255
  • torreadorz
    Egyébként közben azon gondolkoztam, hogy a te büszkeségi listádra felkerülni nagyobb szégyen mintha lefotoznának egy buzi parádén rózsaszin pávatollal a seggemben...

A fekete listádon lenni viszont legalább akkora megtiszteltetés, mintha fizika nobel díjra jelöltek volna :)
  • Epikurosz
    Nem tisztáztuk.
    Az általam bemutatott 3 ledes PowerLED ára kb. 8k ft. Szerintem egy kb. 20 négyzetméteres nappali kielégítő bevilágításához elég 4 db = 32k ft. Ez nem 100k.

Ami a vakítást illeti, tedd bura mögé, ennyi. Ja, ez még plusz kb. 8k. -> 40k össz.

Ha van kísérletező kedved és érzéked a világítástechnika művészete iránt, akkor olyant is kipróbálhatsz, hogy a nappalit (pld.) megvilágítod egy PowerLED-del, egy kompakt fénycsővel, egy 25 w-os woframizzóval, egy halogénnel, és fémhaliddal és a könyvespolcod esetleg egy neonnal.
    Spektrumgondok biztos nem lesznek. De ez már kunszt.

• lapaleves
    értem. #118-ban nem pont ez és nem pont ezzel a hangsúllyal jött le.

én arról beszéltem, hogy ami szóra érdemes, az 100 ezer pénz. az, hogy újítóként mindketten veszünk hunyorgósat ezen mit sem változtat.

örülök, hogy tisztáztuk a ledek kapcsán felmerült félreértést.
  • Sanyix
    izzóból is megárt a sok. Abból is szerintem csak és kizárólag oda ahova kell, vagy "hangulatvilágítás" szerű.

Egyébként én konkrétan bealszom a fénycsöves díszkivilágítástól. Ez csak velem van így?
  • Epikurosz
    A tőlem kapott infókat, képeket mikor köszönöd meg?
    (kis pofátlan)
  • Sundance
    Én is utálom mindenét, leszámítva a régi "gagyi" izzóét.....
    Kompakt fénycsőé borzalom, ipari fénycsőé szintén, LED-é egyelőre furcsa, de remélem javul mert a LED az egyetlen esélyünk :)
  • lesliehun
    Hmm... Most hogy így belegondoltam az akku kúton történő cseréje biztos drágább lesz mint otthon a falból.
    Azt is el tudom képzelni, hogy egy havi(éves?) bérleti díjat kell fizetni az akkut tulajdonló társaságnak és erre jön még rá a töltés díja (mint a mobilnál). Ebből kiindulva idővel le is felejthetik a konnektort a kocsiról és otthon nem is lehet majd tölteni...
    Remélem nem így lesz!
  • Epikurosz
    Nekem is van olyan reflektorom, aszem 1200 ft-ért vettem (vagy 2200-ért?) a Pesti úton, közeli a teszkóho' van egy villamosssági bolt, ott árulnak ilyeneket, de a praktikuseresek már túlléptek rajtuk, csak drágábbak.
  • Epikurosz
    iGEN, EZZEL MIND TISZTÁBAN VAGYOK, DE - bocs a kepszlokért - mindig voltUNk olyanok a történelem során, akik hajlandók voltUNk áldozni azért, hogy a legmodernebb high-techet birtokoljuk, ha már nem mi gyártjuk. Mi visszük előre az emberi fejlődést, mi vagyunk a jövő záloga bla-bla-bla. Anyagilag nem biztos, hogy megéri, de hiszünk benne, és csináljuk. :-)
  • lapaleves
    bocs, nem 0,75-ös, hanem 1,5 mm2-es rézkábelről van szó.
  • lapaleves
    erre azért ne legyél olyan büszke, hiszen már a fotók alapján is látszik, hogy emellett megvakulsz seperc alatt.

én rendes, a jelenlegi halogénekkel összehasdonlítható fényességű ledekről beszéltem, nem ezekről a CREE légypiszkokról.

ahogy én látom nagyjából ötödölni kell a normál izzó fényerejét, akkor kapod meg a szükséges led fényerőt. a 15w nagyjából fedi is a valóságot, a képek és saját szememmel látás alapján.

vannak csínában is jópofák, de szabályozott meg áramkorlátos tápok kellenek, 20-30 volttal. meg egy méretesebb proci hűtőborda. nem egyszerű.

félreértés ne essék, én is használok ledet kint a reflektorok helyett, de bent egész máshogy kell tervezni az egész világítás konceptet hozzá.

meg elhatároztam, hogy csakazértsem veszek már 230 voltos ledeket, elég égő lenne a majdani napelemről oda-vissza invertálni. a 0,75-ös réz kábel 15 méteren 30W-nál 1 W veszteség, ez kibírható.
  • Szemjuel
    "De ha ugyanannyiba kerülne is az elektromos mint a benzines kocsi, akkor is legalább nem szennyezed úgy a környezeted!"

az attól függ, milyen erőműveket építenek! remélhetőleg leginkább atomerőművek lesznek!
    ha így lesz, a 2 forintos kilóméterdíj se biztos, hogy emelkedik, mivel a kereslettel nő a kínálat, így az arány ugyan az marad! nagyobb forgalom => több pénz => kitermeli az erőmű és a fejlesztések árát!
    Jövedéki adókat se értem hogyan tennének rá, amikor ugyan abból a vezetékből töltöd a kocsit, mint amelyikből teát főzöl! (a gázos-benzines hibridek még most is gazdaságosabbak mint a hagyományosak)

jól írod, tudsz számolni, és hülyének is néznek, csak nem lenne gond, ha gondolkodnál is az üres fröcsögés helyett!
  • Sanyix
    A kibaszott fénycsövek spektruma sem egyenletes, mégis mindenhova azokat rakják... hogy gyűlölöm a fényüket.
  • Sundance
    Aha, akkor az 1 tüske helyett 2 tüske lesz az egyenletes eloszlású spektrum helyett :)
    Jó, tudom, ez már csak szőrszálhasogatás :)
  • lesliehun
    A hozzászólásod a röhej...
    Senki sem mondta, hogy vegyél most egy Tesla Roadster-t kb 20 millióért(mégha egy unikum sportkocsihoz képest nincs is túlárazva). De azt se felejts hogy azok a gazdag "hülyegyerekek" teszik lehetővé, hogy később te is megengedhes magadnak hasonló cuccokat.
    Ezek a kocsik 2011-ben fognak legördülni a szallagról és szerintem 2015 után áll majd többé kevésbé készen az infrastruktúra tömegesebb elterjedéshez.
    Valószínűleg a 2ft-s kilométerdíj emelkedni fog(sajnos), az új erőművek építése sem kétfillér... De ha ugyanannyiba kerülne is az elektromos mint a benzines kocsi, akkor is legalább nem szennyezed úgy a környezeted!
  • Sir Quno Jedi
    Elektromos autó? Egy röhej...

Kb. annyi értelme van most még, mint egy elektromos robogónak, egy házra szerelt napelemnek, egy házi szélerőműnek, a háztartási ledes "izzó"-knak, vagy hasonló "zöld" aranyárú energiaforrásnak/eszköznek. Azaz semmi! Drága játék hülyegyerekeknek.

Majd ha gazdaságilag is lesz értelme, el is terjed már, akkor meg olyan jövedéki adókat és hasonló kedves dolgokat vetnek ki ezekre is, hogy belegebedsz (lásd. gázos autók vs gázfűtés).

Lényeg (mint az utóbbi párezer évben): az átlagember sose járjon jól, míg szűk csoportok degeszre tömjék a zsebüket (neveket sem kell mondanom ugye?!) Ennyi! Persze lehet lelkesen asszitálni hozzá és lelkendezni, hogy húúúúúú, meg haaaaa, de nem vezet a sehova. Majd ha NEKEM is VALÓBAN megéri (tudok számolni, mégha ezek hülyének is néznek), akkor ESETLEG, talán, de nem biztos, hogy beszállok a buliba... :DDD
  • kvp
    Egy kis technika tortenet:

Anno Edison szeretett volna elektromos autokat kihozni, de akkoriban meg nem volt megoldott, hogy New York-on kivul mashol is legyen aram amerikaban. Viszont lampakban hasznalt benzin volt minden tanyan. Igy vegul a Ford fele auto terjedt el. Ez kezdetben kurblis volt, ami nemcsak nehezze tette az inditast, de veszelyes is volt. Edison eladta Fordnak az elektromos autojahoz tervezett motort, ebbol lett a masodik szerias t modellek inditomotorja/generatora. Ezek az autok hiresek voltak arrol, hogy ha elfogyott a benzin, akkor inditomotorral meg meg tudtak tenni jopar kilometert, aksirol. Mindezek mellett egy erdekes bolygomuves valtojuk volt, ahol a fokozatokat a padlon lehetett kapcsolni pedalokkal, mig a gaz es a gyujtasvezerlo a kormanyon volt.

Eltelt sok-sok ev es kijott az elso szeriaban gyartott hibrid auto. Eredekes modon bolygomuves valtoval, benzinmotor-villanymotormotor/generator elrendezessel. Annyi valtozott, hogy a valtot pedalok helyett mar szervomotorok mozgattak es a gazkart is egy szamitogep huzza. Feltalatak a digitalis vezerlesu t-modellt.

Mas: Tesla anno keszitett egy kis turbogeneratort, ami egy atlag kalapdoboz mereteben kepes volt 100 loerot leadni. A hires elektromos autoja is hasonlo technikat hasznalt, o keszitett eloszor csoves egyeniranyitokat es kapcsolouzemu elektroncsoveket, igaz, hogy nagyon eros rontgensugarzasuk volt. Ennek a jarmunek a modern valtozata lesz turbogeneratoros elektromos auto. Meg nem terjed, de elofordulhat, hogy valaki ujra felfedezi.

Akkumulatorok helyett hasznalhatunk ujfajta kondenzatorokat is, mivel ezek mar majdnem olyan jol tartjak a toltest mint az aksik, de sokkal gyorsabban feltolthetok es nem melegszenek annyira, tehat kisebb a toltesi/kisutesi veszteseg. Sulyproblema nincs, sokkal konnyebbek mint az aksik, viszont meretre egyelore meg tul nagyok.

Vegezetul ha nem akarunk vagy birunk atallni mas energiaforrasra, akkor tiszta elektromos energia, legkori szendioxid es viz segitsegevel elo tudunk allitani metant es oxigent, majd ebbol tetszoleges nagyobb szenhidrogeneket. Elegeteskor az egesz visszaalakul szendioxidda es vizze, tehat a technologia teljesen kornyezetbarat, es az autok ugyanolyanok maradhatnak mint most. Ez a technika egyebkent hasznalhato a legkori szendioxid kiszuresere is, ekkor szilard elemi szen es oxigen gaz keszitheto a legorobol.
  • duke
    "
    KillerBee

ma 19:02 | privát | galéria | válasz erre | #119
    Hacsak az nem, hogy az akkuk hidegben, főleg mínuszokban nem terhelhetők annyira, mint normál hőmérsékleten. "

Mar mai lithium akkukat is -20 fokra meretezik,de kesobb ez meg ennel is jobb lehet.
    "Az elektromotor kenése (mert azért neki is kell) sem optimális a mínuszokban."
    Hat en nem hallotam meg olyat,hogy egy villanymotor nem indult volna mert hideg van.
  • duke
    "A LED fénye pedig elvileg nagyon keskeny spektrumú, ellentétben az izzóéval."

Ez konnyen megoldhato,tobb fele szinu ledet osszekombinalunk,es igy akarmilyen szint ki lehet keverni.Mondjuk 10 hidegfeher melle beteszunk,egy pirosat es maris melegfeher fenyt kapunk.
  • Szemjuel
    figy, most vitázhatnánk arról, hogy ki mit mikor talált fel és hogyan lopta el a másik... jedlik és bell esete stb... de mi értelme? semmi
    --
    amúgy a repülőszerkezetes dologhoz eszembe jutott valami: Asboth Oszkár és az első helikopter :) repülővel könnyű repülni, nahde egy helikopter azér nem egyszerű dolog.
    nah de itt a magyar találmányok felidézgetését fejezzük is be :)
  • duke
    Sundance
    "Tehát ma NEM elérhető a technológia......
    Én nem súlyról írtam, hanem úgy általában, amiben persze az

ár-probléma teljesen benne van, mint korlátozó tényező...."

Ha hosszabb tavon gondolkodunk,azt szamoljuk hogy 5 ev alatt,mennyit koltunk egy belsoegesu motorral meghajtott autora,akkor meg a mai akkumlator arak mellett is kb ugyan annyiba kerul az elektromos auto mint a benzines.(az akuk kibirjak 10 evig) Persze a kezdeti befektetes joval tobb,viszont par ev alatt behoza az arat.Olcsobb uzemanyag,lenyegesen kisebb karbantartasi koltseg,kisebb ado.Es persze ami igazabol fontos,hogy megsporoljuk a kornyezeti kart,ami szinte felmerhetetlen.
  • Palinko
    porlasztó hivatalosan maybachnak van elismerve, hála a magyar szabadalmi hivatal lassúságának, tehát rossz példa volt. a közvetlen befecskendezéses kocsikról nem is beszélve :) ha érdekel az autógyártás meg magyar feltalálók ezt nézd át:
    link
  • mcganyol
    ez nagyon komoly hsz!
    többször nekifutottam, hogy válaszolok rá, de hogy ne legyen bántó amit írok, legyen csak ennyi: így tovább! :)

csak legyen a neve Turul vagy Fényimádó! :-D
  • Palinko
    pl előznek valakit átjön a te sávodba, neked satufék, ő még könnyebben elfér, te pedig fejelted az üveget, aztán jön hátulról a zsigulis akinek nincs ez a rendszer és a féke sem abs es és megigazítja a gerinced. vagy kanyarban, egyéb üzemzavar miatt elfékezi magát stb. pl lehet mindkét esetet ki tudják küszöbölni de elő fog fordulni még több ezer ami megtörténhet és jobb lett volna ez a rendszer nélkül, én nem adnám még ki a volánt, és szerintem a vezetőt inkább extra infókkal kéne ellátni HUD osan minthogy a gép vezérelje a kocsit. pl a volvo mutatott be olyan megoldásokat ha gyalogost, biciklist fedez fel akkor megjelen egy figyelmeztető fény, ilyen és ehhez hasonló dolgok sokkal szimpatikusabbak nekem. igaz mérsékelten, mert a vezető figyelmét nem kell pl olyannal elvonni hogy 20 perc múlva eső várható :S
  • Szemjuel
    te figyu, edison hol lett volna gyufa nélkül? :D a gőzgépet is könnyebb hozzásegítette a gyorsabb induláshoz. a vasutat mér kellett feltalálni? :D a levegőnél nehezebb repülőszerkezetet se az ember találta fel, nézzünk egy példát: madááár :D. de mivel mennél dolgozni ha nem lenne porlasztó? mivel írnál a Zinternetre ha nincsenek a neumanni elvek? mivel termelnék a világ energiaellátásához szükséges áram jelentős mennyiségét, ha nincs teller és neumann?
  • Epikurosz
    Az ütközéselkerülés amúgy lassan filléres cucc lesz, mert egy radar, meg a fékrendszer behuzalozása nem drága, de itt is, mint mindenütt megy a tesze-toszaság. A gyártók óvatosak, mert okés, hogy van egy ilyen technológia, de azért azt szeretnék, ha baj esetén a felelősség a Molnibalagehoz hasonló ámokfutók vállát terhelné. (Ja, hogy neki nincs is kocsija? Akkor, bocs.)
  • torreadorz
    " és a magyarok! - hozták, mert mernek újat gondolni."

Mármint ezalatt a 40 centis kilátóra gondolsz? :D

Megjegyzem egyébként hogy az értelmi szinvonalad kb. egy 5 éves ovodásénál van, kiváncsi vagyok mikor jön majd az "az enyém a vár tiéd a lekvár" tipusú hozzászólásod (esetleg aláirás gyanánt). Tényleg ez még azelőtt lesz hogy a földhöz vered magad hogy neked akkor is kell ez a matchbox a boltból vagy azután hogy már apád adott egy nagy pofont hogy ne hisztizz mert ugysem lesz?

• Molnibalage
    Sajnos tényleg túlfényeznek dolgokat. Azt meg észre sem veszik, hogy még az utóbbi 15 évben hová fejlődtek a belső égésű motorok...
  • Molnibalage
    Megint a turbómagyarság. Az alábbiak közül melyiket is alkotta meg magyar ember? Gőzgép, vasút, levegőnél nehezebb repülőszerkezet, drótnélküli adatovábbítás, stb. Igen, vannak csodálatraméltó magyar származású emberek általi eredmények, de nem itthon érték el őket.
  • Epikurosz
    Egyébként van egy olyan megérzésem, hogy ez is vékonyfilmes technológia.
  • Palinko
    de még kész, elismert termék sincs...
    majd kiderül milyen lesz, ebben is van fantázia, de nem szabad elfelejteni hogy ezek a technológiákról többet állítanak mint amire jelenleg képesek, persze lehet belőlük valami jó cucc, de simán nagyobb hátrányuk is lehet. pl mint az az elektromos fék, ami gyors fékezésnél megkerülte a hidraulikus rendszert és rögtön fékezett, amivel rövidült a fékezés elkezdéséhez szükséges idő, de úgy lehetett csak hajtani mint valami megvadult bikát :D

szóval szerintem kicsit túl vannak ezek a dolgok fényezve, és nem csak az előnyüket mutatják be ezért sokaknak nem objektív a képük.
  • Molnibalage
    1. Paraszt vagy. Ebben semmi új.

2. Tök jó, hogy te magad is leírod, hogy ez 3 éves cikk. 3 év = nagy semmi a kereskedelmi forgalomban, de te erre alapozol. Atyaisten. Ez kb. olyan, mint a fúziós reaktor. 40 éve és ma is 40 évet jósoltak, mire lesz olyan...

• Epikurosz
    Ez tényleg így van. Az amcsik tökölnek, a japánok hajlonganak, a ruszkik isznak, a brazilok szexelnek, a kínaiak meg koppintanak. Az igazi áttörést mindig a franciák - és a magyarok! - hozták, mert mernek újat gondolni. Ott - ha arról van szó, holnaptól felállítanak egy nyaktilót, és ha nem cseréled le a benzines szutykod villanykocsira, ugrott a fejed. :-)
  • Epikurosz
    Köszi a linket, adok én is neked cserébe egyet. (Molnibalagenak szántam eredetileg, de sajnos nem érdemelte ki.)
    Egyben, élek az alkalommal és téged is lovaggá ütlek, Szemjuellel együtt. A lovagi méltósággal együtt jár az, hogy kinevezlek tanácsosommá.

Íme a link.
    (3 éves, ki tudja mi történt azóta, + értelemben.)
  • Sundance
    Ezt tök komolyan gondolod hogy másnak nem jutott eszébe?
    Ez kb mindent elmond rólad.

"Többfelé világítsanak a kis LEDek": ERRE a gondolatodra vagy ennyire büszke? Itt szakadunk rajtad éppen, már ne is haragudj, de ilyen nincs :D :D Rettentő intelligens vagy valóban :D :D Mint egy 4 éves kb :)

Amúgy nagyon nem kellett volna sokat fáradnod a szabadalmi oltalommal, mivel úgy vágtak volna ki a francba mint macskát ***rni, hiszen olyan dolgot lehet levédetni, ami a tudomány jelen állása mellett szakember számára nem nyilvánvaló..... Ez pedig még egy hülyének is az.
  • HeavyDee
    Na tessék! Ebből a példából is látszik, hogy itt a forumban olyan a témával kapcsolatos problámákon folyik a vita, amiket emberfia rövid időn belül simán megold majd.

A lényeg az, hogy végre valaki elkezte a "háborút", egy állam ál az ügy mögött.

Nem kedvelem a franciákat annyira, de ezúttal egy hatalmas pirosponty jár nekik!
  • Epikurosz
    Tyű, lehet választani aliast is: http://www.flickr.com/photos/epikurosz/
  • Epikurosz
    (A hollók vájják ki a szemüket azoknak, akik csak lopni tudnak.)
  • Epikurosz
    egyébként és apropó:

A flikeres helyen van az a bizonyos LED-es körte. Nos, én vagyok a feltalálója.
    Nem akartam amúgy szabadalommal levédetni, mert nincs időm ilyen apróságokra, de az ötlet az enyém.
    Évekkel ezelőtt nézegettem a LED-es lámpákat, és mindegyik spot LED volt. Gyakorlatilag nagyobb tér megvilágítására nem lehetett használni őket. Kis idő múlva felmerült bennem a gondolat, hogy mit lehetne tenni. Mert az, hogy egyes LED-eknél 20 fokról 60 fokra növelték a sugárzási szöget, az reklámnak jó, de még mindig egy nagy lószr.
    Közben vettem egy olyan kínai LED-es lámpát, amelyben - írdd és mondd! - 98 LED volt. Jó drága, de az is csak reflektor.
    Mivel jó problémamegoldó képességem van, és kellően kreatív a gondolkodásom, meg amúgyis intelligens voltam világéletemben, jött az ötlet, hogy miért a túróba nem lehet egy gömfelületre felrendezni azokat a kibaszott LED-eket, majd az egészet bepakolni egy normál körtébe?

Mivel elfoglalt ember vagyok, nem volt időm saját erőből legyártani egy prototípust, ezért írtam egy hazai gyártónak, hogy ne lustálkodjanak, mozgassák már a lomha feneküket egy kicsit, és csinálják meg ők. Esetleg, 10% hasznot utaljanak át a számlámra.
    Ja, és elvártam volna, hogy valami rendes magyar szó legyen a márkanév: Turul, Álmos, Árpád, Tarkány, Sárkány, Fénykedvelő vagy hasonló (lényeg a sok ékezetes betűn van).

Hát nem megcsinálták az ebadták?

A termék létezik, piacra dobták, de én egy vasat sem láttam eddig, és rendes magyar márkaneve sincs. Még egy köszönő levére sem futotta nekik. Pedig lesz még nekem ötletem, de abból nem kajálnak. Egyszer volt Budán kutyavásár!

• Szemjuel
    nem olvasom végig, sok lenne, de:
    a veszekedéshez:
    én még mindig szívesebben olvasom Epikurosz hozzászólásait -lehet azért mert az eddig olvasottak alapján hasonlítunk xD-, mintsem roliiika megalapozatlan gyökéreskedéseit, amivel mindig beégeti magát :D

on:
    szerintem is egyértelműen a cserélhető akkumulátoré a járható út. (lehet már túl vagytok rajta, ismétlem, nem olvastam végig :D) az akkumulátorokat biztosan el lehet úgy helyezni, hogy egy robot, vagy egy segédmunkás egy daruval lazán kicserélhesse 2 perc alatt!

az egyetlen probléma a különböző akkumulátorok(nagyobb teljesítményű autókhoz, kisebb telj. autókhoz) jelentenék szerintem!