....a Lyoness technológiáját koppintó vásárlói közösség rendszer. -
kukacos #95 Hun finomítottam? Ugyanazt mondom most is, mint eddig. -
kukacos #94 Hallottál már olyanról, hogy üzleti terv? Szerinted kinek készül?
"Szerinted már lehetetlen lenne máshogy csinálni"
Ilyet nem mondtam sehol. Az igaz viszont, hogy nem tudom, hogy kellene jobban csinálni. Szidod a rendszert, csak azt nem írod le, mi kellene helyette, talán előtárhatnád. Sanyix megmutatja, hol hibázott ezernyi közgazdász és Nobel-díjas, hisz ő okosabb mindnél. Nem vagyok beszűkült, figyelek, várom a megoldást, mert ugye eddig csak a szád járt. -
kukacos #93 Ja, egyetlen spekuláns kinyírja egy egész régió gazdaságát... ha keresett rajta, szerinted ő volt az egyetlen, akinek eszébe jutott? A többi szereplő meg a partvonalról nézte? A spekuláns dolga egyébként az, hogy bedöntsön, ő a szelekciós mechanizmus a piacon, olyan, mint a ragadozó a gazellacsoportnak. Mellesleg Soros többször is kifejtette, hogy azért lépett vissza a fundja menedzselésétől, mert erkölcsileg nem érzi összeegyeztethetőnek más tevékenységével. -
Epikurosz #92 Íme egy jó kis angol film a Szaturnuszról.
-
Epikurosz #91 Láttam Sciennet reklámot, aszem az ATV-n. Ez a szcientológusok vállalkozása, ugye? -
Epikurosz #90 Idepillants! -
coolbboy83 #89 Még jó hogy nem egy Sciennet oldalt linkeltél be :-) -
highpoint #88 Egy kicsit elkanyarodott a topik a cikk témájától, de ha már így történt, akkor belinkelek ide egy könyvet. Már az első fejezetben arról van szó, amiről Te is írtál: "pénzteremtés" a semmiből. -
#87 és manapság bizony pont ez megy. -
#86 Bankrendszer addig volt értelmes, amíg valós pénzt, valós fedezettel kölcsönzött, körbefüggések nélkül. Amióta minden bankot 3 másik pénzel amiket egyenként 5 másik, és azokat is, (és a végén lehet hogy az a bank pénzeli az önmagát pénzelő bankot, persze közvetve, sok lépésben), na meg ugye a "majd így lesz" dolgokkal spekulálás még meg se termeltek valamit, de már üzletelnek vele, miközben bármi megtörténhet, ami miatt mégse lesz meg amit beterveztek, és akkor meg pofáraesés van. Na meg ma már úgy is lehet pénzt gyártani hogy ezt figyelembe sem veszik, hiszen bizonyos embereknek túl nagy hatalma van. -
#85 ez egyáltalán nem törvényszerű, a gond akkor kezdődik, amikor valaki a végletekig ki akarja használni az embereket vagy egyéb erőforrásokat